0

Makuupussi

 

Miten valita oikeanlainen makuupussi?

Vaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn ja jäisessä tihkusateessakin, enkä pidä takkia paitsi tauoilla, on yöksi saatava mahdollisimman lämmin makuupussi ja kunnolla kylmyyttä eristävän makuualusta. Vaikka grammanviilaan oikeastaan kaikessa muussa, saa makuupussi olla muhkea ja vaikka vähän painavampikin – pääasia, että se pitää naisen lämpimänä. Hyvät yöunet ovat myös se oma mukavuustekijä, sillä vaikka herään aikaisin, tarvitsen paljon unta.

Kolmen vuodenajan makuupussi

Luottovalintanani on toiminut vajaan kahden kilon painoinen, kolmen vuodenajan Warmpeace Viking 900 -untuvapussi (190 cm), joka pakkautuu 22 x 35 cm kokoiseksi nyytiksi. Makuupussin saa kuitenkin mahdutettua vieläkin pienempään tilaan, eli pieneen päiväreppuun, joka toimii kätevästi sekä kantovälineenä että makuupussin kompressiona. Olen muuten huomannut, että myös teltat saa pakattua alkuperäisiä pussejaan pienempään tilaan, minkä vuoksi olen ommellut varusteille omia säilytys- ja kuljetuspusseja. Tämän kyseisen makuupussin comfort on naisille -7°C ja miehille -14°C. Äärilämpötilaksi kerrotaan -34, mutta niissä asteissa en kyllä kyseisellä pussilla retkeilisi.


makuupussi

Punaisenhiekan autiotupa


Ankariin -30°C pakkasiin tarkoitettu Fjällrävenin Polar on tällä hetkellä lämpimin pussi, jossa olen päässyt nukkumaan, vaikka toki tämänkin mallin naisten comfort-lämpötila on vain -20°C.

Jos et omista talvimakuupussia, voi lämpöä hakea myös laittamalla kaksi makuupussia päällekkäin. Tällöin untuvapussi tulee sisemmäksi ja keinokuitu päällimmäiseksi.


makuupussi

makuupussi

Makuupussin sisäpussi eli makuupussilakana

Makuupussin sisäpussi eli makuupussilakana toimii sekä lisäeristeenä että pussin suojana. Tavallinen, kevyt pussilakana toimii hyvin ja helpointa olisi, jos sellaista tuunaisi itse. Pussiin saattaa nimittäin olla hieman haastavaa mönkiä sisään, etenkin jos kyseessä on silkkipussi – olen kuullut, että osan tuotteista laatu vaihtelee ja saumat saattavat repeillä, minkä vuoksi kannattaa harkita vanhan lakanan leikkaamista pitkältä sivultaan ja vaikka ompelemista pieniä paloja tarranauhaa aukileikatulle reunalle. Makuupussin sisäpussi on kuitenkin pääroolissa ehkä siinä, ettei makuupussia tarvitse pestä kovinkaan usein.