Norjan kalastusluvat – kaikki, mitä sinun tulee tietää

Kalastus Norjan vuonoilla

 

Norjan kalastusluvat – kaikki, mitä sinun tulee tietää

Tiivistetysti: Vapakalastus merellä on Norjassa maksutonta lohijokien jokisuistoja lukuun ottamatta. Toisin sanoen, Norjan kalastusluvat tarvitaan, kun kalastetaan lohijoissa ja sisämaassa.

Valtion kalastuksenhoitomaksu tarvitaan ainoastaan mereen laskevissa vaelluskalajoissa, joista pyydetään lohta, meritaimenta ja merirautua. Kuitenkin alle 18-vuotiaat ovat vapautettuja tästä maksusta. Sisävesikalastuksessa tai merellä kalastettaessa ei tarvita valtion kalastuksenhoitomaksua.

Kuitenkin sisävesillä kalastaessa tarvitaan aina kyseisen alueen päivä/viikkolupa riippuen siitä, kuinka kauan kyseisellä alueella aikoo kalastaa.

Osta ja maksa Norjan kalastonhoitomaksu täällä »
Paikkakohtaiset kalastusluvat eri puolille Norjaa löydät täältä »

Pilkkiminen Finnmarkissa

Fefon päätöksestä pilkkiminen on kielletty ulkomaalaisilta Finnmarkin sisävesissä aikavälillä 15.3.-15.6.

Kielto astui voimaan talvella 2019. Ulkomaalaiset voivat kuitenkin pilkkiä kyseisellä ajanjaksolla paikallisen kalastusoppaan kanssa tai poikkeusluvan hakeneiden Finnmarkin majoitusyritysten asiakkaana.

Ulkomaalaiset voivat kuitenkin pilkkiä Norjan sisävesillä ennen 15.3., kunhan aluekohtainen lupa on maksettu. Jos olet lukenut jostain, että turisteja koskettaa 5 kilometrin sääntö (eli sen kauempana ei saisi kalastaa tiestä), tämä tieto on nykyään vanhentunutta eikä enää pidä paikkaansa. Kilometrisääntöä tai kilometrirajoja ei siis ole.

Kalastuslupia Norjan kalavesille myydään (myös kuntakohtaisesti) Statskogin kotisivuilla. Sivustolta löydät myös kalastusluvat pilkkimiseen Pohjois-Norjaan Tromssan kuntaan.

 

Marinella "Monni" Himari
Oma ennätysrautu.

 

Yleisimmät kysymykset kalastuksesta Norjassaa

Paljonko Norjasta saa tuoda kalaa?

Rekisteröidyn kalastusmatkailuyrityksen asiakkaat saavat tuoda Suomeen 18 kiloa merikalaa. Huomioi, että sinun on pystyttävä esittämään tullille dokumentti siitä, että kalat on kalastettu rekisteröidyn kalastusoppaan asiakkaana. Turisti saa tuoda 18 kiloa merikalaa Suomeen kaksi kertaa kalenterivuodessa.

Saako Norjassa kalastaa virvelillä?

Monet pohtivat, saako Norjassa kalastaa virvelillä. Kyllä saa! Norjassa ei nimittäin vaadita lupaa meressä kalastamiseen. Tämä tarkoittaa, että saat kalastaa virvelillä rannalta lähes missä tahanasa, paitsi lohijokien suistoissa (kieltoalue on yleensä 200 metriä joen suulta). Syvät rannat ovat parhaita paikkoja rannalta kalastamiseen.

Tarvitseeko merellä kalastettaessa kalastusluvan?

Norjassa ollessaan ja merellä kalastettaessa (rannalta tai veneestä) turisti ei tarvitse kalastuslupaa, mikäli kalastus tapahtuu vapavälinein tai siimalla.

Pitääkö kalavehkeet desinfioida, jos kalastaa merellä?

Merellä käytettäviä kalastusvälineitä ei tarvitse desdinfioida. Jos kuitenkin kalastat Norjassa joilla tai tunturijärvillä, varusteetu tulee aina desinfioida. Desinfiointia tarjoavat useimmat kalastupaikassa toimivat leirintäalueet ja huoltoasemat.

 

Norjan kalastusluvat

 

Lue myös

Kalastus Norjan vuonoilla »
Kalastus Norjan tuntureilla »
Laggojoen lohiglitteriä »
Lohen perhokalastus »
Perhokalastussetti aloittelevalla kalastajalle »
Kauden viimeinen päivä Lakselva-joella »
Rautupilkillä »

Kalast.us

Tutustu uuteen kalastusaiheiseen sivustoon, jossa pyydetään vuoden ympäri.

Lähde kalaan!