Helvetinjärven kansallispuisto – Helvetinkolun luontopolku

Helvetinjärven kansallispuistosta ja sieltä löytyvästä Helvetinkolusta kuullaan kerrottavan kahta tarinaa. Mutta mikä onkaan Helvetinjärven salaisuus?

Helvetinkolun luontopolku, Helvetinjärven kansallispuisto. Helsingissä loppukesän tuuli kujeili kesävihannissa koivuissa ja kuusissa, vinkaisi välillä vasten heinää, puuskahti poskipäille. Perillä Pirkanmaan Ruovedellä ilma seisoi Helvetinjärven kansallispuistossa paksuna kuin talvipalttoo. Oli ukkosta ilmassa – ja ehkä jotain muutakin.

Helvetinjärven kansallispuiston reitit ovat hyvässä kunnossa, ja korkeuseroja helpottamaan on rakennettu pitkiä puisia portaita. Maasto on vaihtelevaa, metsät vanhoja, ja Haukanhiedan upea hiekkaranta omituisen tyyni.

Tänne tullessaan tietää, että Helvetinjärven rotkolaakso sekä mahtipontinen Helvetinkolu kätkevät jotain erityistä.

 

Helvetinjärven kansallispuisto - Helvetinkolun luontopolku
Haukanhiedan ranta huilasi hiljaa painostavassa säässä.

Helvetinjärven kansallispuisto - Helvetinkolun luontopolku
Helvetinkolu laskee kauniiseen rotkolampeen.

hauki
Saunaniemen juhannussaalis

 

Helvetinjärven salaisuus

Perimätiedon mukaan Ruokkeen isäntä otti omin lupinensa Sipilän noidan merrasta hauen. Äityi kiivas kinastelu, mistä sydäntyneenä sihisi akka hampaidensa välistä äijälle: ”Tästä Helvetinjärvestä ei tule haukia niin kauan kuin minun kynteni ovat pehmeät!”

Kerrotaan, että vasta aikojen kuluttua kävi hauki kiinni kenenkään pyydykseen.

Myöskään rupijäkälien koristamien, Helvetinjärven kansallispuiston kallioiden lakiosissa sekä Helvetinkolun huipulla sijaitsevien valtavien kivimuodostelmien olinpaikkaa ei ennen aikaan haluttu selittää luonnonvoimin. Uskottiin, että Kalewan poikinakin tunnetut pohjolan vanhimmat asukkaat eli hirvittävän vahvat jättiläiset veivät lohkareet paikoilleen rotkolaakson komeimmille korkeuksille kuin muistomerkiksi jollekin menneelle.

Nykytiedon valossa koetetaan toki todistella, että Helvetinkolun järkäleet ovat mannerjään kuljettamia viimeisimmän jääkauden siirtolohkareita. Uskoo, ken tahtoo.

 

Helvetinjärven kansallispuisto - Helvetinkolun luontopolku
Helvetinkolu saa tuntemaan itsensä todella pieneksi.

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto
Helvetinkolu ihastuttaa mahtipontisuudellaan.

Helvetinjärven kansallipuisto
Helvetinjärven kansallispuiston aarre, Helvetinkolu, on myös monien erilaisten sammalten koti.

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto
Helvetinkolulta aukeaa upea näkymä Iso Helvetinjärvelle.

 

Helvetinkolun luontopolku – Helvetistä itään

Helvetinkolun luontopolku on selkein reittimerkin opastettu neljä kilometriän pituinen rengasreitti. Helvetistä Itään -luontopolku lähtee Helvetinportista, jonka tuntumasta löytyy myös kahvilarakennus palvelemaan luonnossa liikkujia. Helvetinpolun rengasreitti johdattaa kulkijan suopainanteiden ja kauniin kuusimetsän kautta ihailemaan puiston komeinta nähtävyyttä, metsälampeen laskevaa Helvetinkolua. Helvetinkolu sijaitsee polun puolessa välissä.

Geokätköily- ja kiipeilymahdollisuuksien lisäksi Helvetinjärven kansallispuiston alueelta löytyy 40 kilometrin verran merkittyjä reittejä, joten tänne voi lähteä vaikka hieman pidemmälle yön yli retkelle.

 

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto
Helvetinkolun luontopolku on selkein reittimerkin opastettu neljä kilometriän pituinen rengasreitti.

 

Helvetinjärven historiasta

Helvetinjärven kansallispuiston parasta antia ovat sen upeat maisemat: tummat metsät, jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet ja syvät rotkolaaksot, jotka syntyivät tänne 200 miljoonaa vuotta sitten. Niiden syyksi on kerrottu maankuoren halkeaminen ja sen johdosta syntyneet siirrokset – vaan onko noin?

Olisivatko asialla voineet sittenkin olla Kalewan pojat yhdessä neito-tyttäriensä kanssa?

Kantoivatko kenties nuo tarinoiden vahvat ja miehekkäät naiset esiliinoissaan suuret kivet paikoilleen, synnyttäen näin upean ja mystisen Helvetinkolun sekä vuoren, jonka näköalatasanne on kansallispuiston tunnetuin kuvauspaikka?

Mene ja tiedä, mutta Suomi on aina ollut tunnettu vahvoista ja tomerista naisistaan.

 

Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärvi kansallipuisto
Helvetinjärven kansallispuiston suolammet hurmaavat.

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto
Helvetinkolu on yksi Pirkanmaan kuvatuimmista luontokohteista.

 

Helvetinjärven kansallispuisto Ruovedellä

Helvetinjärven kansallispuistoon on Tampereelta tultaessa noin puolentoista tunnin ajomatka. Kohteeseen kannattaa saapua omalla autolla, sillä bussit eivät aja tänne asti. Ympärivuotinen luontokohde sopii osittain myös liikuntarajoitteisille. Ota silloin suunnaksi Kankimäki ja Haukanhiedan lähiympäristö.

Helvetistä itään -luontopolku alkaa Kankimäestä ja johtaa Helvetinkolulle. Neljän kilometrin pituinen rengasreitti suositellaan kuljettavaksi vastapäivään. Kankimäen suunnalta tuleva metsätie erkaantuu poluksi, jonka kiemurtelee kansallispuiston pohjoisosassa läpi puronvarsikuusikon ja kauniiden mäntymetsien aina suopainanteiden kautta kohti jylhää rotkolaaksoa. Sieltä, Helvetinkolulta, aukeaa upea näkymä Iso Helvetinjärvelle.

Iso Helvettijärven taukotuvalta löytyy nuotiopaikka, jossa voi pysähtyä viettämään evästaukoa ja nauttimaan ympäröivästä luonnosta. Taukotuvalta voi nousta portaat ylös tai halutessaan kiertää järven viertä pitkin kohti sen pohjukkaa. Minä suosittelen molempia, sillä ylhäältä päin aukeava Helvetinkolu on aivan eri näköinen kuin alhaalta päin tarkastellessa. Helvetinkolun solassa pääsee myös kävelemään, mutta askeliaan kannattaa varoa. Helvetinkolun oma ekosysteemi on nimittäin omiaan monille sammallajeille, mikä tietenkin tarkoittaa, että täällä on todella kosteaa. Kävele siis varovasti, sillä Helvetinkolu on paikoitellen todella liukas.

 

Helvetinjärven kansallipuisto

 

Helvetinjärven kansallispuisto ja Helvetinkolu

Voit tutustua Helvetinjärveen Luontoon.fi-palvelussa sekä kansallispuiston omilla FB-sivuilla.

Parhaat ja ajankohtaiset nostot kerran kuukaudessa

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit sekä helmiä arkistojen kätköistä.

Tilaamalla uutiskirjeen 19.10.2020 mennessä osallistut kokoaikaisen messulipun arvontaan (arvo 17€) virtuaalisille Helsingin Kirjamessuille! Messulippuja on jaossa 7 kappaletta ja ne arvotaan kaikkien uutiskirjeen tilanneiden kesken. Voittajat saavat tiedon sähköpostitse 20.10.2020.

Privacy Preference Center