On olemassa kahdenlaisia valokuvaajia

On olemassa kahdenlaisia valokuvaajia – heitä, jotka ottavat varmuuskopiot kuvistansa, ja heitä, jotka toivoisivat ottaneensa.

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen harmikseni joutunut lukemaan paniikkiviestejä rikkoontuneista kovalevyistä ja muistikorteista. Ongelma noudattaa aina samaa kaavaa: tietokone on mennyt rikki tai vaihtoehtoisesti ulkoinen kovalevy korkannut, tai sitten on käytössä vain yksi muistikortti, jolla säilötään kuvia, kun niitä ei jakseta siirtää koneelle.

Sen vuoksi käytän tämän päivän luukun puhuakseni hetken varmuuskopioista.

 

Kamera-1
LaCie Rugged (keskellä) on pölyn- ja iskunkestävä, nopea ja kannettava kovalevy paljon reissaaville valokuvaajille.

 

Valokuvien varmuuskopiointi

1) Siirrän RAW-kuvat sekä tietonkoneelle että ulkoiselle kovalevylle. 2) Käsittelen koneelle siirretyt kuvat Lightroomissa. 3) Kun olen käsitellyt kuvat valmiiksi, siirrän ne Flickriin (josta linkkaan ne tänne blogiin säästääkseni webhotellini tilaa) sekä sille samalle ulkoiselle kovalevylle, josta jo löytyvät ne alkuperäiset kuvat. 4) Käyn ulkoisella kovalevyllä olevat alkuperäiset kuvat läpi ja säästän parhaat, joita voin tarvita tulevaisuudessa esimerkiksi isompina printteinä tai vaikka myydäkseni niitä eteenpäin. 5) Kun olen poistanut turhat kuvat, otan vielä kopiot sekä valmiista kuvista että RAW-tidostoista, ja siirrä koko paketin toiselle ulkoiselle kovalevylle. Näin ollen minulla on sekä valmiit kuvat että RAW-tiedostot kahdessa eri paikassa ja vielä valmiit kuvat ekstrana Flickrissä.

Mikäli et harrasta ulkoisia kovalevyjä mutta olet järkevä ja pelaat varman päälle, voit varmuuskopioida tietokoneesi datan helposti esimerkiksi CrashPlanin kautta. Myös erilaiset pilvipalvelut, kuten vaikkapa Dropbox, sopivat kuvien arkistointiin.

Minulla on ollut myös sellainen tapa, että jos joudun jättämään kameran jonnekkin (mitä pyrin välttämään viimeiseen saakka) tai jos liikun paikoissa, missä joudun olemaan varuillani, nappaan muistikortin irti kamerasta ja sujautan sen pienessä kotelossaan taskuuni; jos kamerani ikinä varastettaisiin, jäävät kuvat kuitenkin talteen.

Vakuutus kun korvaa kaiken muun paitsi muistot.

Ja niin: jos kannat mukanasi arvokasta kalustoa, olethan myös vakuuttanut sen?

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »