Retkeilyvarusteet

Saunateltta tuo luksusta retkeilyyn

Mikä kruunaisikaan onnistuneen ulkoilupäivän tai pitkän vaelluksen paremmin kuin mukana kulkeva telttasauna, jonka kuumista löylyistä voi leiripaikasta riippuen pulahtaa tyyneen järveen tai vilvoittavaan jokeen.

“Missä suomalaiset, siellä sauna.” Me päätimme pystyttää Savottan pienen telttasaunan Pohjois-Norjan vuonomaisemiin kotipihallemme, jossa telttasauna sai seistä talven läpi kesään. Emme siis purkaneet rakennelmaa missään vaiheessa, paitsi kerran 45 m/s myrskytyylen takia, joka huitaisi varoittamatta yli apilanmuotoisen saaremme. Silloin tuli kiire, mutta muutoin hyvin maahan pultattu teltta pysyi pystyssä huolimatta rajuistakin puhureista.

Hannulle joululahjaksi hankkimaani pakettiin kuuluivat saunateltan lisäksi myös keski- ja sivusalot, kamiina ja kivitelineet, savuputket sekä maakiilasarja. Lauteet käsistään kätevä mies rakensi meille vanhoista turskankuivatuspuista ja lattian trukkilavoista, jolloin vesi pääsi valumaan hyvin maahan eikä kasaantunut lammikoiksi jalkojen alle. Valon virkaa toimittivat vuoroin kynttilät ja myrskylyhty.

 

Saunateltta

VINKKI: Pinoa polttopuut aina kaarna/tuohi alaspäin, jolloin puut kuivuvat nopeammin.

Telttasaunan erot kesällä ja talvella

Saunominen saunateltassa luonnon keskellä riekkojen kotkottaessa ja taivaanvuohien määkiessä tai talven tuiskujen tuivertaessa on unohtumaton elämys — pidä huoli, että koet sen edes kerran elämässäsi. Telttasaunan paksut ja kosteat löylyt ovat nimittäin aivan omaa luokkaansa, eikä vastaavaa koe monessakaan tavallisessa saunassa.

Kesällä telttasaunaa ei tarvitse lämmittää kovin kauaa, mutta talvella telttasaunan lämmittäminen vaatii vähän enemmän malttia. Kiukaalle kannattaa myös aina heittää lämmintä vettä, jolloin vesi ei viilennä kiviä. Eucalyptus-tuoksu tuo oman silauksensa antoisaan rentoutumishetkeen, eikä hangessa viilentyviä saunaoluita kannata unohtaa.

Ohjeet saunavastan tekemiseen voit katsoa täältä.

Saunateltta

Saunateltat

SAVOTTAn pieni saunateltta

TEKNISET TIEDOT: Painot
Teltta: n. 5,5 kg
Maakiilasarja: n. 3,7 kg
Salot: n. 2,2 kg

TEKNISET TIEDOT: Mitat
Pohjan halkaisija: 250 cm
Korkein kohta: 200 cm
Räystäskorkeus: 140 cm

Lisätiedot Savottan verkkosivuilta »

Privacy Preference Center