Preikestolen – Pulpit Rockin huipulla

Koska tähän saakka reissut ovat menneet järjestäen putkeen, tilaus ensimmäiselle karvaalle pettymykselle oli väistämättä sisässä: tiheät pilvet verhosivat viiden metrin päässä olevan ihmisen sellaiseen sumuvaippaan, että olo tuntui hetken aikaa kovin yksinäiseltä Preikestolen huipulla, pystysuoran seinämän reunalla.

Lysefjordin maisemat mahtipontisella tavalla avaava näkymä Preikestolen (tunnettu myös nimellä Pulpit Rock) huipulta on koettava kerran elämässään. Parhaassa tapauksessa sää on kuin morsian, aurinkoinen ja ihana, mutta minun tuurillani maisemaa verhosi paksu hernerokkasumu. Se ei toisaalta haitannut, sillä sain taltioitua kuvia, joita ei juuri sosiaalisessa mediassa nähdä.

Kuuden kilometrin pituinen vaelluspolku alkaa Preikestolen Fjellstue -lodgelta. Vaativan, ajoittain hyvinkin jyrkän ja pientä seikkailuhenkeä tarvitsevan luontopolun suorittamiseen kannattaa varata 4-5 tuntia. Nousumetrejä reitille kertyy 350 m, mikä saattaa kuulostaa vähältä, mutta ottaa kyllä retkeilijältä luulot pois.

 

Preikestolen Pulpit Rock

 

Vierailin kohteessa kesäaikaan, mutta maisemia voi saapua ihailemaan toukokuusta lokakuun loppuun. Vaellukseen voi myös yhdistää vuonoristeilyn, joka ajaa edes taas maisemaa halkovaa vuonoa. Kohde on yksi Norjan suosituimmista ja siksi myös hyvin vilkas, ihmisiä retkeilee täällä paljon. Mikäli siis haaveilet vähäisemmästä ihmislaumasta, lähde kapuamaan yöttömän yön aikaan ja saavut perille ihailemaan aamun pehmeää valoa. Ellei sinulle käy, kuten minulle.

Lähimmät majoitusmahdollisuudet löytyvät Preikestolen Fjellstuelta sekä Lilland-hotellista. Stavangerista pääsee lautalla Tauhun ja Tausta bussilla Preikestolenin juurelle. Lautta-bussi-yhdistelmä kustantaa 240 kruunua.

 

Preikestolen Pulpit Rock

 

Minun tapauksessani maisema näytti tältä, mutta parhaina päivinä maisema on näin upea.

Preikestolenin maisemat kirkkaana kesäpäivänä.

Preikestolen Pulpit Rock

Noustessani kirjaimellisesti pilviin, vesi tiivistyi iholle, vaatteisiin ja hiuksiin. Liukkaat kivet tekivät kiipeämisestä haastavaa, ja aika ajoin suoritetut ysikympin nousut kirpaisivat pohkeissa. Tiesittekö, että yli 70 000 ihmistä nousee näihin maisemiin vuosittain? Suurin osa älyää pukea kunnon varusteet, mutta kyllä niitä pikkutakkisankareita ja converse-tossuja tuli tälläkin reissulla vastaan.

Vaikka onnistuisit löytämään kuinka edullisen hostellin tai kuinka huokeat lennot tahansa, ja vaikka saisit sumplittua lomat yksiin parhaimpien ystäviesi kanssa, säähän et pysty vaikuttamaan. Ja kyllähän se veti vähän isommankin tytön hiljaiseksi, kun upeat maisemat jäivät pelkäksi haaveeksi. Toisaalta, haaste oli suoritettu onnistuneesti, lenkkarit eivät liukastuneet märiltä kiviltä ja matka meni muutenkin nopeasti – kiipesimme vuoren päälle ja laskeuduimme takaisin alas kolmessa tunnissa.

 

Preikestolen Pulpit Rock

Preikestolen Pulpit Rock

Preikestolen Pulpit Rock

 

Mutta onhan jokaisella kolikolla kääntöpuolensa. Kun on kerran puraissut huuleensa tarpeeksi kovaa, alkavat silmät erottaa jotain kaunistakin. Hämähäkinseitit, varvut ja nurmitupsaat koreilivat luonnon omilla helmillä. Tyynet, pienet lammikot huilasivat hiljaa siellä täällä. Suopursut painoivat raskaat, märät päänsä kumaraan ja odottivat kiireettöminä sitten jossain vaiheessa ilmaantuvaa auringonpaistetta.

Preikestolenin ja ihmisten silhuetit piirtyivät upeasti harmaata sumuseinää vasten. Onneksi kauneus on katsojan silmässä.

 

Pulpit Rock

Pulpit Rock

Pulpit Rock

Pulpit Rock

Pulpit Rock

 

Haluatko lukea lisää Norjan vinkkejä?

Muutin Pohjois-Norjaan vuonna 2018, ja olen kirjoittanu paljon myös Norjan vähemmän tunnetuista kohteista. Asuin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, josta kirjoittamani artikkelit löydät tämän linkin takaa. Jos haluat lukea enemmän kohdennettuja vinkkejä samaiselle alueelle sekä Lofooteille, klikkaa itsesi Vesterålenin ja Lofoottien matkaoppaaseen.

Mikäli mielit valassafarille, lue tovi sitten julkaisemani artikkeli Støn kalastajakylästä ja alueen upeista muraaleista, ja hyppää Arctic Whale Toursin tai Andenesin valassafarien kyytiin. Vieraile samalla myös aavekaupungista kesäkohteeksi heränneessä Nyksundin kylässä sekä Norjan kuningattaren mukaan nimetyllä, henkeäsalpaaviin maisemiin johdattavalla Dronningrutan luontopolulla.

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center