Lisää nämä Norjan vuonot reissulistallesi!
Norjan vuonot ovat vaikuttavia ja upeita, jääkaudenaikaisia luonnonmuodostelmia, jotka sijaitsevat pääsääntöisesti pitkin maan länsirannikkoa.
Norjan vuonot ovat tunnettuja upeista maisemistaan – jylhistä ja korkeista terävähuippuisista vuorista, jyrkistä kallioseinämistä, pärskyvistä vesiputouksista sekä vehreistä laaksoista. Vuonoluonto on ympäristöltään monipuolisia, sillä tänne mahtuu niin alppimaisia olosuhteita kuin vihantia niittyjä ja tuuheita metsiä, unohtamatta tietenkään rannikoita ja niiden meriluontoa.
Vuonot ovat syviä, kapeita ja pitkiä lahtia, jotka on muodostuneet jäätiköiden sulamisen myötä tuhansia vuosia sitten. Tuolloin jäätiköt kaiversivat maaperää vähitellen, minkä seurauksena meri täytti Äiti Maan uurtumat solat.
Norjan kaksi kuuluisinta vuonoa, Geirangerfjord ja Nærøyfjord, on listattu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Geirangerfjord on tunnettu sykähdyttävistä maisemistaan sekä Seven Sisters -vesiputouksesta. Nærøyfjord puolestaan maankuulu kapeudestaan ja äärimmäisen jyrkistä rinteistään, jotka nousevat jopa 1 400 metriä merenpinnan yläpuolelle.
Norjan vuonoihin voi tutustua monin tavoin, kuten risteilyillä, patikoiden, pyöräillen ja meloen. Vuonot ovat olennainen osa Norjan kulttuuria ja luontoa. Meille matkailijoille ne tarjoavat unohtumattomia elämyksiä ja toinen toistaan kauniimpia maisemia.
Norjan vuonot: 11 upeaa luontokohdetta
- Geirangerinvuono
- Sognevuono
- Aurlandsfjord & Nærøyfjord
- Porsanginvuono
- Hardangerinvuono
- Lysevuono
- Trollfjord
- Lyngenvuono (Yykeänvuono)
- Trondheiminvuono
- Oslonvuono
- Varanginvuono
Norjan vuonot kartalla
Yllä olevasta kartasta löydät Norjan vuonot kartalla. Voit tallentaa kartan itsellesi (Google MyMaps) klikkaamalla otsikon perässä olevaa tähteä. Saat kohdelistan auki, kun klikkaat otsikon edellä olevaa nuolella varustettua kuvaketta.
Geirangerinvuono
📍 Møren ja Romsdalin lääni
🗺️ Länsi-Norja
📏 Vuonon pituus: 15 km
Geirangerinvuono on Norjan kruununjalokiviä, yksi maan ja jopa koko maailman kuuluisimmista vuonoista.
Ylväs luonnonmuodostelma ansaitsi paikkansa UNESCON maailmanperintölistalla yhdessä Nærøyfjordenin kanssa vuonna 2005. Upeasti ryöppyävä Seitsemän sisarta -vesiputous lukeutuu yhdeksi kohteen suosituimmista nähtävyyksistä, samoin risteilysatamat Gudvangen ja Geiranger. Huikeimmat näkymät avautuvat Trollstigen-maisemareitiltä sekä Geiranger Skywalkilta.
Tien n:o 63 jyrkin ja mutkittelevin osuus löytyy Geirangerin ja Eidsdalin väliltä ja on nimeltään Ørnevegen (Eagle Road). Ilmaiselta näköalapaikalta, Ørnesvingenilta, aukeavat henkeäsalpaavat näkymät maailmanperintökohteisiin kuuluvalle Geirangerfjordille.
Vuonna 1939 avattu Nibbevegenin maksullinen tie johdattaa sinut Djupvasshyttasta (1038 m) Dalsnibban näköalapaikalle, joka on Euroopan korkein tieltä aukeavalta vuononäkymä 1500 metrin korkeudessa merenpinnasta.
Saapuminen Geirangerille
Geirangeriin on tarjolla neljä vaihtoehtoista reittiä:
- Bussilla: Bussiyhteydet Ålesundista kulkevat ympäri vuoden, joskin kesäaikaan on tarjolla enemmän suoria reittejä. Niihin sisältyy autolautta Hellesyltin ja Geirangerin välillä.
- Lautalla: Huhtikuusta lokakuulle Ålesundista liikennöi suora lautta Geirangerinvuonolle.
- Autolla: Omalla tai vuokra-autolla voi kesäaikaan hurauttaa kohteeseen Ålesundista tai Åndalsnesista. Samalla pääset kokemaan kiermutelevan Trollstigenin ajoelämyksen!
- Risteily: Kohteeseen voi saapua myös Hurtgrutenin risteilyllä, joka lähtee Bergenistä.
Sognevuono
📍 Sognin ja Fjordanen lääni
🗺️ Länsi-Norja
📏 Vuonon pituus: 205 km
Vuonojen kuninkaaksi maisemiensa ja mittojensa puolesta kutsuttu Sognefjord on Norjan pisin ja syvin vuono. Täällä merenkieli työntyy yli 160 kilometrin mitalta sisämaahan asti.
Kunnioitettavalla 205 kilometrin pituudellaan Sognevuono on maailman toiseksi pisin vuono Grönlannin Scoresbynsalmen (350 km) jälkeen. Vuonon rannoilla kohoavat vuoret kirivät aina 1700 metrin korkeuteen ja tarjoavat upeita patikointimahdollisuuksia Norjassa matkaileville. Alueella sijaitsevat myös Jotunheimiin ja Jostedalsbreen kansallispuistot, ja senhän ehkä tiedätkin, että juuri Jotunheimista löytyy Norjan korkein vuori, Galdhøpiggen (2469m).
Huiman syyvytensä (1308 m) vuoksi vuonossa on mahdollista seilata suuremmillakin laivoilla.
Mikäli mielit pintamatkailla enemmänkin, hyppää junan kyytiin Flåmissa! Tällä Myrdalin vuoristokylään päättyvällä junamatkalla pääset näkemään alueen kauneimpia maisemia. Flåmista pohjoiseen löytyy myös UNESCOn suojelema Urnesin sauvakirkko, joka on rakennettu 1100-luvulla.
Saapuminen kohteeseen
Sognefjordin tavoittaa helpoiten Bergenistä, jonne voit saapua junalla tai lentäen. Bergenistä Sognefjordiin on tarjolla neljä eri reissuvaihtoehtoa.
- Autolla: Riippuen määränpäästä, Bergenistä ajaa Sognefjordiin 2–3 tunnissa.
- Junalla: Sognefjordin rautatieasema on nimeltään Flåm, jonne on matkaa Bergenistä noin 4 tuntia.
- Lautalla: Bergenistä kulkee päivittäin lauttoja Sognefjordin kyliin. Paluumatka Flåmiin kestää pikalautalla noin viisi ja puoli tuntia.
- Lentokoneella: Sogndalista löytyy myös pieni lentokenttä, josta operoidaan päivittäin Osloon ja Bergeniin.
Aurlandsfjord & Nærøyfjord
📍 Aurlandin lääni
🗺️ Länsi-Norja
📏 Vuonon pituus: Aurlandsfjord 29 km, Nærøyfjord 18 km
Aurlandsfjord ja Nærøyfjord ovat Sognevuonon ”sivuhaaroja”. Kun Aurlandsfjordin maisemissa sijaitsevat aiemmin mainitut Flåm ja Myrdal, Nærøyfjordissa voit tutustua kauniiseen Gudvangenin kylään, jonka läheisyydessä sijaitsevat Kjellfossenin putoukset.
Matkan mittaa kohteiden välillä leikkaa Flåmin ja Gudvangenin välillä sijaitseva ja samalla yksi Norjan pisimmistä tunneleista, karvan yli 11 km pitkä Gudvangentunnelen.
Porsanginvuono
📍 Finnmarkin lääni
🗺️ Pohjois-Norja
📏 Vuonon pituus: 123 km
Moni Nordkappiin ja Honningsvågiin sekä Varangin niemimaalle reissannut matkailija on ohittanut Norjan neljänneksi pisimmän Porsanginvuonoon.
Vuonon pohjukassa sijaitsee Lakselvin kylä, paikka jossa itsekin asun. Kylää halkova Lakselva-joki on varsin suosittu lohenkalastajien keskuudessa.
Täältä löytyvät myös upea Stabbursdalenin kansallispuisto, iki-ihana Porsijärvien kierros sekä Lohtivaaran tuntureilla kiertävä kuvankaunis Ritajärven luontopolku. Matkalla Varangille ei kannata sivuuttaa Silfarin kanjonia, joka on helposti saavutetta huikaisevan kaunis luonnon nähtävyys. Täällä voit myös pulahtaa ja snorklata!
Porsangerinvuonossa sijaitsevat takuulla yhdet Norjan upeimmista saaristonähtävyyksistä, kuten dolomiittikivestä tunnettu Reinøya. Tiesitkö, että täältä alkava dolomiittivyö halkoo läpi Euroopan ja päätyy aina Pohjois-Italian Tre Cime di Lavaredolle asti?
Hardangerfjord
📍 Hordalandin lääni
🗺️ Länsi-Norja
📏 Vuonon pituus: 179 km
Hordalandin läänissä sijaitseva Hardangerinvuono on maailman neljänneksi pisin ja Norjan toiseksi pisin vuono 179 kilomterin pituudellaan. Syvimmillään vuono on yli 800 metriä.
Alueen tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuu ehdottomasti Trolltunga eli Peikon kieli, Ringedalsvatnet-järven ylle 1100 metriin merenpinnasta kohonnut luonto- ja kuvauskohde. Täällä voit tehdä myös opastetun retken Folgefonnan jäätikölle risteilijän tai vaihtoehtoisesti kajakin kyydissä.
Alueelta löytyvät myös upeat Vøringsfossenin putoukset, joka syöksyvät alas kalliolta 182 metristä.
Sørfjordin kärjessä sijaitseva ja vesiputouksistaan tunnettu Oddan kaupunki on hyvä tukikohta Hardangerfjordin alueen tutkimiselle. Odda sijaitsee Folgefonna-jäätikön ja Hardangerviddan kansallispuiston välisellä vuoristotasangolla, joka on tunnettu etenkin pyöräily- ja kävelyreiteistään.
Hyvä tietää: Monet alueen retkeilyreitit ovat avoinna kesäkuusta syyskuuhun.
Hardangerinvuonolle pääset helpoiten lentämällä Bergeniin, josta on bussiyhteys vuonolle.
Lysevuono
📍 Ryfylken lääni
🗺️ Länsi-Norja
📏 Vuonon pituus: 40 km
Kapua Lysevuonon upeisiin maisemiin ja vieraile Etelä-Norjan tunnetuimmilla kielekkeillä, Preikestolenilla ja Kjeragilla! Reippaimmat ottavat haasteen vastaan ja nousevat Flørlin 4 444 puista porrasta.
Lysevuono (Lysefjord) on eteläisin Norjan suurimmista ja komeimmista vuonoista. Tätä 40 kilometrin pituista vuonoa reunustavat jääkaudenaikaiset jyrkät ja massiiviset vuoret, joiden korkeus kohoaa paikoitellen yli 1000 metriin.
Lysevuonoa ei suotta hehkuteta Rogalandin alueen komeimmaksi vuonoksi – se on sitä koko maan mittapuun mukaan.
Mikäli saavut tänne, vieraile myös kuvauksellisessa Stavangerin kaupungissa!
Saapuminen kohteeseen
Lysefjordiin pääsee maanteitse tai lautalla Stavangerin kaupungista, jota palvelee lentokenttä ja rautatieasema.
- Autolla: Aja Stavangerista Taun kylään (n. 25 minuuttia), josta voit jatkaa autolautan kyytiin. Rannasta on ajomatkaa Lysevuonolle vielä noin 20 minuuttia.
- Bussilla ja lautalla: Hyppää Stavangerista (kesäaikaan) bussin tai lautan kyytiin kohti Tauta, josta matka jatkuu Forsandiin. Bussi+lauttamatka kestää noin 2 tuntia.
Trollfjord
📍 Lofootit
🗺️ Pohjois-Norja
📏 Vuonon pituus: 2,5 km
Pohjois-Norjassa, lähellä Svolværiä, Lofooteilla sijaitsee lyhyt ja kapea mutta sitäkin upeampi Trollfjordin peikkovuono. Toisin kuin monet muut Norjan vuonot, tämä kohde on suosittu etenkin revontulten ja kaamoksen aikaan.
Trollfjord on epäilemättä yksi alueen suosituimmista turistinähtävyyksistä. Niin Lofootit, Raftsundet kuin Trollfjordenin majesteettiset ”peikkohuiput” tulivat turisteille tutuiksi jo 1800-luvun puolivälissä. Osa kunniasta kuuluu Saksan keisarille Wilhelm II:lle, joka kesällä 1889 lähti ensimmäiselle Pohjois-Norjan matkalleen ja vieraili sittemmin usein Digermulenissa ja Trollfjordin maisemissa.
Vinkkinä mainittakoon myös Vesterålenin vuonoristeily Skipnesin autottomalle saarelle. Laiva risteilee kesäaikaan Nyksundin satamasta.
- Autolla Lofooteille – koe unohtumaton automatka Pohjois-Norjaan
- Lofoottien parhaat telttapaikat ja leirintäalueet
- Lue Lofoottien matkaopasta ja tallenna itsellesi alueen kartat
- Kurkkaa täältä Pohjois-Norjan 10 huikeinta luontokohdetta
Lyngenvuono (Yykeänvuono)
📍 Tromssan lääni
🗺️ Pohjois-Norja
📏 Vuonon pituus: 85 km
Lyngenvuono eli Yykeänvuono tai Yykeänmuotka on 85 kilometriä pitkä vuono Tromssan läänissä Pohjois-Norjassa. Vuono alkaa pohjoisessa Sørklubbenista ja päättyy Meleniin sisämaassa. Kohde on kaunis kaikkina vuodenaikoina, vaikka eniten täällä vieraillaan talvella ja nimenomaan laskureissuilla.
Täällä maisemaa hallitsevat jylhät ja lumiset vuorenhuiput, jotka ovat upeimmillaan Lyngenvuonon länsipuolella sijaitsevalla Lyngenin niemimaalla. Siellä maisemaa dominoi upea, terävähuippuinen Lyngen Alpsin vuoriryhmä (Lyngsalpan).
Trondheiminvuono
📍 Sør-Trøndelagin ja Nord-Trøndelagin lääni
🗺️ Länsi-Norja
📏 Vuonon pituus: 130 km
Trondheiminvuono sijaitsee Sør-Trøndelagin ja Nord-Trøndelagin läänien alueella Länsi-Norjassa. Vuono on Norjan kolmanneksi pisin 130 kilometrin pituudellaan.
Kohde on myös historiallisesti mielenkiintoinen, sillä täältä löytyy Munkholmenin linnoitussaari. Ensimmäiset merkinnät Munkholmenin saaresta ovat peräisin 900-luvun loppupuolelta, jolloin viikingit käyttivät saarta teloituspaikkana. Teloitetut nostettiin näkyvälle paikalle varoituksena muualta saapuville rikollisille ja poliittisille vastustajille. Munkholmenin linnoitus rakennettiin 1700-luvulla entisen 1100-luvulta peräisin olleen benediktiiniluostarin paikalle.
Trondheiminvuono on tunnettu myös rikkaasta meriluonnostaan. Kohde on lintubongareiden mutta myös sukeltajien paratiisi, sillä vuonossa tavataan enemmän kalalajeja kuin muissa Norjan vuonoissa. Lisäksi pinnan alla pääsee ihastelemaan koralleja ja ihmettelemään toisen maailmansodan aikaisia lentokoneen hylkyjä.
Varanginvuono
📍 Sør-Trøndelagin ja Nord-Trøndelagin lääni
🗺️ Länsi-Norja
📏 Vuonon pituus: 130 km
Varanginvuono on Finnmarkin läänissä sijaitseva noin 100 kilometrin pituinen itään aukeava Barentsinmeren lahti. Länsiosassaan ”vuono” on noin kahdeksan kilometriä leveä, mutta sen suuosa on Vuoreijan ja Kirkkoniemen kaupunkien välillä kymmeniä kilometrejä.
Varangin niemimaan kuvaukselliset maisemat ovat saaneet alkunsa ja muotonsa ennen viimeistä jääkautta.
Alueen 440 miljoonaa vuotta vanhat sedimenttikivet muodostavat kerrossarjoja, jotka ovat monin paikoin jyrkästi pystyyn kääntyneitä. Näitä kuvauksellisia kivimuodostelmia näkee ympäri Varangia, etenkin Berlevågin suunnalla lähellä Kjølnesin majakkaa.
Tilaa retki- ja varustevinkit
Ja saat tiedon uusista julkaisuista sähköpostiisi.
Kiitos!
Sydämelliset kiitokset. Tarkkaile sähköpostiasi.
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.
2 Comments
Add comment Peruuta vastaus
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Geirangerfjord ja Nærøyfjord ovat pitkään olleet itselläni haaveissa, varmaan juuri Unesco-statuksensa vuoksi. Mutta paljon muitakin upeita vuonoja Norjassa tosiaan olisi. Muutamaa näistä olen jo päässyt itsekin ihailemaan, mutta suurin osa oli vielä tuntemattomia.
Nuo kaksi ovat kyllä ihan upeita kohteita! Geirangerin läpi kuljettiin, kun muutettiin puoliso Oslosta silloiselle kotisaarelle Gisloyalle. Sitä reissua en unohda ikinä. <3