Lofootit opas

Lofootit-matkaopas: TOP 90 vinkkiä

Lofoten

Lofootit-matkaopas – alueen parhaat nähtävyydet

Tarunhohtoiset Lofootit

Lofootit; taikasana, joka vie mielimatkalle turkoosista merivedestä nousevien terävähuippuisten vuorten helmoille Pohjois-Norjan kauneimpiin maisemiin – jokaisen luontokuvaajan ja päiväretkeilijän unelmakohteeseen.

Lofootit ja Vesterålen, Pohjois-Norja. Norjan Lofoottien lukuisat luonto- ja vaelluspolut kutsuvat vuonojen viertä nouseville ja taas lasketteleville rinteille henkeäsalpaaviin merimaisemiin.

Vesterålenin valassafarien ja rib-veneiden kyydissä pääsee tutustumaan alueen meriluontoon sekä ryhäkkäisiin ja lintuihin. Vuonoristeilyllä voi piipahtaa vaikkapa Skipsnesissä, minkä lisäksi kauniit hiekkarannat tarjoavat lukemattomia telttapaikkoja Lofoottien ikimuistoisissa maisemissa.

Löydät tästä matkaoppaasta parhaat vinkkini ja pääset lataamaan sekä tallentamaan valmiita reittisuunnitelmia omaan käyttöösi.

Mukavia ja kuvauksellisia retkiä Norjan Lofooteille ja Vesteråleniin!

Lofootit
Koe Lofootit tänä kesänä!

Pikalinkit aiheisiin

Norjan Lofootit: Tiesitkö tämän Lofooteista?

Norjan Lofootit on luoteisessa Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä, joka koostuu Våganin, Vestvågøyn, Flakstadin, Moskenesin, Værøyn ja Røstin kunnista. Koko saariryhmän pinta-ala on 1 227 km².

Lofoottien suurimpia saaria ovat Hinnøya, Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya sekä Moskenesøya.

Norjan Lofoottien suurimmat kaupungit ovat Vestvågøyssä sijaitseva Leknes ja Våganissa sijaitseva Svolvær, jotka ovat kukin tavoitettavissa autolla mantereen puolelta.

Reine on Lofoottien alueen ydin, ja Lofoottien epävirallinen pääkaupunki Svolvær.

Lofoottien eteläisin kylä on nimeltään Å ja sen pidemmälle Lofoottejä ”ei pääse”.

Lofootit
Lofootit kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun patikoiden ja retkeillen.

Lofoottien parhaat telttapaikat, leirintäalueet ja nähtävyydet

Missä Lofooteilla kannattaa telttailla? Entä mistä löytyvät Lofoottien parhaat leirintäalueet? Olen kerännyt alla olevaan Google Maps -karttaan kaikki parhaat kohteet.

⭐ Vinkki! Voit tallentaa kartan suosikkeihisi klikkaamalla kartan otsikon perässä olevaa harmaata tähteä (kun tallennat kartan, tähti muuttuu keltaiseksi).

Edullista majoitusta Lofooteilla, totta vai tarua?

Korjataan heti alkuun yhtä yleisintä Pohjois-Norjaan kohdistuvaa harhaluuloa; Lofooteilta löytyy useita edullisia majapaikkoja ja huokean hintaisia leirintäalueita!

Leirintäalueella vietetty telttayö kahdelta hengeltä irtoaa usein jo noin 15-30 eurolla, minkä lisäksi on tarjolla edullisempia (ja myös ilmaisia) wild camping -vaihtoehtoja.

Lofoottien leirintäalueet ovat hinta–laatu-suhteeltaan mainioita, ja mikä sen mukavampaa kuin pujahtaa suihkunraikkaana makuupussiin telttayötä viettämään.

Telttailu Lofooteilla
Kuvankaunis telttapaikka Kvalvikan rannalla Moskenesissa.

Lofoottien majoitus (katto pään päällä)

Lofooteilta löytyy hostelleja, hotelleja, AirBnb-majoitusta, leirintäalueita sekä pieniä ja punaisia, kalastajien tunnelmallisia rørbuer-mökkejä. Löydät TripAdvisorin listauksen vuoden 2023 parhaista hotelleista tämän linkin takaa.

Tutustu myös Furu-hostelliin, joka on avannut ovensa tänä kesänä! Hostellia ylläpitää iloinen pariskunta, johon olen tutustunut Instagramin välityksellä.

Telttailu Lofooteilla

Vaikka Park4night-sovellus on tarkoitettu lähinnä asuntoautoille, sovellusta voi käyttää myös telttapaikan etsimiseen.

Hyviä telttapaikkoja Lofooteilla ovat esimeriksi Fiskebølin lauttarannan läheisyydessä sijaitseva Hessand Beach.

Lue telttaretkistä ja road tripeistä Lofooteille ystävieni Team Salamavaaran ja Pipo silmillä -blogista sekä Seikkailijattaret-sivustolta.

telttailu lofooteilla

Telttailu Lofooteilla

Norjassa jokamiehenoikeudet ovat suunnilleen samat kuin Suomessa: leirin saa pystyttää väliaikaisesti, kunhan ei häiritse asutusta tai tuhoa luontoa.

Lofootit kuitenkin tekevät tässä asiassa pienen poikkeuksen, sillä kohteen ollessa todella suosittu monissa paikoissa näkyy paljon No Camping -kylttejä, joita tulee noudattaa.

Vaikka Suomessa nuotion sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, Norjassa avotulen teko on sallittua muualla paitsi metsissä, missä se on kokonaan kiellettyä 15.4.–15.9. välisenä aikana.

Sää Lofooteilla
Lofootit on upea ympärivuotinen matkakohde.

Sää Lofooteilla – milloin Lofooteille kannattaa matkustaa?

Lofootit kannattaa kokea niin kesällä kuin talvella, sillä Golf-virran ansiosta Lofoottien sää on leuto läpi vuoden.

Kylmimpiä talvikuukausia ovat tammi-maaliskuu, ja siltikin esimerkiksi tammikuussa keskilämpötila pyörii vähän alle nollan alapuolella. Lofootit ovat sateisimmillaan lokakuussa.

Lofooteilla on lämpimintä heinä-elokuussa, jolloin elohopea kiipeää noin 13 asteeseen. Yöttömän yön alkaessa kesäkuussa Lofoottien sää voi vielä vaihdella 7-12 asteen välillä.

Matkailit Lofooteilla sitten minä vuodenaikana tahansa, pakkaa aina mukaan tarpeeksi lämmintä vaatetta sekä sateenpitävät kuorivaatteet. Pohjois-Norjan sää on arvaamaton, ja saman reissun aikana voi kokea kaikki sääolosuhteet helteestä raekuuroon.

Lofootit
Talven taikaa Lofooteilla.

Pohjoisen teillä

Tutustu

Autolla Norjaan

Tutustu

Automatkailijan Ruotsi ja Norja

Tutustu

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Tutustu

Milloin Lofooteille ja Vesteråleniin kannattaa matkustaa?

Milloin Lofooteille kannattaa matkustaa? Yleisesti paras aika matkustaa Lofooteille on ehdottomasti kesällä, jolloin myös Vesterålenin valassafarit ovat toiminnassa sekä muut paikalliset matkailuyritykset avoinna. Heinä-elokuu on kuitenkin tunnetusti kovinta sesonkia, minkä vuoksi matka kannattaa ajoittaa joko juuri ennen turistikauden alkamista tai ihan sen loppuun.

Mikäli haluat nähdä valaita, muista huomioida valassafarien aukioloajat, sillä ryhäkkäät liikkuvat Norjan rannikoilla vain tiettyinä aikoina. Löydät valassafareista lisätietoa hieman alempaa.

Vesterålen ja Lofootit talvella

Vesterålen ja Lofootit ovat mainio matkakohde myös lumiseen aikaan, sillä talvipukuun sonnistautunut Pohjois-Norja on upea kokemus. Talvikuukaudet sopivat hyvin myös pilkkireissuille sekä valassafareille mieliville matkustajille ja revontulia jahtaaville luontokuvaajille.

Pakkaa siis mukaasi lämpimien varusteiden lisäksi myös kunnon järjestelmäkamera ja nappaa tästä artikkelista vinkit tähtitaivaan ja revontulien valokuvaamiseen.

 

Lofootit
Lofootit on tunnettu monista näyttävistä revontulispoteista.

 

Onko Lofooteilla kallista matkustaa?

Hinta on aina suhteellinen käsite; kannattaa muistaa, että Lofoottien matkailuyrittäjät mahdollistavat työllään ja osaamisellaan suuren osan saariryhmän elämyksistä.

Joten, vaikka Norja on yleisesti melko kallis maa (etenkin meille suomalaisille), myös Lofooteilla voi matkustaa pienellä budjetilla. Tällöin reissun päälle kannattaa ehdottomasti lähteä omalla autolla, viettää yöntä teltassa ja valmistaa ruokaa leirikeittiössä.

Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan tukea paikallisia yrittäjiä; tilaa ravintolassa maittava kala-ateria ja majoitu Lofoottien tasokkailla camping-alueilla ainakin pari kertaa reissun aikana. Kuuma suihku ja sähköpistokkeet nimittäin tulevat aina jossain vaiheessa tarpeeseen.

 

Koe Vesterålen ja Lofootit autolla

Lähde autolla Lofooteille ja Vesteråleniin myös sesongin ulkopuolella, jolloin saat nauttia maisemista rauhassa. Parasta Pohjois-Norjan matkailua on ehdottomasti road trip joko omalla tai vuokra-autolla, jollon voit pysähdellä matkan varrella ja ikuistaa maisemat muistikortillesi aina, kun siltä tuntuu.

Vinkki: Lataa käyttöösi Park4night-sovellus, josta voit tarkistaa etenkin asuntoautoille soveltuvia yön yli -paikkoja.

 

Lofootit-matkaopas
Lofootit on tunnettu pienistä kalastajakylistään, joiden punaiset mökkeröt pilkuttavat lähes jokaista vuononpoukamaa.

 

Lähde Norjaan omalla autolla!

Norja on automatkailijan unelma. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja löytyy sieltä täältä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luota. Autolomalla Norjassa kannattaakin ottaa ihan rauhakseen, ja matkan varrella voi majoittua omissa suosikkikohteissaan.

Rajanylityspaikat Suomesta Norjaan ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam ja Näätämö. Mikäli ajat Lofooteille, suorin reitti kulkee Torniosta Haaparannan kautta Kiirunaan ja sieltä Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta.

Lue artikkeli ja vinkit automatkasta Norjaan »

 

Autolla Norjaan
Koe Lofoottien näyttävin tie, Norwegian Scenic Route Andøya.

 

Autolla Lofooteille: Lofoottien näyttävin tie, Norwegian Scenic Route Andøya

Lähde autolla Lofooteille ja koe upea maisemareitti! Vesterålenissa kannattaa ehdottomasti ajaa 51 kilometrin pituista Norwegian Scenic Route Andøya -nimeä kantavaa maisemareittiä, jonka loputonta merinäköalaa rikkoo vain Bleikin saari. Maisemareitin varrelta löytyy Kleivoddenin taukopaikka, jossa kannattaa pysähtyä ihailemaan kaunista näköalaa.

 

Lofootit autolla
Lähde autolla lofooteille ja voit pysähdellä siellä missä mieli tekee!

 

Asuntoautolla Lofooteille

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun mietit automatkaa Pohjois-Norjaan? Niinpä, karavaanarit. Heitä on paljon, ja myös sinä voit olla yksi heistä! Asunto-autoja vuokraavia firmoja löytyy Suomestakin muutamia: mikään ei voita omaa vessaa ja suihkua, vaikka toki Lofoottien leirintäalueiden palveluja voivat hyödyntää myös pienemmissä reissupakuissa matkaavat henkilöt.

 

 

Lofoottien parhaat nähtävyydet

Jylhiä vuoria, teräväpiirteisiä huippuja, turkoosia suolavettä ja kauniita maisemia, jyrkkiä vaelluspolkuja ja kuvauksellisia kohteita – tätä kaikkea Lofootit ovat! Löydät alueen kuvaksellisimmat kohteet kätevästi yllä olevasta kartasta tai Locationscout.com-sivustolta.

Lupaan, että valinnan varaa riittää.

 

Lofootit nähtävyydet

Vesterålen, Lofoottien sievä pikkusisar

Asuttuani vuoden verran Lofoottien naapurissa Vesterålenissa, haluan nostaa myös tuon minulle rakkaan paikan parhaat kohteet tiedoksenne.

Kun siis ensi kerran suunnittelet matkaa Lofooteille, älä aja Vesterålenin ohi. Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva saariryhmä nimittäin piilottelee upeita luontoelämyksiä, jotka eivät vielä ole kantautuneet turistimassojen korviin.

Retkeilyä, valassafareita ja campingia Støssä

Yksi Vesterålenin helmistä on Støssä sijaitseva, noin 15 kilometrin mittainen Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningrutan (The Queen’s Rout) luontopolku, joka kuljettaa vaeltajan majesteettisiin maisemiin (kuva yllä).

Rohkeimmat nukkuvat yönsä taivasalla.

Luontopolku lähtee Støn leirintäalueen pihasta ja päättyy rengasreittinä samoille nurkille.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Norjan valassafari Lofootit

 

Lofootit ja valaat? Lähin kohde onkin Vesterålen! Lähde siis Arctic Whale Toursin valassafarille

Kesäisin (jolloin valaat liikkuvat tällä alueella Norjassa) Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Valaat eivät siis esittäydy Lofooteilla vaan Vesterålenissa.

Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Lofoottien alueen sekä koko Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata matkan Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta.

Mikäli suuntaat Andenesiin, voit varata matkan Hvalsafarin kautta. 

 

Trollfjord
Risteile ainutlaatuisen Trollfjordin vuonon maisemissa.

 

Risteile ainutlaatuisen Trollfjordin vuonon maisemissa

Vesterålenissa kannattaa myös tehdä päiväretki Trollfjordin vuonolle, jossa pääset risteilemään suomalaisen naiskapteenin johdolla.

 

Norja Lofootit valassafari
Näe ryhäkkäät ihan läheltä!

Arctic Whale Tours: Lofootit valassafari
Støn valassafari on yksi Vesterålenin (ja siten periaatteessa myös Lofoottien) alueen parhaista valassafareista.

Lofootit valassafari
Støn valassafarin toimisto on maalattu merinisikkäitä ja alueen lintuja kunnioittaen.

 

Støn leirintäalueen ympäristössä voi myös ihailla meriteemaisia muraaleja, jotka on maalannut eräs italialainen taiteilija. Voit lukea aihetta käsittelevän artikkelin täältä.

 

Stø

Stø

 

Valassafarit Lofooteilla? Ei vaan Vesterålenissa!

Norjan parhaita paikkoja bongata valaita ovat Pohjois-Norjan rannikolla sijaitseva Vesterålenin merialue. Andøyan, Vesterålenin suurimman saaren pohjoiskärjessä, voi hypätä Hvalsafari AS:n (Whalesafari Andenes) kyytiin.

Støn valassafari – valaiden ehdoilla

Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata valassafarin Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta.

Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

 

Stø

Nyksund

 

Nyksyndin entinen aavekaupunki maailman reunalla

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös kuvauksellinen Nyksund, jolla on mielenkiintoinen tarina (lue lisää alta). Pienestä kalastajakylästä löytyy myös majoitusta sekä kahvila, jonka vohvelit ovat tilaamisen arvoisia. Vieraile myös antiikkiliikkeessä ja tarkkaile rakennusten seiniä: sinne tänne on kiinnitetty koristeeksi valtavia valaan luita.

”Vesterålenin saaristossa, Langøyan saarella sijaitseva Nyksund oli vielä 1900-luvun alussa kalastajien ja heidän veneidensä turvasatama. Tuohon aikaan kylä oli pienestä koostaan huolimatta yksi alueen suurimmista kalastajakylistä.

Kun kalastusalukset kasvoivat pienistä suuriksi, ne eivät enää päässeet rantautumaan kapeaan lahdelmaan. Alkoi näivettyminen, minkä seurauksena paikallinen leipomo ja postitoimisto löivät lopulta laput luukulle. Ihmiset muuttivat pois lukuunottamatta seppää, joka jääräpäisyyttään ja kotipaikkarakkauttaan päätti jäädä kylään yksin.

Jonkin ajan kuluttua hänet kuitenkin laskettiin silmukasta maan lepoon.”

Lue retkitarina Nyksundiin kokonaisuudessaan täältä »

 

Nyksund

Gisloy

 

Päiväretki Gisløyan saarelle

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös entinen kotisaareni Gisløy. Mennen tullen kolmen kilometrin mittainen, osittain pitkospuilla päällystetty reitti kuljettaa saaren pohjoisimpaan nurkkaan, jota vartoi pieni Gisløy Skagan majakka. Maisemat matkan varrella ovat myös todella kuvaukselliset.

Kun ajat Støstä Gisløyalle, et voi olla huomaamatta Brukthandel-nimistä kierrätyskeskusta, jonne kannattaa poiketa tekemään edullisia löytyjä sekä juomaan kahvit ja nauttimaan norjalainen perinneherkku, svele. Svele on vohveli (tai räiskäle), jonka välissä on voita ja ruskeaa juustoa. Vitriinin valikoima vaihtelee päivittäin, ja tarjolla on usein myös erilaisia kakkuja.

Ennen kierrätyskeskusta (Støn suunnasta saavuttaessa) ylität pitkän sillan, jonka vasemmalla puolella sijaitsee vanha, ruohikon valtaama ja ajan unohtama maantie, jota ei näy Google Mapsin kartoissa. Sillan kupeessa (keskellä pitkää siltaa eli päätietä) sijaitsee myös pieni levike, jolle auton voi parkkeerata. Maisema on kuvauksellinen, ja vastapäiseltä rannalta voi bongata myös hevostilan.

 

Kirpputori-2

Vesterålen

Vesterålen

Gisløy Skagan majakka

Gisløy Skagan majakka

 

Opastetut retket Vesterålenissa ja Lofooteilla

Mikäli haluat käydä Vesterålenin ja Lofoottien alueella ohjatuilla päiväretkillä (aiheina mm. kulttuuri, historia ja sienestys) tai kalastamassa, ota yhteyttä ystävääni ja entiseen vuokraisäntääni Lauriin. Hän järjestää yrityksensä Northern Guiding Servicen kanssa monenlaisia opastuksia, myös toiveesta.

Pääset hänen kanssaan tutustumaan esimerkiksi tähän Klon laakson upeisiin maisemiin.

Löydät kaikki Vesterålenin alueen opastetut retket ja kierrokset Visit Vesterålenin verkkosivustolta »

 

Vesterålen Klon laakso

 

Turskan kielen leikkuun MM-kisat

Mikäli matkailet Vesterålenissa helmikuussa, vieraile myös Myressä (johon Gisløy kuuluu) ja käy katsomassa vuotuisia turskan kielen leikkuun MM-kisoja. Voit lukea aiemmin julkaisemani artikkelin tuosta norjalaisten turskan kalastajien tärkeimmästä päivästä tämän linkin takaa.

Löydät samaisesta artikkelista myös vinkin Blås Ide’ -lasinpuhaltamoon, josta olen kirjoittanut seuraavanlaisesti:

”Kävimme avointen ovien kunniaksi vierailulla Blås Idé -lasinpuhaltamossa, jota pitävät Hilde Hansen ja Robert Tangrand. Robertin suvulla on lasinpuhaltamo Lofooteilla, ja hänen isänsä sai oppinsa Iittalan kuuluisilta lasimestareilta, sillä mistä muultakaan olisi jo tuohon aikaan saanut maailman parasta oppia kuin Suomesta. Robert ja Hilde ovat suuria suomalaisen lasitaiteen ystäviä, ja he soveltavat Suomesta saatuja vaikutteita omassa arktisessa tuotannossaan.

Ostin punaiseen mökkiimme komean turskanpäisen maljakon, tietenkin. Olin ihastellut samanlaista Laurin ikkunalaudalla jo pidempään tajuamatta kysyä, mistä se on hankittu. Myrestä tietenkin! Lauri on itseasiassa voittanut sen eräästä valokuvauskilpailusta, mutta onneksi minulla oli mahdollisuus lunastaa vaasi itselleni ihan muutoinkin. Aion kerätä siihen suoluonnon kukkia ja oman rannan heiniä, ja joskus sujauttaa sisälle myös pienen tuikun.”

 

Lofoottien-matkaopas Dronningruta
Yöttömän yön aikaan maisema hohkaa pehmeässä valossa. Luontokuvaajan kannattaakin aina mahdollisuuksien mukaan välttää kirkasta päivänvaloa, joka polttaa kuvat puhki.

 

Vaeltaminen ja vaellusreitit Lofooteilla

Lofootit tarjoavat monen pituisia ja tasoisia vaelluspolkuja kaikenlaisille ja kaiken kuntoisille retkeilijöille. Löydät kattavan listauksen Lofoottien vaellusreiteistä Tripadvisorin sivustolta.

Hurtigrutenin risteilyt Norjassa

Mikäli haaveilet unelmien laivamatkasta pitkin Norjan rannikkoa, kannattaa kurkata tämä Rantapallon kirjoittama artikkeli aiheesta. Hurtigrutenin kyydissä voi matkustaa myös oman auton kanssa, joten osan matkasta voi taittaa näin myös merimaisemista nauttien. Kaiken lisäksi Hurtigruten pysähtyy useissa kiinnostavissa kohteissa, joita ei ehkä muutoin tulisi nähtyä ja koettua.

Surffausta Lofooteilla

Surffausta palmujen sijaan artisissa maisemissa Lofooteilla? Kyllä kiitos! Majoitusta ja aaltoja löydät esimerkiksi Lofoten Beach Campilta, mutta myös Unstadtin ranta Vestvagoyn saarella on ehdottomasti Pohjois-Norjan parhaita surffauspaikkoja.

Mikäli haluat lukea lisää surffauksesta Lofooteilla, lue ystäväni Miljan reissukertomus samasta aiheesta. Voit myös fiilistellä surffausta Pohjois-Atlantin hyytävissä aalloissa North of the Sun -dokumenttielokuvan parissa.

 

 

Vesterålenin ja Lofoottien museot

Vaikka Lofootit onkin tunnettu luontokohde, kannattaa välillä piipahtaa myös sisätiloissa. Alueen tunnetuin ja suosituin museo, Lofotr Vikingmuseum, kannattaa käydä katsomassa jo pelkän ulkomuotonsa vuoksi: museorakennus nimittäin imitoi väärinpäin käännettyä venettä ollen kuin viikinkipäällikön talo, jonka pihapiiristä löytyy lampaita ja hevosia. Matkamuistomyymälä ja näyttely vievät kiehtovalle aikamatkalle menneeseen, ja tuovat omaan Lofoottien matkaan aavistuksen lisämaustetta. Lue myös ystäväni Laurin kirjoittama artikkeli Viikinkimuseo lyhyesti. 

Svolvaerista, Lofoottien epävirallisesta pääkaupungista löytyy Sotamuseo, Magic Ice -jääveistosgalleria, Pohjois-Norjan taidekeskus sekä Dagfinn Bakken galleria. Myös Kabelvågista löytyvään Lofoten Aquariumiin kannattaa käydä tutustumassa.

Entisen kotikuntani Øksnesin museo kannattaa nostaa listalle, samoin Myren keskustasta löytyvä omintakeinen, yhden naisen ylläpitämä nukkemuseo.

Hurtigruten-museo (Stokmarknes) on jokaisen laivafanaatikon käyntikohde, nimittäin siellä pääsee ihmettelemään meriliikenteestä poistettua M/S Finnmarken -alusta.

Jos Firenzen kaupungin sanotaan olevan Italian suurin ilmaismuseo, Å i Lofoten on sitä samaa Pohjois-Norjassa. Pikkuinen ja pittoreski kylä on nähvätyyvs itsessään, samoin kylästä löytyvä ja turkankalastuksesta kertova Lofoten Tørrfiskmuseum. Mikäli vierailet maakunnassa ystävänpäivän tienoilla, käy kokemussa turskankielen leikkuun MM-kisat, joista voit lukea lisää täältä.

 

Lofootit
Lofootit on upea matkakohde niin kesällä kuin talvella.

Lofootit-matkaopas
Muista pakata valokuvausretkelle mukaan myös lämmintä juomaa ja otsalamppu!

Lofoottien-matkaopas
Kun ensi kerran matkustat Lofooteille ja aiot kuvata luontoa, kokeile myös pitkää valotusta: saat kuviin ihan uudenlaista eloa ja hehkua.

 

Entä jos jäisitkin pysyvästi?

Mitä työmahdollisuuksia Norja tarjoaa ja mitä tänne muuttaminen vaatii? Voit halutessasi lukea aiemmat julkaisuni Töihin ja asumaan Norjaan sekä Työskentely ja työpaikat Norjassa. Facebookista löytyy myös kaksi aivan mainiota ryhmää Norjassa matkaileville ja retkeileville: Suuntana Pohjois-Norja sekä Norjassa rantautuneet suomalaiset. Molemmat kannattaa laittaa seurantaan!

Mikäli haluat kalastaa Lofooteilla, tallenna itsellesi alla oleva kartta! Lue myös parhaat tärpit ja lisätietoa kohteista Kalast.us-sivustolta!

Oppaan kirjoittajasta

Norjaan muuttanut luontokuvaaja ja kalastaja

Olen Marinella, tuttavallisemmin Monni, Pohjois-Norjaan pesiytynyt luontokuvaaja, eräkirjailija ja kalastaja. Tervetuloa lukemaan matkavinkeistäni Lofooteille ja Vesteråleniin! Voit seurata elämääni Pohjois-Norjassa tämän blogin lisäksi lisäksi myös Instagramin puolella.

Ennen muuttoa Lakselviin asuin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, Lofoottien pohjoispuolella. Nyt on minun vuoroni jakaa parhaat vinkkini Lofooteille ja sen lähialueille.

Toivottavasti näistä matkavinkeistä on sinulle iloa ja hyötyä seuraavia reissuja suunnitellessasi. Mikäli mieleesi nousee kysymyksiä tai kaipaat jostain kohteesta lisätietoa, jätä viesti sivun alareunasta löytyvään kommenttiosioon.

 

Pohjoisin terveisin,
Monni


https://kaukokaipuumatkablogi.net/varangin-niemimaa-nahtavyydet/

Automatkat ja road tripit Suomessa

Kotimaanmatkailu

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoreitit?

Road trip Suomessa? Kyllä! Suomen parhaat nähtävyydet tarjoavat monenlaisia kohteita niin pariskunnille, perheille kuin seikkailijoillekin – nappaa tästä parhaat kohdevinkit seuraavalle automatkallesi ympäri Suomea!

Päivitetty 23.4.2023

Tee road trip Suomessa!

Suomi on automatkailijan unelma, sillä autotiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Tauko- ja levähdyspaikkoja löytyy paljon, samoin monia kiinnostavia ja omalaatuisia käyntikohteita sekä luontonähtävyyksiä.

Olen kerännyt tälle sivulle Suomen kuvauksellisimpia luontokohteita, joihin pääset helposti autolla. Kohteet sijaitsevat joko aivan parkkipaikan tuntumassa tai sen lähettyvillä, tai sitten lyhyen jalkamatkan päässä luontopolulla.

Löydät artikkelista myös reittisuosituksia sekä paljon muita vinkkejä kohteista, joissa kannattaa pysähtyä automatkan aikana.

Turvallisia kilometrejä!

Road trip Suomi

Autoiljan Tiekartta ja muut painetut reittivinkit

Autoilijan Tiekartta Suomi 2023 sopii reitin suunnitteluun, kun ajetaan pitkää matkaa. Kartta kertoo yleiskuvan reitistä silloinkin, kun navigaattori ohjaa tarkkaan kohteeseen.

Selkeän tiestön ja nimistön lisäksi mukana on palvelu- ja matkailutietoa: huoltoasemia, leirintäalueita sekä esimerkiksi rajanylityspaikat. Kartan reunukseen on koottu paikannimihakemisto, välimatkataulukko sekä yleisimmät liikennemerkit. Mukana on myös vuonna 2020 käyttöön tulleita uusia liikennemerkkejä.

GT Tiekartasto kattaa koko Suomen, ja karttoja on useissa eri mittakaavoissa erilaisten tarpeiden mukaan. Eteläinen Suomi aina Oulun korkeudelle saakka esitetään mittakaavassa 1:200 000. Pohjois-Suomen karttasivujen mittakaava on 1:250 000.

Saariston rengastie -oppaaseen on valikoitu alueen nähtävyyksiä, taukopaikkoja sekä majoitus- ja aktiviteettivaihtoehtoja. Kirjan liitteenä on erillinen tiekartta, jolla matkan suunnittelu on helppoa.

Pohjoisen teillä esittelee kohteita, jotka on suunniteltu erityisesti autoileville matkailijoille. Kymmenet reittiohjeet ja elämysvinkit vievät kipuamaan tunturien huipuille, pitkospuille, koskien kuohuille ja monien muiden luontonähtävyyksien ääreen.

Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat kartalla

Jalottelun ja kahvitauon paikka, vaiko kenties pikainen piipahdus paikalliseen tehtaanmyymälään tai kirpputorille? Ehkä sittenkin lounas alueen tunnetuimmassa kievarissa?

Löydät yllä olevasta kartasta Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat, joissa kannattaa pysähtyä omalla Suomen road tripillä.

Vinkki: Klikkaa kartan vasemmassa yläreunassa olevaa nuolella varustettua kuvaketta ja saat kohteet auki paikannimittäin. Voit myös tallentaa kartan suosikkeihisi kartan otsikon perässä olevaa tähteä klikkaamalla!

Tekemistä automatkalla

Silloin kun minä olin pieni, kuuntelimme kaikki automatkat satukasetteja. Onneksi samaa voi harrastaa nykyisinkin ja paljon laajemmin äänikirjojen ansiosta. Esimerkiksi BookBeatista löydät yli 200 000 e- ja äänikirjaa kymmenistä genreistä niin aikuisille kuin lapsille.

Aktivoi kokeilujakso ja kuuntele äänikirjoja kuukausi maksutta!

automatkailu Suomessa

Matkailuautojen Airbnb on täällä!

Oletko haaveillut matkailuauton vuokraamisesta tai oman matkailuauton vuokralle laittamisesta? Suomeen rantautunut alankomaalainen Camptoo on matkailuautojen omistajat ja vuokraajat yhdistävä palvelu, jossa kaikki voittavat. Nimittäin, matkailuautonsa vuokraaja voi ansaita jopa 7 500–10 000 euroa vuodessa omaa matkailuautoaan vuokraamalla, kun taas tien päälle haluavat voivat vuokrata matkailuautoja entistä helpommin.

Palvelu toimii kuin Airbnb, eli kuka tahansa voi ottaa sen käyttöönsä: autonvuokraajat ja asiakkaat voivat antaa toisilleen arvioita eli arvostelut perustuvat muiden käyttäjien kokemuksiin.

Camptoo tuo myös turvaa vuokraukseen niin matkailijalle kuin auton omistajalle, minkä lisäksi Camptoo hoitaa maksujen käsittelyn ja matkailijoiden ajokorttien tarkistamisen. Camptoo tarjoaa myös suomenkielistä asiakaspalvelua, joten tämän helpommaksi oman auton vuokraaminen tai vaihtoehtoisesti matkailuauton vuokraaminen ei enää mene!

Vinkit majoituskohteisiin

Ylläs, Levi, Ruka, Vuokatti, Koli – niin monta upeaa kohdetta odottaa sinua tänä kesänä. Lomarenkaan kautta löydät kaikki mökit samasta osoitteesta. Tutustu ja varaa!

Täältä löydät kätevästi Saariselän alueen mökit ja täältä Rovaniemen alueen mökit.

Mitä kannattaa pakata mukaan automatkalle?

Oletko lähdössä automatkalle tai pidemmälle road tripille ja aiot majoittua autossa tai valmistaa ruokia tien päällä? Nappaa vinkit talteen reissun suunnitteluun! Tästä artikkelista voit myös ladata pakkauslistan itsellesi.

Kotimaan kohdevinkit

Suomen road trip Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon

hevonkack

Miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Karttakeskuksen julkaisema Hevonkack sisältää satoja perinteisiä paikannimiä Pierusta Pallivahaan. Nimet ovat oikeita, ja ne on nostettu yleistiekartalle mittakaavassa 1:1 600 000.

Lisäksi kartalla on suurimpien kaupunkien ja vesistöjen todelliset nimet paikantamista helpottamaan. Lahjaksi, tuliaiseksi ja vaikka huussin seinälle soveltuva kartta on omiaan myös aivan uudenlaisen road tripin suunnitteluun.

Katso Google Mapsista reittiohjeet välille Ämmänperse–Pallinkärki–Suolikulli–Juostenpaskattu–Pahanpervonkangas–Paskakontti–Mulkkujenväli–Pallikirkko–Kusilaisräme–Hevonperse.

Huomioi, että matkan varrelle osuu paljon muitakin tarkastamisen arvoisia kohteita. Ja reissuahan voi Oulusta jatkaa ajan niin salliessa vaikka Lappiin Paskajärvelle asti!

Voit tilata oman Hevonkack-karttasi täältä.

Hevonkack-autoreitti
Kohteet on poimittu Hevonkack ja muita alatyylisiä paikannimiä Suomesta -kartalta.

Saariston rengastie on Suomen kauneimpia autoreittejä

Saariston Rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon. Rengastiellä autoilija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä.

Saariston rengastie on kierrettävissä kauttaltaan 12.5. –3.9.2023. Reitin pituus on 250 km, josta 220 km on ajomatkaa. Lauttoja osuu reitille 8–9. Varaa reissuun 2–5 päivää. Tutustu reittiin Paraisten verkkosivuilla.

Saariston rengastie

Saariston rengastien kartta

Suomen kurjimmat nähtävyydet

Suomalaiset ovat tunnettuja omintakeisesta huumoristaan, minkä myös Veikkauksen toimittaja huomioi muutamia vuosia sitten.

Suomen kurjimmat nähtävyydet kokoaa yhteen nimensä mukaisesti hieman erilaisia nähtävyyksiä, joiden olemassa olo naurattaa, ihmetyttää, inhottaa ja todentaa pohjoiden kansan mustaa huumoria. Joten, tervemenoa matkalle Suomen keskipisteeseen, kurjiin nähtävyyksiin ja kansalliseen melankoliaan!

(Huom. Raahen vesitornit on valitettavasti purettu)

automatkailijan suomi

Automatkailijan Suomi

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoretit ja Suomen tiekartat, kauneimmat luontokohteet ja parhaat levähdyspaikat?

Karttakeskuksen Automatkailijan Suomi -oppaassa esitellään 17 upeaa matkailureittiä, vähemmän tunnettuja helmiä sekä uusina reitteinä Ahvenanmaa ja Sininen tie. Mukaan mahtuu monia nähtävyyksiä sekä majoitus- ja myymäläkohteita seliteteksteineen ja yhteystietoineen – vinkkejä on kaiken kaikkiaan yli 3000!

road trip etelä-suomessa
Porkkalanniemi on upea luontokohde eteläisessä Suomessa.

Tee Road trip Etelä-Suomessa

PORKKALANNIEMI. Helsingin Porkkalanniemi on kuvauksellinen ja kaunis kohde, jonka meriluonto hurmaa. Tänne päästääkseen pitää hypätä joko omaan, kaverin tai vuokra-autoon, sillä julkisilla ei pääse kovin lähelle kohdetta. Mikäli sinulla ei ole kiire, jää kallioille yöksi! Rannan tuntumasta löytyy muutama tunnelmallinen nuotiopaikka sekä sopivia alueita myös teltalle.

Porkkalanniemi on myös Helsingin parhaita paikkoja tähtien kuvaamiseen. Nappaa helpot ja hyvät vinkit tähtikuvaukseen täältä!

Tutustu Uudenmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin tässä artikkelissa.

PORVOO. Porvoon keskustasta kaksi kilometriä etelään sijaitseva Ekuddenin luonnonsuojelualue on perustettu ensisijaisesti tammien ja lehmusten suojelua varten. Eräs opaskyltiestä tietää kertoa, että ”alueen luonteen säilyttämiseksi metsiä hoidetaan varovaisesti”. Lue retkitarina täältä.

TAMMISAARI. Piipahda Tammisaaren kauneimmassa merenrantapuistossa ja täytä juomapullosi Keisarinna Dagmarin lähteestä.

PIRKANMAA. Pirkanmaalla, Helvetinjärven kansallispuistossa sijaitseva neljän kilometrin mittainen Helvetistä Itään -luontopolku vie kulkijan suopainanteiden ja kauniin kuusimetsän kautta ihailemaan puiston komeinta nähtävyyttä, metsälampeen laskevaa Helvetinkolua. Tähän luontokohteeseen on parkkipaikalta vain kevyt kävely, joten pinnaa paikka listallesi!

helvetinkolu

HÄMEENLINNA. Vieraile Vanajaveden laakson kansallismaisemassa ja Sibelius Metsässä!

Vanajaveden laakso sijaitsee Aulangon luonnonsuojelualueella Hämeenlinnan itäpuolella. Aulangonvuoren laelle rakennetun Graniittitornin huipulta aukeava näkymä on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Aivan tornin juurelta löytyy parkkipaikka, jolta nousee kevyt ylämäki Aulangonvuoren päälle.

Vinkki: Hämeenlinnan upeissa harjumaisemissa sijaitsee myös Ahveniston Olympiapuisto, paikallisten suosima uimaranta ja lenkkeilyalue. Olympialaissa kilpailtiin 19.7.–3.8.1952, ja Hämeenlinnassa järjestettiin nykyaikaisen viisiottelun lajit: ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja juoksu.

Aulanko näkötorni

Itä-Suomen road trip -kohteet

PARIKKALA. Itä-Suomen erikoisimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Parikkalan patsaspuisto on näky, jollaiseen ei uskoisi törmäävänsä. Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus on syntynyt Veijo Rönkkösen (1944–2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena. Patsaat sekä lajirunsas ja rehevä puutarha muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista. 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta houkuttelevat vuosittain Patsaspuistoon kymmeniätuhansia kävijöitä ympäri maailman. Lue myös YLEn artikkeli kohteesta.

ILOMANTSI. Hermannin Viinitila on vuonna 1989 perustettu, vanhin suomalainen viinitila ja ensimmäinen kuohuviinitila. Ilomantsissa sijaitseva Hermannin Viinibaari Huipussa (vesitornin huipulla) voit nautiskella 33 metrin korkeudessa huikeiden näköalojen lisäksi Hermannin Viinitilan tuotteita, niistä valmistettuja cocktaileja ja muita juomasekoituksia. Tarjolla on myös kahvia ja teetä, virvokkeita, itse tehtyjä pikkusuolaisia ja -makeita leivonnaisia.

Kuva: Parikkalan patsaspuisto
Kuva: Parikkalan patsaspuisto
Kuvauskohde

Ole ajoissa ja koe Ukko-Kolin unohtumaton auringonnousu

Pielisen huipulle

Kaakkois-Suomen road trip -kohteet

REPOVESI. Repoveden kansallispuiston maisemat poikkesivat paljolti aiemmin vierailemistani kansallispuistoista. Luonto oli jotenkin vehreämpää, vihreämpää ja monipuolisempaa. Männyt seisoivat vieri vieren ilman ihmiskäden aiheuttamaa harvennusta. Retkikaverikin tuumasi lukeneensa alueen olevan vielä poikkeuksellisen koskematonta, joka omalta osaltaan luo tietynlaista erätunnelmaa vieri vieressä seisovien honkien humistessa kulkijalle tarinoita kettu repolaisesta, joka ei tällä kertaa kyllä näyttäytynyt meille.

Kuvauksellinen riippusilta sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kansallispuiston portin parkkipaikalta.

repoveden kansallispuisto

Pohjanmaan road trip -kohteet

KUUSAMO. Kuusamon Niskakoski on komea ja kuvauksellinen koski Kitkajoessa. Niskakoski sijaitsee 200 metrin päässä Juuman pysäköintialueelta, ja sen yli kulkee riippusilta. Kohde on helposti saavutettava.

PIETARSAARI. Eurooopan vanhimmassa arktisessa museossa Nanoqissa voi tutustua arktisiin kansoihin, kulttureihin ja tapoihin. Museon perustaja ja naparetkeilijä Pentti Kronqvist on seikaillut Grönlannissa ja muilla arktisilla alueilla 1970-luvulta asti; museo on kokoelma miehen retkiltä tuoduista esineistä ja saaduista lahjoituksista.

ILVESKIVI. Pedersöressä, entisessä Purmon pitäjässä, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajamailla sijaitsee Pohjanmaan suurin siirtolohkare, Lostenen eli Ilveskivi. Kiveä on mainostettu myös Suomen suurimpana, mutta tiettävästi Turun Kukkarokivi on sitä suurempi. Yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä siirtolohkareista Ilveskivi kuitenkin on. Kivelle vie noin 800 metrin mittainen polku Lostenintien päässä sijaitsevalta parkkipaikalta. Lue koko retkitarina.

 

Hailuoto | Oulu

Hailuoto | Oulu

 

MARJANIEMEN MAJAKKA. Uutta aikakautta edustava ja Hailuodon puhtaan valkoiseksi kalkittu Marjaniemen majakka valmistui suurten nälkävuosien jälkeen vuonna 1871. Lue koko retkitarina.

Kuvauskohde

Jylisevä Kuusamon Niskakoski ja kuvauksellinen riippusilta

Tästä Niskakoskelle
Road trip Suomessa

Automatkat pohjoiseen

LA VIDA LOCA 2.0 -matkablogin Sari matkaili miehensä kanssa Porvoosta Lapin kautta Pohjois-Norjaan ja aina Lofooteille saakka. Kilometrejä kertyi lähes 6000, matkapäiviä 22 (joista pariskunta vietti 3 päivää Huippuvuorilla. Löydät Sarin matkapäiväkirjat tämän linkin takaa.

PÄÄ PILVISSÄ -blogin Maarit taas jakoi Nelostien road trip -vinkit Rovaniemeltä Nuorgamiin. 

Entä onnistuiko MAISEMAONNELLINEN-blogin Johanna hullussa haasteessaan “neljässä päivässä Jäämeren rannalle ja takaisin?” Lue juttu täältä!

Lapin road trip -kohteet

LAPIN ROAD TRIP.  ”Lapin keskeiset matkailualueet ovat yhdistäneet voimansa ja elämyksensä ideoimalla kotimaisia automatkailijoita houkuttelevan uutuustuotteen, Lappi Road Tripin. Matka alkaa Rovaniemeltä, etenee Ylläksen ja Levin kautta kulkien Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin.” Voit lukea virallisen tiedotteen sekä katsoa Lapin Road Tripin reittisuunnitelman tämän linkin takaa.

VÄLIMAAN SAAMELAISTILA. Puolessa välissä Nuorgamia ja Utsjokea sijaitseva Välimaan saamelaistila toimii myös Metsähallituksen lammaspaimenkohteena. Pysähdy täällä ja käy katsomassa villaisia ystäviä, jotka laiduntavat pihapiirissä kesäkauden. Tenon varrella sijaitsevan saamelaistilan pihamaalta löytyy myös vanhoja ja kuvauksellisia aittoja, joiden katot kasvavat ruohoa ja sammalta. Lue kohteesta enemmän täältä.

 

Välimaa

Välimaa

 

AAVASAKSA. Ani harvoin olen kulkenut niinkin sukkelasti erämaisiin maisemiin johdattavalla luontopolulla kuin Aavasaksan Kruununkierroksella, jonka laelta pääsee ihailemaan yhtä Suomen 27 kansallismaisemasta.

Tengeliönjoen kauniiden maisemien lisäksi polulla lienee parasta se, että rengasreitti sopii helppokulkuisuutensa vuoksi ihan koko perheelle. Maisemakierrokselle tulee mittaa vajaa kolme kilometriä, ja vaihteleva maasto tarjoaa luontoelämysten lisäksi mielenkiintoista nähtävää niin maapallon historiasta kiinnostuneille kuin vanhan eräkirjallisuuden ystäville. Lue koko retkitarina.

 

Kruununkierros Aavasaksa Kruununkierros Aavasaksa

Taivaskero Pallas-Yllästunturi

 

PALLAS-YLLÄS. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa löytyy helmi, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä tieltä. Punaisenhiekan autiotupa on saanut nimensä Pallasjärven rannan punaisesta hiekasta. Saavut tänne sitten kesällä tai talvella, maisema on upea.

Älä myöskään missaa kuvauksellista Äkäsmyllyä, jonka laavulla kannattaa tulistella hetki jos toinen.

TAIVASKERO. Mikäli mielit Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa hieman pidemmälle polulle, ota suunnaksi Taivaskeron kierros. Puolen päivän mittainen retki vie sinut olympia-tulen muistomerkille sekä avariin ja upeisiin tunturimaisemiin.

Vesi on pitkään matalaa ja rannan törmät täynnä hienoja telttapaikkoja.

Pallasjärvi - Lappi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Road Trip Suomi -yhteisöön!

Ystäväni, lahjakas valokuvaaja ja Suomi-matkailija Kim Öhman (Instagramissa @kimohmanvisuals) on perustanut uuden Road Trip Suomi Facebook-ryhmän, jossa jaetaan lisää parhaita vinkkejä automatkailuun Suomessa. Ryhmässä jaetaan niksejä sekä lokaatioita kauneimpiin kuvauskohteisiin sekä parhaimpiin autoreitteihin. Tervetuloa mukaan jakamaan omia vinkkejä sekä inspiroitumaan muiden jaoista!

Terveisiä tien päältä!

Marinella

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.


Lapin ruska

Suomen kansallispuistot suojelevat maamme kauneimpia luontokohteita

Ehdinkö käydä kaikki kansallispuistot elämäni aikana?

Olen leikkimielisesti haaveillut ehtiväni kiertää elämäni aikana kaikki kansallispuistot Suomessa ja tiedän, että samasta tavoitteesta haaveilee myös moni siellä ruudun toisella puolen.

Mutta mikä sen mukavampi harrastus kuin tutkia kotimaan kauneimpia kansallispuistoja ja niistä löytyviä monipuolisia luontokohteita! Metsissä ja erämaissa on tilaa meille kaikille, minkä vuoksi kannustan aina kaikkia lähtemään luontoon ja tutkimaan vaikka kaikki kansallispuistot Suomessa, sillä niistä jokainen tarjoaa jotain hyvin omanlaistaan.

Suomen kansallispuistojen luonnon rikkaus on mittaamaton, sillä niistä löytyy nähtävää loppuelämän ajaksi.

Mukavia ja onnistuneita retkiä maamme upeimpiin luontokohteisiin, Suomen kansallispuistoihin!

 

Suomen kansallispuistot
Yöttömän yön hehkua Pallasjärven maisemissa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

 

Kaikki 41 Suomen kansallispuistoa

Ihanaa, että Suomen kansallispuistot ja niiden retkikohdevinkit kiinnostavat sinua! Löydät tältä kokoelmasivulta kaikki maamme kansallispuistot etelästä pohjoiseen sekä lukuisia linkkivinkkejä kansallispuistojen kohteisiin.

Lista Suomen kansallispuistoista

Alla olevia linkkejä klikkaamalla pääset suoraan ko. kansallispuistoa käsittelevään osioon.

Kansallispuistojen esittelyn jälkeen, sivun loppupuolelta löydät hyödyllistä tietoa esteettömistä reiteistä, koiran kanssa retkeilystä sekä siitä, missä saat pystyttää teltan ja tehdä tulet.

 

Suomen kansallispuistot, Nuuksio
Aamu-usvainen Nuuksion kansallispuisto heräilee uuteen päivään.

 

Suomen kansallispuistot aakkosjärjestyksessä

1. Etelä-Konneveden kansallispuisto

Tee Kolmen vuoren vaellus ja Kalajan kierros, ja koe villin järvitaimenen kodit eli aavat järvenselät, sisämaan saariston silokalliot ja pystysuorat kallioseinämät, jotka ovat kalasääsken valtakuntaa.

Esteettömyys: Vuori-Kalajan alueella pääset liikkumaan pyörätuolilla (300 m) avustajan kanssa, minkä lisäksi Lapinsalon saaresta löytyy esteetön laituri.

2. Helvetinjärven kansallispuisto

Kierrä Helvetistä Itään -luontopolku ja kurkista metsälampeen laskevaan Helvetinkoluun. Geokätköilyn ja kiipeilyn lisäksi alueelta löytyy 40 kilometrin verran merkittyjä reittejä, joten tänne voi lähteä vaikka hieman pidemmälle yön yli retkelle.

3. Hiidenportin kansallispuisto

Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee Sotkamon saloseudun sydänmailla. Kulje kaunis Hiidenkierros (5 km), jonka mustat lammet ja värikkäät niityt hurmaavat. Halutessasi voit vierailla Hiidenporin ja Tiilikkajärven kansallispuistoissa samalla kertaa!

4. Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto perustettiin vuonna 2017 Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Koe 3500 vuotta vanhat kalliomaalaukset, komeat kosket ja Julma-Ölkyn rotkojärvi. Alueelta löytyy 90 kilometrin verran merkittyjä reittejä sekä 60 kilometrin verran melontareittejä vesillä liikkuville.

 

Kansallispuistot
Komea ja vihanta Helvetinkolu on Helvetinjärven kansallispuiston tunnus.

 

5. Isojärven kansallispuisto

Kierrä Heretyn luontopolku ja melo miljoonia vuosia vanhojen rotkolaaksojen maisemissa. Täällä voit aistia vanhaa savottameinikiä, kun jätkät rakensivat kämppiään ja tasoittivat tiet käsin. Isojärven tunnuseläin on majava, jonka onnekkaimmat bongaavat omalla luontoretkellään.

6. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Veneilijöiden suosima kansallispuisto on tunnettu keväisestä arktikasta, kun miljoonat muuttolinnut soutavat yli Itäisen Suomenlahden. Silloin talviuniltaan heräävät myös pienet saaristokylät, ja torit täyttyvät vanhan ajan salakuljetuksesta kertovista tarinoista.

7. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Erämainen lintukeidas keskiaikaisen kulkureitin varrella. Kulje Kyrökankaan tietä mäntykankaiden halki Kauhanevan kermien ja kuljujen äärelle. Kansallispuisto on osa Lauhanvuori Hämeenkangas Geoparkia, joka valittiin UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostoon 2020.

8. Kolin kansallispuisto

Ukko-Kolin yltä aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema. Talvisin voit kokea Suomen eteläisimmät tykkylumimaisemat, Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä pääset ihailemaan yli Kolinuuron. Alueelta löytyvät myös Mäkrävaara ja Hiljaisuuden temppeli, suosittu vihkipaikka.

 

Kolin kansallispuisto
Hieman erilaisempi näkymä Ukko-Kolin huipulta.

 

9. Koloveden kansallispuisto

Saimaan syvänteet johdattavat vesillä liikkujan vuosituhantisten kalliomaalausten luo. Aisti muinaista aikaa, bongaa saimaannorppa ja muista pelastusliivit! Talviaikaan Koloveden saarissa on liikkumiskielto, eikä alueelle johtavilla teillä ole talvikunnossapitoa.

10. Lemmenjoen kansallispuisto

Lemmenjoen kultainen jokilaakso johdattaa retkeilijän syvälle Saamenmaan sydämeen. Koe aito erämaan tunnelma ja hyppää jokiveneen kyytiin, jolla pääset vaivattomasti komealle Ravadaskönkäälle. Putoukselta alkaa uudistettu 25 km pituinen Kultareitti.

11. Linnansaaren kansallispuisto

Meitä oli monta ja kaikki kotoisin ympäri Eurooppaa; englanti, ranska, suomi, saksa ja hollanti soljuivat suloisen sekaisin, mutta yksi kieli oli ylitse muiden: hymy. Se ei katso kansalaisuutta ja se syntyy, kun samanhenkiset reissaajat seikkailevat Linnansaaren kansallispuistossa.

 

Kansallispuistot
Kansallispuistot Suomessa tarjoavat myös upeita putouksia. Kirkasvetinen Ravadasköngäs on Lemmenjoen kansallispuiston kauneimpia nähtävyyksiä.

 

12. Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuistosta löytyy monen pituisia reittejä myös koko perheen kuljettavaksi: Punarinnankierros (2 km), Haukankierros (4 km) ja oma suosikkini Korpinkierros (6-7 km) ovat kaikki mainioita rengasreittejä, jotka johdattavat takaisin luontopolun alkupisteeseen.

13. Oulangan kansallispuisto

Kanjonin kurkkaus (6 km) johdattaa kohteen henkeäsalpaavan jyrkkiin maisemiin. Myös veden roiskeesta räiskyvä Ristikallio kannattaa kokea, samoin erikoinen Rupakivi. Kiutaköngäs on listallasi varmasti!

14. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Reippaile Taivaskerolle eli Himmelriikille, Pallastunturin korkeimmalle laelle, joka kurottaa 809 metriin merenpinnasta. Huipulta aukeava maisema on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Ruska-aikana kannattaa vierailla Pyhäjoen luontopolulla ja talvella Särkitunturilla.

15. Pyhä-Luoston kansallispuisto

Pyhä-Luoston kansallispuisto on päiväretkeilijöiden suosikkikohde, sillä alueelta löytyy 75 km verran merkittyjä polkuja sekä 120 km verran hiihtolatuja. Suosituimpia kohteita on Isokurun reitti, jonka varrella pääsee tutustumaan kansallispuiston geologisiin erityispiirteisiin.

16. Päijänteen kansallispuisto

Koko perheelle sopiva Pulkkilanharjun luontopolku (4,4 km) on upea käyntikohde Päijänteen kansallispuistossa. Tutustu myös muihin lähellä sijaitseviin Salpausselkä Geopark -kohteisiin.

 

Pyhäjoen luontopolku Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Pyhäjoen luontopolulla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto
Päijänteen kansallispuistossa sijaitseva Pulkkilanharju on äänestetty Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi.

 

17. Repoveden kansallispuisto

Repovesi on kaunis sekoitus järvien ja lampien muodostamaa metsämaisemaa. Täällä korkeat mäet ja karut kalliot haastavat nousumetreillään mutta palkitsevat maisemillaan. Ylitä Lapisalmen silta, ja testaa käsivoimia Ketunlossilla. Ethän jättänyt Kaakkurin kierrosta kiertämättä?

18. Seitsemisen kansallispuisto

Koe saloseutujen menneisyys ja tee aikamatka entisaikojen torpparielämään Koveron perinnetilalla. Vieraile myös Seitsemisen luontokeskuksessa (ja juo pullakahvit), ja mikäli aikaa on, kierrä vajaan 7 km mittainen rengasreitti, Torpparintaival, joka jatkuu Multiharjun aarnimetsään kuljettaen kulkijan takaisin aloituspisteeseen Haukilammen tulentekopaikan kautta.

 

Seitsemisen kansallispuisto
Suomen kansallispuistot voivat näyttää myös tältä.

Seitsemisen kansallispuisto
Koveron perinnetila on käymisen arvoinen kohde Seitsemisen kansallispuistossa.

 

Länsi-Suomenlahden majakkaretki | Porkkala | Porkala Kallbådan | Saaristomeren kansallispuisto

 

19. Selkämeren kansallispuisto

Selkämeren kansallispuisto on täynnä upeita saaria ja luotoja. Merta vahtivat Suomen majakat ovat mielenkiintoisia käyntikohteita, ja osassa majakoita voi myös yöpyä. Karun saaristoluonto on on myös paikoitellen varsin vihantaa, kuten esimerkiksi historiallisella Jussarön majakkasaarella.

20. Sipoonkorven kansallispuisto

Aivan Helsingin nurkilla sijaitseva, maaseutumainen Sipoonkorven kansallispuisto on omiaan sienestämiseen ja marjastamiseen. Hengähdä hetki keskellä eteläisen Suomen kauneimpia perinnemaisemia, ennen kuin aloitat Kalkkiruukin luontopolun.

 

Sipoonkorpi4
Tämä kuva on yhdestä pystykuvasta peilattu. Ehkä sinäkin näet nämä kiviset kasvot Kalkkiruukin luontopolulla?

Kansallispuistot
Torronsuon kansallispuiston pitkospuut aamuvalossa.

 

21. Torronsuon kansallispuisto

Torronsuo sopii avaria maisemia rakastaville luonto- ja lintuharrastajille. Torronsuon pysäköintialueen vierestä lähtevä Kiljamon kierros (1,5 km) on esteetön ja suo-osuudeltaan pitkostettu. Pidempi reitti kuljettaa Torronsuon yli Härksaaren vanhoille maasälpä- ja kvartsilouhoksille.

22. Urho Kekkosen kansallispuisto

Laajoista kairoistaan tunnettua, vaeltajan kauneimmatkin haaveet täyttävää Urho Kekkosen kansallispuistoa kulkiessaan saapuu kerran mahtavan Siliäselän rinteille, joiden leveiltä reunoilta valuu maa komeaksi kuruksi – niin vehreäksi ja vihannaksi, ettei enää tiedä, onko Lapissa vai missä.

23. Valkmusan kansallispuisto

Kymenlaakson harvojen tuntemaksi aarteeksi tituleerattu Valkmusan kansallispuisto ja sen koskematon suoluonto kutsuvat rauhoittumaan. Lähde Läntisen keitaan lenkille (2,3 km) ja vieraile Moronvuoren päivätuvalla (2 km). Muista myös pakata hyvät eväät ja termoksellinen kuumaa juotavaa.

 

Paratiisikurun maisemissa Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Paratiisikurun maisemissa Urho Kekkosen kansallispuistossa.

 

Mitä eroa on luonnonpuistolla ja kansallispuistolla?

Lyhyesti: Luonnonpuistot on perustettu tieteellisiin tarkoituksiin, mikä tarkoittaa, että osa niistä on retkeilijöitä suljettuja ja osassa voi kävellä mutta vain merkittyjä reittejä pitkin. Kansallispuistot on tarkoitettu kaikelle kansalle, vaikka myös niiden on tarkoitus on suojella luonnon monimuotoisuutta.

Suomen luonnonpuistot on perustettu lailla tai asetuksella tieteellisiin tarkoituksiin. Ne sijaitsevat valtion maalla ja palvelevat ensisijaisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta sekä suojelun sallimissa rajoissa myös opetusta. Suomen luonnonpuistot säilytetään luonnontilaisina vertailualoina tutkimusta varten, jotta luonnon omaa muutosta voitaisiin seurata.

Suomen luonnonpuistoja ovat Häätkeitaan, Karkalin, Kevon, Koivusuon, Mallan, Maltion, Olvassuon, Paljakan, Pelson, Pisavaaran, Runkauksen, Salamanperän, Sompion, Sukerijärven, Sinivuoren, Ulvinsalon, Vaskijärven, Vesijaon ja Värriön luonnonpuistot.

Katso lista Suomen luonnonpuistoista »

 

Saana tunturi
Syksyn sävyissä huilaava Mallan luonnonpuisto näkyy komeasti Saana-tunturin huipulta.

 

Tietoisku Suomen kansallispuistoista

Suomen kansallispuistot suojelevat luonnon monimuotoisuutta ja maamme komeimpia metsiä, järviä, suoalueita, kallioita, luolia, kuruja, tuntureita ja laajoja erämaita. Kansallispuistot ovat kaikille avoimia matkakohteita, joissa vierailtuaan tajuaa, ettei Suomesta tarvitse lähteä toisaalle.

Suomen kansallispuistot ovat jo useamman vuoden ajan lukeutuneet tekemieni lyhyempien päiväretkien sekä pidempien vaellusten kohteiksi. Silti minulta kesti lähes kymmenen vuotta ymmärtää, ettei kotimaasta tarvitse lähteä kauas: kaikki, mitä tarvitsee, on lähellä – tai vähintään 1000 kilometrin ajomatkan päässä, toki riippuen siitä, missä asuu.

Kuinka monta kansallispuistoa Suomessa on?

Suomessa on 41 kansallispuistoa, joista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kesällä 2017 perustettu Hossan kansallispuisto on toiseksi uusin tulokas ja Salla uusin. Kansallispuistot ovat yli 1 000 hehtaarin kokoisia luonnonsuojelualueita, joilta löytyy 27 kansallismaisemaa sekä lukematon määrä muita luontokohteita.

★ Tutustu myös uuteen Kansallispuistot Suomi -teokseen »

Leiriytyminen kansallispuistossa

Kansallispuistot suojelevat arvokkaita luontoalueita, minkä vuoksi kansallispuistoissa ei voi pystyttää leiriä tai telttaa mihin tahansa toisin kuin erämaassa. Kansallispuistossa tulee aina noudattaa annettuja rajoituksia, jotta hauras luonto kestäisi kaikkien halukkaiden vapaan liikkumisen alueellaan. (Kannattaa muistaa, ettei Suomen kansallispuistoissa peritä pääsymaksua, kuten esimerkiksi tehdään monissa Jenkkien kohteissa.)

Varmistathan siis aina ennen kansallispuistossa vierailua ja mahdollista yöpymistä, mihin saat pystyttää teltan. Kaikki telttailualueet löytyvät karttaan merkittyinä, ja paikallinen luontokeskus neuvoo varmasti, mikäli kaipaat aiheesta lisätietoa.

Retkietiketti on jokaisen retkeilijän tärkein varuste.

Esteettömästi kansallispuistossa

Suomen kansallispuistot tarjoavat sekä pitkiä ja lyhyitä että helppoja ja haastavia reittejä mutta myös esteettömiä polkuja, jotka sopivat niin liikuntarajoitteisille kuin vaunuissa matkustaville perheen pienimmillekin. Voit halutessasi lukea hyvän ystäväni Sanna Kalmarin Palmuasema-blogista hänen tutkimiaan kohteita.

Sanna on kirjoittanut retkijuttuja esimerkiksi Nuuksiosta, Hossasta, Rukalta, Pikku-Syötteeltä ja Hepokönkään vesiputoukselta. Löydät nämä kaikki ja muutaman muun kootusti tämän linkin takaa.

 

esteetömästi kansallispuistossa
Hyvä ystäväni Sanna Kalmari retkeilemässä ruska-aikaan.

 

Suomen kansallispuistot ovat kaikille maksuttomia vierailukohteita

Oletko koskaan ajatellut, että Suomen kansallispuistot ovat maamme kauneimpia ja arvokkaimpia luontoaarteita, joissa voimme vaeltaa ilmaiseksi toisin kuin vaikka Jenkeissä, joissa moniin kansallispuistoihin peritään pääsymaksu. Pidetään siis yhdessä luonnosta huolta ja muistetaan Metsähallituksen, Luontopalveluiden ja ympäristöministeriön yhteistyössä luoma Retkietketti. Retkietiketti on jokaisen retkeilijän tärkein retkeilyvaruste, minkä lisäksi on myös tottakai muistaa hyvät retkieväät, vaellusruoat sekä luotettavat retkeilyvarusteet.

Olen kirjannut tälle sivulle vinkkejä Suomen kansallispuistoista sekä niistä löytyvistä luontokohteista ja luontopoluista. Näiden retkeilyvinkkien puolesta haluankin toivottaa kaikille teille kaikille mukavia ja ennen kaikkea turvallisia retkiä yksin ja yhdessä, myös koirakaverin kanssa.

 

Suomen kansallispuistot
Muonion Särkitunturin laelta aukeaa yksi Suomen kansallismaisemista. Särkitunturi sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistoalueella.

 

Koiran kanssa kansallispuistossa

Myös lemmikit ovat kansallispuistoihin tervetulleita, mutta muistathan aina pitää koirat kiinni. Koiranpitoa säädellään järjestys- ja metsästyslailla sekä suojelualueiden järjestyssäännöillä, joten kysessä ei ole kenenkään harmiksi luotu laki vaan luontoa ja kanssakulkijoita kunnioittava hyvätahtoinen tapa.

Lue lisää koiran kanssa retkeilystä täältä »

 

Kansallispuistot koiran kanssa retkeily
Toisin kuin esimerkiksi Ruotsin Lapin Sarekissa, Suomen kansallispuistot toivottavat myös kiinni pidetyt koirakaverit tervetulleiksi.

 


New York nähtävyydet

Vinkit New Yorkiin – TOP 16 ilmaiset nähtävyydet

Mitkä nähtävyydet kannattaa kokea New Yorkissa? Katso lista!

New Yorkin TOP16 ilmaiset nähtävyydet -listaus nivoo yhteen kaikki Nykin parhaat kohteet, jotka kannattaa pinnata omalle reissulistalle.

New York tai New York City, viralliselta nimeltään City of New York – aina valveilla pysyvä maailman pääkaupunki ei nuku, vaan tarjoaa nähtävää ja koettavaa ihan kaikille, kellon ympäri. Tunnetuimmat New Yorkin nähtävyydet, kuten Manhattan, Staten Island ja Long Island, keräävät satoja tuhansia matkailijoita vuosittain. Mutta löytyy täältä muutakin!

Hudson-joen kainalossa sijaitseva, kolmelle saarelle rakennettu uneton metropoli, New York, on takuulla maailman monipuolisimpia kaupunkikohteita. Täällä pääset shoppailemaan, bongailemaan kirpputoriaarteita, katsomaan Fire Islandin majakkaa, ihailemaan upeita nähtävyyksiä ja auringonlaskussa kylpevää maailman kuuluisinta silhuettia sekä inspiroitumaan teatterista ja musikaaleista.

 

New York -nähtävyydet
New Yorkin kadut kutsuvat matkailijaa.

 

TOP 16 New York -nähtävyydet kootusti

Olen kerännyt tähän New York -oppaaseen parhaat linkkivinkit ja omat suosikkini aiemmalta New Yorkin reissultani. Vierailin tuolloin myös Monopoly-pelin innoittamana pitkästä boarwalkistaan sekä entisaikojen salakapakoistaan tunnetussa Atlantic Cityssä ja Connecticutissa.

Lue myös vinkit New Yorkissa majoittumiseen, ja jos reissaat hampurilaisten perässä, tarkista New Yorkin pikaruokaravintolat.

Voit käyttää apunasi alla olevaa pikalinkkien luetteloa, jonka nimiä klikkaamalla pääset suoraan ko. kohteen vinkkeihin. Mukavaa ja onnistunutta matkaa New Yorkiin!

Pikalinkit kohteisiin:

Safe travels!

 

New York nähtävyydet
New York -nähtävyydet TOP 16: New Yorkin kadut ovat täynnä elämää, ja Time Square on Nykin sykkivä sydän.

 

Parasta New Yorkissa

1. Elokuvahistorian Times Square

Tiesitkö, että Times Square on nimetty Timesin pääkonttorin mukaan? Tai ettei se koskaan ole niin tyhjä kuin Tom Cruisen tähdittämässä Vanilla Sky (2000) -elokuvassa. Täällä voit nauttia keskiyön taidenäyttelyistä ja juhlia uutta vuotta tuhansien muiden kanssa!

2. Koe New Yorkin nähtävyydet Staten Islandin lautalta käsin

Myös Manhattanin pilvenpiirtäjät ovat tuttuja monista New Yorkissa kuvatuista elokuvista. Staten Islandin ilmaisella lautalla pääset ihailemaan mereltä käsin Manhattanin eteläkärjessä sijaitsevia pilvenpiirtäjiä ja vapauden jumalatarta esittävää Vapaudenpatsasta.

3. The Vessel – New Yorkin kuvauksellisimmat portaat

High Linen pohjoispäässä sijaitsee yksi kaupungin kuvatuimmista nähtävyyksistä, The Vessel, jonka arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko on ilmainen käyntikohde. Muistathan silti varata liput hyvissä ajoin etukäteen.

 

Vinkit New Yorkiin
Arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko, The Vessel, on ilmainen käyntikohde.

 

4. Kuvauksellinen Brooklyn Bridge

Tee aamu- tai iltakävely kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin! Sillalta avautuvat upeat maisemat: Manhattanin etelänpuoleiset toimistorakennukset hipovat taivasta ja ylitse muiden kohoaa uusi World Trade Centerin (Freedom Tower) torni, joka kalpenee vain Midtownin sylistä ponnistavasta Empire State Buildingista. Vieraile samalla Brooklyn Bridge Parkissa.

 

Brooklyn Bridge
Yksi New Yorkin loman kohokohdista on aikaisen aamun tai myöhäisillan kävely Brooklynista Manhattanille kaupungin kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin.

Brooklyn Bridge
Pienellä vaivalla Brooklyn Bridgeä pääsee kuvaamaan monista eri kuvakulmista.

 

5. Empire State Building

Ikonisessa, art decoa edustavassa Empire State Buildingissa on aina jono. Vältä ruuhkia ja saavu tänne heti aamutuimaan! Illalla kannattaa suunnata Rockefellerin katolle, josta New Yorkia ja Empire State Buildingia pääsee ihailemaan upeassa auringonlaskun aikaan.

6. Päiväpiknik vehreässä Central Parkissa

New Yorkin keskuspuistoa, eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi. Täällä voi lenkkeillä tai levähtää puiden varjossa, syödä piknikiä, maalata, harrastaa joogaa tai seurata katutaiteilijoin esityksiä.

 

Central Park
Kaupungin keskuspuistoa eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi.

Central Park
New York nähtävyydet TOP13: John Lennonin muistomerkki.

 

7. John Lennonin muistomerkki

Musiikkidiggareiden kannattaa vierailla myös John Lennonin muistomerkillä (Strawberry Fields), joka tuntumassa sijaitsee myös hänen ja Yoko Onon asuntona tunnettu, monien julkkisten kodikseen havittelema The Dakota.

8. The Dakota (ulkoapäin)

The Dakota on Manhattanin Central Park -puiston länsilaidalla sijaitseva asuinkerrostalo. Goottilaistyylisen, vuonna 1884 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Henry J. Hardenbergh, jonka kynästä myös New Yorkin Plaza-hotelli on saanut rakenteensa.

Mikäli kurvaat Strawberry Fields -muistomerkiltä kohti kaupungin pohjoisosaa, päädyt Luonnontieteelliselle museolle (Natural History Museum), joka sekin on suosittu päiväretkikohde.

 

Natural History Museum

 

9. Luonnontieteellinen museo

New Yorkin luonnontieteellinen museo, American Museum of Natural History on koko perheen ja kaikkien luonnosta ja sen historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden ehdoton käyntikohde New Yorkin lomalla. Museossa on esillä vaikuttava kokoelma dinosaurusten luurankoja ja erilaisia täytettyjä eläimiä. Vuonna 1869 perustettu museo erikoistunut diorama-näyttelyihin, joissa jo sukupuuttoon kuolleet sekä nykyisinkin elävät eläimet näkee niiden luontaista elinympäristöä muistuttavassa asetelmassa.

Kurkkaa lisäksi muiden New Yorkin museoiden ilmaiset vierailupäivät »

 

Natural History Museum
New York nähtävyydet TOP13: Natural History Museum

 

10. Vapaudenpatsas – Statue of Liberty

Vasemmassa kädessään Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärällä varustettu lakitaulu, oikeassa valistuksen soihtu; Liberty Islandin saarella kohoava vapauden jumalatarta esittävä Vapaudenpatsas, Statue of Liberty, on New Yorkin tunnetuin maamerkki. Kun katsoo tarkasti, huomaa patsaan tallovan vasemmalla jalallaan rikkoutuneita kahleita.

★ Lauttoja lähtee satamasta kaiken aikaa, mutta mikäli haluat sisälle patsaaseen, varaa lippusi ajoissa.

 

New York nähtävyydet
New York nähtävyydet TOP13: Vapaudenpatsasta pääsee kuvaamaan ilmaiselta lautalta käsin.

 

11. Top of The Rock, auringonlaskun aikaan

Top of the Rockilta aukeaa 360° näkymä New Yorkin ylle. Näköalapaikan etuna Empire State Buildingiin verrattuna on tietenin se, että ESB näkyy tältä kattotasanteelta. Mikäli haluat nauttia auringonlaskusta, varaa liput kahdeksaksi. Ja jos huono sää yllättää, tiketit voi aina vaihtaa toiselle päivälle.

12. Juhli USA:n Itsenäisyyspäivää (4th of July)

Mikäli haluat ihailla ilotulituksia joen rannasta, levitä piknikvilttisi hyvissä ajoin: poliisi sulkee New Yorkin kadut ja rannalle pääsyn jo iltaviiden aikaan, minkä jälkeen värivalokimaraa pitää ihastella aidan takaa.

13. Coney Island ja charmantti boardwalk

Cyclone, maailman vanhin toiminnassa oleva vuoristorata sekä maailmanpyörä Wonder Wheel ovat Coney Islandin tunnettuja maamerkkejä ja suojelukohteita. Alunperin intiaanien asuttama, eteläisessä Brooklynissa sijaitseva Coney Island tunnetaan niin Freakshowstaan kuin hodareistaan, joita myös minun oli pakko päästä testaamaan.

 

New York nähtävyydet
New Yorkissa pääsee viettämään myös rantalomaa. Ota tällöin suunnaksi Coney Island!

 

14. 5Pointz – graffitien mekka (R.I.P)

TOP-listalle nousi myös maailman ensimmäiseksi graffitimekaksi tituleerattu 5Pointz: valtava 200 000m² ulkoilmagalleria. Valitettavasti massiivinen white wash puhdisti koko alueen ja tuhosi upeat spray-maalaukset. Onneksi historiaa kunnioittavassa museossa voi sentään vielä vierailla. Tältä 5Pointz näytti koko komeudessaan.

15. New Yorkin Public Library kutsuu hengähtämään

Maailman 4. suurin ja USA:n toiseksi suurin julkinen kirjasto, Public Library, sijaitsee Fifth Avenuen ja 42nd Streetin kulmassa. Korkeat katot, komeat rappukäytävät, salaperäiset salit ja käsittämätön määrä niteitä kutsuvat piipahtamaan, vaikket kirjastohiiri olisikaan.

16. New Yorkin kadut täyttyvät Pride-kansasta

Olen ilokseni päässyt todistamaan New Yorkin maailman suurinta Pridea, johon lehtiotsikoiden mukaan New Yorkin kadut täyttyivät yli 2 miljoonasta osallistujasta. Juhlahumu kesti aamuun saakka, enkä ole hetkeen nähnyt niin paljon hyväntuulisia ihmisiä samassa paikassa, samaan aikaan. Ihanaa!

 

New York Pride

 

New Yorkin nähtävyydet
Muista testata New Yorkissa hodareiden ja burgereiden lisäksi myös edullisia, dollarin tai kahden maksavia pizza sliceja, joita voi ostaa pienistä kojuista. Pökerryttävän hyvää!

 

New Yorkin pikaruokaravintolat

Shake Shack on melkein maailman paras hampurilainen ja sen mäsäyttäminen omana synttäripäivänä täyttä helmeyttä, Jack Rabbitsin universumin tähän saakka parhaasta hodarista sekä aivan käsittämättömän hyvistä wingseistä puhumattakaan. China Townissa sen sijaan lounastin pariinkin otteeseen aivan mielettömän hyvää vietnamilaista, eli kyllä niitä hyviäkin paikkoja löytyi monen huonon lisäksi.

Sanotaanko vaikka niin, että New York todella on ääripäiden kaupunki.

Lue matkakertomus epäonnistuneista ruokatreffeistä New Yorkissa »

 

New Yorkin nähtävyydet

 

Koe toisen käden New York: Williamsburgin kirpputorit

Yhdistä valokuvauksellinen skyline aivan rannan tuntumassa sijaitsevaan East River State Parkin (90 Kent Ave, Brooklyn) kirpparikierrokseen. Tältä New Yorkin ulkoilmatorilta löytyy sunnuntaisin paljon upeita aarteita vanhoista peltipurnukoista koruihin, vaatteisiin, laukkuihin ja sisustustavaroihin. Paikka on figuurikeräilijöiden taivas. Tarjolla on myös paikallisten kädentaitajien tuotteita omaa food court -nurkkausta unohtamatta. Kokeile meksikolaista!

Lue artikkeli New York kirpparikierrokselta »

 

New Yorkin kirpputorit
New Yorkin Williamsburgissa sijaitsevassa Beacon’s Closetissa vaatteet on laitettu esille siististi väreittän, mikä helpottaa massiivisen vaatevalikoiman tutkimista.

 

Majoittuminen ja AirBnB-kokemuksia New Yorkissa

Utica Avenue, neloslinjan päättäri, toimi kahden viikon ajan kotipysäkkinämme. Majoitus New Yorkissa on verrattaen kallista, ja rahvaisiin majapaikkoihin tottuneina päätettiin yhdeltä istumalta valita katto pään päälle Airbnb:n kautta. Kannatti, sillä kahden viikon majoitus omalla keittiöllä, suihkulla ja sisäänkäynnillä tuli loppujen lopuksi kustantamaan kaikkineen hieman reilut 800 €.

Jos haluat lukea enemmän kokemuksia AirBbB majoituksesta New Yorkissa, klikkaa tänne!

Lue myös nämä New York -vinkit

★ 20 New Yorkin parasta elämystä by  50 State Puzzle »
★ Matkavinkit ensikertalaiselle New Yorkiin by  50 State Puzzle »
★ Onko talvinen New York hyvä idea? by 50 State Puzzle »
★ New Yorkin helmiä kaupparakastajan silmin by 50 State Puzzle »
★ New York -vinkit by #Matkachat-kooste »