Kalastus Norjan vuonoilla – luvat, kalalajit ja kohteet

 

Kalastus Norjan vuonoilla
Kalastus Norjan vuonoilla tuo parhaassa tapauksessa tällaisen saaliin. Kuvassa komean ruijanpallaksen pyrstö.

 

Kalastus Norjan vuonoilla

Kalastus Norjan vuonoilla on elämys, joka ei unohdu! Hurjat monikymmenkiloiset pallakset, potrat turskat ja vuonon rannoilta kalastettavat seitit, makrillit, meritaimenet ja meriraudut huokuttelevat joka vuosi kalastusmatkailijoita Pohjois-Norjan upeisiin vuonomaisemiin.

Kalatus Norjan vuonoilla -vinkit on kirjoittanut minä, eli tietenkin Monni Himari, kalastuksen perässä Pohjois-Norjaan muuttanut pitkän linjan kalastaja. Hauska virtuaalitutustua! Olen kiertänyt vapani kanssa jalokalojen ja merikalojen perässä ympäri Norjan maata, etsien sitä parasta loppuelämän (kala)paikkaa, joka lopulta löytyi Finnmarkin Lakselvista, kauniin Lakselva-joen varrelta. Lakselva tunnetaan yhtenä Euroopan parhaista lohijoista, ja lohen perässä mekin tänne muutimme.

Toki Porsangerin kunnan alueelta löytyy myös paljon merikalastusta (Porsangerinvuonolta) sekä lukemattomia tunturijärviä, mutta keskitytään tässä artikkelissa kuitenkin sisävesien sijaan kalastukseen Norjan vuonoilla.

 

Ennätys pallas
Kesän 2021 ennätyspallas painoi 41 kiloa.

 

Jäämeren mörkö ja muut kaunokaiset

Jäämeren mörkö, jättimäiseksi paisuva ruijanpallas koukuttaa todennäköisesti sinut ennen kuin ansaitset elämäsi suurimman vonkaleen. Sitä ennen, jos hyvin käy, pääset herkuttelemaan meritaimenella tai meriraudulla, rantaturskalla, seitillä ja makrillilla (joka on savustettuna aivan erinomaista!).

Vaikka aloittelijan tuuri on käsite Norjassakin, täällä kalaa ei koskaan oteta: se ansaitaan.

Ja juuri siksi Norjanmeren ja Barentsinmeren merimaisemat vetävät puoleensa – tai pikemminkin koukuttavat sinut.

 

meritaimen
Porsangerinvuonon rannalta ongittu kaunis meritaimen.

 

Rannalta kalastaminen Norjassa – hyvä tietää

Tiesitkö, että meren rannalta kalastaakseen ei tarvitsa erillistä lupaa?

Pakkaa siis mukaan virveli ja hanki paikalliselta Essolta pari sinihopeista Møresilda-viehettä, ja saat parhaassa tapauksessa laittaa trangialla tuoretta kalaa lounaaksi tai illalliseksi! Meren rannalta saadaa myös punasävyistä rantaturskaa, seitiä ja makrillia sekä meritaimenta ja merirautua.

Toisin sanoen, vapakalastus on Norjassa merellä kaikille maksutonta jokisuistoja lukuun ottamatta. Lohijokien kieltoalue yltää yleensä noin 200 metriä jokisuulta, ellei paikalla ole erillisiä kieltokylttejä. Lisäksi lohijoissa ja sisämaassa kalastettaessa tarvitaan aina kalastuslupa. Kuitenkaan alle 16-vuotiaat ja usein myös alle 20-vuotiaat tietyin reunaehdoin eivät tarvitse kalastuslupia sisävesikalastukseen.

Lue lisää Norjan kalastusluvista »
Lue lisää kalastuksesta Norjan tunturijärvillä »

Vinkki: Merivesi todella on suolaista, joten kalastusvälineet kannattaa aina puhdistaa makealla vedellä kalaretken päätteeksi. Näin varmistat, etteivät välineet ruostu ja ovat terässä seuraavallakin kerralla!

 

Kalastus Norjan vuonoilla
Merimatkalla Vesterålenin pallas-matalikoille.

 

Entä minkälaisilla rannoilla sitten kannattaa kalastaa?

Parhaat kalapaikat ovat syviä ja jyrkkiä. Kalastus tapahtuukin yleensä rantakallioilta, minkä lisäksi myös siltojen alta löytyy loistavia kalapaikkoja. Voimakas vuorovesivirtaus on plussaa, sillä tällaisilla vesialueilla ui yleensä paljon kalaa.

Huom! Varothan askeltasi, mikäli lähdet onkireissulle sateisella säällä; rantakalliot ovat yleensä todella liukkaat ja askel pettää helposti. Hyiseen mereen molskahtaminen voi koitua kohtaloksi. Ole siis varovainen, aina!

Norjan kenties tunnetuin rantakalastupaikka löytyy Bodøn lähellä sijaitsevalta Saltstraumenilta, joka on myös maan voimakkain virtavesipaikka. Vesterålenissa lippaa voi nakella Sortlandin sillan kupeessa. Varangin suunnalla lippaa kannattaa käydä nakkelemassa Mortensnesissä.

Paras vinkki onkin tutkia merikarttoja ja etsiä syviä rantapaikkoja, missä kalat mieluiten lymyävät.

 

vuonokalastus
Kalastusvene ilta-auringon kultaamassa vuonomaisemassa.

 

Vuonokalastus Lofooteilla

 

Kalastus Norjan vuonoilla

 

Vuonokalastusta Tromssassa

 

Kalastus Norjan vuonoilla
Ruijanpallaksen pyyntiä Finnmarkin Porsangerinvuonossa. Tällä kertaa Ahti soi saalista.

 

Kalojen tuominen Norjasta Suomeen: säännöt

Kalastus Norjan vuonoilla on luvanvaraista; vuoden 2021 alusta asetetun säännön mukaan Norjasta saa tuoda merikalaa (turskaa, seitiä, pallasta, yms) Suomeen vain, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoppaan kanssa.

Muutamissa poikkeustapauksissa luvan saa myös yksityisillä vesillä. Tällöin kalastuslupa kuuluu usein vuokraveneen hintaan. Tämä tulee kuitenkin aina tarkistaa siitä paikasta, missä aiot kalastaa ja mistä aiot vuokrata veneen.

Jotta voit tuoda kalaa Norjasta Suomeen, tarvitset tullia varten kalastusoppaan leimaaman kirjallisen todistuksen. Puheet, sanat tai puhelimeen taltioidut kuvat eivät siis riitä, joten muista aina hankkia ja pitää tallessa asianmukainen todistus.

Fileitä saa tuoda vain 18 kilon verran

Huomioi, että todistuksellakin saat tuoda merikalojen fileitä korkeintaan 18 kilon verran kahdesti vuodessa. Määräystä tulee ja kannaattaakin noudattaa, sillä salakuljetuksesta napsahtaa 800 euron suuruinen sakko + 20 euroa per salakuljetettu kilo merikalaa.

Vaikka kalastus Norjan vuonoilla on lähtökohtaisesti ilmaista, saaliit tulee nauttia maassa ollessaan. Ja näin on etenkin silloin, kun kalastat omatoimisesti. 

Luvalla voit kuitenkin tuoda kalaa Suomeen, kuten edellä mainittu. Mikäli ostat kalaa, säilytä kuitti mahdollista tullitarkastusta varten.

Kun vuokraat itsellesi kalastusoppaan, muista myös varmistaa että hän todella on rekisteröity kalastusopas. Omin luvin oppaina toimivat kalastajat eivät täytä virallisen kalastusoperaattorin saappaita.

Skitt fiske! kuten meillä Norjassa sanotaan.

Lue myös

Laggojoen lohiglitteriä »
Lohen perhokalastus »
Perhokalastussetti aloittelevalla kalastajalle »
Kauden viimeinen päivä Lakselva-joella »