Lysevuono (Lysefjord) – Etelä-Norjan upein vuono

Kapua Lysevuonon upeisiin maisemiin ja vieraile Etelä-Norjan tunnetuimmilla kielekkeillä, Preikestolenilla ja Kjeragilla! Reippaimmat ottavat haasteen vastaan ja nousevat Flørlin 4 444 puista porrasta.

Lysefjord (Lysevuono) on eteläisin Norjan suurimmista ja komeimmista vuonoista. Tätä 40 kilometrin pituista vuonoa reunustavat jääkaudenaikaiset jyrkät ja massiiviset vuoret, joiden korkeus kohoaa paikoitellen jopa yli 1000 metriin.

Lysevuonoa ei suotta hehkuteta Rogalandin alueen komeimmaksi vuonoksi – se on sitä koko maan mittapuun mukaan. Vuonon ero muihin kaltaisiinsa on sen varsin suora muoto. Olet varmasti kuullut tai nähnyt kuvia, ellet jopa käynyt, Preikestolenilla, suomalaisittan saarnatuolilla. Yli 600 metrin suora pudotus on päätä huimaava näky.

Preikestolenin lisäksi muita Lysevuonon alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Kjerag, Bratteli ja Flørli, ja näistä kaikista kohteista aukeaa upea näkymä yli iänaikaisen ja karunkauniin norjalaisen luonnon.

Lisäksi maisemia voi ihailla myös Lysevegen-tien näköalapaikalta Lysebotnin yläpuolelta tai uudelta sillalta vuonon suulla. Myös sillalta alkavalta tieltä kannattaa poiketa esihistorialliseen Landan kylään, joka sijaitsee lähellä kunnan hallintokeskusta, Forsandia.

 

Lysevuono Lysefjord
Lysevuonon upeissa maisemissa silmä ja sielu lepää. Kuva: Fjord Norge / Mattias Fredriksson

 

Preikestolen (Pulpit Rock)

Eteläisen Norjan kenties tunnetuin nähtävyys, Preikestolen eli Pulpit Rock, suomalaisittan saarnatuoli, on vaativa mutta palkitseva luontopolku, joka johdattaa Lysevuonon upeisiin maisemiin.

Lue Preikestolenin päiväretkestä ja katso kartta »

 

lysevuono
Lysevuonon tie on huima! Ajat sitten ylös tai alas tätä tietä, pidä maltti mielessä. Kuva: Fjord Norge / Paul Edmundson

 

Lysevuonon 4 400 puista porrasta

Reippaimmat ottavat haasteen vastaan ja nousevat 4 444 puista porrasta aina 740 metrin korkeuteen merenpinnasta. Ajatus maailman pisimmistä puisista portaista saattaa kuumottaa, mutta rakennelma on tukeva ja nousuun riittää noin omasta vauhdista riippuen kahdesta kolmeen tuntia. Muista vesipullo ja eväät!

Lysevuonosta alkaa myös yksi Norjan 18 upeimmasta maisemareitistä, Scenic Route Ryfylke, joka on Oanesista (Lysefjorden) Håraan johtava 260 kilometriä pitkä autotie.

Ota talteen road tripin pakkauslista »
Lue automatkailijan vinkit Norjaan »
Tutustu Lysevegen-maisemareittiin Visit Norwayn sivustolla »

 

Lysevuono
Karuja kallioita ja solisevia vesiputouksia. Kuva: Fjord Norge / Mattias Fredriksson

 

Lähde vuonoristeilylle!

Veneretki vuonolle on ikimuistoinen elämys, jonka aikana pääset näkemään komeat vuoret aivan toisesta näkövinkkelistä. Jos käy tuuri, bongaat vesiputousten lisäksi myös hylkeitä ja vuonon rannalla laiduntavia vuohia. Muista kamera ja vara-akku, ja jos omistat laajakulman, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämän muodoltaan valtavan näyn ikuistamiseen.

Lysevuonon lautat lähtevät Stavangerista, Lauvvikista, Forsandista, Songesandista ja Lysebotnista, joten vaihtoehtoja löytyy! Vuonoristeily Lysebotniin ja paluumatka Lysebotnin tai Songestadin kautta on upea edestakainen päiväretki halki Etelä-Norjan komeimman ja tunnetuimman vuonon, joka kannattaa mahdollisuuksien mukaan mahduttaa oman Norjan-reissun ohjelmaan.

 

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center