Kaikki sai alkunsa siitä, kun roomalainen muralisti, katutaiteilija ja suurien pintojen maalaaja nimeltään Nico, Niko tai Hitnes, kirjoitti Laurille.

“Hän oli saanut ystävänsä kautta tietää meidän valassafarista ja halusi toteuttaa projektinsa juuri Støn kalastajakylässä”, Lauri kirjoittaa blogissaan.

Siinä lyhykäisyydessään, kuinka maailmallakin tunnettu Hitnes (käytän hänestä tätä nimeä) saapui naapuri saarellemme ja vietti kolme viikkoa valaiden maailmaan tutustuen, kunnes siirsi suuret merinisäkkäät sekä meren tunnelmat kalastajakylän seinille – luvatta ja luvan kanssa.

Maalauksista tuli aivan upeat!

Arctic Whale Toursin toimisto uudessa asussaan.

Stø Vesterålen Arctic Whale tours valassafari

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

 

Tässä kuvassa Lauri odottelee valassafarin asiakkaita saapuviksi. Kesäisin (jolloin valaat liikkuvat tällä alueella) Støssä operoi Arctic Whale Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Merimatkalla näkee myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja.

Arctic Whale Tours risteilee aina valaiden ehdoilla; heidän valassafarinsa on Norjan eettisimpiä. He ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

Voit tutustua yritykseen heidän verkkosivustonsa kautta, vaikka tämän vuoden valassafarit on jouduttu siirtämään kesälle 2021. Mikäli kuitenkin mielit valassafarille, onnistuu se kesän 2020 aikana Andenesissa.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

 

Maalauksia voi nähdä ympäri kylää: “Valassafarin julkisivu, kalatehtaan öljysäiliö, vanhan verkkovajan kivijalka ja leirintäalueen vieressä oleva harmaantunut entinen kalatehdas saivat jokainen omansa”, Lauri kertoo.

Pienestä koostaan huolimatta Stø on Norjan tärkeimpiä perinteisiä siimakalastuskyliä. Perinteinen siimakalastuskylä on sellainen, jossa siimat koukutetaan maissa, vaikka nykyään onkin käytössä paljon automaattisesti toimivia siimalaivoja, joissa kone syötittää siiman laivassa. Støssä kaikki tehdään kuitenkin perinteisen kaavan mukaan käsin. Minäkin olen päässyt sitä kokeilemaan, kun vierailimme toissa vuonna paikallisessa koukuttamossa.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Stø Vesterålen Arctic Whale tours valassafari

Cutted-niminen teos on myös kannanotto valaanpyyntiä vastaan.

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

 

Cutted-niminen teos, jossa valas on maalattu kahden seinän väliin, on Hitnesin kannanotto valaanpyyntiä vastaan. Sen sijaan alempaa maalausta voi kukin tulkita huumorintajunsa mukaan.

 

Sto-2

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

 

Stø on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde, jonka lähettyviltä löytyy myös aavekaupungista eloon herännyt Nyksund, Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningrutan satumaisiin maisemiin johdattava luontopolku sekä maan mainio kierrätyskeskus, jossa kannattaa maistaa sveleä, Norjan lahjaa maailmalle. Svele on joko pannukakku tai räiskäle, jonka välistä löytyy voita sekä ruskeaa juustoa. Kahvilan tuotteet leivotaan itse, ja valikoima vaihtelee päivittäin.

Voit lukea Vesterålenin matkavinkeistä enemmän Lofoottien ja Vesterålenin matkaoppaasta, jonne olen kerännyt omat vinkkini molemmille alueille.

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center