Lysevuono (Lysefjord) – Etelä-Norjan upein vuono

Kapua Lysevuonon upeisiin maisemiin ja vieraile Etelä-Norjan tunnetuimmilla kielekkeillä, Preikestolenilla ja Kjeragilla! Reippaimmat ottavat haasteen vastaan ja nousevat Flørlin 4 444 puista porrasta.

Lysefjord (Lysevuono) on eteläisin Norjan suurimmista ja komeimmista vuonoista. Tätä 40 kilometrin pituista vuonoa reunustavat jääkaudenaikaiset jyrkät ja massiiviset vuoret, joiden korkeus kohoaa paikoitellen jopa yli 1000 metriin.

Lysevuonoa ei suotta hehkuteta Rogalandin alueen komeimmaksi vuonoksi – se on sitä koko maan mittapuun mukaan. Vuonon ero muihin kaltaisiinsa on sen varsin suora muoto. Olet varmasti kuullut tai nähnyt kuvia, ellet jopa käynyt, Preikestolenilla, suomalaisittan saarnatuolilla. Yli 600 metrin suora pudotus on päätä huimaava näky.

Preikestolenin lisäksi muita Lysevuonon alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Kjerag, Bratteli ja Flørli, ja näistä kaikista kohteista aukeaa upea näkymä yli iänaikaisen ja karunkauniin norjalaisen luonnon.

Lisäksi maisemia voi ihailla myös Lysevegen-tien näköalapaikalta Lysebotnin yläpuolelta tai uudelta sillalta vuonon suulla. Myös sillalta alkavalta tieltä kannattaa poiketa esihistorialliseen Landan kylään, joka sijaitsee lähellä kunnan hallintokeskusta, Forsandia.

 

Lysevuono Lysefjord
Lysevuonon upeissa maisemissa silmä ja sielu lepää. Kuva: Fjord Norge / Mattias Fredriksson

 

Preikestolen (Pulpit Rock)

Eteläisen Norjan kenties tunnetuin nähtävyys, Preikestolen eli Pulpit Rock, suomalaisittan saarnatuoli, on vaativa mutta palkitseva luontopolku, joka johdattaa Lysevuonon upeisiin maisemiin.

Lue Preikestolenin päiväretkestä ja katso kartta »

 

lysevuono
Lysevuonon tie on huima! Ajat sitten ylös tai alas tätä tietä, pidä maltti mielessä. Kuva: Fjord Norge / Paul Edmundson

 

Lysevuonon 4 400 puista porrasta

Reippaimmat ottavat haasteen vastaan ja nousevat 4 444 puista porrasta aina 740 metrin korkeuteen merenpinnasta. Ajatus maailman pisimmistä puisista portaista saattaa kuumottaa, mutta rakennelma on tukeva ja nousuun riittää noin omasta vauhdista riippuen kahdesta kolmeen tuntia. Muista vesipullo ja eväät!

Lysevuonosta alkaa myös yksi Norjan 18 upeimmasta maisemareitistä, Scenic Route Ryfylke, joka on Oanesista (Lysefjorden) Håraan johtava 260 kilometriä pitkä autotie.

Ota talteen road tripin pakkauslista »
Lue automatkailijan vinkit Norjaan »
Tutustu Lysevegen-maisemareittiin Visit Norwayn sivustolla »

 

Lysevuono
Karuja kallioita ja solisevia vesiputouksia. Kuva: Fjord Norge / Mattias Fredriksson

 

Lähde vuonoristeilylle!

Veneretki vuonolle on ikimuistoinen elämys, jonka aikana pääset näkemään komeat vuoret aivan toisesta näkövinkkelistä. Jos käy tuuri, bongaat vesiputousten lisäksi myös hylkeitä ja vuonon rannalla laiduntavia vuohia. Muista kamera ja vara-akku, ja jos omistat laajakulman, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämän muodoltaan valtavan näyn ikuistamiseen.

Lysevuonon lautat lähtevät Stavangerista, Lauvvikista, Forsandista, Songesandista ja Lysebotnista, joten vaihtoehtoja löytyy! Vuonoristeily Lysebotniin ja paluumatka Lysebotnin tai Songestadin kautta on upea edestakainen päiväretki halki Etelä-Norjan komeimman ja tunnetuimman vuonon, joka kannattaa mahdollisuuksien mukaan mahduttaa oman Norjan-reissun ohjelmaan.

 

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center