Lofootit ja Vesterålen

Lofootit-matkaopas

Lofootit-matkaopas

Lofootit – taikasana, joka vie jokaisen matkailijan turkoosista merivedestä nousevien terävähuippuisten vuorten luo Pohjois-Norjaan. Kohteeseen, joka on jokaisen luontokuvaajan ja päiväretkeilijän unelma ja bucket listalla top 3:een yltävä matkakohde.

Lofootit, Pohjois-Norja. Norjan Lofoottien lukuisat luonto- ja vaelluspolut kutsuvat vuonojen viertä nouseville ja taas lasketteleville rinteille henkeäsalpaaviin merimaisemiin. Niiden lisäksi valassafarien ja rib-veneiden kyydissä pääsee tutustumaan Lofoottien meriluontoon sekä ryhäkkäisiin ja lintuihin, ja kauniit hiekkarannat tarjoavat lukemattomia telttapaikkoja Lofoottien ikimuistoisissa maisemissa.

Pohjois-Norjan Lofootit ovat saavuttaneet räjähdysmäinen suosion, mikä on asettanut alueen matkailuinfran koetukselle turistien saapuessa sankoin joukoin ikuistamaan jylhistä piirteistään huolimatta haurasta luontoa. Sen vuoksi suosittelen sinua tutustumaan myös entiseen kotisaareeni sekä sitä ympäröivään, Lofoottien pikkusiskoksi kutsuttuun Vesterålenin saariryhmään, josta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Löydät tästä artikkelista omat vinkkini molempiin matkakohteisiin.

Mukavia ja kuvauksellisia retkiä Norjan Lofooteille ja Vesteråleniin!

 

lofootit

Lofootit
Lofootit ovat yksi Norjan suosituimmista matkakohteista.

 

Norjan Lofootit: Tiesitkö tämän Lofooteista?

Norjan Lofootit on luoteisessa Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä, joka koostuu Våganin, Vestvågøyn, Flakstadin, Moskenesin, Værøyn ja Røstin kunnista. Koko saariryhmän pinta-ala on 1 227 km².

Lofoottien suurimpia saaria ovat Hinnøya, Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya sekä Moskenesøya.

Norjan Lofoottien suurimmat kaupungit ovat Vestvågøyssä sijaitseva Leknes ja Våganissa sijaitseva Svolvær, jotka ovat kukin tavoitettavissa autolla mantereen puolelta. Reine on Lofoottien alueen ydin, ja Lofoottien epävirallinen pääkaupunki Svolvær. Lofoottien eteläisin kylä on nimeltään Å ja sen pidemmälle Lofoottejä “ei pääse”.

 

Lofootit
Lofootit kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun patikoiden ja retkeillen.

 

Sää Lofooteilla – milloin Lofooteille kannattaa matkustaa?

Lofootit kannattaa kokea niin kesällä kuin talvella, sillä Golf-virran ansiosta Lofoottien sää on leuto läpi vuoden. Kylmimpiä talvikuukausia ovat tammi-maaliskuu, ja siltikin esimerkiksi tammikuussa keskilämpötila pyörii vähän alle nollan alapuolella. Lofootit ovat sateisimmillaan lokakuussa.

Lofooteilla on lämpimintä heinä-elokuussa, jolloin elohopea kiipeää noin 13 asteeseen. Yöttömän yön alkaessa kesäkuussa Lofoottien sää voi vielä vaihdella 7-12 asteen välillä.

Matkailit Lofooteilla sitten minä vuodenaikana tahansa, pakkaa aina mukaan tarpeeksi lämmintä vaatetta sekä sateenpitävät kuorivaatteet. Pohjois-Norjan sää on arvaamaton, ja saman reissun aikana voi kokea kaikki sääolosuhteet helteestä raekuuroon.

Nappaa vinkit talteen parhaista retkeilyvarusteista »
Tutustu myös Pohjois-Norjan rannikkoreitit -opaskirjaan »

 

Lofootit
Lofootit on upea ympärivuotinen matkakohde.

 

Lofootit

 

Milloin Lofooteille ja Vesteråleniin kannattaa matkustaa?

Milloin Lofooteille kannattaa matkustaa? Yleisesti paras aika matkustaa Lofooteille on ehdottomasti kesällä, jolloin myös valassafarit ovat toiminnassa sekä muut paikalliset matkailuyritykset avoinna. Heinä-elokuu on kuitenkin tunnetusti kovinta sesonkia, minkä vuoksi matka kannattaa ajoittaa joko juuri ennen turistikauden alkamista tai ihan sen loppuun.

Mikäli haluat nähdä valaita, muista huomioida valassafarien aukioloajat, sillä ryhäkkäät liikkuvat Norjan rannikoilla vain tiettyinä aikoina. Löydät valassafareista lisätietoa hieman alempaa.

Vesterålen ja Lofootit talvella

Vesterålen ja Lofootit ovat mainio matkakohde myös lumiseen aikaan, sillä talvipukuun sonnistautunut Pohjois-Norja on upea kokemus. Talvikuukaudet sopivat hyvin myös pilkkireissuille sekä valassafareille mieliville matkustajille ja revontulia jahtaaville luontokuvaajille.

Pakkaa siis mukaasi lämpimien varusteiden lisäksi myös kunnon järjestelmäkamera ja nappaa tästä artikkelista vinkit tähtitaivaan ja revontulien valokuvaamiseen.

 

Lofootit
Lofootit on tunnettu monista näyttävistä revontulispoteista.

 

Onko Lofooteilla kallista matkustaa?

Hinta on aina suhteellinen käsite; kannattaa muistaa, että Lofoottien matkailuyrittäjät mahdollistavat työllään ja osaamisellaan suuren osan saariryhmän elämyksistä. Joten, vaikka Norja on yleisesti melko kallis maa (etenkin meille suomalaisille), myös Lofooteilla voi matkustaa pienellä budjetilla. Tällöin reissun päälle kannattaa ehdottomasti lähteä omalla autolla, viettää yöntä teltassa ja valmistaa ruokaa leirikeittiössä.

Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan tukea myös paikallisia yrittäjiä; tilaa ravintolassa maittava kala-ateria ja majoitu Lofoottien tasokkailla camping-alueilla ainakin pari kertaa reissun aikana. Kuuma suihku ja sähköpistokkeet nimittäin tulevat aina jossain vaiheessa tarpeeseen.

Lue vinkit maittavista retkieväistä »
Ota talteen herkulliset retkiruokamenut »

 

Lofoottien majoitus

Lofooteilta löytyy hostelleja, hotelleja, AirBnb-majoitusta, leirintäalueita sekä pieniä ja punaisia, kalastajien tunnelmallisia rørbuer-mökkejä. Löydät TripAdvisorin listauksen vuoden 2020 parhaista hotelleista tämän linkin takaa. Tutustu myös Furu-hostelliin, joka on avannut ovensa tänä kesänä! Hostellia ylläpitää iloinen pariskunta, johon olen tutustunut Instagramin välityksellä.

 

 

Leirintäalueet Lofooteilla

Lofooteilla löytyy useita edullisia majapaikkoja ja huokean hintaisia leirintäalueita: leirintäalueella vietetty telttayö kahdelta hengeltä irtoaa usein jo noin 15-30 eurolla, minkä lisäksi on tarjolla edullisempia – ja myös ilmaisia – wild camping -vaihtoehtoja. Lofoottien leirintäalueet ovat hinta-laatu -suhteeltaan mainioita, ja mikä sen mukavampaa kuin pujahtaa suihkunraikkaana makuupussiin telttayötä viettämään.

Lue parhaat vinkit leirintäalueisiin ja kuvauksellisiin telttapaikkoihin tästä artikkelista »

Telttailu Lofooteilla

Vaikka Park4night-sovellus on tarkoitettu lähinnä asuntoautoille, sovellusta voi käyttää myös telttapaikan etsimiseen. Hyviä telttapaikkoja Lofooteilla ovat esimeriksi Fiskebølin lauttarannan läheisyydessä sijaitseva Hessand Beach.

Lue telttaretkistä ja road tripeistä Lofooteille ystävieni Team Salamavaaran ja Pipo silmillä -blogista sekä Seikkailijattaret-sivustolta.

 

Telttailu Lofooteilla

 

Jokamiehenoikeudet Norjassa

Norjassa jokamiehenoikeudet ovat suunnilleen samat kuin Suomessa: leirin saa pystyttää väliaikaisesti, kunhan ei häiritse asutusta tai tuhoa luontoa. Lofootit kuitenkin tekevät tässä asiassa pienen poikkeuksen, sillä kohteen ollessa todella suosittu monissa paikoissa näkyy paljon No Camping -kylttejä, joita tulee noudattaa.

Vaikka Suomessa nuotion sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, Norjassa avotulen teko on sallittua – paitsi metsissä, missä se on kokonaan kiellettyä 15.4.–15.9. välisenä aikana.

 

Koe Vesterålen ja Lofootit autolla

Lähde autolla Lofooteille ja Vesteråleniin myös sesongin ulkopuolella, jolloin saat nauttia maisemista rauhassa. Parasta Pohjois-Norjan matkailua on ehdottomasti road trip joko omalla tai vuokra-autolla, jollon voit pysähdellä matkan varrella ja ikuistaa maisemat muistikortillesi aina, kun siltä tuntuu.

Vinkki: Lataa käyttöösi Park4night-sovellus, josta voit tarkistaa etenkin asuntoautoille soveltuvia yön yli -paikkoja.

 

Lofootit-matkaopas
Lofootit on tunnettu pienistä kalastajakylistään, joiden punaiset mökkeröt pilkuttavat lähes jokaista vuononpoukamaa.

 

Lähde Norjaan omalla autolla!

Norja on automatkailijan unelma. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja löytyy sieltä täältä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luota. Autolomalla Norjassa kannattaakin ottaa ihan rauhakseen, ja matkan varrella voi majoittua omissa suosikkikohteissaan.

Rajanylityspaikat Suomesta Norjaan ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam ja Näätämö. Mikäli ajat Lofooteille, suorin reitti kulkee Torniosta Haaparannan kautta Kiirunaan ja sieltä Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta.

Lue artikkeli ja vinkit automatkasta Norjaan »

 

Autolla Norjaan
Koe Lofoottien näyttävin tie, Norwegian Scenic Route Andøya.

 

Autolla Lofooteille: Lofoottien näyttävin tie, Norwegian Scenic Route Andøya

Lähde autolla Lofooteille ja koe upea maisemareitti! Vesterålenissa kannattaa ehdottomasti ajaa 51 kilometrin pituista Norwegian Scenic Route Andøya -nimeä kantavaa maisemareittiä, jonka loputonta merinäköalaa rikkoo vain Bleikin saari. Maisemareitin varrelta löytyy Kleivoddenin taukopaikka, jossa kannattaa pysähtyä ihailemaan kaunista näköalaa.

Lue lisää maisemareitistä Visit Vesterålenin verkkosivustolta »
Lue vinkit, mitä automatkalle kannattaa pakata mukaan »
Lue vinkit kaiken kattavasta pakkauslistasta »
Ajomatkaan voi myös yhdistää myös Hurtigrutan lauttamatkan »

 

Lofootit autolla
Lähde autolla lofooteille ja voit pysähdellä siellä missä mieli tekee!

 

Asuntoautolla Lofooteille

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun mietit automatkaa Pohjois-Norjaan? Niinpä, karavaanarit. Heitä on paljon, ja myös sinä voit olla yksi heistä! Asunto-autoja vuokraavia firmoja löytyy Suomestakin muutamia: mikään ei voita omaa vessaa ja suihkua, vaikka toki Lofoottien leirintäalueiden palveluja voivat hyödyntää myös pienemmissä reissupakuissa matkaavat henkilöt.

Lue Karavaanarit.fi-sivustolta heidän vinkkinsä leirinnästä ulkomailla »

 

 

Lofoottien parhaat nähtävyydet

Jylhiä vuoria, teräväpiirteisiä huippuja, turkoosia suolavettä ja kauniita maisemia, jyrkkiä vaelluspolkuja ja kuvauksellisia kohteita – tätä kaikkea Lofootit ovat! Löydät alueen kuvaksellisimmat kohteet kätevästi yllä olevasta kartasta tai Locationscout.com-sivustolta.

Lupaan, että valinnan varaa riittää.

 

Lofootit nähtävyydet

 

Vesterålen, Lofoottien sievä pikkusisar

Asuttuani vuoden verran Lofoottien naapurissa Vesterålenissa, haluan nostaa myös tuon minulle rakkaan paikan parhaat kohteet tiedoksenne. Kun siis ensi kerran suunnittelet matkaa Lofooteille, älä aja Vesterålenin ohi. Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva saariryhmä nimittäin piilottelee upeita luontoelämyksiä, jotka eivät vielä ole kantautuneet turistimassojen korviin.

Retkeilyä, valassafareita ja campingia Støssä

Yksi Vesterålenin helmistä on Støssä sijaitseva, noin 15 kilometrin mittainen Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningrutan (The Queen’s Rout) luontopolku, joka kuljettaa vaeltajan majesteettisiin maisemiin (kuva yllä). Rohkeimmat nukkuvat yönsä taivasalla. Luontopolku lähtee Støn leirintäalueen pihasta ja päättyy rengasreittinä samoille nurkille.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Norjan valassafari Lofootit

 

Lofootit ja valaat: Lähde Arctic Whale Toursin valassafarille

Lofootit valassafarit: Kesäisin (jolloin valaat liikkuvat tällä alueella Norjassa) Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin.  Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Lofoottien alueen sekä koko Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata matkan Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta. Mikäli suuntaat Andenesiin, voit varata matkan Hvalsafarin kautta. 

★ Lue lisää Støn valassafarista »

 

Trollfjord
Risteile ainutlaatuisen Trollfjordin vuonon maisemissa.

 

Risteile ainutlaatuisen Trollfjordin vuonon maisemissa

Vesterålenissa kannattaa myös tehdä päiväretki Trollfjordin vuonolle, jossa pääset risteilemään suomalaisen naiskapteenin johdolla.

★ Voit lukea lisää risteilystä Visit Vesterålenin verkkosivustolta »

 

Norja Lofootit valassafari
Lofootit valassafari: Näe ryhäkkäät ihan läheltä!

Arctic Whale Tours: Lofootit valassafari
Støn valassafari on yksi Lofoottien alueen parhaista valassafareista.

Lofootit valassafari
Støn valassafarin toimisto on maalattu merinisikkäitä ja alueen lintuja kunnioittaen.

 

Støn leirintäalueen ympäristössä voi myös ihailla meriteemaisia muraaleja, jotka on maalannut eräs italialainen taiteilija. Voit lukea aihetta käsittelevän artikkelin täältä.

 

Stø

Stø

 

Valassafarit Lofooteilla

Norjan parhaita paikkoja bongata valaita ovat Pohjois-Norjan rannikolla sijaitsevat Lofoottien ja Vesterålenin saariryhmät. Andøyan, Vesterålenin suurimman saaren pohjoiskärjessä voi hypätä Hvalsafari AS:n (Whalesafari Andenes) kyytiin.

Støn valassafari – valaiden ehdoilla

Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata valassafarin Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta.

Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

 

Stø

Nyksund

 

Nyksyndin entinen aavekaupunki maailman reunalla

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös kuvauksellinen Nyksund, jolla on mielenkiintoinen tarina (lue lisää alta). Pienestä kalastajakylästä löytyy myös majoitusta sekä kahvila, jonka vohvelit ovat tilaamisen arvoisia. Vieraile myös antiikkiliikkeessä ja tarkkaile rakennusten seiniä: sinne tänne on kiinnitetty koristeeksi valtavia valaan luita.

“Vesterålenin saaristossa, Langøyan saarella sijaitseva Nyksund oli vielä 1900-luvun alussa kalastajien ja heidän veneidensä turvasatama. Tuohon aikaan kylä oli pienestä koostaan huolimatta yksi alueen suurimmista kalastajakylistä.

Kun kalastusalukset kasvoivat pienistä suuriksi, ne eivät enää päässeet rantautumaan kapeaan lahdelmaan. Alkoi näivettyminen, minkä seurauksena paikallinen leipomo ja postitoimisto löivät lopulta laput luukulle. Ihmiset muuttivat pois lukuunottamatta seppää, joka jääräpäisyyttään ja kotipaikkarakkauttaan päätti jäädä kylään yksin.

Jonkin ajan kuluttua hänet kuitenkin laskettiin silmukasta maan lepoon.”

Lue retkitarina Nyksundiin kokonaisuudessaan täältä »

 

Nyksund

Gisloy

 

Päiväretki Gisløyan saarelle

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös entinen kotisaareni Gisløy. Mennen tullen kolmen kilometrin mittainen, osittain pitkospuilla päällystetty reitti kuljettaa saaren pohjoisimpaan nurkkaan, jota vartoi pieni Gisløy Skagan majakka. Maisemat matkan varrella ovat myös todella kuvaukselliset.

Kun ajat Støstä Gisløyalle, et voi olla huomaamatta Brukthandel-nimistä kierrätyskeskusta, jonne kannattaa poiketa tekemään edullisia löytyjä sekä juomaan kahvit ja nauttimaan norjalainen perinneherkku, svele. Svele on vohveli (tai räiskäle), jonka välissä on voita ja ruskeaa juustoa. Vitriinin valikoima vaihtelee päivittäin, ja tarjolla on usein myös erilaisia kakkuja.

Ennen kierrätyskeskusta (Støn suunnasta saavuttaessa) ylität pitkän sillan, jonka vasemmalla puolella sijaitsee vanha, ruohikon valtaama ja ajan unohtama maantie, jota ei näy Google Mapsin kartoissa. Sillan kupeessa (keskellä pitkää siltaa eli päätietä) sijaitsee myös pieni levike, jolle auton voi parkkeerata. Maisema on kuvauksellinen, ja vastapäiseltä rannalta voi bongata myös hevostilan.

 

Kirpputori-2

Vesterålen

Vesterålen

Gisløy Skagan majakka

Gisløy Skagan majakka

 

Opastetut retket Vesterålenissa ja Lofooteilla

Mikäli haluat käydä Vesterålenin ja Lofoottien alueella ohjatuilla päiväretkillä (aiheina mm. kulttuuri, historia ja sienestys) tai kalastamassa, ota yhteyttä ystävääni ja entiseen vuokraisäntääni Lauriin. Hän järjestää yrityksensä Northern Guiding Servicen kanssa monenlaisia opastuksia, myös toiveesta. Pääset hänen kanssaan tutustumaan esimerkiksi tähän Klon laakson upeisiin maisemiin.

Löydät kaikki Vesterålenin alueen opastetut retket ja kierrokset Visit Vesterålenin verkkosivustolta »

 

Vesterålen Klon laakso

 

Turskan kielen leikkuun MM-kisat

Mikäli matkailet Vesterålenissa helmikuussa, vieraile myös Myressä (johon Gisløy kuuluu) ja käy katsomassa vuotuisia turskan kielen leikkuun MM-kisoja. Voit lukea aiemmin julkaisemani artikkelin tuosta norjalaisten turskan kalastajien tärkeimmästä päivästä tämän linkin takaa.

Löydät samaisesta artikkelista myös vinkin Blås Ide’ -lasinpuhaltamoon, josta olen kirjoittanut seuraavanlaisesti:

“Kävimme avointen ovien kunniaksi vierailulla Blås Idé -lasinpuhaltamossa, jota pitävät Hilde Hansen ja Robert Tangrand. Robertin suvulla on lasinpuhaltamo Lofooteilla, ja hänen isänsä sai oppinsa Iittalan kuuluisilta lasimestareilta, sillä mistä muultakaan olisi jo tuohon aikaan saanut maailman parasta oppia kuin Suomesta. Robert ja Hilde ovat suuria suomalaisen lasitaiteen ystäviä, ja he soveltavat Suomesta saatuja vaikutteita omassa arktisessa tuotannossaan.

Ostin punaiseen mökkiimme komean turskanpäisen maljakon, tietenkin. Olin ihastellut samanlaista Laurin ikkunalaudalla jo pidempään tajuamatta kysyä, mistä se on hankittu. Myrestä tietenkin! Lauri on itseasiassa voittanut sen eräästä valokuvauskilpailusta, mutta onneksi minulla oli mahdollisuus lunastaa vaasi itselleni ihan muutoinkin. Aion kerätä siihen suoluonnon kukkia ja oman rannan heiniä, ja joskus sujauttaa sisälle myös pienen tuikun.”

 

Lofoottien-matkaopas Dronningruta
Yöttömän yön aikaan maisema hohkaa pehmeässä valossa. Luontokuvaajan kannattaakin aina mahdollisuuksien mukaan välttää kirkasta päivänvaloa, joka polttaa kuvat puhki.

 

Vaeltaminen ja vaellusreitit Lofooteilla

Lofootit tarjoavat monen pituisia ja tasoisia vaelluspolkuja kaikenlaisille ja kaiken kuntoisille retkeilijöille. Löydät kattavan listauksen Lofoottien vaellusreiteistä Tripadvisorin sivustolta.

Hurtigrutenin risteilyt Norjassa

Mikäli haaveilet unelmien laivamatkasta pitkin Norjan rannikkoa, kannattaa kurkata tämä Rantapallon kirjoittama artikkeli aiheesta. Hurtigrutenin kyydissä voi matkustaa myös oman auton kanssa, joten osan matkasta voi taittaa näin myös merimaisemista nauttien. Kaiken lisäksi Hurtigruten pysähtyy useissa kiinnostavissa kohteissa, joita ei ehkä muutoin tulisi nähtyä ja koettua.

Surffausta Lofooteilla

Surffausta palmujen sijaan artisissa maisemissa Lofooteilla? Kyllä kiitos! Majoitusta ja aaltoja löydät esimerkiksi Lofoten Beach Campilta, mutta myös Unstadtin ranta Vestvagoyn saarella on ehdottomasti Pohjois-Norjan parhaita surffauspaikkoja.

Mikäli haluat lukea lisää surffauksesta Lofooteilla, lue ystäväni Miljan reissukertomus samasta aiheesta. Voit myös fiilistellä surffausta Pohjois-Atlantin hyytävissä aalloissa North of the Sun -dokumenttielokuvan parissa.

 

 

Vesterålenin ja Lofoottien museot

Vaikka Lofootit onkin tunnettu luontokohde, kannattaa välillä piipahtaa myös sisätiloissa. Alueen tunnetuin ja suosituin museo, Lofotr Vikingmuseum, kannattaa käydä katsomassa jo pelkän ulkomuotonsa vuoksi: museorakennus nimittäin imitoi väärinpäin käännettyä venettä ollen kuin viikinkipäällikön talo, jonka pihapiiristä löytyy lampaita ja hevosia. Matkamuistomyymälä ja näyttely vievät kiehtovalle aikamatkalle menneeseen, ja tuovat omaan Lofoottien matkaan aavistuksen lisämaustetta. Lue myös ystäväni Laurin kirjoittama artikkeli Viikinkimuseo lyhyesti. 

Svolvaerista, Lofoottien epävirallisesta pääkaupungista löytyy Sotamuseo, Magic Ice -jääveistosgalleria, Pohjois-Norjan taidekeskus sekä Dagfinn Bakken galleria. Myös Kabelvågista löytyvään Lofoten Aquariumiin kannattaa käydä tutustumassa.

Entisen kotikuntani Øksnesin museo kannattaa nostaa listalle, samoin Myren keskustasta löytyvä omintakeinen, yhden naisen ylläpitämä nukkemuseo. Tutustu myös Vesterålenin alueen taideveistoksiin, joista voit lukea lisää Visit Vesterålenin sivustolta.

Hurtigruten-museo (Stokmarknes) on jokaisen laivafanaatikon käyntikohde, nimittäin siellä pääsee ihmettelemään meriliikenteestä poistettua M/S Finnmarken -alusta.

Jos Firenzen kaupungin sanotaan olevan Italian suurin ilmaismuseo, Å i Lofoten on sitä samaa Pohjois-Norjassa. Pikkuinen ja pittoreski kylä on nähvätyyvs itsessään, samoin kylästä löytyvä ja turkankalastuksesta kertova Lofoten Tørrfiskmuseum. Mikäli vierailet maakunnassa ystävänpäivän tienoilla, käy kokemussa turskankielen leikkuun MM-kisat, joista voit lukea lisää täältä.

 

Lofootit
Lofootit on upea matkakohde niin kesällä kuin talvella.

Lofootit-matkaopas
Muista pakata valokuvausretkelle mukaan myös lämmintä juomaa ja otsalamppu!

Lofoottien-matkaopas
Kun ensi kerran matkustat Lofooteille ja aiot kuvata luontoa, kokeile myös pitkää valotusta: saat kuviin ihan uudenlaista eloa ja hehkua.

 

Entä jos jäisitkin pysyvästi?

Mitä työmahdollisuuksia Norja tarjoaa ja mitä tänne muuttaminen vaatii? Voit halutessasi lukea aiemmat julkaisuni Töihin ja asumaan Norjaan sekä Työskentely ja työpaikat Norjassa. Facebookista löytyy myös kaksi aivan mainiota ryhmää Norjassa matkaileville ja retkeileville: Suuntana Pohjois-Norja sekä Norjassa rantautuneet Suomalaiset. Molemmat kannattaa laittaa seurantaan!

Oppaan kirjoittajasta

Norjaan muuttanut luontokuvaaja ja kalastaja

Olen Marinella, tuttavallisemmin Monni, Pohjois-Norjaan pesiytynyt luontokuvaaja, eräkirjailija ja kalastaja. Tervetuloa lukemaan matkavinkeistäni Lofooteille ja Vesteråleniin! Voit seurata elämääni Pohjois-Norjassa tämän blogin lisäksi lisäksi myös Instagramin puolella.

Ennen muuttoa Lakselviin asuin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, Lofoottien pohjoispuolella. Nyt on minun vuoroni jakaa parhaat vinkkini Lofooteille ja sen lähialueille.

Toivottavasti näistä matkavinkeistä on sinulle iloa ja hyötyä seuraavia reissuja suunnitellessasi. Mikäli mieleesi nousee kysymyksiä tai kaipaat jostain kohteesta lisätietoa, jätä viesti sivun alareunasta löytyvään kommenttiosioon.

 

Pohjoisin terveisin,
Marinella


https://kaukokaipuumatkablogi.net/varangin-niemimaa-nahtavyydet/

Automatkat ja road tripit Suomessa

Kotimaanmatkailu

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoreitit?

Road trip Suomessa? Kyllä! Suomen parhaat nähtävyydet tarjoavat monenlaisia kohteita niin pariskunnille, perheille kuin seikkailijoillekin – nappaa tästä parhaat kohdevinkit seuraavalle automatkallesi ympäri Suomea!

Tee road trip Suomessa!

Suomi on automatkailijan unelma, sillä autotiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Tauko- ja levähdyspaikkoja löytyy paljon, samoin monia kiinnostavia ja omalaatuisia käyntikohteita sekä luonnon nähtävyyksiä.

Olen kerännyt tälle sivulle Suomen kuvauksellisimpia luontokohteita, joihin pääsee helposti autolla. Kohteet sijaitsevat joko aivan parkkipaikan tuntumassa tai sen lähettyvillä, tai sitten lyhyen matkan päässä luontopolulla. Löydät artikkelista myös paljon muita vinkkejä kohteista, joissa kannattaa pysähtyä automatkan yhteydessä sekä reittisuosituksia.

Turvallisia kilometrejä!

 

Road trip Suomi

 

Autoilijan Tiekartta

Autoilijan Tiekartta Suomi 2021 sopii reitin suunnitteluun, kun ajetaan pitkää matkaa. Kartta kertoo yleiskuvan reitistä silloinkin, kun navigaattori ohjaa tarkkaan kohteeseen. Selkeän tiestön ja nimistön lisäksi mukana on palvelu- ja matkailutietoa: huoltoasemia, leirintäalueita sekä esimerkiksi rajanylityspaikat. Kartan reunukseen on koottu paikannimihakemisto, välimatkataulukko sekä yleisimmät liikennemerkit. Mukana on myös vuonna 2020 käyttöön tulleita uusia liikennemerkkejä.

 

Finland-Road-Map-2

 

Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat kartalla

Jalottelun ja kahvitauon paikka, vaiko kenties pikainen piipahdus paikalliseen tehtaanmyymälään tai kirpputorille? Ehkä sittenkin lounas alueen tunnetuimmassa kievarissa? Karttakeskuksen vinkkien lisäksi löydät alla olevasta kartasta Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat, joissa kannattaa pysähtyä omalla Suomen road tripillä.

 

 

Tekemistä automatkalla

Silloin kun minä olin pieni, kuuntelimme kaikki automatkat satukasetteja. Onneksi samaa voi harrastaa nykyisinkin ja paljon laajemmin: BookBeatista löydät yli 200 000 e- ja äänikirjaa kymmenistä genreistä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Aktivoi täältä itsellesi kahden viikon ilmainen kokeilujakso »

Lue myös

Mitä kannattaa pakata mukaan automatkalle?

Pakkauslista

Suomen road trip Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon

Miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Karttakeskuksen julkaisemalla Hevonkack-kartalla on satoja perinteisiä paikannimiä Pierusta Pallivahaan. Nimet ovat oikeita, ja ne on nostettu yleistiekartalle mittakaavassa 1:1 600 000. Lisäksi kartalla on suurimpien kaupunkien ja vesistöjen todelliset nimet paikantamista helpottamaan. Lahjaksi, tuliaiseksi ja vaikka huussin seinälle soveltuva kartta on omiaan myös aivan uudenlaisen road tripin suunnitteluun.

Katso Google Mapsissa reittiohjeet Ämmänperse–Pallinkärki–Suolikulli–Juostenpaskattu–Pahanpervonkangas–Paskakontti–Mulkkujenväli–Pallikirkko–Kusilaisräme–Hevonperse. Kannattaa huomioida, että matkan varrelle osuu paljon muitakin tarkastamisen arvoisia kohteita. Ja reissuahan voi Oulusta jatkaa ajan niin salliessa vaikka Lappiin Paskajärvelle asti!

Voit tilata oman Hevonkack-karttasi täältä. 

 

automatka suomessa hevonkack

Kohteet on poimittu Hevonkack ja muita alatyylisiä paikannimiä Suomesta -kartalta.

Saariston rengastie

 

Saariston Rengastie

Saariston Rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon. Rengastiellä autoilija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Reitti kulkee Paraisten kaikkien pääsaarten läpi. Reitti on noin 250 kilometrin pituinen, josta 220km on itse ajomatkaa.

Tilaa Saariston rengastien karttaopas täältä »

Hyvä tietää: Saariston Rengastien yhdistää yhteysalus m/s Antonia Houtskarin (Mossala) ja Iniön (Dalen) välillä. Tämä on Saariston rengastien ainut maksullinen lautta. Liikenne lauttavälillä kulkee 1.6.–30.8.2020 asti, minkä lisäksi lautta liikennöi syyskuun viikonloppuina 4.-6.9., 11.-13.9. ja 18.-20.9. Kaikki muut lautat Rengastien varrella liikennöivät ympäri vuoden.

Tutustu reittiin Paraisten verkkosivuilla. »

 

Saariston rengastie

 

Suomen kurjimmat nähtävyydet

Suomalaiset ovat tunnettuja omintakeisesta huumoristaan, minkä myös Veikkauksen toimittaja huomioi muutamia vuosia sitten. Suomen kurjimmat nähtävyydet kokoaa yhteen nimensä mukaisesti hieman erilaisia nähtävyyksiä, joiden olemassa olo naurattaa, ihmetyttää, inhottaa ja todentaa pohjoiden kansan mustaa huumoria. Joten, tervemenoa matkalle Suomen keskipisteeseen, kurjiin nähtävyyksiin ja kansalliseen melankoliaan!

(Huom. Raahen vesitornit on valitettavasti purettu)

 

Automatkailijan Suomi

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoretit ja Suomen tiekartat, kauneimmat luontokohteet ja parhaat levähdyspaikat?

Karttakeskuksen Automatkailijan Suomi -teoksessa esitellään 17 upeaa matkailureittiä, vähemmän tunnettuja helmiä sekä uusina reitteinä Ahvenanmaa ja Sininen tie. Mukaan mahtuu monia nähtävyyksiä sekä majoitus- ja myymäläkohteita seliteteksteineen ja yhteystietoineen – vinkkejä on kaiken kaikkiaan yli 3000! Mikäli mielit automatkalle Suomessa, käy kotiuttamassa opus Adlibriksen verkkokaupasta, Lehtipisteeltä tai tilaa kotiin suoraan Karttakaupasta.

Tämän Automatkailijan Suomi -teoksen nimeä kantavan kokoelmasivun tarkoituksena on tarjota tietoa ja vinkkejä Suomen road trip -reiteistä sekä niiden varrelta löytyvistä nähtävyyksistä, palveluista ja luontokuvauskohteista. Mukavia lukuhetkiä ja turvallisia kilometrejä!

Kuvauskohde

Vanajaveden laakson kansallismaisema ja Sibelius Metsä

Tästä Aulangolle

Porkkalanniemi on upea luontokohde eteläisessä Suomessa.

retkeilyvarusteet

Road trip Etelä-Suomessa

PORKKALANNIEMI. Helsingin Porkkalanniemi on kuvauksellinen ja kaunis kohde, jonka meriluonto hurmaa. Tänne päästääkseen pitää hypätä joko omaan, kaverin tai vuokra-autoon, sillä julkisilla ei pääse kovin lähelle kohdetta. Mikäli sinulla ei ole kiire, jää kallioille yöksi! Rannan tuntumasta löytyy muutama tunnelmallinen nuotiopaikka sekä sopivia alueita myös teltalle.

Porkkalanniemi on myös Helsingin parhaita paikkoja tähtien kuvaamiseen. Nappaa helpot ja hyvät vinkit tähtikuvaukseen täältä!

Tutustu Uudenmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin tässä artikkelissa.

 

Ekudden

 

PORVOO. Porvoon keskustasta kaksi kilometriä etelään sijaitseva Ekuddenin luonnonsuojelualue on perustettu ensisijaisesti tammien ja lehmusten suojelua varten. Eräs opaskyltiestä tietää kertoa, että ”alueen luonteen säilyttämiseksi metsiä hoidetaan varovaisesti”. Lue koko retkitarina täältä. 

 

Helvetinjärven kansallipuisto

 

HELVETINKOLU. Pirkanmaalla, Helvetinjärven kansallispuistossa sijaitseva neljän kilometrin mittainen Helvetistä Itään -luontopolku vie kulkijan suopainanteiden ja kauniin kuusimetsän kautta ihailemaan puiston komeinta nähtävyyttä, metsälampeen laskevaa Helvetinkolua. Tähän luontokohteeseen on parkkipaikalta vain kevyt kävely, joten pinnaa paikka listallesi!

Hämeenlinna

Vanajaveden laakso

Vanajaveden laakso sijaitsee Aulangon luonnonsuojelualueella Hämeenlinnan itäpuolella. Aulangonvuoren laelle rakennetun Graniittitornin huipulta aukeava näkymä on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Aivan tornin juurelta löytyy parkkipaikka, jolta nousee kevyt ylämäki Aulangonvuoren päälle.

Vinkki: Hämeenlinnan upeissa harjumaisemissa sijaitsee myös Ahveniston Olympiapuisto, paikallisten suosima uimaranta ja lenkkeilyalue. Olympialaissa kilpailtiin 19.7.-3.8.1952, ja Hämeenlinnassa järjestettiin nykyaikaisen viisiottelun lajit: ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja juoksu.

Itä-Suomen road trip -kohteet

PARIKKALA. Itä-Suomen erikoisimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Parikkalan patsaspuisto on näky, jollaiseen ei uskoisi törmäävänsä. Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus on syntynyt Veijo Rönkkösen (1944–2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena. Patsaat sekä lajirunsas ja rehevä puutarha muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista. 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta houkuttelevat vuosittain Patsaspuistoon kymmeniätuhansia kävijöitä ympäri maailman. (Lue myös YLEn artikkeli kohteesta.)

ILOMANTSI. Hermannin Viinitila on vuonna 1989 perustettu, vanhin suomalainen viinitila ja ensimmäinen kuohuviinitila. Ilomantsissa sijaitseva Hermannin Viinibaari Huipussa (vesitornin huipulla) voit nautiskella 33 metrin korkeudessa huikeiden näköalojen lisäksi Hermannin Viinitilan tuotteita, niistä valmistettuja cocktaileja ja muita juomasekoituksia. Tarjolla on myös kahvia ja teetä, virvokkeita, itse tehtyjä pikkusuolaisia ja -makeita leivonnaisia.

 

Parikkalan patsaspuisto
Kuva: Parikkalan patsaspuisto

 

Kuvauskohde

Ole ajoissa ja koe Ukko-Kolin unohtumaton auringonnousu

Pielisen huipulle

Kaakkois-Suomen road trip -kohteet

REPOVESI. Repoveden kansallispuiston maisemat poikkesivat paljolti aiemmin vierailemistani kansallispuistoista. Luonto oli jotenkin vehreämpää, vihreämpää ja monipuolisempaa. Männyt seisoivat vieri vieren ilman ihmiskäden aiheuttamaa harvennusta. Retkikaverikin tuumasi lukeneensa alueen olevan vielä poikkeuksellisen koskematonta, joka omalta osaltaan luo tietynlaista erätunnelmaa vieri vieressä seisovien honkien humistessa kulkijalle tarinoita kettu repolaisesta, joka ei tällä kertaa kyllä näyttäytynyt meille.

Kuvauksellinen riippusilta sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kansallispuiston portin parkkipaikalta.

repoveden kansallispuisto

Pohjanmaan road trip -kohteet

KUUSAMO. Kuusamon Niskakoski on komea ja kuvauksellinen koski Kitkajoessa. Niskakoski sijaitsee 200 metrin päässä Juuman pysäköintialueelta, ja sen yli kulkee riippusilta. Kohde on helposti saavutettava.

PIETARSAARI. Eurooopan vanhimmassa arktisessa museossa Nanoqissa voi tutustua arktisiin kansoihin, kulttureihin ja tapoihin. Museon perustaja ja naparetkeilijä Pentti Kronqvist on seikaillut Grönlannissa ja muilla arktisilla alueilla 1970-luvulta asti; museo on kokoelma miehen retkiltä tuoduista esineistä ja saaduista lahjoituksista.

ILVESKIVI. Pedersöressä, entisessä Purmon pitäjässä, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajamailla sijaitsee Pohjanmaan suurin siirtolohkare, Lostenen eli Ilveskivi. Kiveä on mainostettu myös Suomen suurimpana, mutta tiettävästi Turun Kukkarokivi on sitä suurempi. Yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä siirtolohkareista Ilveskivi kuitenkin on. Kivelle vie noin 800 metrin mittainen polku Lostenintien päässä sijaitsevalta parkkipaikalta. Lue koko retkitarina.

 

Hailuoto | Oulu

Hailuoto | Oulu

 

MARJANIEMEN MAJAKKA. Uutta aikakautta edustava ja Hailuodon puhtaan valkoiseksi kalkittu Marjaniemen majakka valmistui suurten nälkävuosien jälkeen vuonna 1871. Lue koko retkitarina.

Kuvauskohde

Jylisevä Kuusamon Niskakoski ja kuvauksellinen riippusilta

Tästä Niskakoskelle
Road trip Suomessa

Automatkat pohjoiseen

LA VIDA LOCA 2.0 -matkablogin Sari matkaili miehensä kanssa Porvoosta Lapin kautta Pohjois-Norjaan ja aina Lofooteille saakka. Kilometrejä kertyi lähes 6000, matkapäiviä 22 (joista pariskunta vietti 3 päivää Huippuvuorilla. Löydät Sarin matkapäiväkirjat tämän linkin takaa.

PÄÄ PILVISSÄ -blogin Maarit taas jakoi Nelostien road trip -vinkit Rovaniemeltä Nuorgamiin. 

LIVE NOW – DREAM LATER -blogin Saana sen sijaan valitsi reittinsä länsirannikon läpi pohjoiseen.

Entä onnistuiko MAISEMAONNELLINEN-blogin Johanna hullussa haasteessaan “neljässä päivässä Jäämeren rannalle ja takaisin?” Lue juttu täältä!

Lapin road trip -kohteet

LAPIN ROAD TRIP.  “Lapin keskeiset matkailualueet ovat yhdistäneet voimansa ja elämyksensä ideoimalla kotimaisia automatkailijoita houkuttelevan uutuustuotteen, Lappi Road Tripin. Matka alkaa Rovaniemeltä, etenee Ylläksen ja Levin kautta kulkien Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin.” Voit lukea virallisen tiedotteen sekä katsoa Lapin Road Tripin reittisuunnitelman tämän linkin takaa.

VÄLIMAAN SAAMELAISTILA. Puolessa välissä Nuorgamia ja Utsjokea sijaitseva Välimaan saamelaistila toimii myös Metsähallituksen lammaspaimenkohteena. Pysähdy täällä ja käy katsomassa villaisia ystäviä, jotka laiduntavat pihapiirissä kesäkauden. Tenon varrella sijaitsevan saamelaistilan pihamaalta löytyy myös vanhoja ja kuvauksellisia aittoja, joiden katot kasvavat ruohoa ja sammalta. Lue kohteesta enemmän täältä.

 

Välimaa

Välimaa

 

AAVASAKSA. Ani harvoin olen kulkenut niinkin sukkelasti erämaisiin maisemiin johdattavalla luontopolulla kuin Aavasaksan Kruununkierroksella, jonka laelta pääsee ihailemaan yhtä Suomen 27 kansallismaisemasta.

Tengeliönjoen kauniiden maisemien lisäksi polulla lienee parasta se, että rengasreitti sopii helppokulkuisuutensa vuoksi ihan koko perheelle. Maisemakierrokselle tulee mittaa vajaa kolme kilometriä, ja vaihteleva maasto tarjoaa luontoelämysten lisäksi mielenkiintoista nähtävää niin maapallon historiasta kiinnostuneille kuin vanhan eräkirjallisuuden ystäville. Lue koko retkitarina.

 

Kruununkierros Aavasaksa Kruununkierros Aavasaksa

Taivaskero Pallas-Yllästunturi

 

PALLAS-YLLÄS. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa löytyy helmi, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä tieltä. Punaisenhiekan autiotupa on saanut nimensä Pallasjärven rannan punaisesta hiekasta. Saavut tänne sitten kesällä tai talvella, maisema on upea.

Älä myöskään missaa kuvauksellista Äkäsmyllyä, jonka laavulla kannattaa tulistella hetki jos toinen.

TAIVASKERO. Mikäli mielit Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa hieman pidemmälle polulle, ota suunnaksi Taivaskeron kierros. Puolen päivän mittainen retki vie sinut olympia-tulen muistomerkille sekä avariin ja upeisiin tunturimaisemiin.

Vesi on pitkään matalaa ja rannan törmät täynnä hienoja telttapaikkoja.

Pallasjärvi - Lappi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Road Trip Suomi -yhteisöön!

Ystäväni, lahjakas valokuvaaja ja Suomi-matkailija Kim Öhman (Instagramissa @kimohmanvisuals) on perustanut uuden Road Trip Suomi Facebook-ryhmän, jossa jaetaan lisää parhaita vinkkejä automatkailuun Suomessa. Ryhmässä jaetaan niksejä sekä lokaatioita kauneimpiin kuvauskohteisiin sekä parhaimpiin autoreitteihin. Tervetuloa mukaan jakamaan omia vinkkejä sekä inspiroitumaan muiden jaoista!

Terveisiä tien päältä!

Sivu sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä, jotka on merkitty kultaisella boldauksella. Saan myynneistä pienen provision, mutta sinä et silti maksa tuotteesta yhtään enempää. Kiitos, että tuet Kaukokaipuun toimintaa.


40 x Suomen parhaat kansallispuistot

40 x Parhaat Suomen kansallispuistot

Ihanaa, että Suomen kansallispuistot ja niiden retkikohdevinkit kiinnostavat sinua! Löydät tältä kokoelmasivulta kaikki maamme kansallispuistot etelästä pohjoiseen sekä lukuisia linkkivinkkejä kansallispuistojen kohteisiin.

★ Pikalinkit Suomen kansallispuistoihin

Alla olevia linkkejä klikkaamalla pääset suoraan ko. kansallispuistoa käsittelevään osioon.

Etelä-Konnevesi
Helvetinjärvi
Hiidenportti
Hossan kansallispuisto
Isojärven kansallispuisto
Itäinen Suomenlahti
Kauhaneva – Pohjankangas
Kolin kansallispuisto
Kolovesi
Kurjenrahka
Lauhanvuori
Leivonmäki
Lemmenjoen kansallispuisto
Liesjärvi
Linnansaaren kansallispuisto
Nuuksion kansallispuisto
Oulangan kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Patvinsuo
Perämeri
Petkeljärvi
Puurijärvi ja Isosuo
Pyhä-Häkki
Pyhä-Luoston kansallispuisto
Päijänteen kansallispuisto
Repoveden kansallispuisto
Riisitunturi
Rokua
Saaristomeri
Salamajärvi
Seitsemisen kansallispuisto
Selkämeren kansallispuisto
Sipoonkorven kansallispuisto
Tammisaaren saaristo
Teijo
Tiilikkajärvi
Torronsuon kansallispuisto
Urho Kekkosen kansallispuisto
Valkmusan kansallispuisto

 

Suomen kansallispuistot
Yöttömän yön hehkua Pallasjärven maisemissa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

 

Ehdinkö käydä kaikki kansallispuistot elämäni aikana?

Olen leikkimielisesti haaveillut ehtiväni kiertää elämäni aikana kaikki kansallispuistot Suomessa ja tiedän, että samasta tavoitteesta haaveilee myös moni siellä ruudun toisella puolen.

Mutta mikä sen mukavampi harrastus kuin tutkia kotimaan kauneimpia kansallispuistoja ja niistä löytyviä monipuolisia luontokohteita! Metsissä ja erämaissa on tilaa meille kaikille, minkä vuoksi kannustan aina kaikkia lähtemään luontoon ja tutkimaan vaikka kaikki kansallispuistot Suomessa, sillä niistä jokainen tarjoaa jotain hyvin omanlaistaan.

Suomen kansallispuistojen luonnon rikkaus on mittaamaton, sillä niistä löytyy nähtävää loppuelämän ajaksi.

Mukavia ja onnistuneita retkiä Suomen upeimpiin luontokohteisiin!

 

Suomen kansallispuistot, Nuuksio
Aamu-usvainen Nuuksion kansallispuisto heräilee uuteen päivään.

 

Tietoisku Suomen kansallispuistoista

Suomen kansallispuistot suojelevat luonnon monimuotoisuutta ja maamme komeimpia metsiä, järviä, suoalueita, kallioita, luolia, kuruja, tuntureita ja laajoja erämaita. Kansallispuistot ovat kaikille avoimia matkakohteita, joissa vierailtuaan tajuaa, ettei Suomesta tarvitse lähteä toisaalle.

Suomen kansallispuistot ovat jo useamman vuoden ajan lukeutuneet tekemieni lyhyempien päiväretkien sekä pidempien vaellusten kohteiksi. Silti minulta kesti lähes kymmenen vuotta ymmärtää, ettei kotimaasta tarvitse lähteä kauas: kaikki, mitä tarvitsee, on lähellä – tai vähintään 1000 kilometrin ajomatkan päässä, toki riippuen siitä, missä asuu.

Leiriytyminen kansallispuistossa

Kansallispuistot suojelevat arvokkaita luontoalueita, minkä vuoksi kansallispuistoissa ei voi pystyttää leiriä tai telttaa mihin tahansa toisin kuin erämaassa. Kansallispuistossa tulee aina noudattaa annettuja rajoituksia, jotta hauras luonto kestäisi kaikkien halukkaiden vapaan liikkumisen alueellaan. (Kannattaa muistaa, ettei Suomen kansallispuistoissa peritä pääsymaksua, kuten esimerkiksi tehdään monissa Jenkkien kohteissa.)

Varmistathan siis aina ennen kansallispuistossa vierailua ja mahdollista yöpymistä, mihin saat pystyttää teltan. Kaikki telttailualueet löytyvät karttaan merkittyinä, ja paikallinen luontokeskus neuvoo varmasti, mikäli kaipaat aiheesta lisätietoa.

Esteettömästi kansallispuistossa

Suomen kansallispuistot tarjoavat sekä pitkiä ja lyhyitä että helppoja ja haastavia reittejä mutta myös esteettömiä polkuja, jotka sopivat niin liikuntarajoitteisille kuin vaunuissa matkustaville perheen pienimmillekin. Voit halutessasi lukea hyvän ystäväni Sanna Kalmarin Palmuasema-blogista hänen tutkimiaan kohteita.

Sanna on kirjoittanut retkijuttuja esimerkiksi Nuuksiosta, Hossasta, Rukalta, Pikku-Syötteeltä ja Hepokönkään vesiputoukselta. Löydät nämä kaikki ja muutaman muun kootusti tämän linkin takaa.

 

esteetömästi kansallispuistossa
Hyvä ystäväni Sanna Kalmari retkeilemässä ruska-aikaan.

 

Suomen kansallispuistot
Muonion Särkitunturin laelta aukeaa yksi Suomen kansallismaisemista. Särkitunturi sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistoalueella.

 

Suomen kansallispuistot ovat kaikille maksuttomia vierailukohteita

Oletko koskaan ajatellut, että Suomen kansallispuistot ovat maamme kauneimpia ja arvokkaimpia luontoaarteita, joissa voimme vaeltaa ilmaiseksi toisin kuin vaikka Jenkeissä, joissa moniin kansallispuistoihin peritään pääsymaksu. Pidetään siis yhdessä luonnosta huolta ja muistetaan Metsähallituksen, Luontopalveluiden ja ympäristöministeriön yhteistyössä luoma Retkietketti. Retkietiketti on jokaisen retkeilijän tärkein retkeilyvaruste, minkä lisäksi on myös tottakai muistaa hyvät retkieväät, vaellusruoat sekä luotettavat retkeilyvarusteet.

Olen kirjannut tälle sivulle vinkkejä Suomen kansallispuistoista sekä niistä löytyvistä luontokohteista ja luontopoluista. Näiden retkeilyvinkkien puolesta haluankin toivottaa kaikille teille kaikille mukavia ja ennen kaikkea turvallisia retkiä yksin ja yhdessä, myös koirakaverin kanssa.

Kuinka monta kansallispuistoa Suomessa on?

Suomessa on 40 kansallispuistoa, joista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kesällä 2017 perustettu Hossan kansallispuisto on uusin tulokas. Kansallispuistot ovat yli 1 000 hehtaarin kokoisia luonnonsuojelualueita, joilta löytyy 27 kansallismaisemaa sekä lukematon määrä muita luontokohteita.

★ Tutustu myös uuteen Kansallispuistot Suomi -teokseen »

 

Kansallispuistot
Aavasaksan näkymä yli Tengeliöjoen on yksi Suomen kansallismaisemista.

 

Mitä eroa on luonnonpuistolla ja kansallispuistolla?

Lyhyesti: Luonnonpuistot on perustettu tieteellisiin tarkoituksiin, mikä tarkoittaa, että osa niistä on retkeilijöitä suljettuja ja osassa voi kävellä mutta vain merkittyjä reittejä pitkin. Kansallispuistot on tarkoitettu kaikelle kansalle, vaikka myös niiden on tarkoitus on suojella luonnon monimuotoisuutta.

Suomen luonnonpuistot on perustettu lailla tai asetuksella tieteellisiin tarkoituksiin. Ne sijaitsevat valtion maalla ja palvelevat ensisijaisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta sekä suojelun sallimissa rajoissa myös opetusta. Suomen luonnonpuistot säilytetään luonnontilaisina vertailualoina tutkimusta varten, jotta luonnon omaa muutosta voitaisiin seurata.

Suomen luonnonpuistoja ovat Häätkeitaan, Karkalin, Kevon, Koivusuon, Mallan, Maltion, Olvassuon, Paljakan, Pelson, Pisavaaran, Runkauksen, Salamanperän, Sompion, Sukerijärven, Sinivuoren, Ulvinsalon, Vaskijärven, Vesijaon ja Värriön luonnonpuistot.

Katso lista Suomen luonnonpuistoista »

 

Saana tunturi
Syksyn sävyissä huilaava Mallan luonnonpuisto näkyy komeasti Saana-tunturin huipulta.

 

Koiran kanssa kansallispuistossa

Myös lemmikit ovat kansallispuistoihin tervetulleita, mutta muistathan aina pitää koirat kiinni. Koiranpitoa säädellään järjestys- ja metsästyslailla sekä suojelualueiden järjestyssäännöillä, joten kysessä ei ole kenenkään harmiksi luotu laki vaan luontoa ja kanssakulkijoita kunnioittava hyvätahtoinen tapa.

Lue lisää koiran kanssa retkeilystä täältä »

 

Kansallispuistot koiran kanssa retkeily
Toisin kuin esimerkiksi Ruotsin Lapin Sarekissa, Suomen kansallispuistot toivottavat myös kiinni pidetyt koirakaverit tervetulleiksi.

veneretki

 

Suomen kansallispuistot aakkosjärjestyksessä

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Etelä-Konneveden kansallispuisto sopii niin poluilla kuin veneellä liikkuvalle retkeilijälle. Alueen parasta antia ovat villin järvitaimenen kotina toimivat aavat järvenselät sekä sisämaan saariston silokalliot ja pystysuorat kallioseinämät.

Luonto vaihtelee tuuheista lehdoista karuille kalliorinteille, mistä voi tähystää kalasääsken valtakuntaa.

Esteettömyys: Vuori-Kalajan alueella pääset liikkumaan pyörätuolilla (300 m) avustajan kanssa, minkä lisäksi Lapinsalon saaresta löytyy esteetön laituri.

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa »
Kalajan kierros Etelä-Konneveden kansallispuistossa Rautalammilla »

 

Kansallispuistot
Komea ja vihanta Helvetinkolu on Helvetinjärven kansallispuiston tunnus.

 

Helvetinjärven kansallispuisto

Neljän kilometrin mittainen Helvetistä Itään -luontopolku vie kulkijan suopainanteiden ja kauniin kuusimetsän kautta ihailemaan puiston komeinta nähtävyyttä, metsälampeen laskevaa Helvetinkolua.

Geokätköily- ja kiipeilymahdollisuuksien lisäksi alueelta löytyy 40 kilometrin verran merkittyjä reittejä, joten tänne voi lähteä vaikka hieman pidemmälle yön yli retkelle.

“Perimätiedon mukaan Ruokkeen isäntä otti omin lupinensa Sipilän noidan merrasta hauen. Äityi kiivas kinastelu, mistä sydäntyneenä sihisi akka hampaidensa välistä äijälle: ”Tästä Helvetinjärvestä ei tule haukia niin kauan kuin minun kynteni ovat pehmeät! Kerrotaan, että vasta aikojen kuluttua kävi hauki kiinni kenenkään pyydykseen.”

Lue Helvetinjärven kansallispuiston retkitarina täältä »

 

Helvetinjärvi kansallispuisto
Helvetinjärven kansallispuisto on kaunis luontokohde kaikkina vuodenaikoina.

Kansallispuistot
Helvetinjärven kansallispuiston luontopolut kulkevat tuuhean metsän siimeksessä.

 

Etelä-Suomen kansallispuistot

Etelä-Suomen kansallispuistot kätkevät nimensä taa kauniita suomaisemia, kirkasvetisiä järviä, tuuheaa metsää sekä meriluontoa. Pirkanmaalla sijaitseva Helvetinjärven kansallispuisto on tunnettu upeasta Helvetinkolusta. Monelle tuttu ja rakas retkeilykohde, Nuuksion kansallispuisto, tarjoilee parasta antiaan reilun seitsemän kilometrin mittaisella Korpinkierroksella. Entä oletko koskaan nähnyt Sipoonkorven kansallispuiston oikeita kasvoja?

 

Nuuksio

 

Muita Etelä-Suomen luontokohteita

PORVOO. Reilut kaksi kilometriä Porvoon vanhasta kaupungista sijaitseva Ekuddenin luonnonsuojelualue on perustettu alueen metsän varovaista suojelua varten. Sen näkee, sillä luonto saanut pysyä sille ominaisessa muodossaan. Villinä.

PORKKALANNIEMI. Vaikka Porkkalanniemeä ei ainakaan vielä olla hyväksytty viralliseksi kansallispuistoksi, kannattaa Helsingin lähikallioille lähteä telttailemaan yksin, kaksin tai vaikka kaveriporukan kanssa. Porkkalanniemi on myös omiaan tähtikuvaukseen, sillä sieltä löytyy pääkaupunkiseudun vähiten valosaasteesta kärsinyt alue.

HÄMEENLINNA. Aulangon luonnonsuojelualueelta löytyvä Sibelius Metsä on nimensä mukaisesti kunnianosoitus maamme tunnetuinta säveltäjää, Jean Sibeliusta kohtaan. Aulangonvuoren huipulle pystytetyn Graniittitornin huipulta pääsee myös ihailemaan yhtä Suomen 27. kansallismaisemasta.

HELSINKI. Vanhan kaupungin pitkospuut ja Lammassaari on klassinen yhdistelmä, joka toimii aina. Paitsi silloin, kun kevättulva on hukuttanut kulkureitin.

ORIVESI. Suomen sadan luontohelmen joukkoon valittu Eräpyhä on kaunis ja kummallinen polku Oriveden tuntumassa. Alueesta tekee erikoisen se, että täällä kaikki puut kasvavat rykelmissä.

 

Hiidenportti
Suomen kansallispuistot ihastuttavat monipuolisuudellaan. Kuva: reppuretki.fi

 

Hiidenportin kansallispuisto

Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee Sotkamon saloseudun sydämessä. Nimensä kansallispuisto on saanut Hiidenportin vaikuttavasta rotkomaisemasta. Jylhälle näylle johtava luontopolku puikkelehtii läpi tuuhean kuusikon ohi laajan kukkaniityn.

Esteettömyys: Ei esteettömiä palveluita.

Hiidenkierroksen (5 km) reittiohjeistus »
Hiidenkierros on mustia lampia ja värikästä niittyä »
Hiidenportti ja Tiilikkajärvi samalla kertaa »

 

Julma-Ölkky
Julma-Ölkky on Hossan kansallispuiston tunnetuimpia maisemia. Kuva: Jonna Saari (saariavaruudessa.com)

 

Hossan kansallispuisto

Kainuun alueella Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kuntiin levittäynyt Hossan kansallispuisto on järjestyksessään Suomen 40. kansallispuisto eli maamme nuorin kansallispuisto. Hossan kansallispuisto perustettiin vuonna 2017 Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi, minkä tiimoilta siitä myös muodostui yksi maamme suosituimmista luontokohteista.

Hossan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat 3500 vuotta vanhat kalliomaalaukset, komeat kosket sekä Julma-Ölkyn rotkojärvi. Alueelta löytyy 90 kilometrin verran merkittyjä reittejä sekä 60 kilometrin verran melontareittejä vesillä liikkuville.

Ihania hetkiä Hossassa »
Hossan kansallispuisto on luontomatkailijan paratiisi »

 

Heretyn luontopolku
Isojärven kansallispuistosta, Heretyn luontopolun varrelta löytyy myös komea siirtolohkare. Kuva: outdoorfamily.fi

 

Isojärven kansallispuisto

Kauas menneisyyteen tähyävät Isojärven maisemat ovat muodostuneet miljoonia vuosia vanhojen rotkolaaksojen syliin. Täällä voi aistia vanhaa savottameinikiä, kun jätkät rakensivat kämppiään ja tasoittivat tiet käsin.

Isojärven tunnuseläin on majava, jonka onnekkaimmat bongaavat omalla luontoretkellään. Hampaannakerruksia kuitenkin löytyy sieltä täältä.

Esteettömyys: Paikoin vaikeakulkuisen maaston vuoksi ei liikuntaesteisten palveluita.

Heretyn luontopolku – pieni helmi Isojärven kansallispuistossa »
Kolme helteistä päivää Isojärven kansallispuistossa meloen ja patikoiden »
Majavapolku Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa »

 

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto
Itäisen Suomenlahden kansallispuisto tarjoaa karunkauniita saaristomaisemia. Kuva: jalkaisin.fi

 

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Veneilijöiden suosima Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on tunnettu keväisestä arktikasta, kun miljoonien lintujen muuttoparvet soutavat yli Itäisen Suomenlahden. Samoihin aikoihin talviuniltaan heräävät myös pienet saaristokylä, ja torit täyttyvät vanhan ajan salakuljetuksesta ja kaupankäynnistä kertovista tarinoista.

Esteettömyys: Vaikeakulkuisen maaston vuoksi ei liikuntaesteisten palveluita.

Mustaviiri – Struven ketjun jäljillä »
Kesävaellus: Itäinen Suomenlahti »

 

Suomen kansallispuistot
Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston suoluonto ihastuttaa. Kuva: reppuretki.fi

 

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Eteläisen suoluonnon helmi, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on erämainen lintukeidas keskiaikaisen kulkureitin varrella. Kulje pitkin Kyrökankaan tietä ja mäntykankaiden halki Kauhanevan kermien ja kuljujen äärelle.

Keväisin täällä pääsee kuulemaan lintujen konserttia, kun taas muina vuodenaikoina suolla liikkuja saa nauttia syvästä hiljaisuudesta.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on osa Lauhanvuori Hämeenkangas Geoparkia (lauhanvuoriregion.fi), joka sai statuksen UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa vuonna 2020.

Päiväretki Kauhanevan-Pohjankanaan kansallispuistoon »
Kansallispuiston tunnelmia »
Kiireetön retki Kauhanevan-Pohjankaan kansallispuistoon »

 

Kolin kansallispuisto
Hieman erilaisempi näkymä Ukko-Kolin huipulta.

 

Kolin kansallispuisto

Kerrotaan, että Itä-Suomesta Länsi-Lappiin yltänyt muinainen vuorijono, Karelidit, kohosi kerran lähes Himalajan korkuiseksi, vaikka toisen tiedon mukaan ulottui vain puoleen, eli noin neljään kilometriin, suurin piirtein Alppien mittoihin.

Kolin kansallispuistossa sijaitsevan Ukko-Kolin yltä aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema. Täällä Suomen eteläisimmät tykkylumimaisemat kohoavat Ukko-Kolin huipulla 347 metriin merenpinnasta ja 253 metriin Pielisen pinnan yläpuolelle, ja Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä pääsee ihailemaan yli Kolinuuron. Akka-Kolilta katsettaan pääsee lepuuttamaan Kolinselän järvimaisemiin ja näköaloistaan tunnetulle Vesivaaralle.

Alueelta löytyvät myös Mäkrävaara, Paimenenvaara, Pieni-Koli, Jauholanvaara ja Hirvivaara. Entä tiesitkö, että Akka-Kolin näköalapaikan alapuolella sijaitsee Hiljaisuuden temppeli, suosittu vihkipaikka. Myös Tarhapuron putous kannattaa kokea. Lumien sulamisen aikaan komeimmillaan pärskähtelevälle luontonähtävyydelle lähtee polku Rantatieltä.

Lue retkitarina Kolin kansallipuistosta, Karelidien huipulta »
Lue lisää Kolin kansallispuistosta »

 

Koloveden kansallispuisto
Maailman äärellä -blogin upea kuva Koloveden kansallispuistosta. Kuva: maailmanaarella.com

 

Koloveden kansallispuisto

Koloveden kansallispuistossa Saimaan syvänteet painuvat kallioiden alle ja johdattavat vesillä liikkujan vuosituhantisten kalliomaalausten luo. Aisti muinaista aikaa, bongaa saimaannorppa ja muista pelastusliivit.

Talviaikaan Koloveden saarissa on liikkumiskielto eikä alueelle johtavilla teillä ole talvikunnossapitoa.

Esteettömyys: Soveltuu osin myös liikuntaesteisille.

Kolovesi on Suomen hienoin avovesimelontakohde »
Linnansaari ja Kolovesi – Savonlinnan upeat kansallispuistot »

 

Kansallispuistot
Kansallispuistot Suomessa tarjoavat myös upeita putouksia. Kirkasvetinen Ravadasköngäs on Lemmenjoen kansallispuiston kauneimpia nähtävyyksiä.

 

Lemmenjoen kansallispuisto

Lemmenjoen kultainen jokilaakso johdattaa retkeilijän syvälle Saamenmaan sydämeen.

Koe aito erämaan tunnelma ja varaa paikkasi jokiveneestä. Sen kyydissä pääset helposti ja vaivattomasti komealle Ravadaskönkäälle, josta matkaa voi jatkaa uudistetulle 25 kilometrin pituiselle Kultareitille.

Lue lyhyt retkitarina Lemmenjoelta »

 

Nuuksion kansallispuisto

 

Kansallispuistot

 

Linnansaaren kansallispuisto

Meitä oli monta ja kaikki kotoisin ympäri Eurooppaa. Englannin seassa soljuivat ranska, suomi, saksa ja hollanti, mutta yksi kieli oli ylitse muiden: Hymy. Se ei katso kansalaisuutta tai äidinkieltä ja se syntyy, kun samanhenkiset reissaajat istuvat yhteiselle laverille kohti Linnansaaren kansallispuistoa.

Lue retkitarina Perpulanluhdan luontopolulta »

 

Kansallispuistot

 

Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kauniit järvet ja suolammet, tuuheat metsät ja laaksot sekä kalliot tarjoavat monipuolisen retkiympäristön aivan Helsingin tuntumassa.

Sijaintinsa vuoksi Suomen suosituimpien kansallispuistojen joukkoon noussut Nuuksion kansallispuisto on monipuolinen päiväretkikohde, jossa voi halutessaan viettää myös yön tai vaikka kaksi. Merkityt telttapaikat ja laavut ovat kovassa käytössä, joten leiripaikalla kannattaa varautua myös naapureihin. Huomioithan siis myös muut retkeilijät ja telttailijat, etkä pidä metsäbileitä tai muutenkaan melua tarpeettoman paljon. Luonto on ennen kaikkea paikka rauhoittumista varten, minkä vuoksi Retkietiketin ja muiden kanssakulkijoiden huomioiminen on enemmän kuin suotavaa.

Nuuksion kansallispuistosta löytyy monen pituisia reittejä myös koko perheen kuljettavaksi. Esimerkiksi Punarinnankierros (2 km), Haukankierros (4 km) ja oma suosikkini Korpinkierros(6-7 km) ovat mainioita rengasreittejä, jotka johdattavat aina takaisin matkan alkupisteeseen.

Lue retkitarina Korpinkierrokselta. »
Löydät Nuuksion retkitarinat tämän linkin takaa. »

 

Nuuksio

Nuku yö ulkona | Luonnon päivät

 

Oulangan kansallispuisto

Kuusamon ja Sallan rajamailla sijaitseva Oulangan kansallispuisto on upean erämainen ja siitäkin huolimatta suhteellisen helposti lähestyttävä luontokohde. Maisemat tarjoavat upeita näkymiä niin koskien kuohuja, silmänkantamattomiin aukeavia etäisyyksiä sekä puhdasta, koskematonta luontoa rakastaville retkeilijöille.

Suomalaisten rakastama luontokohde huomioitiin marraskuussa 2016 myös DailyMailin julkaisussa, jossa kohdetta tituleerattiin yhdeksi Euroopan toiseksi kauneimmaksi kansallispuistoksi. Myös National Geographic on nostanut Suomen omalle must go -listalleen. Kansainvälisten julkaisijoiden joukkoon mahtuvat myös Lonely Planet sekä The Financial Times.

Kuusamon ja Sallan rajamailla sijaitseva Oulangan kansallispuisto on upean erämainen ja siitäkin huolimatta suhteellisen helposti lähestyttävä luontokohde. Maisemat tarjoavat upeita näkymiä niin koskien kuohuja, silmänkantamattomiin aukeavia etäisyyksiä sekä puhdasta, koskematonta luontoa rakastaville retkeilijöille. Vaikka Karhunkierros onkin yksi alueen tunnetuimmista nähtävyyksistä, Oulangan kansallispuisto tarjoaa paljon muutakin.

★ Lue lisää Oulangan kansallispuiston luontokohteista täältä »

 

Pyhäjoen luontopolku Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

 

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Taivaskero eli Himmelriiki on Muoniossa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitsevan Pallastunturin korkein laki, joka kurottaa 809 metriin merenpinnasta. Sen huipulta avautuma maisema on myös yksi Suomen 27. kansallismaisemasta.

Karun kauniin kansallispuiston maisemaa hallitsevat tunturit ja niitä ympäröivät luonnontilaiset metsät ja suot. Näillä main kulkee lähes sata kilometriä Länsi-Lapin suurtunturiketjua, joita reunustavat arvokkaat vanhat taigametsät. Historia tietää kertoa, että noin kolme miljardia vuotta sitten Suomea halkoi Alppien kaltainen poimuvuoristo, jonka kuluneita juuria nykyiset tunturit ovat. Osa niiden kivilajeista on saanut alkunsa muinaisista tulivuorista: niiden jäljiltä löytyy Pallastuntureilla tummia vulkaanisia kivilajeja, amfiboliitteja.

Lue retkitarina Taivaskeron huiputuksesta » 
Lue myös retkitarina Pyhäjoen luontopolulta »
Katso muut Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tarinat täältä » 

 

Pallas-Yllas-13

 

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Pyhä-Luoston kansallispuisto on tunnettu kauniista tuntrimaisemista, joiden nimet kumpuavat metsäsaamelaisten vanhasta uskonnosta. Huipuilta aukeavien näkymien lisäksi Pyhä-Luoston alue on myös tunnettu upeista soistaan. Kansallispuisto sijaitsee Itä-Lapissa Sodankylän, Pelkosenniemen ja Kemijärven kuntien alueella.

Pyhä-Luoston kansallispuisto on päiväretkeilijöiden suosikkikohde, sillä alueelta löytyy 75 kilometrin verran merkittyjä polkuja sekä 120 kilometrin verran hiihtolatuja. Yksi käydyimmistä kohteista on Isokurun reitti, jonka varrella pääsee tutustumaan kansallispuiston geologisiin erityispiirteisiin.

 

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto
Päijänteen kansallispuistossa sijaitseva Pulkkilanharju on äänestetty Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi.

 

Päijänteen kansallispuisto

Oletko koskaan ajatellut, miten erilaisia muotoja ja maisemia vesi on miljoonien vuosien saatossa Suomelle synnyttänyt? Tai miten mannerjäätikön sulamisvesivirrat ovat muovanneet ja hioneet kallioita sekä lajitelleet ja kerrostaneet soraa ja hiekkaa muodostaen komeita ja kansainvälisesti arvokkaita harjuja?

Jääkauden jälkeensä jättämät Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä. Salpausselkä Geoparkin alueella ne muodostavat ainutlaatuisen, muinaisten jäätikköjokien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä pitkien, viuhkamaisesti pohjoiseen suuntautuvien harjulaaksojen kanssa.

Vaikka ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat halki koko eteläisen Suomen, niitä pääsee ihailemaan näyttävimmillään ja korkeimmillaan juuri Lahden seudulla.

 

Kansallispuistot
Pulkkilanharjun luontopolku on pituudeltaan 4,4 kilometriä.

 

Pulkkilanharjun luontopolku 4,4 km

Lähtö- ja päätepisteet: Karisalmen pysäköintialue, Pulkkilantie 955, Asikkala N61 17.687, E25 32.082

Alueen tunnetuinta nähtävyyttä, Päijänteen kansallispuiston järvimaisemaa halkovaa Pulkkilanharjua ihaillessaan ei voi kuin ihmetellä veden voimaa ja malttia sekä sitä, kuinka useat jääkaudet ovat kuluttaneet ja muotoilleet mieleisekseen 1 600 – 1 900 miljoonaa vuotta vanhoja kallioitamme.

Vedenalaisista harjuselänteistä ja silloilla yhdistetyistä harjusaarista koostuva nähtävyys on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta sekä merkittävä lintujen kevät- ja syysmuuton tarkkailupaikka.

Lue lisää Päijänteen kansallispuiston luontokohteista »
Tutustu myös muihin Salpausselkä Geopark -kohteisiin »

 

repoveden kansallispuisto
Lapinlahden riippusilta on yksi Repoveden kansallispuiston tunnetuimmista nähtävyyksistä.

 

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallipuisto on kaunis sekoitus järvien ja lampien muodostamaa metsämaisemaa. Täällä korkeat mäet ja karut kalliot haastavat nousumetreillään mutta palkitsevat maisemillaan.

Ylitä Repoveden kansallispuiston tunnetuin nähtävyys, Lapisalmen silta, ja testaa käsivoimia Ketunlossilla. Ethän jättänyt Kaakkurin kierrosta kiertämättä?

“Repoveden kansallispuiston maisemat poikkesivat paljolti aiemmin vierailemistani kansallispuistoista. Luonto oli jotenkin vehreämpää, vihreämpää ja monipuolisempaa, männyt seisoivat vieri vieren ilman ihmiskäden aiheuttamaa harvennusta. Viivikin tuumasi lukeneensa alueen olevan vielä poikkeuksellisen koskematonta, joka omalta osaltaan luo tietynlaista erätunnelmaa vieri vieressä seisovien honkien humistessa kulkijalle tarinoita kettu repolaisesta, joka ei tällä kertaa kyllä näyttäytynyt meille. Repoveden kansallispuistossa niin kovin kaunista.”

Lue retkitarina Repoveden kansallispuistoon »

 

Seitsemisen kansallispuisto
Koveron tilan asukkaat.

 

Seitsemisen kansallispuisto

Koe saloseutujen menneisyys ja tee aikamatka entisaikojen torpparielämään Koveron perinnetilalla. Vieraile myös Seitsemisen luontokeskuksessa (ja juo pullakahvit) sekä valokuvanäyttelyssä.

Koveron perinnetilalta alkaa vajaan seitsemän kilometrin mittainen rengasreitti, Torpparintaival, joka jatkuu Multiharjun aarnimetsään kuljettaen kulkijan takaisin aloituspisteeseen Haukilammen tulentekopaikan kautta. Matkan varrella näkee kuulemma vihantia niittyjä, komeaa mäntykangasta, soita pitkospuineen sekä upeaa aarnimetsän hämärää.

“Seitsemisen nimen aavistellaan juontuneen Iso-Seitsemisjärvestä ja sen seitsemästä syvästä lahdesta. Toinen tarina petaa nimen muuntumista, sillä vanhoissa kartoissa järvi esiintyy nimellä Iso-Seilijärvi, minkä vuoksi oletetaan, että nimen pohjana olisi ollut saamenkielen sana “seita”, joka olisi aikojen saatossa mukautunut ensin seidaksi, sitten seiliksi ja lopulta seitsemiseksi.

Sen sijaan Seitsemisen tilan nimihistoria juontaa juurensa isäntä Ananias Antinpoika Heinäahoon, joka muutti sukunimensä Seitsemiseksi seitsemännen lapsensa syntymän jälkeen.

Olen jostain syystä ominut numeron 7 onnennumerokseni, vaikken tiedä, mistä moinen ajatus on alunperin lähtöisin. Vai tiedänkö sittenkin? Viikossa on seitsemän päivää. Lumikilla oli seitsemän kääpiötä. Me aloitamme koulun seitsemän vanhoina. Maailmassa on seitsemän ihmettä, joskin minun mielestäni vielä paljon enemmän. Ja tiesittekö, että matematiikassa numero 7 on toiseksi pienin onnellinen luku?

Sitten on vielä seitsemän veljestä.

Äitini mukaan joka seitsemäs vuosi on ihmisen onnellisin vuosi, ja teoria on ainakin omalla kohdallani pitänyt paikkansa – en siis kehtaisi odottaa, mitä elämälleni muutaman vuoden päästä 35-vuotiaana mahtaa kuulua, tai mistä saan silloin mahdollisesti nauttia.”

Lue koko retkitarina Seitsemisen kansallispuistoon »

 

Seitsemisen kansallispuisto
Suomen kansallispuistot voivat näyttää myös tältä.

Seitsemisen kansallispuisto
Koveron perinnetila on käymisen arvoinen kohde Seitsemisen kansallispuistossa.

 

Länsi-Suomenlahden majakkaretki | Porkkala | Porkala Kallbådan | Saaristomeren kansallispuisto

 

Selkämeren kansallispuisto

Selkämeren kansallispuisto on täynnä upeita saaria ja luotoja. Merta vahtivat Suomen majakat ovat mielenkiintoisia käyntikohteita, ja osassa majakoita voi myös yöpyä. Karun saaristoluonto on on myös paikoitellen varsin vihantaa, kuten esimerkiksi historiallisella Jussarön majakkasaarella.

Selkämeren kansallispuisto sijaitsee Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa Kustavin, Merikarvian, Eurajoen, Porin, Rauman ja Uusikaupungin kuntien alueella.

Lue retkitarina Länsi-Suomenlahden majakkamatkalta »

 

Sipoonkorpi4
Tämä kuva on yhdestä pystykuvasta peilattu. Ehkä sinäkin näet nämä kiviset kasvot Kalkkiruukin luontopolulla?

 

Sipoonkorven kansallispuisto

Aivan Helsingin nurkilla sijaitseva, maaseutumainen Sipoonkorven kansallispuisto on omiaan sienestämiseen ja marjastamiseen. Hengähdä hetki keskellä eteläisen Suomen kauneimpia perinnemaisemia.

Lue retkitarina Kalkkiruukin luontopolulta »

 

Kansallispuistot
Torronsuon kansallispuiston pitkospuut aamuvalossa.

 

Torronsuon kansallispuisto

Etelä-Suomen lauhasta sydäntalvesta verkalleen heräilevä Torronsuo on upea erämaa-alue Hämeen järviylängöllä Tammelan kunnassa, jossa – jos maisemat eivät olisi vailla tuntureita – voisi kuvitella olevansa Suomen Lapissa.

Torronsuon kansallispuisto on erinomainen päiväretkikohde avaria maisemia rakastaville luonto- ja lintuharrastajille. Kiljamon pysäköintialueen vieressä seisovasta näkötornista voi tähyillä kurkiaurojen ja syyshanhien paluumuuttoa, ja soisessa maastossa pesivä riekkokanta on maamme eteläisimpiä.

Torronsuon pysäköintialueen vierestä lähtevä puolentoista kilometrin mittainen Kiljamon kierros on esteetön ja suo-osuudeltaan pitkostettu, minkä johdosta tänne voi saapua myös pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa. Vähän pidempi reitti kuljettaa kävijän Torronsuon yli Härksaaren vanhoille maasälpä- ja kvartsilouhoksille.

Lue Torronsuon retkiartikkeli »

 

Kansallispuistot
Punahehkuinen rahkasammal on vallannut koko Torronsuon.

 

SokostiChallenge-99

 

Urho Kekkosen kansallispuisto

Laajoista kairoistaan tunnettua, vaeltajan kauneimmatkin haaveet täyttävää Urho Kekkosen kansallispuistoa kulkiessaan saapuu kerran mahtavan Siliäselän rinteille, joiden leveiltä reunoilta valuu maa komeaksi kuruksi – niin vehreäksi ja vihannaksi, ettei enää tiedä, onko Lapissa vai missä.

“Talven tuiskujen jäljiltä maassa makaava nietos narskuu vaelluskenkien alla pohjoisen kesää vihertävien tunturien kalveessa.

Vaikka Lappi ei tiedä kiireestä mitään, askel ei malta. Retkikunnan jokainen jäsen kiristää vaivihkaa tahtia, vaikka annamme ymmärtää muuta. Onhan sangen suomalaista, ettei iloja päästellä ilmoille noin vain.

On poikkeuksellisen lämmin toukokuun alku. Ilma on kaunis, tyyni ja kuuma. Vaellamme verkkaisesti pitkin paksua lumivaippaa kohti kurua, jonka alemman sisäänkäynnin kerrotaan olevan kuin portti Saariselän salaiseen puutarhaan. Unelmien luontokohteeseen, jota ei uskoisi todeksi siellä käymättä.

Kohta se tieto mitataan.”

Lue Paratiisikurun retkitarina kokonaisuudessaan täältä »
Katso vanhoja filmikuvia Urho Kekkosen kansallispuistosta »

 

Paratiisikuru

 

Valkmusan kansallispuisto

Kymenlaakson harvojen tuntemaksi aarteeksi tituleerattu Valkmusan kansallispuisto ja sen koskematon suoluonto kutsuvat rauhoittumaan.

Ihaile rahkasammalten ruskaa, hengitä raikasta ulkoilmaa ja tarkkaile kevään muuttolintujen huutoja sekä pienten perhosien tanssia kesäaamuisin. Lähde läntisen keitaan lenkille (2,3 km) ja vieraile Moronvuoren päivätuvalla (2 km). Muista myös pakata reppuun hyvät eväät ja termoksellinen kuumaa juotavaa.

Lue lisää Kotka-Haminan kohteista »

 

Valkmusa

Kansallispuistot

Lappi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto / Lemmenjoen kansallispuisto / Käsivarren erämaa / Puljun erämaa / Urho Kekkosen kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuistot

Pohjois-Pohjanmaa

Syötteen kansallispuisto / Oulangan kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuisto

Saaristomeri

Kaivosmiesten aavekaupunki, Jussarö / Utön majakka / Bengtskärin majakka / Länsi-Suomenlahden majakkaretki / Röölä / Nauvo / Naantali

Lue lisää
Kansallispuistot

Etelä-Suomi

Nuuksio kansallispuisto / Sipoonkorven kansallispuisto / Seitsemisen kansallispuisto / Helvetinjärven kansallispuisto / Torronsuon kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuistot

Itä-Suomi

Valkmusan kansallispuisto / Kolin kansallispuisto / Linnansaaren kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuistot

Kaakkois-Suomi

Repoveden kansallispuisto

Lue lisää

New York nähtävyydet

New York -nähtävyydet – koe nämä New Yorkissa!

New York -nähtävyydet – koe nämä New Yorkissa!

KAUKOKAIPUUn TOP14 New York -nähtävyydet listaus nivoo yhteen kaikki Nykin parhaat (ja osin myös ilmaiset) nähtävyydet ja linkkivinkit.

New York tai New York City, viralliselta nimeltään City of New York – aina valveilla pysyvä maailman pääkaupunki ei nuku, vaan jaksaa tarjota nähtävää ja koettavaa ihan kaikille, kellon ympäri. Tunnetuimmat New Yorkin nähtävyydet, kuten Manhattan, Staten Island ja Long Island, keräävät kymmeniätuhansia matkailijoita vuosittain. Mutta löytyy täältä muutakin.

Hudson-joen kainalossa sijaitseva, kolmelle saarelle rakennettu uneton metropoli, New York, on takuulla maailman monipuolisimpia kaupunkikohteita. Täällä pääset shoppailemaan, bongailemaan kirpputoriaarteita, katsomaan Fire Islandin majakkaa, ihailemaan upeita nähtävyyksiä ja auringonlaskussa kylpevää maailman kuuluisinta silhuettia sekä inspiroitumaan teatterista ja musikaaleista.

 

New York -nähtävyydet

 

TOP14 Parhaat New York -nähtävyydet kootusti

Ota talteen TOP14 New York -nähtävyydet! Olen kerännyt tähän New York -nähtävyydet oppaaseen New Yorkin parhaat linkkivinkit ja omat suosikkini aiemmalta New Yorkin reissultani. Vierailin tuolloin Monopoly-pelin innoittamana myös pitkästä boarwalkistaan sekä entisaikojen salakapakoistaan tunnetussa Atlantic Cityssä sekä Connecticutissa.

Voit käyttää apunasi alla olevaa pikalinkkien luetteloa, jonka nimiä klikkaamalla pääset suoraan ko. kohteen vinkkeihin. Mukavaa ja onnistunutta matkaa New Yorkiin!

New Yorkin nähtävyyksiin lukeutuva Times Square kerää vuosittain 50 miljoonaa kävijää.

New York
New York nähtävyydet
New York -nähtävyydet TOP14: Time Square on New Yorkin sykkivä sydän.

New York -nähtävyydet

 

New Yorkin tunnetuin aukio: Elokuvahistorian Times Square

New York -nähtävyydet TOP14: Timesin pääkonttorin mukaan nimetty ja yksi New Yorkin eläväisimmistä nähtävyyksistä, Times Square, oli rehellisesti sanottuna jopa pienempi kuin odotin mutta silti näyttävä, totta kai. Ja täynnä ihmisiä. Totta kai.

Oi Tom Cruisea, onnenpekkaa, kun on saanut hetkensä tyhjillä kaduilla legendaarisessa Vanilla Sky (2000) -elokuvassa.

New Yorkin Time Squarella voit myös nauttia keskiyön taidenäyttelystä sekä juhlia uutta vuotta yhdessä tuhansien muiden kanssa.

Lue Time Squaren elokuvahistoriallinen matkatarina »

 

New York nähtävyydet
Timesin pääkonttorin mukaan nimetty Times Square on yksi New Yorkin eläväisimmistä nähtävyyksistä.

Staten Island Ferry New York
New Yorkin nähtävyydet kokee mukavasti myös lautan kyydistä.

 

Koe New Yorkin nähtävyydet Staten Islandin lautalta käsin

Time Squaren lisäksi myös Manhattanin pilvenpiirtäjät ja Staten Islandin lautta ovat tuttuja monista New Yorkissa kuvatuista elokuvista. Staten Islandin lautta vie matkailijan ihailemaan mereltä käsin Manhattanin eteläkärjessä sijaitsevia pilvenpiirtäjiä sekä vapauden jumalatarta esittävää Vapaudenpatsasta (Statue of Liberty).

Puolen tunnin ajan non-stopina kulkevat Staten Islandin lautat ovat ilmaisia, ja niiden kyydissä tunnettuja maamerkkejä pääsee ihailemaan kellon ympäri.

Katso Staten Island Ferryn aikataulut heidän virallisilta sivuiltaan »

 

Staten Island Ferry New York

 

The Vessel – New Yorkin kuvauksellisimmat portaat

New Yorkissa riittää loputtomasti nähtävää ja kuvattavaa. High Linen pohjoispäässä sijaitsee yksi kaupungin kuvatuimmista nähtävyyksistä, The Vessel. Arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko on ilmainen käyntikohde, mutta muistathan silti varata liput hyvissä ajoin etukäteen.

 

Vessel New York
Arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko, The Vessel, on ilmainen käyntikohde.

Vessel New York
The Vesseliä kannattaa kuvata ajan kanssa, monista eri kuvakulmista.

Brooklyn Bridge
Yksi New Yorkin loman kohokohdista on aikaisen aamun tai myöhäisillan kävely Brooklynista Manhattanille kaupungin kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin.

 

Aina yhtä kuvauksellinen Brooklyn Bridge

New Yokr nähtävyydet TOP14: Yksi New Yorkin loman kohokohdista on aikaisen aamun tai myöhäisillan kävely Brooklynista Manhattanille kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin. Brooklyn Bridgeltä avautuvat upeat ja kuvaukselliset maisemat niin Manhattanin kuin Brooklynin suuntaan: Manhattanin etelänpuoleiset toimistorakennukset hipovat taivasta ja ylitse muiden kohoaa uusi World Trade Centerin (Freedom Tower) torni, joka kalpenee vain Midtownin sylistä ponnistavasta Empire State Buildingista.

Brooklyn Bridgen käveltyään kannattaa samalla kierroksella vierailla myös Brooklyn Bridge Parkissa.

 

Brooklyn Bridge
Pienellä vaivalla Brooklyn Bridgeä pääsee kuvaamaan monista eri kuvakulmista.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge Park
Alkuillan piknik Brooklyn Bridge Parkiin kannattaa lisätä oman New Yorkin matkan ohjelmaan.

 

New Yorkin suuri: Empire State Building

Tässä New Yorkin art deco -henkisessä ikonisessa rakennuksessa on aina jono. Aamuisin meininki on hieman maltillisempaa, minkä vuoksi Empire State Building sopii ehkä parhaiten juuri aamupäivän ohjelmaan. Illalla kannattaa sitten suunnata Rockefellerin katolle, josta New Yorkin kaupunkia sekä Empire State Buildingia pääsee vuorostaan ihailemaan niiden komeissa ilta-asuissa.

Varaa liput täältä » 

Central Park
Kaupungin keskuspuistoa eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi.

 

Päiväpiknik vehreässä Central Parkissa

New Yorkin keskuspuistoa eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi. Täällä voi lenkkeillä tai levähtää puiden varjossa, syödä piknikiä, maalata, harrastaa joogaa tai seurata katutaiteilijoin esityksiä.

Musiikkidiggareiden kannattaa vierailla myös John Lennonin muistomerkillä (Strawberry Fields), joka tuntumassa sijaitsee myös hänen ja Yoko Onon asuntona tunnettu, monien julkkisten kodikseen havittelema The Dakota. The Dakota on Manhattanin Central Park -puiston länsilaidalla sijaitseva asuinkerrostalo. Goottilaistyylisen vuonna 1884 valmistuneen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Henry J. Hardenbergh, joka on suunnitellut myös Plaza-hotellin New Yorkissa.

Mikäli kurvaat Strawberry Fields -muistomerkiltä kohti kaupungin pohjoisosaa, päädyt Luonnontieteelliselle museolle (Natural History Museum), joka sekin on suosittu päiväretkikohde.

 

Central Park
New York nähtävyydet TOP13: John Lennonin muistomerkki.

Natural History Museum
New York nähtävyydet TOP13: Natural History Museum

 

Natural History Museum: Luonnontieteellinen museo

New Yorkin luonnontieteellinen museo, eli American Museum of Natural History New Yorkissa (AMNH), on koko perheen ja kaikkien luonnosta ja sen historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden ehdoton käyntikohde omalla New Yorkin lomalla.

Museossa on esillä vaikuttava kokoelma dinosaurusten luurankoja ja erilaisia täytettyjä eläimiä. Vuonna 1869 perustettu museo erikoistunut diorama-näyttelyihin, joissa jo sukupuuttoon kuolleet sekä nykyisinkin elävät eläimet näkee niiden luontaista elinympäristöä muistuttavassa asetelmassa.

Kurkkaa lisäksi muiden New Yorkin museoiden ilmaiset vierailupäivät »

 

Natural History Museum

New York nähtävyydet

 

Mikä on New Yorkin tunnetuin nähtävyys? Tietysti Vapaudenpatsas – Statue of Liberty!

Vasemmassa kädessään Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärällä varustettu lakitaulu, oikeassa kädessään valistuksen soihtu; Liberty Islandin saarella sijaitseva, vapauden jumalatarta esittävä Vapaudenpatsas, Statue of Liberty on New Yorkin tunnetuin maamerkki. Kun katsoo tarkasti, huomaa patsaan tallovan vasemmalla jalallaan rikkoutuneita kahleita.

★ Lauttoja lähtee satamasta kaiken aikaa, mutta mikäli haluat sisälle patsaaseen, varaa lippusi ajoissa »

 

New York nähtävyydet
New York nähtävyydet TOP13: Vapaudenpatsasta pääsee kuvaamaan ilmaiselta lautalta käsin.

Koe Top of The Rock auringonlaskun aikaan

Tunnetulta näköalaterassilta, Top of the Rockilta, aukeaa 360 asteen näkymä New Yorkin kattojen ylle. Tämän näköalapaikan etuna Empire State Buildingiin verrattuna on  tietenkin se, että kyseinen rakennus näkyy tältä tasanteelta.

Mikäli haluat nauttia New Yorkin ylle laskeutuvasta auringonlaskusta, varaa liput kahdeksaksi. Ja jos huono sää yllättää, tiketit voi aina vaihtaa respassa toiselle päivälle. Tein tämän itse kahdesti ja kannatti!

Lue matkajuttu täältä »

4th of July: Näin juhlit USA:n Itsenäisyyspäivää

Mikäli haluat ihailla ilotulituksia joen rannasta, levitä piknikvilttisi hyvissä ajoin: poliisi sulkee New Yorkin kadut ja rannalle pääsyn jo iltaviiden aikaan, minkä jälkeen värivalokimaraa pitää ihastella aidan takaa.

New York nähtävyydet
New Yorkin itsenäisyyspäivän ilotulitukset pitäisi jokaisen nähdä kerran elämässä.

 

Myös näistä New York tunnetaan: Coney Island ja charmantti boardwalk

Maailman vanhin toiminnassa oleva vuoristorata Cyclone sekä maailmanpyörä Wonder Wheel ovat molemmat Coney Islandin tunnettuja maamerkkejä ja suojelukohteita.

Alunperin intiaanien asuttama, eteläisessä Brooklynissa sijaitseva Cony Island tunnetaan niin Freakshowstaan kuin hodareistaan, joita myös minun oli pakko päästä testaamaan.

 

New York nähtävyydet
New Yorkissa pääsee viettämään myös rantalomaa. Ota tällöin suunnaksi Coney Island!

RIP 5Pointz – graffitien mekka

New Yorkin suosikkikohteiden listalle nousi myös maailman ensimmäiseksi graffitimekaksi tituleerattu 5Pointzin valtava 200 000 neliömetrin ulkoilmagalleria, joka oltiin maalattu rakennusten omistajien luvalla.

Valitettavasti massiivinen “white wash” puhdisti koko alueen ja tuhosi upeat spray-maalaukset. Onneksi historiaa kunnioittavassa museossa voi sentään vielä vierailla.

Tältä 5Pointz näytti koko komeudessaan »

New Yorkin nähtävyydet

 

New Yorkin pikaruokaravintolat

Shake Shack on melkein maailman paras hampurilainen ja sen mäsäyttäminen omana synttäripäivänä täyttä helmeyttä, Jack Rabbitsin universumin tähän saakka parhaasta hodarista sekä aivan käsittämättömän hyvistä wingseistä puhumattakaan. China Townissa sen sijaan lounastin pariinkin otteeseen aivan mielettömän hyvää vietnamilaista, eli kyllä niitä hyviäkin paikkoja löytyi monen huonon lisäksi.

Sanotaanko vaikka niin, että New York todella on ääripäiden kaupunki.

Lue matkakertomus epäonnistuneista ruokatreffeistä New Yorkissa »

 

New Yorkin nähtävyydet

Muista testata New Yorkissa hodareiden ja burgereiden lisäksi myös edullisia, dollarin tai kahden maksavia pizza-sliceja, joita voi ostaa pienistä kojuista. Pökerryttävän hyvää!

Majoittuminen New Yorkissa

Utica Avenue, neloslinjan päättäri, toimi kahden viikon ajan kotipysäkkinämme. Majoitus New Yorkissa on verrattaen kallista, ja rahvaisiin majapaikkoihin tottuneina päätettiin yhdeltä istumalta valita katto pään päälle Airbnb:n kautta. Kannatti, sillä kahden viikon majoitus omalla keittiöllä, suihkulla ja sisäänkäynnillä tuli loppujen lopuksi kustantamaan kaikkineen hieman reilut 800 €.

Lue lisää New Yorkissa majoittumisesta »

Koe toisen käden New York: Williamsburgin kirpputorit

Yhdistä valokuvauksellinen skyline aivan rannan tuntumassa sijaitsevaan East River State Parkin (90 Kent Ave, Brooklyn) kirpparikierrokseen. Tältä New Yorkin ulkoilmatorilta löytyy sunnuntaisin paljon upeita aarteita vanhoista peltipurnukoista koruihin, vaatteisiin, laukkuihin ja sisustustavaroihin. Paikka on figuurikeräilijöiden taivas. Tarjolla on myös paikallisten kädentaitajien tuotteita omaa food court -nurkkausta unohtamatta. Kokeile meksikolaista!

Lue artikkeli New York kirpparikierrokselta »

New Yorkin Williamsburgissa sijaitsevassa Beacon’s Closetissa vaatteet on laitettu esille siististi väreittän, mikä helpottaa massiivisen vaatevalikoiman tutkimista.

New Yorkin kirpputorit

New York Pride

Pääsimme iloksemme todistamaan myös New Yorkin maailman suurinta Pridea, johon lehtiotsikoiden mukaan osallistui yli 2 miljoonaa ihmistä. Juhlahumu kesti aamuun saakka, enkä ole hetkeen nähnyt niin paljon hyväntuulisia ihmisiä samassa paikassa, samaan aikaan. Ihanaa!

 

New York Pride

 

Lue myös nämä New York -vinkit

★ 20 New Yorkin parasta elämystä by  50 State Puzzle »

★ Matkavinkit ensikertalaiselle New Yorkiin by  50 State Puzzle »

★ Onko talvinen New York hyvä idea? by 50 State Puzzle »

★ New Yorkin helmiä kaupparakastajan silmin by 50 State Puzzle »

★ New York -vinkit by #Matkachat-kooste »