Kalastus Norjan vuonoilla

Kalastus Norjan vuonoilla on elämys, joka ei unohdu! Hurjat monikymmenkiloiset pallakset, potrat turskat ja vuonon rannoilta kalastettavat seitit, makrillit, meritaimenet ja meriraudut huokuttelevat joka vuosi kalastusmatkailijoita Pohjois-Norjan upeisiin vuonomaisemiin.

Kalastus Norjan vuonoilla voi tuoda saaliiksi komean ruijanpallaksen.
Kalastus Norjan vuonoilla voi tuoda saaliiksi komean ruijanpallaksen.

Jäämeren kuningatar ja muut kaunokaiset

Jäämeren kuningatar, jättimäiseksi kasvava ruijanpallas on yksi merikalastajien suurimmista haaveista. Moni mielii herkuttelemaan meritaimenella tai meriraudulla, turskalla, seitillä ja makrillilla, joka (tai pikemminkin jotka kaikki) on savustettuna aivan erinomaista! Silti savustettu ruijanpaltaan pää on oma suosikki savukala-annokseni.

Vaikka aloittelijan tuuri on käsite Norjassakin, täällä kalaa ei koskaan oteta: se ansaitaan.

Ja juuri siksi Norjanmeren ja Barentsinmeren merimaisemat vetävät puoleensa – tai pikemminkin koukuttavat sinut.

Porsanginvuonon rannalta ongittu kaunis meritaimen.
Porsanginvuonon rannalta ongittu kaunis meritaimen.

Rannalta kalastaminen Norjassa – hyvä tietää

Tiesitkö, että meren rannalta kalastaakseen ei tarvita erillistä lupaa?

Pakkaa siis mukaan virveli ja hanki paikalliselta Essolta pari sinihopeista Møresilda-viehettä, ja saat parhaassa tapauksessa laittaa trangialla tuoretta kalaa lounaaksi tai illalliseksi! Meren rannalta saadaa myös punasävyistä rantaturskaa, seitiä ja makrillia sekä meritaimenta ja merirautua.

Vapakalastus on Norjassa merellä kaikille maksutonta lohijokien jokisuistoja lukuun ottamatta. Lohijokien kieltoalue yltää yleensä noin 200 metriä jokisuulta, ellei paikalla ole erillisiä kieltokylttejä. Lisäksi lohijoissa ja sisämaassa kalastettaessa tarvitaan aina kalastuslupa. Kuitenkaan alle 16-vuotiaat ja usein myös alle 20-vuotiaat tietyin reunaehdoin eivät tarvitse kalastuslupia sisävesikalastukseen.

Vinkki: Merivesi todella on suolaista, joten kalastusvälineet kannattaa aina puhdistaa makealla vedellä kalaretken päätteeksi. Näin varmistat, etteivät välineet ruostu ja ovat terässä seuraavallakin kerralla!

Merimatkalla Vesterålenin pallas-matalikoille.
Merimatkalla Vesterålenin pallas-matalikoille.

Entä minkälaisilla rannoilla sitten kannattaa kalastaa?

Turskalle parhaat kalapaikat ovat usein syviä ja jyrkkiä. Kalastus tapahtuukin yleensä rantakallioilta, minkä lisäksi myös siltojen alta löytyy loistavia kalapaikkoja. Voimakas vuorovesivirtaus on meritaimenelle plussaa, sillä tällaisilla vesialueilla ui yleensä paljon kalaa.

Huom! Varothan askeltasi, sillä rantakalliot ovat yleensä liukkaita ja askel pettää helposti. Hyiseen mereen molskahtaminen voi koitua kohtaloksi.

Norjan kenties tunnetuin rantakalastupaikka löytyy Bodøn lähellä sijaitsevalta Saltstraumenilta, joka on myös maan voimakkain virtavesipaikka. Vesterålenissa lippaa voi nakella Sortlandin sillan kupeessa. Varangin suunnalla lippaa kannattaa käydä nakkelemassa Mortensnesissä.

Paras vinkki onkin tutkia merikarttoja ja etsiä syviä rantapaikkoja, missä kalat mieluiten lymyävät.

kalastus lofooteilla
Kalastusvene ilta-auringon kultaamassa vuonomaisemassa.

Kalojen tuominen Norjasta Suomeen: säännöt

Kalastus Norjan vuonoilla on luvanvaraista; vuoden 2021 alusta asetetun säännön mukaan Norjasta saa tuoda merikalaa (turskaa, seitiä, pallasta, yms) Suomeen vain, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoppaan kanssa.

Muutamissa poikkeustapauksissa luvan saa myös yksityisillä vesillä. Tällöin kalastuslupa kuuluu usein vuokraveneen hintaan. Tämä tulee kuitenkin aina tarkistaa siitä paikasta, missä aiot kalastaa ja mistä aiot vuokrata veneen.

Jotta voit tuoda merikalaa Norjasta Suomeen, tarvitset tullia varten kalastusoppaan leimaaman kirjallisen todistuksen. Puheet, sanat tai puhelimeen taltioidut kuvat eivät siis riitä, joten muista aina hankkia ja pitää tallessa asianmukainen todistus.

Lohta, kyttyrälohta, merirautua ja meritaimenta voit tuoda Suomeen ilman todistusta.

Fileitä saa tuoda vain 18 kilon verran kahdesti kalenterivuodessa

Huomioi, että todistuksellakin saat tuoda merikalojen fileitä korkeintaan 18 kilon verran kahdesti vuodessa. Määräystä tulee ja kannaattaakin noudattaa, sillä salakuljetuksesta napsahtaa 800 euron suuruinen sakko + 20 euroa per salakuljetettu kilo merikalaa.

Vaikka kalastus Norjan vuonoilla on lähtökohtaisesti ilmaista, saaliit tulee nauttia maassa ollessaan. Ja näin on etenkin silloin, kun kalastat omatoimisesti. 

Luvalla voit kuitenkin tuoda kalaa Suomeen, kuten edellä mainittu. Mikäli ostat kalaa, säilytä kuitti mahdollista tullitarkastusta varten.

Kun vuokraat itsellesi kalastusoppaan, muista myös varmistaa että hän todella on rekisteröity kalastusopas. Omin luvin oppaina toimivat kalastajat eivät täytä virallisen kalastusoperaattorin saappaita.

Skitt fiske! kuten meillä Norjassa sanotaan.

Lue myös

Monni Himari

Monni Himari

Monni on Finnmarkin Lakselvissa asuva kalastustoimittaja ja kirjailija, jonka uusin teos ’RAUTUAIKA – pohjoisen pioneerikalan kertomaton tarina’ julkaistaan syksyllä 2024.

Instagram / Threads

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit kalastustarvikkeita ja kirjoja boldattujen violettien linkkien ja painikkeiden kautta, me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet Kalastus-sivuston toimintaa.

© 2023 Kalastus. Kaikki oikeudet pidetään.