Miten Norjan tunnetuin kivenlohkare on päätynyt niille sijoilleen?

Tarun mukaan tuntematon Kivimies kantoi Kjeragbolten-kiven yli 1000 metrin korkeuteen ja asetti sen kahden kallioseinämän väliin – paikalle, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Kjerag.

Kjeragin vaellus on yksi Etelä-Norjan suosituimmista reiteistä, eikä ihme, sillä se on saanut virallisen Norwegian Scenic Hikes -sertifikaatin.

Norjan länsirannikolla, Rogalandin läänissä, Forsandin kunnassa ja Preikestolenin kainalossa sijaitseva 1084 metriin merenpinnasta kurkottava Kjerag on upea maisemakohde, joka tarjoaa huikeita näkymiä syviin rotkoihin ja turkoosin sinisenä hohtavalle Lysevuonolle.

lysevuono
Huipulla kannattaa viivähtää tovi Lysevuonon upeissa maisemissa.
Kjerag ja Kjeragbolten
Kjeragbolten-kivi sijaitsee kahden kalliolohkareen välissä, yli 1000 metrin korkeudessa.

Pamauksia ja savua, mitä Kjeragilla oikein tapahtuu?

Jos kuulet laukauksen ja näet savua, sinun tuskin tarvitsee huolestua. Aika ajoin tapahtuva luonnonihme kuvailtiin erään insinöörin toimesta ensi kerran jo vuonna 1855.

Hänen tarinansa kuuluu näin: ”I first heard a few bangs that gradually became more frequent and stronger, then I heard a terrible noise as I witnessed a beam of light shooting horizontally out from the rock and into the middle of the fjord, where it dissolved and vanished”.

Kukaan ei varmuudella tiedä, miksi näin tapahtuu. Paikalliset ovat kuitenkin jo vuosia olettaneet, että äänen ja näyn aiheuttaa vuoresta kovalla paineella purkautuva vesisuihku.

Entä tiesitkö tätä?

Christian Schau teki Kjeragboltenilla, eli 1000 metrissä, nuorallakävelyn maailmanennätyksen 9. elokuuta vuonna 2006. Tarina ei kerro, kuinka paljon hänen päätään huimasi.

Kjerag on myös yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista basehyppykohteista. SBK Basen mukaan kielekkeeltä on tehty yli 57 000 base-hyppyä vuodesta 1994 lähtien.

Lysevuonon maisemissa

Kjerag huipun maisemissa

Näin löydät perille Kjeragiin

Kesäaikaan ota Stavangerista lautta Lysebotniin, josta voit jatkaa omalla autolla tai taksilla Øygardstøliin, Kjeragin vaelluksen aloituspisteeseen. Vaihtoehtoisesti voit ajaa omalla tai vuokra-autolla Sirdalin vuoristotien kautta perille Øygardstøliin, jossa voit parkkeerata auton maksua vastaan.

OBS! Jotta et jää rannalle nuolemaan näppejäsi, varaa lauttamatka etukäteen. Autolautalle mahtuu nimittäin kerrallaan vain 12 autoa, ja jonottajia on aina.

Huomioi, että autoreitti on suljettu talviaikaan, joka alkaa lokakuussa ja voi kestää vuodesta (eli säästä) riippuen jopa toukokuulle asti.

Myös säätiedote kannattaa tarkistaa suunnitellun vaelluspäivän aamuna, jotta tiedät, kannattaako vuorelle lähteä kiipeämään vai kenties odottaa sopivampaa hetkeä.

Sesonkiaikaan tarjolla on myös bussikuljetus, joka lähtee Stavangerista Øygardstøliin.

lysevuonon vaellus

Milloin Kjerag on mahdollista huiputtaa?

Huipun pääse valloittamaan sesonkiaikaan touko-lokakuun aikana. Sesongin ulkopuolella reitti on suositeltavaa kulkea oppaan kanssa. Talvella Kjeragille ei pääse eikä pidä lähteä.

Reitille kannattaa varata omasta vauhdista riippuen 6–10 tuntia. Jos kuvaat paljon tai haluat pitää useamman tauon, aikaa voi kulua enemmänkin. Lähde siis liikkeelle ajoissa!

Nousumetrejä reitillä on hitusen vajaa 800 metriä, ja matkaa Kjeragin vaellukselle kertyy noin 11 kilometrin verran. Reitin varrelle osuu myös köysiratoja, joten hyvä kunto on suotava.

Kjerag

Muista tämä: Kjeragboltenin päältä on yli kilometrin pudotus Lysebotn-vuonon pohjalle.

Ole siis varovainen.

Kaikkien ei ole pakko kiivetä kiven päälle ikuistamaan itseään hurjapäänä. Itse en sitä tekisi.

Hyvää ja turvallista vaellusreissua Kjeragiin!

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center