Pohjois-Norja – maailman kauneimpia luontokohteita

Unelmien matkakohde, Pohjois-Norja, tarjoaa elämyksiä niin vaeltajille, päiväretkeilijöille, kaupunkireissaajille kuin automatkaajille. Ota talteen parhaat Pohjois-Norjan nähtävyydet!

Pohjois-Norja tunnetaan upeista vuonomaisemista, turkoosista merivedestä aina taivaan ääriin kurottavista Lofoottien teräväpiirtoisista vuorista, Senjan mahtipontisesta Seglasta, Pohjolan Pariisiksi kutsutusta Tromssasta, valassafareista sekä Finnmarkin alueen mahtavista vaellus- ja kalastusmahdollisuuksista.

Pohjois-Norja todella saa rakastumaan ensi silmäyksellä. Joskus tunne on jopa niin voimakas, että sinne haluaa muuttaa – niin kävi minun kohdallani. Asuttuani jo kolme vuotta täällä pohjoisessa haluan jakaa omat parhaat matkavinkit Pohjois-Norjan upeisiin luonto- ja kaupunkikohteisiin. Toivottavasti näistä on iloksi ja hyödyksi, kun suunnittelet seuraavaa Pohjois-Norjan matkaasi!

Vinkki: Klikkaa alla olevan kartan vasemman reunan pienellä nuolella varustettua kuvaketta ja näet kaikki kohteet nimijärjestyksessä.

 

Yllä olevasta kartasta löydät Lofoottien alueet parhaat leirintäalueet ja suuntaa-antavat telttailupaikat sekä nähtävyydet ja luontopolut.

 

Segla Senja
Pohjois-Norja tarjoaa monen pituisia ja haastavuudeltaan eri tasoisia vaelluspolkuja kaikenlaisille retkeilijöille.

 

TROMSSAN LÄÄNI

Senja, Pohjois-Norja pienoiskoossa

Senja on kaunis ja satumainen, Norjan rannikon toiseksi suurin saari – lumoava luontokohde, jonka jylhät vuoristomaisemat saavat pidättämään hengitystä.

Tromssan läänissä sijaitseva, alle 10 000 asukkaan Senja on kuin Pohjois-Norja pienoiskoossa: täältä löytyy korkeita vuoria ja komeita vuonoja, hiekkarantoja sekä hiljaisia metsiä, soita, niittyjä ja tietenkin pieniä, perinorjalaisia kalastajakyliä.

Segla, kenties alueen kuvatuin vaelluspolku

Valokuvaajien ja vaeltajien suosiossa paistatteleva Segla on uskomaton ilmestys, säällä kuin säällä. Vuoren eteläistä reunaa myötäilevä jyrkkä polku ohjaa kulkijan 639 metrin korkeuteen merenpinnasta. Huipulta aukeaa upea maisema Metfjord-vuonon ylle ja sitä reunustaville vuorille.

Näin ikuistat ikonisen maiseman

Mikäli haluat ikuistaa yllä olevan valokuvan ikonisen maiseman, sinun tulee kiivetä Seglan naapurivuorelle, Hestenille. Matkaa reitille kertyy mennen tulleen vajaa neljä kilometria ja 520 nousumetriä. Aikaa kannattaa varata useampi tunti (vähintään 2–3), sillä näissä maisemissa viihtyy mielellään. Löydät reittiohjeet polun alkuun täältä.

Tutustu myös lähellä sijaitseviin Bardenin ja Keipenin vaelluspolkuihin sekä Senjan kahteen näköalapaikkaan, joita ovat Tungeneset ja Bergsbotn. Molemmat näköalapaikat sijaitsevat Norjan virallisen turistireitin (National Tourist Route) varrella.

Tutustu myös Pohjois-Norjan rannikkoreitit -opaskirjaan »

 

Pohjois-Norja Segla
Segla on Senjan alueen tunnetuin ja samalla yksi Pohjois-Norjan kuvatuimmista vaellusreiteistä.

 

Husfjellet, maisema kuin taideteos

Husfjelletin vaelluspolun alku löytyy läheltä Skalandia ja Bøværia, Senjan luoteiskulmasta. Auton voi jättää parkkiin Bergin kirkolle, jonka kupeesta polku alkaa. Matkaa Husfjelletin huipulle kertyy mennen tullen noin 7 kilometriä, ja aikaa päiväretkelle kannattaa varata 4–5 tuntia.

Muista vedenpitävät vaelluskengät, sillä maasto on ajoittain hyvin kosteaa. Vetisimpien osuuksien yli on rakennettu pitkospuut.

Vierailun arvoinen Ånderdalenin kansallispuisto

Norjassa, kuten Suomessakin, kansallispuistot ovat ilmaisia ja niissä noudatetaan jokamiehenoikeuksia. Ånderdalenin kansallispuistoa voi lähteä tutkimaan kolmesta eri aloituspisteteestä: Hyttekroasta Tranøybotnista, Gjeskasta ja Kaperdalenista. Suomaisemistaan, ikivanhoista metsistään ja komeista vuorista tunnetulla kansallispuistolla on pinta-alaa 125 neliökilometriä. Alueelta löytyy myös esteettömiä osuuksia.

Tutustu kohteeseen kansallispuiston virallisilla verkkosivuilla »

 

Husfjellet
Husfjelletin maisema on kuin maalaus. Kuva: Therese N. Andersen

 

Tromssa, Pohjolan Pariisi ja Jäämeren portti

Noin 70 000 asukkaan Tromssa on pohjoismaiden suurin Napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki. Viehättävä ja vilkas Tromssa on omiaan päivän tai kahden pysähdykseen, etenkin mikäli haluat istahtaa iltaa paikallisessa pubissa ja vierailla naparetkeilyn historiasta kertovassa The Polar Museumissa. Tromssan näyttävimpiä vierailukohteita ovat Jäämerenkatedraali (eli Tromsdalenin kirkko) sekä aivan kaupungin keskustasta löytyvä upea kirjasto.

Tromssan läänissä matkaillessaan kannattaa tutustua myös Tromssan naapurisaariin Sommarøyyn, Kvaløyaan ja Ringvassøyaan, jotka muistuttavat paljon Lofootteja.

 

 

Tromssa
Komean ulkokuoren lisäksi myös kirjaston sisällä kannattaa piipahtaa.

 

Tapahtumia Tromssassa

Tromsossa järjestetään useita kiinnostavia tapahtumia ympäri vuoden. Musiikin ystäviä hemmotellaan mm. Insomnian, Rakettnattin, Buktan ja Tromsø Jazz Festien puolesta, ja kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa saapua juhlimaan Sami Week -tapahtumaa, joka huipentuu saamelaisten kansallispäivään, jota vietetään 6. helmikuuta.

Jos satut harrastamaan juoksemista, koe vähintään kerran elämässä Polar Night Half Marathon, joka juostaan tammikuun alussa. Talvikisojen lisäksi Tromsossa juostaan myös Midnight Sun Marathon.

Tammikuun loppupuolella järjestetään vuotuiset Tromsø International Film -festarit, jotka keräävät kaupunkiin elokuvamatkailijoita ympäri maailmaa. Samoihin aikoihin elokuvafestareiden kanssa vietetään myös kansainvälistä musiikkijuhlaa, The Northern Lights Festivalia. Viskin ystävien kannattaa tallentaa kalenteriin vuotuiset Whiskey-festarit.

 

Tromssa
Tromssa, Pohjolan Pariisi, on mukava kaupunkikohde Pohjois-Norjan matkailijoille.

 

LOFOOTIT JA VESTERÅLEN

Lofootit – taikasana, joka vie jokaisen matkailijan turkoosista merivedestä nousevien terävähuippuisten vuorten luo Pohjois-Norjaan. Kohteeseen, joka on jokaisen luontokuvaajan ja päiväretkeilijän unelma ja bucket listalla top 3:een yltävä matkakohde. Myös pikkusisarensa Vesterålen tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä.

Lofootit on sen verran laaja käsite, ja sieltä löytyy niin paljon nähtävää, että olen julkaissut Lofoottien alueesta kokonaan oman matkaoppaan.

Tutustu Lofoottien parhaimpiin nähtävyyksiin täällä! »
Katso Lofoottien parhaat telttapaikat ja leirintäalueet kartalla »

 

Dronningruta
Dronningrutan majesteettisissa maisemissa. Polku on nimetty Norjan kuningattaren mukaan.

 

Norjan upein maisemareitti Norwegian Scenic Route Andøya

Lähde autolla Lofooteille ja koe upea maisemareitti! Vesterålenissa kannattaa ehdottomasti ajaa 51 kilometrin pituista Norwegian Scenic Route Andøya -nimeä kantavaa maisemareittiä, jonka loputonta merinäköalaa rikkoo vain Bleikin saari.

Ajamiseen voi myös yhdistää myös Hurtigrutan lauttamatkan. Maisemareitin varrelta löytyy Kleivoddenin taukopaikka, jossa kannattaa pysähtyä ihailemaan kaunista näköalaa.

Lue vinkit, mitä automatkalle kannattaa pakata mukaan »
Lue vinkit kaiken kattavasta pakkauslistasta »

 

Svolvaer
Svolvaerin maisemissa Lofoottien “pääkaupungissa”.

 

Lähde autolla Lofooteille!

Haluaisitko kokea Lofootit autolla? Mietitkö ehkä, milloin on paras aika matkustaa autolla Lofooteille? Entä millainen reitti kannattaa suunnitella ja mitä teitä pitkin kannattaa ajaa, sekä mitä Lofooteilla tulisi tehdä ja nähdä, missä yöpyä?

Lue vinkit kootusti tästä artikkelista »

Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet

Tutustu

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Tutustu

Pohjoiskalotin matkailuopas

Tutustu

Automatkailijan Ruotsi ja Norja

Tutustu
Automatkailu

Autolla Norjaan? Ota talteen automatkailijan parhaat vinkit!

Lue lisää

FINNMARK (VARANGI)

Hornøyan lintusaari

Lunni ikuistettuna valokuvaksi on takuulla yksi tavoitelluimmista aiheista, josta monet Norjan-kävijät haaveilevat – ja kaikista helpoin tapa unelman saavuttamiseksi onkin vierailla Hornøyan lintusaarella Finnmarkin Vuoreijassa.

 

lunni

 

Ikimuistoinen yö Kjølnesin majakalla

Majakkabongarit ja karuja merimaisemia rakastavat matkailijat ottavat suunnaksi kauniin Kjølnesin majakan.

Samalla reissulla kannattaa piipahtaa myös Berlevågin kalastajakylässä sekä Kongsfjordissa, joka on yksi harvoja toisen maailmansodan pommituksista säilyneitä Finnmarkin kyliä.

 

Kjølnesin majakka

 

Nordkapp – Norjan kaukaisin nurkka

Euroopan pohjoisin autolla saavutettava piste, Nordkapp, on Pohjois-Norjan suosituimpia matkakohteita. Mutta mistä seitsenosainen Children of the World -monumentti kertoo, kuka oli Nordkappin ensimmäinen turisti, ja miksi täällä juodaan aina samppanjaa?

Lue lisää Nordkappista matkakohteena »

 

Nordkapp

 

Luovttat – Finnmarkin satumainen rullakiviranta

Luovttat (Rullesteinsfjæra) on Finnmarkissa sijaitseva luonnon muovaama ja hyvin erityislaatuinen rullakiviranta, jonka pyöreiksi hiotuneita värikkäitä kiviä ei tohdi uskoa todeksi.

Mitkään kuvat eivät tee oikeutta Luovttatin kivien kauneudelle. Ne pitää nähdä omin silmin.

Aivan vesirajan tuntumassa kivien väri on mitä loisteliain, eikä näkyä tahdo uskoa todeksi. Kiviä on kaiken värisiä, vain muoto on yhtenäinen: miljoonien vuosien saatossa pyöreiksi hioutuneet kvartsit helisivät rannoille osuvista aalloista kuin pussillinen marmorikuulia.

Lue lisää Luovttatin rannasta ja katso reittikuvaus »

 

luovttat

 

PORSANGER

Lakselv (Lemmijoki), oma kotikaupunki

Finnmarkin läänissä, Porsangerin kunnassa sijaitseva Lakselv (Lemmijoki) tunnetaan etenkin lohenkalastajien keskuudessa: Lakselva-joki on yksi Euroopan parhaista suurlohijoista, mikä oli myös yksi syy omalle muutollemme.

Kalastuksen lisäksi Porsangerin kunnasta löytyy myös kaunis Stabbursdalenin kansallispuisto, upea Silfarin kanjoni sekä kolmen Porsijärven kierros, joka alkaa vain lyhyen matkan päässä Lakselvin keskustasta.

Myös Ritaojan kierroksella kannattaa patikoida!

 

Maisema Ritaoja kierrokselta.

 

Kuinka monta päivää Pohjois-Norjaan kannattaa varata?

Pohjois-Norjaan tutustuu parhaiten vähintään viikon, tai mieluusti kahden, mittaisella automatkalla. Automatkailijoiden kannattaa myös lukaista aiemmin kirjoittamani artikkeli Norjan automatkailusta, sillä tietullit ja lauttamaksut saattavat aiheuttaa hämmennystä. Norjan lainsäädännön mukaan jokaisesta norjalaisesta autosta tulee myös aina löytyä huomioliivit ja niiden puuttumisesta voi saada tuntuvat sakot. Tämä artikkeli kannattaa siis lukea ja pinnata talteen seuraavaa Norjaan suuntautuvaa automatkaa varten.

Tallenna itsellesi Pohjois-Norjan kartta

Norja on valtavan pitkä maa, ja välimatkat ovat pitkiä myös pohjoisessa. Ajamista hidastavat myös kapeat ja kiemuraiset tiet, 80 km:n nopeusrajoitukset sekä lukemattomat vuonot, joiden kiertämiseen saattaa mennä useita kymmeniä kilometrejä. Löydät tämän linkin takaa virallisen Pohjois-Norjan kartan, josta voit tarkastella kohteiden etäisyyksiä.

Jokamiehenoikeudet Norjassa

Norjassa jokamiehenoikeudet ovat suunnilleen samat kuin Suomessa: Leirin saa pystyttää väliaikaisesti, kunhan ei häiritse asutusta tai tuhoa luontoa. Lofootit kuitenkin tekevät tässä asiassa pienen poikkeuksen, sillä kohde on nykyisin jo vähän liiankin suosittu. Jos siis näet No Camping -kyltin, älä pystytä telttaa, sillä tässä tapauksessa jokamiehenoikeudet eivät päde.

Sananen tulenteosta: vaikka Suomessa nuotion sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, Norjassa avotulen teko on sallittua – paitsi metsissä, missä se on kokonaan kiellettyä 15.4. – 15.9 välisenä aikana. Ei siis kannata yllättyä lukuisten tulentekopaikkojen määrää, joita on rakennettu sinne tänne.