Pohjois-Norja

Matkaopas Lofooteille ja Vesteråleniin

Koe Lofootit ja Vesterålen ainakin kerran elämässä!

Lofootit, tuo jokaisen luontokuvaajan ja päiväretkeilijän unelmakohde, on ehdottomasti yksi Pohjois-Norjan komeimmista matkakohteista. Lukuisat luonto- ja vaelluspolut kutsuvat vuonojen viertä nouseville ja taas lasketteleville rinteille henkeäsalpaaviin merimaisemiin. Valassafarien ja rib-veneiden kyydissä pääsee tutustumaan meriluontoon sekä ryhäkkäisiin ja lintuihin, kauniit hiekkarannat tarjoavat lukemattomia telttapaikkoja ikimuistoisissa maisemissa.

Lofootit ovat saavuttaneet räjähdysmäinen suosion, mikä on asettanut alueen matkailuinfran koetukselle turistien saapuessa sankoin joukoin ikuistamaan jylhistä piirteistään huolimatta haurasta luontoa. Sen vuoksi suosittelen myös tutustumaan entiseen kotisaareeni sekä sitä ympäröivään, Lofoottien pikkusiskoksi kutsuttuun Vesterålenin saariryhmään, josta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Löydät tästä artikkelista omat vinkkini molempiin matkakohteisiin.

Oppaan kirjoittajasta

Norjaan muuttanut luontokuvaaja ja kalastaja

Olen Marinella, tuttavallisemmin Monni, Pohjois-Norjaan pesiytynyt luontokuvaaja, eräkirjailija ja kalastaja. Tervetuloa lukemaan matkavinkeistäni Lofooteille ja Vesteråleniin! Voit seurata elämääni Pohjois-Norjassa tämän blogin lisäksi lisäksi myös Instagramin puolella.

Ennen muuttoa Lakselviin asuin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, Lofoottien pohjoispuolella. Nyt on minun vuoroni jakaa parhaat vinkkini Lofooteille ja sen lähialueille.

Toivottavasti näistä matkavinkeistä on sinulle iloa ja hyötyä seuraavia reissuja suunnitellessasi. Mikäli mieleesi nousee kysymyksiä tai kaipaat jostain kohteesta lisätietoa, jätä viesti sivun alareunasta löytyvään kommenttiosioon.

Parhain terveisin Norjasta,
Marinella

Koe Vesterålen ja Lofootit autolla

Lofooteille ja Vesteråleniin kannattaa matkustaa ajan kanssa ja myös sesongin ulkopuolella, jolloin saat nauttia maisemista rauhassa. Parasta Pohjois-Norjan matkailua on ehdottomasti road trip joko omalla tai vuokra-autolla, jollon voit pysähdellä matkan varrella ja ikuistaa maisemat muistikortillesi aina, kun siltä tuntuu.

Vesterålenissa kannattaa ehdottomasti ajaa 51 kilometrin pituista Norwegian Scenic Route Andøya -nimeä kantavaa maisemareittiä, jonka loputonta merinäköalaa rikkoo vain Bleikin saari. Ajamiseen voi myös yhdistää myös Hurtigrutan lauttamatkan. Maisemareitin varrelta löytyy Kleivoddenin taukopaikka, jossa kannattaa pysähtyä ihailemaan kaunista näköalaa. Lue lisää maisemareitistä Visit Vesterålenin verkkosivustolta.

Lue vinkit, mitä automatkalle kannattaa pakata mukaan. »
Lue vinkit kaiken kattavasta pakkauslistasta. »

 

Lofootit autolla

 

Asuntoautolla Lofooteille

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun mietit automatkaa Pohjois-Norjaan? Niinpä, karavaanarit. Heitä on paljon, ja myös sinä voit olla yksi heistä! Asunto-autoja vuokraavia firmoja löytyy Suomestakin muutamia: mikään ei voita omaa vessaa ja suihkua, vaikka toki leirintäalueiden palveluja voivat hyödyntää myös pienemmissä reissupakuissa matkaavat henkilöt.

Lue Karavaanarit.fi-sivustolta heidän vinkkinsä leirinnästä ulkomailla. »

Lofootit on tunnettu pienistä kalastajakylistään, joiden punaiset mökkeröt pilkuttavat lähes jokaista vuononpoukamaa.

Lofootit-matkaopas

Milloin on paras aika matkustaa Vesteråleniin ja Lofooteille?

Yleisesti paras aika matkustaa Lofooteille on ehdottomasti kesällä, jolloin myös valassafarit ovat toiminnassa sekä muut paikalliset matkailuyritykset avoinna. Heinä-elokuu on kuitenkin tunnetusti kovinta sesonkia, minkä vuoksi matka kannattaa ajoittaa joko juuri ennen turistikauden alkamista tai ihan sen loppuun.

Mikäli haluat nähdä valaita, muista huomioida valassafarien aukioloajat, sillä ryhäkkäät liikkuvat Norjan rannikoilla vain tiettyinä aikoina. Löydät valassafareista lisätietoa hieman alempaa.

Vesterålen ja Lofootit talvella

Vesterålen ja Lofootit ovat mainio matkakohde myös lumiseen aikaan, sillä talvipukuun sonnistautunut Pohjois-Norja on upea kokemus. Talvikuukaudet sopivat hyvin myös pilkkireissuille sekä valassafareille mieliville matkustajille ja revontulia jahtaaville luontokuvaajille. Pakkaa siis mukaasi lämpimien varusteiden lisäksi myös kunnon järjestelmäkamera ja nappaa tästä artikkelista vinkit tähtitaivaan ja revontulien valokuvaamiseen.

Lofootit-matkaopas

Muista pakata valokuvausretkelle mukaan myös lämmintä juomaa ja otsalamppu!

Lofoottien majoitus

Lofooteilta löytyy hostelleja, hotelleja, AirBnb-majoitusta, leirintäalueita sekä pieniä ja punaisia, kalastajien tunnelmallisia rørbuer-mökkejä. Löydät TripAdvisorin listauksen vuoden 2020 parhaista hotelleista tämän linkin takaa. Tutustu myös Furu-hostelliin, joka on avannut ovensa tänä kesänä! Hostellia ylläpitää iloinen pariskunta, johon olen tutustunut Instagramin välityksellä.

Leirintäalueet Lofooteilla

Majoitus Lofooteilla kannattaa varata leirintäalueilta tai paikallisten yrittäjien sekä yksityishenkilöiden tarjoamista vuokramökeistä. Löydät tämän linkin takaa Booking.comin kattavan listauksen Lofoottien leirintäalueista sekä esimerkkejä AirBnB-huoneistoista tältä sivustolta. Muista vaihtaa omat päiväsi, jotta saat esille vapaana olevat majotuikset.

Telttailu Lofooteilla

Lue telttaretkistä ja road tripeistä Lofooteille ystävieni Team Salamavaaran ja Pipo silmillä -blogista sekä Seikkailijattaret-sivustolta.

Lofootit-matkaopas

Rohkeimmat nukkuvat yöttömän yön aikaan cowboy campingin tyyliin taivasalla.

Lofoottien parhaat nähtävyydet

Jylhiä vuoria, teräväpiirteisiä huippuja, turkoosia suolavettä ja kauniita maisemia, jyrkkiä vaelluspolkuja ja kuvauksellisia kohteita – tätä kaikkea Lofootit ovat! Löydät alueen kuvaksellisimmat kohteet kätevästi yhden linkin takaa, joten mikäli mielit unohtumattomiin maisemiin, klikkaa itsesi Locationscout.com-sivustolle. Lupaan, että valinnan varaa riittää.

 

lofoottien nähtävyydet

 

Vesterålenin parhaat nähtävyydet

Lofoottien-matkaopas Dronningruta

Yöttömän yön aikaan maisema hohkaa pehmeässä valossa. Luontokuvaajan kannattaakin aina mahdollisuuksien mukaan välttää kirkasta päivänvaloa, joka polttaa kuvat puhki.

Vesterålen, Lofoottien sievä pikkusisar

Asuttuani vuoden verran Lofoottien naapurissa Vesterålenissa, haluan nostaa myös tuon minulle rakkaan paikan parhaat kohteet tiedoksenne. Kun siis ensi kerran suunnittelet matkaa Lofooteille, älä aja Vesterålenin ohi. Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva saariryhmä nimittäin piilottelee upeita luontoelämyksiä, jotka eivät vielä ole kantautuneet turistimassojen korviin.

Retkeilyä, valassafareita ja campingia Støssä

Yksi Vesterålenin helmistä on Støssä sijaitseva, noin 15 kilometrin mittainen Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningrutan (The Queen’s Rout) luontopolku, joka kuljettaa vaeltajan majesteettisiin maisemiin (kuva yllä). Rohkeimmat nukkuvat yönsä taivasalla. Luontopolku lähtee Støn leirintäalueen pihasta ja päättyy rengasreittinä samoille nurkille.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Norjan valassafari Lofootit

 

Lähde Arctic Whale Toursin valassafarille

Kesäisin (jolloin valaat liikkuvat tällä alueella) Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin.  Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa. Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata matkan Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta.

Mikäli suuntaat Andenesiin, voit varata matkan Hvalsafarin kautta. 

Risteile ainutlaatuisen Trollfjordin vuonon maisemissa

Vesterålenissa kannattaa myös tehdä päiväretki Trollfjordin vuonolle, jossa pääset risteilemään suomalaisen naiskapteenin johdolla. Voit lukea lisää risteilystä Visit Vesterålenin verkkosivustolta.

 

Norjan valassafari Lofootit

Arctic Whale Tours

Arctic Whale Tours

 

Støn leirintäalueen ympäristössä voi myös ihailla meriteemaisia muraaleja, jotka on maalannut eräs italialainen taiteilija. Voit lukea aihetta käsittelevän artikkelin täältä.

 

Stø

Stø

Stø

Nyksund

 

Nyksyndin entinen aavekaupunki maailman reunalla

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös kuvauksellinen Nyksund, jolla on mielenkiintoinen tarina (lue lisää alta). Pienestä kalastajakylästä löytyy myös majoitusta sekä kahvila, jonka vohvelit ovat tilaamisen arvoisia. Vieraile myös antiikkiliikkeessä ja tarkkaile rakennusten seiniä: sinne tänne on kiinnitetty koristeeksi valtavia valaan luita.

“Vesterålenin saaristossa, Langøyan saarella sijaitseva Nyksund oli vielä 1900-luvun alussa kalastajien ja heidän veneidensä turvasatama. Tuohon aikaan kylä oli pienestä koostaan huolimatta yksi alueen suurimmista kalastajakylistä.

Kun kalastusalukset kasvoivat pienistä suuriksi, ne eivät enää päässeet rantautumaan kapeaan lahdelmaan. Alkoi näivettyminen, minkä seurauksena paikallinen leipomo ja postitoimisto löivät lopulta laput luukulle. Ihmiset muuttivat pois lukuunottamatta seppää, joka jääräpäisyyttään ja kotipaikkarakkauttaan päätti jäädä kylään yksin.

Jonkin ajan kuluttua hänet kuitenkin laskettiin silmukasta maan lepoon.”

Lue retkitarina Nyksundiin kokonaisuudessaan täältä. »

 

Nyksund-16

Gisloy

 

Päiväretki Gisløyan saarelle

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös entinen kotisaareni Gisløy. Mennen tullen kolmen kilometrin mittainen, osittain pitkospuilla päällystetty reitti kuljettaa saaren pohjoisimpaan nurkkaan, jota vartoi pieni Gisløy Skagan majakka. Maisemat matkan varrella ovat myös todella kuvaukselliset.

Kun ajat Støstä Gisløyalle, et voi olla huomaamatta Brukthandel-nimistä kierrätyskeskusta, jonne kannattaa poiketa tekemään edullisia löytyjä sekä juomaan kahvit ja nauttimaan norjalainen perinneherkku, svele. Svele on vohveli (tai räiskäle), jonka välissä on voita ja ruskeaa juustoa. Vitriinin valikoima vaihtelee päivittäin, ja tarjolla on usein myös erilaisia kakkuja.

 

Kirpputori-2

Alueen-maisemia-1

silta-3

 

Ennen kierrätyskeskusta (Støn suunnasta saavuttaessa) ylität pitkän sillan, jonka vasemmalla puolella sijaitsee vanha, ruohikon valtaama ja ajan unohtama maantie, jota ei näy Google Mapsin kartoissa. Sillan kupeessa (keskellä pitkää siltaa eli päätietä) sijaitsee myös pieni levike, jolle auton voi parkkeerata. Maisema on kuvauksellinen, ja vastapäiseltä rannalta voi bongata myös hevostilan.

 

Gisløy Skagan majakka

Gisløy Skagan majakka

 

Opastetut retket Vesterålenissa ja Lofooteilla

Mikäli haluat käydä Vesterålenin ja Lofoottien alueella ohjatuilla päiväretkillä (aiheina mm. kulttuuri, historia ja sienestys) tai kalastamassa, ota yhteyttä ystävääni ja entiseen vuokraisäntääni Lauriin. Hän järjestää yrityksensä Northern Guiding Servicen kanssa monenlaisia opastuksia, myös toiveesta. Pääset hänen kanssaan tutustumaan esimerkiksi tähän Klon laakson upeisiin maisemiin.

Löydät kaikki Vesterålenin alueen opastetut retket ja kierrokset Visit Vesterålenin verkkosivustolta.

 

Klon-laakso-1

 

Turskan kielen leikkuun MM-kisat

Mikäli matkailet Vesterålenissa helmikuussa, vieraile myös Myressä (johon Gisløy kuuluu) ja käy katsomassa vuotuisia turskan kielen leikkuun MM-kisoja. Voit lukea aiemmin julkaisemani artikkelin tuosta norjalaisten turskan kalastajien tärkeimmästä päivästä tämän linkin takaa. Löydät samaisesta artikkelista myös vinkin Blås Ide’ -lasinpuhaltamoon, josta olen kirjoittanut seuraavanlaisesti:

“Kävimme avointen ovien kunniaksi vierailulla Blås Idé -lasinpuhaltamossa, jota pitävät Hilde Hansen ja Robert Tangrand. Robertin suvulla on lasinpuhaltamo Lofooteilla, ja hänen isänsä sai oppinsa Iittalan kuuluisilta lasimestareilta, sillä mistä muultakaan olisi jo tuohon aikaan saanut maailman parasta oppia kuin Suomesta. Robert ja Hilde ovat suuria suomalaisen lasitaiteen ystäviä, ja he soveltavat Suomesta saatuja vaikutteita omassa arktisessa tuotannossaan.

Ostin punaiseen mökkiimme komean turskanpäisen maljakon, tietenkin. Olin ihastellut samanlaista Laurin ikkunalaudalla jo pidempään tajuamatta kysyä, mistä se on hankittu. Myrestä tietenkin! Lauri on itseasiassa voittanut sen eräästä valokuvauskilpailusta, mutta onneksi minulla oli mahdollisuus lunastaa vaasi itselleni ihan muutoinkin. Aion kerätä siihen suoluonnon kukkia ja oman rannan heiniä, ja joskus sujauttaa sisälle myös pienen tuikun.”

Lofootit ja Vesterålen

Yöttömän yön aikaan maisema hohkaa pehmeässä valossa. Luontokuvaajan kannattaakin aina mahdollisuuksien mukaan välttää kirkasta päivänvaloa, joka polttaa kuvat puhki.

Vaeltaminen ja vaellusreitit Lofooteilla

Lofootit tarjoavat monen pituisia ja tasoisia vaelluspolkuja kaikenlaisille ja kaiken kuntoisille retkeilijöille. Löydät kattavan listauksen Lofoottien vaellusreiteistä Tripadvisorin sivustolta.

Lofootit on tunnettu pienistä kalastajakylistään, joiden punaiset mökkeröt pilkuttavat lähes jokaista vuononpoukamaa.

Lofootit-matkaopas

Entä jos jäisitkin pysyvästi?

Mitä työmahdollisuuksia Norja tarjoaa ja mitä tänne muuttaminen vaatii? Voit halutessasi lukea aiemmat julkaisuni Töihin ja asumaan Norjaan sekä Työskentely ja työpaikat Norjassa. Facebookista löytyy myös kaksi aivan mainiota ryhmää Norjassa matkaileville ja retkeileville: Suuntana Pohjois-Norja sekä Norjassa rantautuneet Suomalaiset. Molemmat kannattaa laittaa seurantaan!

Valassafarit Lofooteilla

Norjan parhaita paikkoja bongata valaita ovat Pohjois-Norjan rannikolla sijaitsevat Lofoottien ja Vesterålenin saariryhmät. Andøyan, Vesterålenin suurimman saaren pohjoiskärjessä voi hypätä Hvalsafari AS:n (Whalesafari Andenes) kyytiin.

Støn valassafari – valaiden ehdoilla

Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata valassafarin Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta.

Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

Kun ensi kerran matkustat Lofooteille ja aiot kuvata luontoa, kokeile myös pitkää valotusta: saat kuviin ihan uudenlaista eloa ja hehkua.

Lofoottien-matkaopas

Hurtigrutenin risteilyt Norjassa

Mikäli haaveilet unelmien laivamatkasta pitkin Norjan rannikkoa, kannattaa kurkata tämä Rantapallon kirjoittama artikkeli aiheesta. Hurtigrutenin kyydissä voi matkustaa myös oman auton kanssa, joten osan matkasta voi taittaa näin myös merimaisemista nauttien. Kaiken lisäksi Hurtigruten pysähtyy useissa kiinnostavissa kohteissa, joita ei ehkä muutoin tulisi nähtyä ja koettua.

Lofootit

Surffausta Lofooteilla

Surffausta palmujen sijaan artisissa maisemissa Lofooteilla? Kyllä kiitos! Majoitusta ja aaltoja löydät esimerkiksi Lofoten Beach Campilta, mutta myös Unstadtin ranta Vestvagoyn saarella on ehdottomasti Pohjois-Norjan parhaita surffauspaikkoja.

Mikäli haluat lukea lisää surffauksesta Lofooteilla, lue ystäväni Miljan reissukertomus samasta aiheesta. Voit myös fiilistellä surffausta Pohjois-Atlantin hyytävissä aalloissa North of the Sun -dokumenttielokuvan parissa.

Vesterålen

Haluatko lukea lisää elämästä Gisløyan saarella?

Siirry saarelle

Vesterålenin ja Lofoottien museot

Vaikka Lofootit onkin tunnettu luontokohde, kannattaa välillä piipahtaa myös sisätiloissa. Alueen tunnetuin ja suosituin museo, Lofotr Vikingmuseum, kannattaa käydä katsomassa jo pelkän ulkomuotonsa vuoksi: museorakennus nimittäin imitoi väärinpäin käännettyä venettä ollen kuin viikinkipäällikön talo, jonka pihapiiristä löytyy lampaita ja hevosia. Matkamuistomyymälä ja näyttely vievät kiehtovalle aikamatkalle menneeseen, ja tuovat omaan Lofoottien matkaan aavistuksen lisämaustetta. Lue myös ystäväni Laurin kirjoittama artikkeli Viikinkimuseo lyhyesti. 

Svolvaerista, Lofoottien epävirallisesta pääkaupungista löytyy Sotamuseo, Magic Ice -jääveistosgalleria, Pohjois-Norjan taidekeskus sekä Dagfinn Bakken galleria. Myös Kabelvågista löytyvään Lofoten Aquariumiin kannattaa käydä tutustumassa.

Entisen kotikuntani Øksnesin museo kannattaa nostaa listalle, samoin Myren keskustasta löytyvä omintakeinen, yhden naisen ylläpitämä nukkemuseo. Tutustu myös Vesterålenin alueen taideveistoksiin, joista voit lukea lisää Visit Vesterålenin sivustolta.

Hurtigruten-museo (Stokmarknes) on jokaisen laivafanaatikon käyntikohde, nimittäin siellä pääsee ihmettelemään meriliikenteestä poistettua M/S Finnmarken -alusta.

Jos Firenzen kaupungin sanotaan olevan Italian suurin ilmaismuseo, Å i Lofoten on sitä samaa Pohjois-Norjassa. Pikkuinen ja pittoreski kylä on nähvätyyvs itsessään, samoin kylästä löytyvä ja turkankalastuksesta kertova Lofoten Tørrfiskmuseum. Mikäli vierailet maakunnassa ystävänpäivän tienoilla, käy kokemussa turskankielen leikkuun MM-kisat, joista voit lukea lisää täältä.

Yöttömän yön taikaa Vesterålenissa.

Lofootit ja Vesterålen