Lysevuono (Lysefjord) – Etelä-Norjan upein vuono

Kapua Lysevuonon upeisiin maisemiin ja vieraile Etelä-Norjan tunnetuimmilla kielekkeillä, Preikestolenilla ja Kjeragilla! Reippaimmat ottavat haasteen vastaan ja nousevat Flørlin 4 444 puista porrasta.

Lysevuono (norjaksi Lysefjord) on eteläisin Norjan suurimmista ja komeimmista vuonoista. Tätä 40 kilometrin pituista vuonoa reunustavat jääkaudenaikaiset jyrkät ja massiiviset vuoret, joiden korkeus kohoaa paikoitellen yli 1000 metriin.

Lysevuonoa ei suotta hehkuteta Rogalandin alueen komeimmaksi vuonoksi – se on sitä koko maan mittapuun mukaan.

Vuonon ero muihin kaltaisiinsa on sen varsin suora muoto. Olet varmasti kuullut tai nähnyt kuvia, ellet jopa käynyt Preikestolenilla, suomalaisittan saarnatuolilla. Yli 600 metrin suora pudotus on päätä huimaava näky.

lysevuono
Vuonovuoren huipulta aukeaa upea näkymä yli Lysevuonon.

Preikestolenin lisäksi muita Lysevuonon alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Kjerag, Bratteli ja Flørli, joista kaikista aukeaa upea näkymä yli ikiaikaisen, karunkauniin norjalaisen luonnon.

Lisäksi maisemia voi ihailla myös Lysevegen-tien näköalapaikalta Lysebotnin yläpuolelta tai uudelta sillalta vuonon suulla.

Sillalta alkavalta tieltä kannattaa poiketa myös esihistorialliseen Landan kylään, joka sijaitsee lähellä kunnan hallintokeskusta, Forsandia.

kjerag
Tarun mukaan Kjerag syntyi, kun Kivimies kantoi lohkareen yli 1000 metriin.

Alueen toinen upea luontokohde kantaa nimeä Preikestolen (Pulpit Rock)

Eteläisen Norjan kenties tunnetuin nähtävyys, Preikestolen eli Pulpit Rock, suomalaisittan saarnatuoli, on vaativa mutta palkitseva luontopolku, joka johdattaa Lysevuonon upeisiin maisemiin.

Preikestolen
Hurjapäiden leiri.

Lysevuonon 4 400 puista porrasta

Reippaimmat ottavat haasteen vastaan ja nousevat 4 444 puista porrasta aina 740 metrin korkeuteen merenpinnasta. Ajatus maailman pisimmistä puisista portaista saattaa kuumottaa, mutta rakennelma on tukeva ja nousuun riittää noin omasta vauhdista riippuen kahdesta kolmeen tuntia.

Muista vesipullo ja eväät!

Lysevuonosta alkaa myös yksi Norjan 18 upeimmasta maisemareitistä, Scenic Route Ryfylke, joka on Oanesista (Lysefjorden) Håraan johtava 260 kilometriä pitkä autotie.

Lysevuono Lysefjord

Lähde Lysevuonon risteilylle!

Veneretki Lysevuonolle on ikimuistoinen elämys, jonka aikana pääset näkemään komeat vuoret toisesta näkövinkkelistä.

Jos käy tuuri, bongaat vesiputousten lisäksi myös hylkeitä ja vuonon rannalla laiduntavia vuohia. Muista kamera ja vara-akku, ja jos omistat laajakulman, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Lysevuonon lautat lähtevät Stavangerista, Lauvvikista, Forsandista, Songesandista ja Lysebotnista, joten vaihtoehtoja löytyy!

Vuonoristeily Lysebotniin ja paluumatka Lysebotnin tai Songestadin kautta on upea edestakainen päiväretki halki Etelä-Norjan komeimman ja tunnetuimman vuonon, joka kannattaa mahdollisuuksien mukaan mahduttaa oman Norjan-reissun ohjelmaan.

Lysevuonon risteily

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center