0

Kolmen vuodenajan makuupussi

Kolmen vuodenajan makuupussi

Miten valita oikeanlainen makuupussi?

Vaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn ja jäisessä tihkusateessakin, enkä pidä takkia paitsi tauoilla, on yöksi saatava mahdollisimman lämmin makuupussi ja kunnolla kylmyyttä eristävän makuualusta.

Vaikka grammanviilaan oikeastaan kaikessa muussa, saa makuupussi olla muhkea ja vaikka vähän painavampikin – pääasia, että se pitää naisen lämpimänä. Hyvät yöunet ovat myös se oma mukavuustekijä, sillä vaikka herään aikaisin, tarvitsen paljon unta.

Kolmen vuodenajan makuupussi

Luottovalintanani on toiminut vajaan kahden kilon painoinen, kolmen vuodenajan Warmpeace Viking 900 -untuvapussi (190 cm), joka pakkautuu 22 x 35 cm kokoiseksi nyytiksi. Makuupussin saa kuitenkin mahdutettua vieläkin pienempään tilaan, eli pieneen päiväreppuun, joka toimii kätevästi sekä kantovälineenä että makuupussin kompressiona.

Olen muuten huomannut, että myös teltat saa pakattua alkuperäisiä pussejaan pienempään tilaan, minkä vuoksi olen ommellut varusteille omia säilytys- ja kuljetuspusseja. Tämän kyseisen makuupussin comfort on naisille -7°C ja miehille -14°C. Äärilämpötilaksi kerrotaan -34, mutta niissä asteissa en kyllä kyseisellä pussilla retkeilisi.


kolmen vuodenajan makuupussi

Makuupussin sisäpussi eli

Makuupussilakana


Makuupussin sisäpussi eli makuupussilakana toimii sekä lisäeristeenä että pussin suojana.

Makuupussilakanasta on paljon hyötyä: sitä käytettäessä makuupussia ei tarvitse pestä niin usein, se suojaa makuupussiasi kulumiselta ja nostaa makuupussin extreme lämpötilaa muutamalla asteella. Myös tavallinen puuvillainen pussilakana toimii hyvin, vaikka monet vannovatkin silkin nimeen. Minulla on ollut käytössäni silkkinen Cocoon MummyLiner, joka on erittäin kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan.

Myös tavallinen pussilakana toimii hyvin. Vinkki: Leikkaa toinen pitkä sivu auki ja ompele pari palaa tarranauhaa lakanaan, jolloin suojapussin saa helposti auki ja sinne on mukavampi mönkiä sisään.


Makuupussin

säilytys, tuuletus ja huolto


Kun retki on ohi, ota makuupussi ulos suojapussista ja ravista se hyvin. Ripusta pussi tuulettumaan ja anna sen kuivua vähintään vuorokauden yli.

Säilytä makuupussia kotona ilman kompressiopussia. Monien makuupussien mukana toimitetaan suurempi puuvillainen pussukka, jossa makuupussi pääsee hengittämään. Mikäli sinulla ei ole erillistä säilytyspussukkaa, laita makuupussi henkariin tai löysänä roikkumaan vaatetangon yli.

Muista, että kaikenlaiset makuupussit on hyvä tuuletta yön jäljiltä, sillä niihin kertyy aina kehon tuottamaa kosteutta. Helpointa on ripustaa makuupussi aamupala ajaksi vaikka viereisen puun oksalle tai teltan päälle.

Pese makuupussi vain, jos sinun on pakko. Fjällrävenin sivuiltä löytyy tähän perusohjeet, jotka kannattaa käydä lukemassa, ennen kuin tunkee makuupussin pesukoneeseen.