Kalastus Norjan tuntureilla – ota vinkit talteen!

raudut

 

Kalastus Norjan tuntureilla

Kalastus Norjan tuntureilla, kirkkailla erämaajärvillä ja pienillä virroilla perhoa tai uistinta heittäen, on monien Finnmarkin kävijöiden suunnitelmissa. Potrat tunturiraudut, komeat kullanhohtoiset taimenet ja hurjat harjukset odottavat, mutta missä?

Harva kalastaja kertoo suosikkipaikkojaan, mikä on ihan ymmärrettävää. Minullakin on salapaikkani, mutta onneksi osa kohteista on merkitty yleisimpiin GPS-karttoihin (esimerkiksi Garminin Norjan karttaan).

Vaikka monet pyhiinvaeltavat aina samoille tunturijärville, kalavaellukset tarvitsevat myös seikkailumieltä: mikään ei voita sitä tunnetta, kun nappaa itselle vieraasta vedestä komean ruokakalan, jonka voi höystää sitruunapippurilla ja suolalla ja kypsyttää nuotiolla halsterissa.

 

kalastus Norjan tuntureilla
Kalastus Norjan tuntureilla soi saaliiksi komeita rautuja.

 

Kalastus Norjan tuntureilla – mitä lupia tunturijärville tarvitaan?

Valtion kalastuksenhoitomaksu tarvitaan Norjassa vain mereen laskevissa vaelluskalajoissa silloin, kun joesta pyydetään lohta, meritaimenta ja/tai merirautua. Kuitenkin alle 18-vuotiaat ovat vapautettuja tästä maksusta.

Kalastus Norjan tuntureilla on siis hyvin edullista, sillä sisävesikalastuksessa tai merellä kalastettaessa ei siis tarvita valtion kalastuksenhoitomaksua. Huomioi, että sinulla pitää kuitenkin olla hankittuna asianmukainen aluekohtainen kalastuslupa.

Löydät kalastusluvat eri puolille Norjaa täältä »
Norjan valtion kalastuksenhoitomaksun voi maksaa Miljödirektoratet sivuilla »

 

kalastus Norjan tuntureilla
Oma mini-perhorasia näyttää tältä.

 

Parhaat tärpit

Harjus on Pohjois-Norjan melko saalisvarma kala. Pienissä virroissa ja koskipaikoissa kala voi kuitenkin olla (mikä on vain mukavaa!) haastava narrattava, minkä vuoksi sille kannattaakin tarjota ihan pientäkin perhoa. Kirkkailla tunturijärvillä taas kannattaa kokeilla isompiakin lusikoita. Mustat ja oliivit klinkhammerit toimivat hyvin, samoin pupunkarvaiset kuulapäät.

Tunturitaimen on mahtava ruokakala, joka ainakin Finnmarkin alueella syö mielellään oransseja ja keltamustia lippoja ja lottoja (tämän voin vahvistaa jo omien kalasaaliiden puolesta). Pintaperho on myös aina toimiva ratkaisu, ja tunturijärvien taimenelle voi tarjota samoja perhoja kuin harjukselle.

Rautu, oma suosikkini ja pohjoisen ensimmäinen pioneerikala, on monen kalastajan haaveissa. Kuulapäät ja pinturit toimivat, mutta kokeile myös yhdeksi Norjan parhaista ottipeleistä valittua hopeahileistä musta-vihreää lippaa.

 

kalastus norjan tunturijärvillä
Kärpäsiä, hyttysiä, larvoja, perhosia – perhoilla on monta nimeä (ja myös nimien puolesta ne eroavatkin toisistaan).

Nokipannu-kahvit Norjan tuntureilla
Nokipannukahvit kalastuksen lomassa on aina hyvä idea.

 

Tunturikalojen alamitat

Tunturijärvien kaloilla ei ole Norjassa alamittaa, eli voit huoletta ottaa syömäkalaksi pienemmänkin yksilön. Kalaa peratessasi saatat myös huomata että jopa pienimmillä yksilöillä on mätiä, eli kala on kutukypsä. Suuri osa tunturijärvien kalapopulaatioista on kääpiöityneitä, minkä vuoksi kalat eivät kasva suuriksi.

Pienentynyttä kantaa hoidetaan nimenomaan nostamalla (ja syömällä, ei leikitä ruoalla) ruokakalaksi pienempiäkin yksilöitä, jolloin järven populaatio saa tilaa kasvaa.

Alamitat ovat kuitenkin käytössä jokialueilla ja merellä. Voit katsoa alla olevasta taulukosta lisätietoja rajoituksiin liittyen. Huomioi kuitenkin, että alamitat voivat vaihdella paikkakohtaisesti. Vastuullinen kalastaja ei myöskään nosta kaikista suurimpia kaloja, etenkään mammakaloja, sillä niiden kannattaa antaa jatkaa sukua rauhassa.

Katso kaikkien kalojen alamitat tästä taulukosta »

Lue myös

Kalastus Norjan vuonoilla »
Norjan kalastusluvat »
Laggojärven lohiglitteriä »
Kauden viimeinen päivä Lakselva-joella »
Aloittelijan perhokalastussetti »

Kalast.us

Tutustu uuteen kalastusaiheiseen sivustoon, jossa pyydetään vuoden ympäri.

Lähde kalaan!