Vinkit ja kokemukset eri kalastuskohteisiin Norjassa

Norja on monen suomalaisen kalastusmatkailijan suosikkikohde, ja syystäkin! Meillä on erinomaiset kalastusmahdollisuudet sekä merellä että sisämaassa.

Rannikon merikalastus, tunturijärvien potrat taimenet ja raudut sekä Atlantin laaja saaliskirjo houkuttelevat monenlaisia pyytäjiä. Ja kun puhutaan kalojen kuninkaasta, Norjassa on kymmenittäin lohijokia.

Mutta Norjan vesissä on paljon muutakin kuin lohta! Meri- ja jokialueet tarjoavat mahtavat kalastusmahdollisuudet meritaimenelle ja meriraudulle. Norjan sisämaassa voit kalastaa aina eteläisimpään Norjaan saakka, ja sisävesillä voit kalastaa monenlaisia kalalajeja, kuten rautua, taimenta, harjusta, siikaa, ahventa ja haukea.

Artikkelin kirjoittaja Monni Himari asuu Pohjois-Norjan Lakselvissa, jonna hän muutti lohen perässä viisi vuotta sitten. Ympäri vuoden kalastava Monni avustaa Erä-lehteä kalastus- ja retkeilytoimittajana sekä ylläpitää Kalast.us-sivustoa.

Kalastus Norjassa: muista nämä!

  1. Merenrannalta kalastus ei vaadi erillistä lupaa.
  2. Vapakalastus on Norjassa merellä kaikille maksutonta pois lukien jokisuistot.
  3. Tarvitset kalastusluvan lohijokiin ja sisämaan kalastukseen.
  4. Valtion kalastuksenhoitomaksu tarvitaan vain mereen laskevissa vaelluskalajoissa (ei koske alle 18-vuotiaita).
  5. Sisävesikalastuksessa tai merellä kalastaessa ei tarvita valtion kalastuksenhoitomaksua.
  6. Sisävesillä kalastaessa tarvitaan kuitenkin aina kyseisen alueen päivälupa.
  7. Kuningasravun pyytäminen on ulkomaalaisilta kielletty ilman opasta.
  8. Omatoimikalastaja ei saa viedä grammaakaan itsepyydettyä merikalaa Norjasta Suomeen.
  9. Voit maksaa kalastonhoitomaksun ja kalastusluvat verkossa.

Kalastus Norjassa

Kalastus Norjassa
Norjan on lohenkalastajan unelmakohde – ja juuri siksi muutin tänne itsekin.

Kalastaminen Norjassa

Norja tarjoaa kalastajalle huikeat 1 190 vuonoa, maailman toiseksi pisimmän rantaviivan meritaimenen, makrillin, turskan ja meriraudun pyyntiin sekä loputtomista tunturijärviä ja jokia. Valinnan varaa riittää, halusit sitten kalastaa makean veden, suolaisen veden tai syvänmeren saalista.

Pohjoisen napapiirin alueella voit tehdä piston mielipaikkaasi keskiyön auringon alla ja valvoa joen törmällä pitkälle aamuun, kuten moni lohenkalastaja tekee. Lisäksi Norjassa järjestetään vuosittain turskankalastuksen maailmanmestaruuskilpailut.

Kalastus on merkittävä osa Norjan elinkeinoa ja kulttuuriperintöä.

1. Norjan kalastusluvat

Mitkä Norjan kalastusluvat tarvitaan merellä, järvillä ja joilla kalastamiseen? Milloin ja missä kohteissa kalastusvälineet pitää desinfioida? Mistä ostan kalastusluvat?

2. Norjan lohijoet

Löydät alla olevasta kartasta niin suuret kuin Pohjois-Norjan pienet lohijoet, Keski-Norjan lohijoet ja muut kalastuskohteet koko maasta. Karttamerkit ovat suuntaa antavia, eli löydät niiden perusteella joen nimen ja suurpiirteisen sijainnin.

Vinkki: Voit tallentaa kartan itsellesi klikkaamalla kartan otsikon perässä olevaa tähteä. Saat lohijokien nimet auki listana, kun klikkaat otsikon edessä olevaa nuolella varustettua kuvaketta.

Alla olevasta FeFon kartasta löydät puolestaan ne Finnmarkin lohijoet, jotka eivät kuulu FeFon kalastusluvan alaisuuteen.

3. Kalastus Norjan tuntureilla

Kalastus Norjan tuntureilla, kirkkailla erämaajärvillä ja pienillä virroilla perhoa tai uistinta heittäen on monien Finnmarkin kävijöiden suunnitelmissa. Potrat tunturiraudut, komeat kullanhohtoiset taimenet ja hurjat harjukset odottavat, mutta missä?

4. Kalastus Norjan vuonoilla

Kalastus Norjan vuonoilla on elämys, joka ei unohdu! Hurjat monikymmenkiloiset pallakset, potrat turskat ja vuonon rannoilta kalastettavat seitit, makrillit, meritaimenet ja meriraudut huokuttelevat joka vuosi kalastusmatkailijoita Pohjois-Norjan upeisiin vuonomaisemiin.

meritaimen
Merestä pyydetty ja saatu kaunis meritaimen.

5. Norjan kalat

Yleisimmät Norjan ja Jäämeren kalat

  • Ahven, pilkkien ja jigaten
  • Harjus, perholla, heittokalastaen ja pilkkien
  • Kampelat ja simput, heittokalastaen, jigaten ja syötillä
  • Keila, pilkkien, jigaten ja syötillä
  • Kolja, pilkkien, jigaten ja uistellen
  • Lyyraturska, pilkkien, jigaten, uistellen ja perholla
  • Made, pilkkien
  • Makrilli, pilkkien, jigaten ja uistellen
  • Merilohi, uistellen, perholla ja heittokalastaen
  • Merirautu, heittokalastaen, perholla, uistellen
  • Meritaimen, uistellen, heittokalastaen ja perholla
  • Molva, pilkkien, syötillä ja jigaten
  • Puna-ahven, painoluokat 500 g – 10 kg, kalastus pilkkien
  • Ruijanpallas (Pallas), painoluokat 1–250 kg, kalastus jigaten, syöttikalastaen ja uistellen
  • Seiti (Sei), painoluokat 1–25 kg, kalastus pikkien, jigaten, perhokalastaen ja uistellen
  • Sinimerikissa (Kissakala), painoluokat 1–20 kg, kalastus syötillä
  • Turska, painoluokat 1–50 kg, kalastus pilkkien, jigaten ja uistellen.
Norjan kalat: rasvakala
Rasvakalan mäti on erinomaista – ja vähintään yhtä herkullista kuin kalojen vaihteleva väritys.

6. Jäämeren kalastus

Jäämerenkalastus tarjoaa huikeita kalastuselämyksiä Norjan syvänmerenkalastukseen. Pyydä ruijanpallasta, kissakalaa ja turskaa Finnmarkissa ja Varanginvuonolla!

Meritaimenen rantakalastus Norjassa
Meritaimen nappasi perhoon todella matalassa rantavedessä.
Moresilda ottipeli meritaimenelle
Møresilda on oiva ottipeli meritaimenelle.

5. Rantakalastus Norjassa

Merenrannalta kalastukseen ei tarvita erillistä lupaa. Pakkaa siis seuraavalle Norjan-matkalle mukaan virveli ja hanki paikalliselta Essolta pari sinihopeista Møresilda-viehettä, ja saat parhaassa tapauksessa laittaa trangialla tuoretta kalaa lounaaksi tai illalliseksi!

Mutta mihin aikaan päivästä meritaimenta kannattaa kalastaa? Jos totta puhutaan, tästä tuntuu olevan yhtä paljon mielipiteitä kuin on kalastajia. Mutta omia kokemuksiaan voi aina jakaa, ja tässä jutussa (Kalast.us-sivusto on toinen sivustoni, jossa olen keskittynyt enemmän kalastukseen) kerron omat kokemukseni Pohjois-Norjan meritaimenen pyynnistä.

Kalastus Norjassa
Uskoisitko tästä kuvasta, että siiman päässä on todellisuudessa 64 kiloinen ruijanpallas.

6. Merikalastus Norjassa

Jäämeren jättiläiset siiman päässä pistävät sydämen takomaan ja välineet koetukselle. Lue kalajuttu siitä, miltä tuntui taistella yli tunnin verran 64 kiloisen ruijanpaltaan kanssa.

Vinkki: Merivesi todella on suolaista, joten kalastusvälineet kannattaa aina puhdistaa makealla vedellä kalaretken päätteeksi. Näin varmistat, etteivät välineet ruostu ja ovat terässä seuraavallakin kerralla!

Jäämeren kalastus

Tutustu

Meritaimenen rantakalastus

Tutustu

Pohjoiskalotin kalapaikkaopas

Tutustu

7. Kalastusvälineiden desinfiointi Norjassa

Sisämaan lupa-alueella kalastavat: Fefo ei vaadi todistusta kalastusvälineiden desinfioinnista sisämaassa lupa-alueellaan kalastavilta. Lohiloisen leviämisen estämiseksi kalastajan tulee kuitenkin itse huolehtia siitä, että kalastusvälineet ovat täysin kuivat tai desinfioidut ennen kalastuksen aloittamista. Siirryttäessä vesistöalueelta toiselle kalastusvälineet on myös kuivattava tai desinfioitava uudestaan.

Vaelluskalajoilla kalastavat: Sinulta vaaditaan todistus kalastusvälineiden desinfioinnista. Jos olet ostanut täysin uudet kalastusvälineet, välineitä ei yleensä tarvitse desinfioida mutta joudut silti ostamaan desinfiointitodistuksen.

8. Saako merikalaa tuoda Norjasta Suomeen?

Omatoimikalastaja ei saa viedä grammaakaan itsepyydettyä merikalaa Norjasta Suomeen.

Vain rekisteröidyn kalastusmatkailuyrityksen asiakkaana voit tuoda merikalaa Suomeen, kuitenkin enintään 18 kilon verran.

Huomioi, että sinun tulee esittää tullissa tarvittavat dokumentit merikalastuksen saaliin tuonnista Suomeen. Dokumenteissa tulee olla rekisteröidyn kalastusmatkailuyrityksen asiakkaana olleiden asiakkaiden nimet ja matkan ajankohta.

Merikalan maastavientien sallittu lukumäärä on rajoitettu kahteen kalenterivuodessa. Vientirajoitukset koskevat vain vapaa-ajankalastuksessa saaliiksi saatuja merikaloja. Sisävesien kaloja kuten lohi, taimen, rautu ja harjus rajoitus ei koske.

9. Norjan merikalojen alamitat

Norjassa on käytössä alamitat merikaloille.

Merellä tapahtuvaan kalastukseen on säädetty alamitat suurimmalle osalle yleisesti pyydettäviä lajeja.

Yleisten saalislajien alamitat:

  • turska, 44 cm leveyspiirin 62 pohjoispuolella ja eteläpuolella 40 cm
  • sei, 45 cm leveyspiirin 62 pohjoispuolella ja eteläpuolella 40 cm
  • makrilli, 30 cm.

Alamitat kaikille merikaloille löydät norjaksi täältä.

meritaimen
Jäämeren sävyissä hehkuva meritaimen.

Norjan kalapaikat

Finnmark kokonaisuudessaan on niin perho- kuin viehekalastajan paratiisi. Täällä Lakselvissa voit majoittua Skoganvarressa ja kalastaa niin Øvrevann-järvellä kuin muilla alueen lähijärvillä sekä tietenkin Lakselva-joella, jonka kirkas lohi on monen kalastajan unelma. Mikäli perhokalastus ei ole leipälajisi, voit kokeilla onkia lohta myös Porgerinvuonon länsirannalta.

Meritaimenta puolestaan voit onkia rannalta Lakselvin Handelsbuktasta. Parhaista vuorovesiajoista voit lukea enemmän tästä artikkelista.

Lakselvista luoteeseen sijaitseva Repparfjord on sekin monen suomalaisen kalastajan suosima kohde, samoin Lakselvista koilliseen sijoittuva Kunes rautuineen ja tunturiylänköineen.

Masijoki on monelle tuttu ja helposti lähestyttävä kohde. Halutessasi voit myös lähteä tetsaamaan pidemmälle, mutta hyviä taimen- ja harjuspaikkoja löytyy jo ihan autotien varresta.

Masijoen kalastus Norjassa
Masi-joella Pohjois-Norjassa. Kuva: Tommi Hynynen
Pilkkiminen Finnmarkissa
Pilkillä Porsangerissa. Kuva: Ensio Komulainen

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center