saariston rengastien leirintäalueet

Saariston rengastie – kierrä yksi Suomen upeimmista ajoreiteistä

Saariston rengastie on Suomen upeimpia kesäkohteita

Turun saariston helmi kutsuu kesämatkailijoita

Saariston rengastie on ainutlaatuinen matkailukohde, joka tarjoaa kesäajan reissaajille mahdollisuuden tutustua kauniiseen saaristoluontoon ja sen idyllisiin kyliin.

Reitti kulkee Turun saaristossa, Lounais-Suomessa, ja se kattaa yli 250 km teitä, siltoja ja lauttoja, jotka yhdistävät saaria toisiinsa.

Saariston rengastie voidaan jakaa kahteen osaan: päärengastiehen ja pienempään rengastiehen.

  • Päärengastie on suositumpi ja pidempi, ja sen varrelle osuvat muun muassa Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö.
  • Pienempi rengastie on lyhyempi ja rauhallisempi vaihtoehto, jonka varrella sijaitsevat muun muassa Parainen ja Nauvo.

Matkailijat voivat kulkea rengastietä joko omalla autolla tai pyöräillen. Reitillä on monia nähtävyyksiä, kuten vanhoja kirkkoja, majakoita, linnoja, museoita ja gallerioita. Lisäksi alueella on useita majoitus- ja ruokailumahdollisuuksia sekä aktiviteetteja, kuten patikointia, melontaa, kalastusta ja lintujen tarkkailua.

Paras aika vierailla Saariston rengastiellä on kesällä, jolloin sää on lämmin ja päivät pitkiä. Tällöin myös monet palvelut ja nähtävyydet ovat auki.

Saariston rengastie
Saariston rengastie on ainutlaatuinen matkailukohde, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua kauniiseen saaristoluontoon ja sen idyllisiin kyliin.

Majoittuminen rengastiellä

Saariston rengastien varrelta löytyy monenlaista majoitusta leirintäalueista hostelleihin ja hotelleihin sekä AirBnB-majoitukseen. Löydät majoitusvinkkejä tästä artikkelista.

Rengastien nähtävyyksiä

Nauvossa sijaitseva Westerholmin luontopolku on mukava rengasreitti, joka saattaa kulkijan pitkin hyvin merkittyä polkua ohi kauniiden saaristomaisemien ja läpi tuuheiden metsäosuuksien Jetukastbergin huipulle ja takaisin reitin alkupisteeseen.

Suomi on täynnä erikoisia matkailukohteita ja Röölä takuulla on yksi niistä.

Meren (Laitsalmen) rannalla Naantalin saaristossa sijaitseva vahvasta silliperinteestään ja erinomaisista perunoistaan tunnettu Rymättylän Röölä on viehättävä pikkukylä saaristomatkan varrella kohti Nauvoa. Sen vuoksi tänne kannattaa pysähtyä aina ja etenkin sadonkorjuujuhlien aikaan, jolloin Röölän kotisatamassa sijaitsevassa Myllymuseossa ja Silliperinnekeskus Dikselissä vietetään avointen ovien päivää.

Mikäli rakastat sadonkorjuujuhlia, vieraile myös sellaisilla!

Mikäli haluat inspiroitua lisää Suomessa road trippailusta, kurkkaa tänne.


https://kaukokaipuumatkablogi.net/varangin-niemimaa-nahtavyydet/

Automatkat ja road tripit Suomessa

Kotimaanmatkailu

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoreitit?

Road trip Suomessa? Kyllä! Suomen parhaat nähtävyydet tarjoavat monenlaisia kohteita niin pariskunnille, perheille kuin seikkailijoillekin – nappaa tästä parhaat kohdevinkit seuraavalle automatkallesi ympäri Suomea!

Päivitetty 23.4.2023

Tee road trip Suomessa!

Suomi on automatkailijan unelma, sillä autotiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Tauko- ja levähdyspaikkoja löytyy paljon, samoin monia kiinnostavia ja omalaatuisia käyntikohteita sekä luontonähtävyyksiä.

Olen kerännyt tälle sivulle Suomen kuvauksellisimpia luontokohteita, joihin pääset helposti autolla. Kohteet sijaitsevat joko aivan parkkipaikan tuntumassa tai sen lähettyvillä, tai sitten lyhyen jalkamatkan päässä luontopolulla.

Löydät artikkelista myös reittisuosituksia sekä paljon muita vinkkejä kohteista, joissa kannattaa pysähtyä automatkan aikana.

Turvallisia kilometrejä!

Road trip Suomi

Autoiljan Tiekartta ja muut painetut reittivinkit

Autoilijan Tiekartta Suomi 2023 sopii reitin suunnitteluun, kun ajetaan pitkää matkaa. Kartta kertoo yleiskuvan reitistä silloinkin, kun navigaattori ohjaa tarkkaan kohteeseen.

Selkeän tiestön ja nimistön lisäksi mukana on palvelu- ja matkailutietoa: huoltoasemia, leirintäalueita sekä esimerkiksi rajanylityspaikat. Kartan reunukseen on koottu paikannimihakemisto, välimatkataulukko sekä yleisimmät liikennemerkit. Mukana on myös vuonna 2020 käyttöön tulleita uusia liikennemerkkejä.

GT Tiekartasto kattaa koko Suomen, ja karttoja on useissa eri mittakaavoissa erilaisten tarpeiden mukaan. Eteläinen Suomi aina Oulun korkeudelle saakka esitetään mittakaavassa 1:200 000. Pohjois-Suomen karttasivujen mittakaava on 1:250 000.

Saariston rengastie -oppaaseen on valikoitu alueen nähtävyyksiä, taukopaikkoja sekä majoitus- ja aktiviteettivaihtoehtoja. Kirjan liitteenä on erillinen tiekartta, jolla matkan suunnittelu on helppoa.

Pohjoisen teillä esittelee kohteita, jotka on suunniteltu erityisesti autoileville matkailijoille. Kymmenet reittiohjeet ja elämysvinkit vievät kipuamaan tunturien huipuille, pitkospuille, koskien kuohuille ja monien muiden luontonähtävyyksien ääreen.

Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat kartalla

Jalottelun ja kahvitauon paikka, vaiko kenties pikainen piipahdus paikalliseen tehtaanmyymälään tai kirpputorille? Ehkä sittenkin lounas alueen tunnetuimmassa kievarissa?

Löydät yllä olevasta kartasta Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat, joissa kannattaa pysähtyä omalla Suomen road tripillä.

Vinkki: Klikkaa kartan vasemmassa yläreunassa olevaa nuolella varustettua kuvaketta ja saat kohteet auki paikannimittäin. Voit myös tallentaa kartan suosikkeihisi kartan otsikon perässä olevaa tähteä klikkaamalla!

Tekemistä automatkalla

Silloin kun minä olin pieni, kuuntelimme kaikki automatkat satukasetteja. Onneksi samaa voi harrastaa nykyisinkin ja paljon laajemmin äänikirjojen ansiosta. Esimerkiksi BookBeatista löydät yli 200 000 e- ja äänikirjaa kymmenistä genreistä niin aikuisille kuin lapsille.

Aktivoi kokeilujakso ja kuuntele äänikirjoja kuukausi maksutta!

automatkailu Suomessa

Matkailuautojen Airbnb on täällä!

Oletko haaveillut matkailuauton vuokraamisesta tai oman matkailuauton vuokralle laittamisesta? Suomeen rantautunut alankomaalainen Camptoo on matkailuautojen omistajat ja vuokraajat yhdistävä palvelu, jossa kaikki voittavat. Nimittäin, matkailuautonsa vuokraaja voi ansaita jopa 7 500–10 000 euroa vuodessa omaa matkailuautoaan vuokraamalla, kun taas tien päälle haluavat voivat vuokrata matkailuautoja entistä helpommin.

Palvelu toimii kuin Airbnb, eli kuka tahansa voi ottaa sen käyttöönsä: autonvuokraajat ja asiakkaat voivat antaa toisilleen arvioita eli arvostelut perustuvat muiden käyttäjien kokemuksiin.

Camptoo tuo myös turvaa vuokraukseen niin matkailijalle kuin auton omistajalle, minkä lisäksi Camptoo hoitaa maksujen käsittelyn ja matkailijoiden ajokorttien tarkistamisen. Camptoo tarjoaa myös suomenkielistä asiakaspalvelua, joten tämän helpommaksi oman auton vuokraaminen tai vaihtoehtoisesti matkailuauton vuokraaminen ei enää mene!

Vinkit majoituskohteisiin

Ylläs, Levi, Ruka, Vuokatti, Koli – niin monta upeaa kohdetta odottaa sinua tänä kesänä. Lomarenkaan kautta löydät kaikki mökit samasta osoitteesta. Tutustu ja varaa!

Täältä löydät kätevästi Saariselän alueen mökit ja täältä Rovaniemen alueen mökit.

Mitä kannattaa pakata mukaan automatkalle?

Oletko lähdössä automatkalle tai pidemmälle road tripille ja aiot majoittua autossa tai valmistaa ruokia tien päällä? Nappaa vinkit talteen reissun suunnitteluun! Tästä artikkelista voit myös ladata pakkauslistan itsellesi.

Kotimaan kohdevinkit

Suomen road trip Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon

hevonkack

Miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Karttakeskuksen julkaisema Hevonkack sisältää satoja perinteisiä paikannimiä Pierusta Pallivahaan. Nimet ovat oikeita, ja ne on nostettu yleistiekartalle mittakaavassa 1:1 600 000.

Lisäksi kartalla on suurimpien kaupunkien ja vesistöjen todelliset nimet paikantamista helpottamaan. Lahjaksi, tuliaiseksi ja vaikka huussin seinälle soveltuva kartta on omiaan myös aivan uudenlaisen road tripin suunnitteluun.

Katso Google Mapsista reittiohjeet välille Ämmänperse–Pallinkärki–Suolikulli–Juostenpaskattu–Pahanpervonkangas–Paskakontti–Mulkkujenväli–Pallikirkko–Kusilaisräme–Hevonperse.

Huomioi, että matkan varrelle osuu paljon muitakin tarkastamisen arvoisia kohteita. Ja reissuahan voi Oulusta jatkaa ajan niin salliessa vaikka Lappiin Paskajärvelle asti!

Voit tilata oman Hevonkack-karttasi täältä.

Hevonkack-autoreitti
Kohteet on poimittu Hevonkack ja muita alatyylisiä paikannimiä Suomesta -kartalta.

Saariston rengastie on Suomen kauneimpia autoreittejä

Saariston Rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon. Rengastiellä autoilija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä.

Saariston rengastie on kierrettävissä kauttaltaan 12.5. –3.9.2023. Reitin pituus on 250 km, josta 220 km on ajomatkaa. Lauttoja osuu reitille 8–9. Varaa reissuun 2–5 päivää. Tutustu reittiin Paraisten verkkosivuilla.

Saariston rengastie

Saariston rengastien kartta

Suomen kurjimmat nähtävyydet

Suomalaiset ovat tunnettuja omintakeisesta huumoristaan, minkä myös Veikkauksen toimittaja huomioi muutamia vuosia sitten.

Suomen kurjimmat nähtävyydet kokoaa yhteen nimensä mukaisesti hieman erilaisia nähtävyyksiä, joiden olemassa olo naurattaa, ihmetyttää, inhottaa ja todentaa pohjoiden kansan mustaa huumoria. Joten, tervemenoa matkalle Suomen keskipisteeseen, kurjiin nähtävyyksiin ja kansalliseen melankoliaan!

(Huom. Raahen vesitornit on valitettavasti purettu)

automatkailijan suomi

Automatkailijan Suomi

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoretit ja Suomen tiekartat, kauneimmat luontokohteet ja parhaat levähdyspaikat?

Karttakeskuksen Automatkailijan Suomi -oppaassa esitellään 17 upeaa matkailureittiä, vähemmän tunnettuja helmiä sekä uusina reitteinä Ahvenanmaa ja Sininen tie. Mukaan mahtuu monia nähtävyyksiä sekä majoitus- ja myymäläkohteita seliteteksteineen ja yhteystietoineen – vinkkejä on kaiken kaikkiaan yli 3000!

road trip etelä-suomessa
Porkkalanniemi on upea luontokohde eteläisessä Suomessa.

Tee Road trip Etelä-Suomessa

PORKKALANNIEMI. Helsingin Porkkalanniemi on kuvauksellinen ja kaunis kohde, jonka meriluonto hurmaa. Tänne päästääkseen pitää hypätä joko omaan, kaverin tai vuokra-autoon, sillä julkisilla ei pääse kovin lähelle kohdetta. Mikäli sinulla ei ole kiire, jää kallioille yöksi! Rannan tuntumasta löytyy muutama tunnelmallinen nuotiopaikka sekä sopivia alueita myös teltalle.

Porkkalanniemi on myös Helsingin parhaita paikkoja tähtien kuvaamiseen. Nappaa helpot ja hyvät vinkit tähtikuvaukseen täältä!

Tutustu Uudenmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin tässä artikkelissa.

PORVOO. Porvoon keskustasta kaksi kilometriä etelään sijaitseva Ekuddenin luonnonsuojelualue on perustettu ensisijaisesti tammien ja lehmusten suojelua varten. Eräs opaskyltiestä tietää kertoa, että ”alueen luonteen säilyttämiseksi metsiä hoidetaan varovaisesti”. Lue retkitarina täältä.

TAMMISAARI. Piipahda Tammisaaren kauneimmassa merenrantapuistossa ja täytä juomapullosi Keisarinna Dagmarin lähteestä.

PIRKANMAA. Pirkanmaalla, Helvetinjärven kansallispuistossa sijaitseva neljän kilometrin mittainen Helvetistä Itään -luontopolku vie kulkijan suopainanteiden ja kauniin kuusimetsän kautta ihailemaan puiston komeinta nähtävyyttä, metsälampeen laskevaa Helvetinkolua. Tähän luontokohteeseen on parkkipaikalta vain kevyt kävely, joten pinnaa paikka listallesi!

helvetinkolu

HÄMEENLINNA. Vieraile Vanajaveden laakson kansallismaisemassa ja Sibelius Metsässä!

Vanajaveden laakso sijaitsee Aulangon luonnonsuojelualueella Hämeenlinnan itäpuolella. Aulangonvuoren laelle rakennetun Graniittitornin huipulta aukeava näkymä on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Aivan tornin juurelta löytyy parkkipaikka, jolta nousee kevyt ylämäki Aulangonvuoren päälle.

Vinkki: Hämeenlinnan upeissa harjumaisemissa sijaitsee myös Ahveniston Olympiapuisto, paikallisten suosima uimaranta ja lenkkeilyalue. Olympialaissa kilpailtiin 19.7.–3.8.1952, ja Hämeenlinnassa järjestettiin nykyaikaisen viisiottelun lajit: ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja juoksu.

Aulanko näkötorni

Itä-Suomen road trip -kohteet

PARIKKALA. Itä-Suomen erikoisimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Parikkalan patsaspuisto on näky, jollaiseen ei uskoisi törmäävänsä. Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus on syntynyt Veijo Rönkkösen (1944–2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena. Patsaat sekä lajirunsas ja rehevä puutarha muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista. 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta houkuttelevat vuosittain Patsaspuistoon kymmeniätuhansia kävijöitä ympäri maailman. Lue myös YLEn artikkeli kohteesta.

ILOMANTSI. Hermannin Viinitila on vuonna 1989 perustettu, vanhin suomalainen viinitila ja ensimmäinen kuohuviinitila. Ilomantsissa sijaitseva Hermannin Viinibaari Huipussa (vesitornin huipulla) voit nautiskella 33 metrin korkeudessa huikeiden näköalojen lisäksi Hermannin Viinitilan tuotteita, niistä valmistettuja cocktaileja ja muita juomasekoituksia. Tarjolla on myös kahvia ja teetä, virvokkeita, itse tehtyjä pikkusuolaisia ja -makeita leivonnaisia.

Kuva: Parikkalan patsaspuisto
Kuva: Parikkalan patsaspuisto
Kuvauskohde

Ole ajoissa ja koe Ukko-Kolin unohtumaton auringonnousu

Pielisen huipulle

Kaakkois-Suomen road trip -kohteet

REPOVESI. Repoveden kansallispuiston maisemat poikkesivat paljolti aiemmin vierailemistani kansallispuistoista. Luonto oli jotenkin vehreämpää, vihreämpää ja monipuolisempaa. Männyt seisoivat vieri vieren ilman ihmiskäden aiheuttamaa harvennusta. Retkikaverikin tuumasi lukeneensa alueen olevan vielä poikkeuksellisen koskematonta, joka omalta osaltaan luo tietynlaista erätunnelmaa vieri vieressä seisovien honkien humistessa kulkijalle tarinoita kettu repolaisesta, joka ei tällä kertaa kyllä näyttäytynyt meille.

Kuvauksellinen riippusilta sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kansallispuiston portin parkkipaikalta.

repoveden kansallispuisto

Pohjanmaan road trip -kohteet

KUUSAMO. Kuusamon Niskakoski on komea ja kuvauksellinen koski Kitkajoessa. Niskakoski sijaitsee 200 metrin päässä Juuman pysäköintialueelta, ja sen yli kulkee riippusilta. Kohde on helposti saavutettava.

PIETARSAARI. Eurooopan vanhimmassa arktisessa museossa Nanoqissa voi tutustua arktisiin kansoihin, kulttureihin ja tapoihin. Museon perustaja ja naparetkeilijä Pentti Kronqvist on seikaillut Grönlannissa ja muilla arktisilla alueilla 1970-luvulta asti; museo on kokoelma miehen retkiltä tuoduista esineistä ja saaduista lahjoituksista.

ILVESKIVI. Pedersöressä, entisessä Purmon pitäjässä, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajamailla sijaitsee Pohjanmaan suurin siirtolohkare, Lostenen eli Ilveskivi. Kiveä on mainostettu myös Suomen suurimpana, mutta tiettävästi Turun Kukkarokivi on sitä suurempi. Yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä siirtolohkareista Ilveskivi kuitenkin on. Kivelle vie noin 800 metrin mittainen polku Lostenintien päässä sijaitsevalta parkkipaikalta. Lue koko retkitarina.

 

Hailuoto | Oulu

Hailuoto | Oulu

 

MARJANIEMEN MAJAKKA. Uutta aikakautta edustava ja Hailuodon puhtaan valkoiseksi kalkittu Marjaniemen majakka valmistui suurten nälkävuosien jälkeen vuonna 1871. Lue koko retkitarina.

Kuvauskohde

Jylisevä Kuusamon Niskakoski ja kuvauksellinen riippusilta

Tästä Niskakoskelle
Road trip Suomessa

Automatkat pohjoiseen

LA VIDA LOCA 2.0 -matkablogin Sari matkaili miehensä kanssa Porvoosta Lapin kautta Pohjois-Norjaan ja aina Lofooteille saakka. Kilometrejä kertyi lähes 6000, matkapäiviä 22 (joista pariskunta vietti 3 päivää Huippuvuorilla. Löydät Sarin matkapäiväkirjat tämän linkin takaa.

PÄÄ PILVISSÄ -blogin Maarit taas jakoi Nelostien road trip -vinkit Rovaniemeltä Nuorgamiin. 

Entä onnistuiko MAISEMAONNELLINEN-blogin Johanna hullussa haasteessaan “neljässä päivässä Jäämeren rannalle ja takaisin?” Lue juttu täältä!

Lapin road trip -kohteet

LAPIN ROAD TRIP.  ”Lapin keskeiset matkailualueet ovat yhdistäneet voimansa ja elämyksensä ideoimalla kotimaisia automatkailijoita houkuttelevan uutuustuotteen, Lappi Road Tripin. Matka alkaa Rovaniemeltä, etenee Ylläksen ja Levin kautta kulkien Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin.” Voit lukea virallisen tiedotteen sekä katsoa Lapin Road Tripin reittisuunnitelman tämän linkin takaa.

VÄLIMAAN SAAMELAISTILA. Puolessa välissä Nuorgamia ja Utsjokea sijaitseva Välimaan saamelaistila toimii myös Metsähallituksen lammaspaimenkohteena. Pysähdy täällä ja käy katsomassa villaisia ystäviä, jotka laiduntavat pihapiirissä kesäkauden. Tenon varrella sijaitsevan saamelaistilan pihamaalta löytyy myös vanhoja ja kuvauksellisia aittoja, joiden katot kasvavat ruohoa ja sammalta. Lue kohteesta enemmän täältä.

 

Välimaa

Välimaa

 

AAVASAKSA. Ani harvoin olen kulkenut niinkin sukkelasti erämaisiin maisemiin johdattavalla luontopolulla kuin Aavasaksan Kruununkierroksella, jonka laelta pääsee ihailemaan yhtä Suomen 27 kansallismaisemasta.

Tengeliönjoen kauniiden maisemien lisäksi polulla lienee parasta se, että rengasreitti sopii helppokulkuisuutensa vuoksi ihan koko perheelle. Maisemakierrokselle tulee mittaa vajaa kolme kilometriä, ja vaihteleva maasto tarjoaa luontoelämysten lisäksi mielenkiintoista nähtävää niin maapallon historiasta kiinnostuneille kuin vanhan eräkirjallisuuden ystäville. Lue koko retkitarina.

 

Kruununkierros Aavasaksa Kruununkierros Aavasaksa

Taivaskero Pallas-Yllästunturi

 

PALLAS-YLLÄS. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa löytyy helmi, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä tieltä. Punaisenhiekan autiotupa on saanut nimensä Pallasjärven rannan punaisesta hiekasta. Saavut tänne sitten kesällä tai talvella, maisema on upea.

Älä myöskään missaa kuvauksellista Äkäsmyllyä, jonka laavulla kannattaa tulistella hetki jos toinen.

TAIVASKERO. Mikäli mielit Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa hieman pidemmälle polulle, ota suunnaksi Taivaskeron kierros. Puolen päivän mittainen retki vie sinut olympia-tulen muistomerkille sekä avariin ja upeisiin tunturimaisemiin.

Vesi on pitkään matalaa ja rannan törmät täynnä hienoja telttapaikkoja.

Pallasjärvi - Lappi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Road Trip Suomi -yhteisöön!

Ystäväni, lahjakas valokuvaaja ja Suomi-matkailija Kim Öhman (Instagramissa @kimohmanvisuals) on perustanut uuden Road Trip Suomi Facebook-ryhmän, jossa jaetaan lisää parhaita vinkkejä automatkailuun Suomessa. Ryhmässä jaetaan niksejä sekä lokaatioita kauneimpiin kuvauskohteisiin sekä parhaimpiin autoreitteihin. Tervetuloa mukaan jakamaan omia vinkkejä sekä inspiroitumaan muiden jaoista!

Terveisiä tien päältä!

Marinella

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.