Grossglockner – Itävallan korkein ja komein alppitie

Tätä kirjoittaessani tuntuu siltä, että sumu ja pilvet kulkevat usein matkakumppaneinani. Ei sillä että se haittaisi, sillä kyllähän ilmassa leijuva näkymätön vesihöyry pieniksi pisaroiksi tiivistyessään tekee oikeutta valokuville.

Pilvet vain korostavat maisemien mahtipontisuutta.

Vastaavaa sääilmiötä on ihmetelty muun muassa aamu-unisella Utön majakalla, sumuisessa Suomenlinnassa, hernerokkaverhon taa piiloutuneella Norjan Preikestolenilla ja nyt viimeisimpänä Itävallan sateisessa Hallstatissa.

Myös tämä kirjoitus sijoittuu Itävaltaan. Pilvien kanssa.

 

Alppitie

Alppitie

 

Tämä Hohe Tauernin kansallispuistoa halkova Itävallan korkein ja kuuluisin The Grossglockner High Alpine Road on maisemiltaan varmasti yksi maailman kauneimmista asfalttiteistä. Yksityisauton taksa aina 2 500 metriin nousevalla ja 48 kilometrin pituisella tiellä kustantaa 34 €, moottoripyörällä kympin vähemmän.

Tänne tai ylipäätään minne tahansa vuoristoon lähtiessään autosta pitää tarkistaa jarrut, sillä korkeuserojen vaihdellessa ja alamäkien ollessa aika ajoin varsin pitkiä, eivät ylikuumenevat palat ole leikin asia. Moottorijarrutus on ensisijainen hidastamiskeino, ja jarrupoljinta kannattaa polkea ennemmin lyhytaikaisesti ja terävästi kuin laahata pitkiä aikoja. Kaikissa automaattivaihteisissa autoissa moottorijarrutus ei välttämättä ole mahdollista, mutta meidän kiesistä tuo kyseinen toiminto onneksi löytyi.

 

Alppitie

Road trip

 

Pysähdyttiin hetkeksi, vaikka näissä maisemissa olisi viettänyt taukoaan pidemmänkin aikaa.

Kuten aiemmassa kirjoituksessani vinkkasin, Itävallan eväsleipäpolitiikka on mainio ja noudatimme samaa kaavaa myös tällä reissulla. Kyytipoikana toimi jälleen kerran kaakao sen lukeutuessa omiin suosikkijuomiin ulkomailla reissatessa.

Syytä en osaa kertoa.

 

Hoch Alpenstrasse

 

Serpenttiiniteiden huipulla sijaitseva Edelweisshütte ei ollut lainkaan niin kallis kuin kuvittelimme: yö olisi kustantanut noin 30 euroa, ja kyllähän täällä nyt viettäisi ainakin yhden yön maisemia  ja auringonlaskua ihaillen.

Bongattiin myös aivan mainio ja vähän huvittavakin erään pickupin lavalle köytetty makuukoppi, jollaisella minäkin lähtisin kiertämään maailmaa. Ja jokaisesta maasta liimaisin tarran takaseinään, ihan kuten tässäkin.

 

Alppitie

Alppitie

Alppitie

Alppitie

Alppitie

 

Tuolla se näkyy! 3 798 metriin kurkottava Grossglockner – Itävällan korkein vuori ja yksi Alppien korkeimmista huipuista. Mutta kyllä ne maisemat vaan olivat komeita täältä 2 504 metristäkin, Edelweissspitzen huipulta.

 

Alppitie

Alppitie

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit sekä helmiä arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center