Lähde road tripille ja ota suunnaksi Norjan 18 kaunista maisemareittiä

Tiesitkö, että Norjasta löytyy 18 kaunista maisemareittiä? Omalla autolla matkailevia hemmotellaan, sillä kurvikkaat tiet tarjoavat upeita näkymiä vuonoille, vuorille, vesiputouksille ja jäätiköille. Nappaa nämä road trip -vinkit talteen seuraavaa Norjan-matkaasi varten!

Harva maa vetää vertoja Norjan road tripille, ja täällä myös arkkitehtuuri tekee oikeutta maan luontokohteille: levähdyspaikat ja komeat rakennukset esittelevät Norjan nähtävyyksiä parhaimmillaan. Mutta tiesitkö, että yksittäisten nähtävyyksien ja kohteiden lisäksi Norjasta löytyy 18 toinen toistaan upeampaa maisemareittiä?

Maisemareitit kiemurtelevat pitkin Norjanmeren rannikkoa ja jylhiä vuoristoteitä pitkulaisen maan pohjois-, länsi- ja keskiosissa. Jos innostut ajamaan kaikki reitit, auton mittariin kertyy huikeat 2 136 kilometriä!

Klikkaamalla kartan kultaisia automerkkejä pääset tutustumaan kuhunkin maisemareittiin hieman tarkemmin. Lisäksi kartalle on merkitty myös kuvauksellisia maisemakohteita, luontopolkuja sekä muita kiinnostavia käyntikohteita.

 

 

Atlantin väylä (Atlanterhavsveien)

Yhdeksi maailman kauneimmista teistä kutsuttu Atlantin väylä (Atlanterhavsveien) mutkittelee Norjan rannikkoa pitkin vajaan neljän tunnin ajomatkan päässä Trondheimista.

Hieman alta 40 kilometrin pituinen maisemareitti Kårvågista Budiin on autoilijoiden lisäksi myös pyöräilijöiden suosiossa. Kaksipyöräisillä liikkuvien kannattaa kuitenkin muistaa, että silloilla tuulee ajoittain hyvin navakasti. Osan vuodesta (talvikaudella) ja erittäin huonolla säällä sillat myös suljetaan.

Silloista korkein ja kuvatuin on nimeltään Storseisundet. Sen tuntumassa Atlantin väylällä sijaitsee levähdyspiste, jossa pääsee kiertämään lyhyen luontopolun ja kuvaamaan erikoisen sillan eri kuvakulmista.

Alun perin kalateollisuuden tarpeisiin rakennettu Atlantin väylä on nykyisin Norjan suosituimpia matkailureittejä.

Norjan maisemareitti

Geirangervuonon majesteettisissa maisemissa

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Geirangervuono on koettava kerran elämässä. Geiranger-nimellä kutsutaan sekä vuonoa että vuonon pohjalla olevaa samannimistä kylää. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat kylän halki kuohuva vesiputous ja lyhyen laivamatkan päässä pärskyvät seitsemän vesiputousta, jotka tunnetaan nimellä Seitsemän siskosta.

Lue lisää Geirangerinvuonon lauttamatkasta täällä »

 

Seitsemän siskosta

Geiranger

 

Vieraile myös Dalsnibban maisematasanteella

Mikäli haluat ikuistaa vuonomaiseman koko komeudessaan, nouse Geirangerin eteläpuolella 1 500 metrin korkeuteen kohoavalle Dalsnibban maisematasanteelle (pääsylippuja myydään matkan varrella). Maltti on valttia tällä tiellä, jolla jokainen autoilee omalla vastuullaan. Maisemat ovat kuitenkin päätä huimaavat!

Geirangerinvuonon pohjoispuolella sijaitsee myös yksi Norjan tunnetuimmista teistä, joka kantaa nimeä Trollstigvegen (Peikon portaat). Hurjasti mutkitteleva neulansilmätie on rakennettu 1900-luvun alussa. Kun ajat Trollstigenin huipulle, piipahda Ørnesvingenin (Kotkan käännös) näköalatasanteella, josta pääset kuvaamaan kaikki 11 tiukkaan kääntyvää mutkaa sekä Seitsemän sisarusta -vesiputouksen.

 

Peikon portaat

 

Kaikki Norjan 18 maisemareittiä pohjoisesta etelään

1. Scenic Route Varanger on Varangerbotnista Hamningbergiin johtava 160 kilometrin pituinen maisemareitti.

2. Scenic Route Havøysund on 67 kilometrin pituinen maisemareitti, joka kulkee Kokelvista Havøysundiin.

3. Scenic Route Senja on Gryllefjordista Botnhamniin johtava 102 kilometriä pitkä maisemareitti, jolta voi poiketa myös Mefjordværiin ja Husøyalle.

4. Scenic Route Andøya on 58 kilometriä pitkä maisemareitti välimatkalla Bjørnskinn–Andenes.

5. Scenic Route Lofoten on 230 kilometriä pitkä maisemareitti Lofoottien Å:sta Raftsundetiin.

6. Scenic Route Helgelandskysten on 433 kilometrin pituinen maisemareitti Holmista Godøystraumeniin. Vieraile matkan varrella myös Torghattenissa.

7. Scenic Route Atlanterhavsvegen (Atlantin väylä) on Norjan tunnetuimpia ja kuvatuimpia maisemareittejä ja johtaa Kårvågista Budiin. Reitille kertyy mittaa 36 kilometriä.

8. Scenic Route Geiranger–Trollstigen on 104 kilometriä pitkä Langevatnista Soggae-sillalle johtava maisemareitti.

9. Gamle Strynefjellsvegen on 27 kilometrin pituinen Grotnista Videsæteriin johtava maisemareitti.

10. Scenic Road Rondane on 75 kilometrin pituinen Venabydsfjelletistä Folldaliin Sollian kirkon ja Enden kautta kaartava maisemareitti.

11. Sognefjellet Scenic Route on 108 kilometriä pitkä Lomista Gaupneen johtava maisemareitti.

12. Valdresflye Scenic Route on Jotunheimin kansallispuiston ohittava, 49 kilometrin pituinen Garlista Hindsæteriin johtava maisemareitti. Poikkea myös Gjendessä.

13. Gaularfellet Scenic Route on Balestrandista Moskogenin johtava 114 kilometrin pituinen maisemareitti.

14. Aurlandsfjellet Scenic Route on 47 kilometriä pitkä maisemareitti, joka kulkee välillä Aurlandsfjellet–Lærdalsøyri.

15. Hardanger Scenic Route on 158 kilometriä pitkä maisemareitti, joka kulkee välillä Granvin–Steinsdalsfossen. Alueelta löytyy paljon vesiputouksia.

16. Hardangervidda Scenic Route on Eidfjordista Haugastøliin johtava 67 kilometriä pitkä maisemareitti.

17. Ryfylke Scenic Route on Oanesista (Lysefjorden) Håraan johtava 260 kilometriä pitkä maisemareitti.

18. Jæren Scenic Route on Ognasta Boreen johtava 41 kilometriä pitkä maisemareitti.

Katso reitit kartalta klikkaamalla kultaisia automerkkejä.

 

 

Autolla Norjaan – parhaat vinkit ja omat kokemukset

Mitä jos ajaa kolarin Norjassa tai auto hajoaa? Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan? Entä tiedätkö, mitä jokaisesta autosta täytyy löytyä, kun ajelee Norjassa?

Lue autoilijan matkavinkit Norjaan »
Ota talteen road tripin pakkauslista »
Varaa vuokra-auto AutoEuropen kautta »

Sivu sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä, jotka on merkitty kultaisella boldauksella. Saan myynneistä pienen provision, mutta sinä et silti maksa tuotteesta yhtään enempää. Kiitos, että tuet Kaukokaipuun toimintaa.

Lue myös

Mistä löytyvät Pohjois-Norjan kauneimmat nähtävyydet?

Lue vinkit

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center