Kolin kansallispuisto: Koli – Suomen tunnetuin kansallismaisema

Kolin kansallispuisto on suomalaisten ikisuosikki! Kerrotaan, että Itä-Suomesta Länsi-Lappiin yltänyt muinainen ja Suomen pisin vuorijono, Karelidit, kohosi kerran lähes Himalajan korkuiseksi – vaikka se toisen tiedon mukaan ulottui vain puoleen, eli noin neljään kilometriin, suurin piirtein Alppien mittoihin.

Kolin kansallispuistossa sijaitsevan Ukko-Kolin yltä aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema. Nuo näkymät ovat aikoinaan ihastuttaneet muun muassa taidemaalari Erno Järnefeltiä. Kolin kansallispuistossa Suomen eteläisimmät tykkylumimaisemat kohoavat Ukko-Kolin huipulla 347 metriin sekä 253 metriin Pielisen pinnan yläpuolelle. Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä pääsee ihailemaan yli Kolinuuron. Akka-Kolilta katsettaan voi lepuuttaa Kolinselän järvimaisemissa ja näköaloistaan tunnetulla Vesivaaralla.

Mäkrävaara, Iso-Koli, Paha-Koli ja monta muuta

Nauti Kolin maisemista! Kolin kansallispuiston alueelta löytyvät esimerkiksi Kolin vaarojen komeat Mäkrävaara, Paimenenvaara, Pieni-Koli, Paha-Koli, Jauholanvaara ja Hirvivaara. Entä tiesitkö, että Akka-Kolin näköalapaikan alapuolella sijaitsee Hiljaisuuden temppeli, suosittu vihkipaikka.

Myös Tarhapuron putous kannattaa kokea. Lumien sulamisen aikaan komeimmillaan pärskähtelevälle luontonähtävyydelle lähtee polku Rantatieltä. Myös Kolin huippujen kierros on elämys.

Koli | Ukko-Kolin huipulta aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema.

Koli - Kolin kansallispuisto - Suomen kansallispuistot
Koli Kolin kansallispuisto
Kolin kansallispuiston rinteillä aukeavat maisemat etsivät vertaistaan.

 

Kolin kansallispuiston reitit

Kolin kansallispuistosta löytyy 13 eri pituista reittiä. Löydät kaikki Kolin retkeilyreitit tästä pdf-tiedostosta.

Tiesitkö muuten, että Sataman polku on tiettävästi Suomen vanhin merkitty luontopolku. Kun olet tarkkana, voit nähdä sataman siirtolohkareeseen hakatun tekstin, joka on toiminut Ukko-Kolille johtavan polun ensimmäisenä opasteena. Polun varrelta löytyvät myös Kolin ensimmäisiä matkailijoita palvelleen Alamajan rauniot.

Kolin kansallispuisto-kartta

Kolin kansallispuistot kartalle on merkitty tunnetuimmat nähtävyydet, minkä lisäksi löydät kaikki Kolin reitit tästä pdf-tiedostosta. Lataa se ja tallenna alla oleva kartta itsellesi tulevia retkiä varten!

 

 

Kolin huippujen kierros

Kolin huippujen kierros on 1,4 kilometrin pituinen rengasreitti, joka palauttaa kulkijan komeiden maisemien jälkeen takaisin lähtöpisteeseen. Reitin pituus on sulan maan aikaan noin kaksi tuntia, mutta valokuvaajilla ja muilla maisemista nauttivilla aikaa voi kulua helposti pidempäänkin; maisemista on vaikea saada katsettaan irti. Kolin huippujen kierros on myös osittain esteetön, minkä lisäksi se on myös kuljettavissa ilman portaita.

Kolin huippujen kierros kattaa Kolin kansallispuiston kolme kuuluisinta maisemaa. Huippujen reitti alkaa nousulla portaita pitkin kohti Ukko-Kolia. Ukko-Kolilta reitti jatkuu noin 400 metrin matkan kohti Paha-Kolia. Risteyksestä nro 13 tulee jatkaa vasemmalle, jonka jälkeen tavoitat Akka-Kolin. Paluu takaisin reitin alkupisteeseen tapahtuu Akka-Kolilta alas Ukon Yläpihalle laskeutuen (risteys nro 11).

Muistathan, että Kolin huiput ja niiden näköalapaikat ovat usein hyvin vaikeakulkuisia ja liukkaita avokallioita. Kolin näköalapaikoilta ei siis löydy näköalatasanteita, vaan ne ovat oikeita luonnonnähtävyyksiä, joissa tulee aina liikkua varovaisuutta noudattaen.

Lataa Huippujen kierroksen reittikartta täältä »

Kolin pirunkirkko

Yksi Kolin kansallispuiston erikoisimmista nähtävyyksistä on Z-kirjaimen mallikseksi muovautunut Kolin pirunkirkko. Pirunkirkko on 33 metriä pitkä rakoluola, jonka historia on täynnä mysteerejä. Uhrihalkeamasta ja pirunkirkon noidasta voit lukea tarinan tämän artikkelin loppupuolelta.

Kolin Pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella 12 kilometriä Kolilta etelään. Luolalle johtaa moniportainen polku tienvarren pysäköintialueelta. Pirunkirkolle voi myös poiketa Herajärven kierrokselta pitkin Ennallistajan polkua.

Koli | Ukko-Koli | Kolin kansallispuisto

Vaarojen maratonin maisemissa Kolin kansallispuistossa.

Kolin kansallispuisto mykistää majesteettisuudellaan

Muinainen Itä-Suomesta Länsi-Lappiin yltänyt vuorijono, Karelidit, on erään lähteen mukaan kohonnut lähes Himalajan korkuiseksi vuoristoksi ja toisen tiedon mukaan ulottunut vain puoleen eli noin neljään kilometriin, Alppien mittoihin.

Rotkoistaan, harjuistaan ja monista huipuistaan tunnettu Kolin kansallispuisto tarjoilee luonnon monimuotoisuutta parhaimmillaan. Hiekkasaarten harjujono Pielisessä, huippujen alapuolella repeävä Kolinuuron rotkolaakso sekä useat hiekkarannat tarjoavat luontoelämyksiä koko perheelle. Osa reiteistä soveltuu myös liikuntaesteisille.

 

Kolin kansallispuisto
Kolin kansallispuisto aikaisin aamulla on jokaisen luontokuvaajan toivelistalla.

 

Oletko tavannut nämä kansallispuiston harvinaiset asukkaat?

Kolin kansallispuistossa elää yli 4 000 eliölajia, joista yli puolet on hyönteisiä. Sieniäkin löytyy alueelta yli 800 lajia. Täällä kasvaa muun muassa saniaismaisia noidanlukkoja, kissankäpäliä, huopakeltanoa ja mesiangervoja. Niiden yllä lentelevät muun muassa hohtosinisiivet, kirjoverkkoperhoset, ahoaamukääriäiset ja huhtasinisiivet.

Tarkkasilmäisimmät voivat bongata myös liito-oravan sekä uhanalaisen harmaasulkukotilon, joka on suurten haapojen rungoilla elävä maakotilo. Niitä on löydetty Suomessa vain Kolin seudulta ja Etelä-Suomen Sipoosta.

 

Kolin kansallispuisto
Kolin kansallispuiston maisemat yltävät Pielisen ylle, joka tässä kuvassa kylpee aamuisessa pilvipeitossa.

 

Luontokeskus Ukko

Kolin kansallispuistossa vieraillessasi piipahda samalla myös Kolin luontokeskus Ukossa. Kolin luontokeskus Ukko esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä.

Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä voit tutustua monipuolisesti Kolin kansallispuiston geologiaan, luontoon ja kulttuuriin. Kahvilassa kannattaa nauttia kahvit ja nisu ennen tai jälkeen retken.