Koli – Suomen tunnetuin kansallismaisema

Kolin kansallispuistossa, Ukko-Kolin yltä aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema. Täällä Suomen eteläisimmät tykkylumimaisemat kohoavat Ukko-Kolin huipulla 347 metriin merenpinnasta ja 253 metriin Pielisen pinnan yläpuolelle, ja Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä pääsee ihailemaan yli Kolinuuron. Akka-Kolilta katsettaan pääsee lepuuttamaan Kolinselän järvimaisemiin ja näköaloistaan tunnetulle Vesivaaralle.

Alueelta löytyvät myös Mäkrävaara, Paimenenvaara, Pieni-Koli, Jauholanvaara ja Hirvivaara. Entä tiesitkö, että Akka-Kolin näköalapaikan alapuolella sijaitsee Hiljaisuuden temppeli, suosittu vihkipaikka. Myös Tarhapuron putous kannattaa kokea. Lumien sulamisen aikaan komeimmillaan pärskähtelevälle luontonähtävyydelle lähtee polku Rantatieltä.

Koli

Kolin pirunkirkko

Yksi alueen erikoisimmista nähtävyyksistä, Z-kirjaimen mallikseksi muovautunut pirunkirkko, on 33 metriä pitkä rakoluola, jonka historia on täynnä mysteerejä. Uhrihalkeamasta ja pirunkirkon noidasta voit lukea tarinan tämän sivun loppupuolelta.

Pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella 12 kilometriä Kolilta etelään. Luolalle johtaa moniportainen polku tienvarren pysäköintialueelta. Pirunkirkolle voi myös poiketa Herajärven kierrokselta pitkin Ennallistajan polkua.

Koli | Ukko-Kolin huipulta aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema.

Koli - Kolin kansallispuisto - Suomen kansallispuistot

Kolin luonto mykistää majesteettisuudellaan

Muinainen Itä-Suomesta Länsi-Lappiin yltänyt vuorijono, Karelidit, on erään lähteen mukaan kohonnut lähes Himalajan korkuiseksi vuoristoksi ja toisen tiedon mukaan ulottunut vain puoleen eli noin neljään kilometriin, Alppien mittoihin.

Rotkoistaan, harjuistaan ja monista huipuistaan tunnettu Koli tarjoilee luonnon monimuotoisuutta parhaimmillaan. Hiekkasaarten harjujono Pielisessä, huippujen alapuolella repeävä Kolinuuron rotkolaakso sekä useat hiekkarannat tarjoavat luontoelämyksiä koko perheelle. Osa reiteistä soveltuu myös liikuntaesteisille.

Koli

Oletko tavannut nämä kansallispuiston harvinaiset asukkaat?

Kolin kansallispuistossa elää yli 4 000 eliölajia, joista yli puolet on hyönteisiä. Sieniäkin alueella löytyy yli 800 lajia. Täällä kasvaa muun muassa saniaismaisia noidanlukkoja, kissankäpäliä, huopakeltanoa ja mesiangervoja. Niiden yllä lentelevät muun muassa hohtosinisiivet, kirjoverkkoperhoset, ahoaamukääriäiset ja huhtasinisiivet.

Tarkkasilmäisimmät voivat bongata myös liito-oravan sekä uhanalaisen harmaasulkukotilon, joka on isojen haapojen rungoilla elävä maakotilo. Niitä on löydetty Suomessa vain Kolin seudulta ja Etelä-Suomen Sipoosta.

Koli | Ukko-Koli | Kolin kansallispuisto

Vaarojen maratonin maisemissa Kolin kansallispuistossa.

Kolin reitit

Löydät kaikki Kolin retkeilyreitit Luontoon.fi-sivustolta. Täällä käydessäsi vieraile samalla myös Kolin luontokeskus Ukossa.

Tiesitkö muuten, että Sataman polku on tiettävästi Suomen vanhin merkitty luontopolku. Kun olet tarkkana, voit nähdä sataman siirtolohkareeseen hakatun tekstin, joka on toiminut Ukko-Kolille johtavan polun ensimmäisenä opasteena. Polun varrelta löytyvät myös Kolin ensimmäisiä matkailijoita palvelleen Alamajan rauniot.

Koli