Vesterålen – Støn kuvaukselliset valas-muraalit

Kaikki sai alkunsa siitä, kun roomalainen muralisti, katutaiteilija ja suurien pintojen maalaaja nimeltään Nico, Niko tai Hitnes, kirjoitti Laurille.

Vesterålen, Norja. “Hän oli saanut ystävänsä kautta tietää meidän valassafarista ja halusi toteuttaa projektinsa juuri Støn kalastajakylässä”, Lauri kirjoittaa blogissaan.

Siinä lyhykäisyydessään, kuinka maailmallakin tunnettu Hitnes (käytän hänestä tätä nimeä) saapui naapuri Vesteråleniin ja saarellemme ja vietti kolme viikkoa valaiden maailmaan tutustuen, kunnes siirsi suuret merinisäkkäät sekä meren tunnelmat kalastajakylän seinille – luvatta ja luvan kanssa.

Maalauksista tuli aivan upeat!

Arctic Whale Toursin toimisto uudessa asussaan. Stø, Vesterålen.

Stø Vesterålen Arctic Whale tours valassafari
Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Lauri poseeraa Støn (Vesterålen) Arctic Whale Tours -valassafarin toimiston edessä.

 

Tässä kuvassa Lauri odottelee Støn (Vesterålen) valassafarin asiakkaita saapuviksi. Kesäisin (jolloin valaat liikkuvat tällä alueella) Støssä operoi Arctic Whale Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Merimatkalla näkee myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja.

Arctic Whale Tours risteilee aina valaiden ehdoilla; heidän valassafarinsa on Norjan eettisimpiä. He ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa. Voit tutustua yritykseen sekä varata valassafarin heidän verkkosivustonsa kautta.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Vesterålen on kaskelottien koti.

 

Maalauksia voi nähdä ympäri kylää: “Valassafarin julkisivu, kalatehtaan öljysäiliö, vanhan verkkovajan kivijalka ja leirintäalueen vieressä oleva harmaantunut entinen kalatehdas saivat jokainen omansa”, Lauri kertoo.

Pienestä koostaan huolimatta Vesterålenin Stø on ollut ja on historiallisesti edelleen Norjan tärkeimpiä perinteisiä siimakalastuskyliä. Perinteinen siimakalastus tarkoittaa menetelmää, jossa siimat koukutetaan maissa. Nykyään on nimittäin käytössä myös paljon automaattisesti toimivia siimalaivoja, joissa kone syötittää siiman laivassa. Støssä kaikki tehdään kuitenkin perinteisen kaavan mukaan käsin. Minäkin olen päässyt sitä kokeilemaan, kun vierailimme toissa vuonna paikallisessa koukuttamossa.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Stø Vesterålen Arctic Whale tours valassafari

Cutted-niminen teos on myös kannanotto valaanpyyntiä vastaan.

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

 

Cutted-niminen teos, jossa valas on maalattu kahden seinän väliin, on Hitnesin kannanotto valaanpyyntiä vastaan. Sen sijaan alempaa maalausta voi kukin tulkita huumorintajunsa mukaan.

 

Sto-2

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

 

Stø, Vesterålen

Vesterålenin Stø on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde, jonka lähettyviltä löytyy myös aavekaupungista eloon herännyt Nyksund, Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningrutan satumaisiin maisemiin johdattava luontopolku sekä maan mainio kierrätyskeskus, jossa kannattaa maistaa sveleä, Norjan lahjaa maailmalle. Svele on joko pannukakku tai räiskäle, jonka välistä löytyy voita sekä ruskeaa juustoa. Kahvilan tuotteet leivotaan itse, ja valikoima vaihtelee päivittäin.

Voit lukea Vesterålenin matkavinkeistä enemmän Lofoottien ja Vesterålenin matkaoppaasta, jonne olen kerännyt omat vinkkini molemmille alueille.

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center