Pakkauslista vaellukselle – muista pakata nämä mukaan!
Mitä kannattaa pakata mukaan vaellukselle? Ota talteen kätevät pakkausvinkit ja tallenna oma kustomoitu pakkauslista vaellukselle!
Moni miettii, mikä onkaan se täydellinen ja kaiken tarpeellisen huomioiva pakkauslista vaellukselle. Saman kysymyksen parissa pähkäilin aikanaan minäkin, mutta onneksi ohilyöntejä sattuu enää harvakseltaan. Työ tekijäänsä neuvoo, sanotaan, ja se kyllä pitää paikkansa. Mitä enemmän retkeilee ja vaeltaa, sitä paremmaksi pakkaajaksi tulee. Yksi suurimmista eroavista tekijöistä meidän vaeltajien välillä on kunkin yksilöllinen keho ja se, miten kroppa sietää kylmää.
Hyvänä esimerkkinä kerrottakoon, että vaellan pitkälle syksyyn ja jopa lokakuun loppuun vain ohuella teknisellä kerrastolla, shortseilla ja paidalla. Tarkoitan siis sitä, että puen alimmaksi teknisen kerraston, jonke päälle vedän vaellusshortsit ja toisen ohuen paidan. Kaulassa minulla on aina merinovillainen buffi ja päähineenä käytän synteettistä versiota (merino on minulle päähineenä liian kuuma, piposta puhumattakaan). Näin siksi, että minulle tulee liikkuessa todella kuuma. Saatan kulkea samoissa varusteissa myös talvella esimerkiksi lumikenkäillessä, mikäli sää on tyyni. Muistan edelleen ne oudoksuvat katseet, kun liikuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kyseiset vetimet ylläni (joskin ohuen kauluspaidan sijaan puin teknisen kerrastopaidan ylle villapaidan) huolimatta siitä, että vastaantulijat olivat sonnustautuneet paksuihin untuvatakkeihin ja toppahousuihin.
Välineiden vähyydellä ei siis kerskailla, vaan se kertoo vaeltajan ymmärryksestä omaa kehoaan kohtaan.
On ollut mukavaa kertoa omia hyväksi havaittuja vinkkejä rinkan pakkaamiseen sekä siihen, mitä oikeasti kannattaa ottaa mukaan, kun lähtee retkeilemään tunturiin. Rinkan pakkaamisesta olen julkaissut artikkelin jo aiemmin, joten keskitytään tässä jutussa siihen, mitä kaikkea kannattaa pakata mukaan vaellukselle.
Tällainenkin tallenne löytyy arkistojen kätköistä, jonka voit katsoa halutessasi. Kävin tuolloin YLE:n kutsumana juttelemassa omista retkeilyvarusteistani Ylen Aamussa.
Kolmen vuodenajan retkeilyvarusteet
Tämä pakkauslista on suunniteltu etenkin Pohjoismaissa tapahtuvaa kolmen vuodenajan retkeilyä silmällä pitäen. Koska Suomen säät voivat olla myös kesällä varsin viileät, en ole tehnyt erillistä varustelistaa kesäretkeilyä varten. Otan aiheen kuitenkin huomioon tässä tekstissä.
Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja hyötyä, kun mietit, mitä kaikkea vaellukselle kannattaa pakata mukaan!

Tallenna oma varustelista puhelimeen
Rinkan pakkaaminen kannattaa aina suorittaa varustelistan avulla, jolloin kaikki tarpeellinen tulee varmasti mukaan. Varsin tunnettu ja hyväksi havaittu tapa on tallentaa oma varustelista puhelimen Notepadiin (kts. ylempi kuva) siten, että jo pakatut asiat pystyy merkitsemään keltaiseksi rasti ruutuun -tyylillä.
Omaa listaa voi myös päivittää helposti, mikäli huomaat jonkun varusteen puuttuvan. Notepadin etuja on myös se, että listan voi halutessaan jakaa ystäville ja mukaan lähteville retkeilijöille. Toisin sanoen, varustelistaa voi päivittää myös porukalla!
Puhelimeen tallennettu pakkauslista vaellukselle helpottaa myös kaikilla tulevilla retkillä.

Pakkauslista vaellukselle: 12 tärkeintä varustetta
- Kompassi ja vedenkestävä kartta (tai kartalle karttatasku)
- Aurinkorasva, UV-suojalla varustettu huulirasva, aurinkolasit ja päähine (aurinkorasvalle tulee käyttöä myös kirkkailla hangilla)
- Otsalamppu (et tarvitse valoisaan aikaan)
- Kustomoitu EA-pakkaus
- Tulitikut ja/tai tulukset
- Puukko ja korjaussarja
- Hätämajoite (esimeriksi avaruuspeite)
- Tarpeeksi lämmintä vaihtovaatetta
- Nalgene
- Ekstra-ravintoa
- Vaeltajan matkavakuutus
- Retkietiketti

Miten pakkaan rinkan oikein?
Vaatteet ja makuupussi kannattaa aina pakata vedenkestävään pakkauspussiin tai muovipussiin, jolloin kosteus ei pääse imeytymään niihin. Makuupussi kannattaa sijoittaa rinkan alataskuun. Makuupussin sisään voi sujauttaa jo valmiiksi villasukat ja päähineen, joita aikoo käyttää yön aikana. Kuivat sukat ovat nukkuessa ehdoton juttu!
Rinkan painopiste tulee olla hartioiden kohdalla lähellä selkää, mutta tästä voit lukea enemmän rinkan pakkaamista käsittelevässä artikkelissa. Sivutaskuissa ja lantiovyössä kannattaa kuljettaa pientä evästä, kuten esimerkiksi pähkinäpussia.
Puukot ja tulentekovälineet kannattaa nekin sijoittaa helposti saavutettaviksi, samoin minigrip-pussissa säilytettävä vessapaperi ja Untuvatakki. Näin ollen kaikki on helppo kaivaa esiin tauoilla.
Monet kuljettavat karttaa ja kompassia kaulassa tai vaihtoehtoisesti reisitaskussa, kuten itse teen. Kompassin olen kiinnittänyt rinkan viilekkeeseen.
Myös retkiruoat ja eväät sekä kenttäkeittiö välineineen kannattaa pakata vesitiiviiseen pakkauspussiin tai muovipussiin, mutta tästä lisää hieman alempana. Pakkauspussit helpottavat myös pitämään rinkan järjestyksessä.
Laadukkaat retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet kestävät käyttöä ja aikaa, mutta kallein hintalappu ei aina korreloi parhaaseen tuotteeseen. Vasta-alkaneen voi olla vaikea valita sitä oikeaa makuupussia tai taukotakkia kymmenien eri vaihtoehtojen joukosta. Miten parhaat retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet edes määritellään? Mielestäni paras tapa on aina aloittaa kirkastamalla itselleen, millaisissa olosuhteissa retkeilyvarusteita ja retkeilyvaatteita aikoo käyttää. Kevyt lähiretkeily ei vaadi samanlaisia retkeilyvarusteita kuin viikon vaellus avotunturissa. Myös yön yli -retkillä selviää oikein hyvin melko kevyelläkin varustuksella. Vinkki: Suosi suomalaista ja hanki tuotteet Scandinavian Outdoorilta tai kierrätettyinä vaikka FB-kirppikseltä.
★ Voit lukea lisää retkeilyvarusteista tästä artikkelista »
Pakkauslista vaellukselle: oleelliset varusteet
Monet sijoittavat suuren jätesäkin rinkan sisään lisäsuojaksi kosteutta vastaan. Suosittelen tätä vinkkiä myös muille, sillä olen itsekin tehnyt samoin jo vuosien ajan.
- Rinkka ja rinkan sadesuoja
- Teltta, loue tai tarppi (+ rankinen) oman mieltymyksen mukaan
- Maakuupussi ja makuualusta tai riippumatto
- Istuinalusta / makuualusta
- Vesitiiviit pakkauspussit vaatteille ja makuupussille
★ Voit halutessasi lukea lisää rinkan pakkaamisesta täällä »
Vaellusvaatteet
- Takki ja housut (päällä vaelluksen aikana)
- Ohut tekninen kerrasto (käytän itse vaeltaessa)
- Vaellus-shortsit (jos käytät)
- Untuvatakki (toimii myös taukotakkina)
- Vaelluskengät
- Vaellussauvat (jos käytät, minä suosin!)
- Merinokerrasto (jos käytät vaeltaessa ja hikoilet paljon, illaksi/yöksi on hyvä varata toinen)
- Päähine (jos käytät vaeltaessa ja hikoilet paljon, illaksi/yöksi on hyvä varata toinen)
- 2-3 paria sukkia (vaeltaessa kannattaa käyttää tuplasukkaa)
- 1-2 paria villasukkia (leiriin ja kuivat yöksi)
- Leirikengät (esim. crocsit, jotka sopivat myös vesistöjen ylitykseen)
- Alusvaatteet (naiset: leiriin ja illaksi on mukava vaihtaa kuiva toppi)
- Fleece tai villapaita (grammanviilaaja korvaa tämän kahdella merinopaidalla tai toisella kevyellä untuvatakilla)
- Untuvahousut tai toppahame leiriin (jos haluat)
- Pari tuubihuivia
- Merinohanskat
★ Voit halutessasi lukea enemmän retkeilyvarusteista tästä artikkelista »

Yhden hengen kenttäkeittiö
- Nalgene 1L -juomapullo
- Keitin
- Kaasu
- Tulitikkuaski (ja/tai tulukset)
- Lautanen/ruokailuastia
- Taittolusikka
- Kahvikuppi
- Tiskisieni
- Pesuainepullo
- Mausteet
- Puukko
Kahden hengen kenttäkeittiö
- Retkikeitin;
- Trangia tarvitsee 2-3dl Sinolia tai Merinolia per sierainpari
- Yleensä 450 g kaasua riittää viikoksi kahdelle hengelle
- 2 kattilaa (osaa kansista voi myös käyttää pannuna)
- Lasta (helpottaa huomattavasti)
- Omat kupit
- Omat lusikat ja lautaset (toinen voi myös syödä suoraan kattilasta)
★ Miten grammanviilata kenttäkeittiö kevyeksi? Lue vinkit tästä artikkelista »
★ Lue vinkit viikon vaellusmenusta »
★ Lue vinkit tuunatuista retkieväistä »
Kustomoitu EA-pakkaus
- 4-in-1 ensiapuside tai paineside + sideharsoa + sideaaliside ja sidetaitoksia
- Teippilaastaria
- Desinfiointiainetta / liinoja
- Palovammageeli
- Särky/kuumelääkettä (säilytän filmipurkissa)
- Allergialääkkeet (jos tarvitset)
- Rakkolaastarit
- Energia/nesteytysjauhe (tuo myös vaihtelua veden juontiin)
- Kuumejauhepussi (jos sairastut vaelluksella)
- Pinsetit (valinnainen, mutta monesti hyödyllinen)
- Omat henkilökohtaiset lääkkeet
- Vessapaperia (kannattaa säilyttää minigrip-pussissa rinkan ylälipassa)
Muut tärkeät ja hyödylliset varusteet
- Narua
- Irtohihnoja (kiinnitän näillä esim. perhovavan rinkan sivuun)
- Jeesus-teippi (kääri kotona sopiva määrä esim. puutikun ympärille)
- Kevyt pyyhe (esim. hamam tai vauvaharso)
- Sääskimyrkky
- Hyttyshattu (jos käytät)
Vaellukselle voi myös pakata omia luksus-varusteita, joita olen kirjannut tähän artikkeliin. Viimeisin huomioni on ollut ottaa mukaan tennispallo, jolla on mukava hieroa jalkapohjia leirissä päivämatkan päätteeksi.
Vinkki: Jätä autoon täysinäinen juomapullo (tai vaikka olut, kunhan et ole kuskina) ja sipsipussi tai muita herkkuja sekä kuivat vaatteet. Kiität takuulla itseäsi vaelluksen päätteeksi ja autolle saapuessasi!
Mukavia, onnistuneita ja turvallisia vaelluksia!
Uutiskirje
Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit sekä helmiä arkistojen kätköistä.
2 Comments
Add comment Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Listojen ystävänä olen jo vuosia käyttänyt kännykkään tallennettua pakkauslistaa. Itse käytän Microsoftin OneNote-sovellusta, jonka saa synkronoitua myös tietokoneeseen. On kätevää, kun reissun lähestyessä alkaa pakata listan mukaan ja ruksaa jo pakatut tavarat. Siten lähtöpäivänä näkee nopeasti, mitkä tavarat vielä puuttuvat (hammasharja, puhelimen laturi tms, minkä pakkaaminen jää vasta lähtöpäivään). Kännykän mentyä rikki sain vaivatta palautettua omat rakkaat listani uuteen puhelimeeni.
OneNote on muuten loistava työkalu! Käytän sitä monessa itsekin, mutta pakkauslistaa en olekaan sinne vielä tallentanut. Joten kiitos vinkistä, pitää ottaa tuplana talteen, jos puhelimelle joskus sattuu jotain (nyt oma lista on tosiaan vain puhelimessa).
Tuli mieleen tuosta vinkistäsi (liittyen lähtöpäivän varusteisiin) lentoemojen loistava vinkki muistaa ottaa hotellin tallelokerosta mukaan sinne taltioidut tavarat: kun tallelokeroon jättää edellisiltana toisen korkkarin, ei takuulla koskaan unohda tyhjentää lokeroa, yhdellä kengällä kun ei kukaan karkaa huoneesta edes kiireessä. Olen käyttänyt tuota tapaa itsekin omilla matkoillani. 🙂