Millaiset luontokuvat toimivat Instagramissa?

Millaiset luontokuvat toimivat blogissa, entä millaiset Instagramissa? On totta, etteivät nämä kaksi julkaisualustaa kulje käsi kädessä, vaikka parhaassa tapauksessa tukevatkin toisiaan.

Kuvat aukeavat blogissa suurempina, jolloin kaikki pienetkin yksityiskohdat erottuvat edukseen. Näin ei kuitenkaan tapahdu vielä verrattaen ahtailla ja kuvapinta-alaltaan pienillä näytöillä. Sen vuoksi, jos halut tietoisesti kasvattaa seuraajiesi määrää ja tarjota Instagramissa oikeuteen pääseviä luontokuvia, pistä nämä muutamat vinkit korvan taakse.

Omalla tililläni (@monnihimari) oli vielä vuoden 2017 alusta reilu 4 000 seuraajaa, mutta tietoisilla kokeiluilla ja näillä muiden konkareiden vinkeillä olen onnistunut tuottamaan paremmin Instagramiin soveltuvaa materiaalia. Kannattaa kokeilla, mutta ei stressata! Luontokuvauksen paras mauste on ilo olla ulkona – jos pihalle painaa happamana, harvoin ne kuvatkaan onnistuvat.

Meistä valtaosa julkaisee Instassa puhelinkuvien lisäksi myös järjestelmäkameralla otettuja kuvia – minäkin. Vaikka monia harmittaa, että sovelluksen alkuperäinen idea ”instanteista” (eli heti jaettavista) kuvista on muuttunut portfoliomaisempaan suuntaan, kannattaa muistaa, että koko homma on täysin käyttäjälähtöistä. Muutokset kertovat minun mielestäni vain siitä, ettei tuohon aikaan ollut parempaa tapaa tuoda omaa portfoliotaan esille: luovat ihmiset löysivät tavan buustata omaa osaamistaan kanavassa, jossa oli helppo tavoittaa tuhansia muita käyttäjiä. Ja eivätkö kaikki some-kanavat toimi juuri näin?

Stressata ei kuitenkaan tarvitse. Meistä jokaisella ei tarvitse olla kymmenien tuhansien seuraajien laumaa – minullakaan. Pääkanavani on tämä blogi ja ykkösjuttuni kirjoittaminen, mutta koska pidän haasteista ja haluan oppia ymmärtämään vallalla olevia trendejä sekä kehittää itseäni, on tällainen Insta-haaste omalla kohdallani ainakin ihan paikallaan.

Mutta takaisin aiheeseen: Canonilla taltioiduista kuvista rajaan Instagramiin aina omat versiot joko koossa 1:1 tai 5:7. Kuvakokojen eroavuuksista voit lukea lisää tästä joulukalenterin aiemmasta luukusta, jonka aiheena käsitteltiin kuvien rajaamista.

Aloitetaan!

 

gridi

 

RUUDUKKO / GRID. Monissa puhelimissa grid (ruudukko) ei ole oletuksena päällä, mikä on harmi, sillä ruudukko auttaa ainakin minun mielestäni todella paljon kuvan sommittelussa ja rajaamisessa sekä sen kultaisen leikkauksen löytämisessä.

iPhone: avaa ”Settings”, valitse ”Photos & Camera”, aktivoi ”Grid”.
Samsung: Avaa kamera, valitse ”Settings”, scrollaa alas ja aktivoi ”Grid lines”.

 

Untitled

 

SELKEÄT KUVAUSKOHTEET. Vangitse katse harmonialla.

 

ig1

 

HALF-HALF. Kokeile etsiä ja kuvata kohteita, joissa taivaan ja maan suhde on 50-50.

 

Itävalta

Nuuksio

 

PERSPEKTIIVI. Asetu kuvattavan kohteen tasolle ja käytä esimerkiksi f/2.8:n aukkoa, jolloin tausta blurraantuu tasaiseksi ja etualalla oleva kohde erottuu paremmin.

 

Nuuksio

 

SYVYYS. Eteenpäin ohjautuvat elementit ja reunukset luovat vahvaa syvyyden tuntua. Kokeile kuvata käytäviä, kujia ja katuja, joita reunustavat seinät tai vaihtoehtoisesti avara tila.

 

syvyys

Purjelaiva Ingrid

Dolomites

Porkkalanniemi-3

 

VALO. Luontokuvauksen kaunein ja tärkein elementti. Toimii parhaiten sivusta tai vastavaloon.

 

Koli

Korppoo

Helsinki

 

NEGATIIVINEN TILA. Paljon tilaa ympärillä yleensä korostaa kuvan pienempää detalija, tässä tapauksessa laivan kokkaa. Jätä kuvaan rohkeasti tyhjyyttä, jotta saat kuvallesi harmonisemman fiiliksen.

 

Tromso

 

SÄVYMAAILMA. Oli se mieleisesi vaalea, tumma tai pastelli, luot feedillesi kauniin ilmeen käyttäessäsi vain muutamia keskenään sopivia sävyjä tai filttereitä ja mieluiten siten, että joka toinen on kuva on tummempi, joka toinen kuva vaaleampi.

 

TILANTEET. Viimeisenä oma suosikkini: Älä vain valokuvaa, dokumentoi. Tämä pieni ja helppo ajatusleikki on auttanut minua taltitoimaan valokuvien sijaan aidolta tuntuvia hetkiä. Kokeile sinäkin!

 

Varangerfjord

 

Listää vinkkejä löydät ystäväni From Karoliina -blogin kirjoittajalta tämän päivän Hesarista (artikkeli on maksullinen).

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center