Kotimaanmatkailu

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoreitit?

Road trip Suomessa? Kyllä! Suomen parhaat nähtävyydet tarjoavat monenlaisia kohteita niin pariskunnille, perheille kuin seikkailijoillekin – nappaa tästä parhaat kohdevinkit seuraavalle automatkallesi ympäri Suomea!

Tee road trip Suomessa!

Suomi on automatkailijan unelma, sillä autotiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Tauko- ja levähdyspaikkoja löytyy paljon, samoin monia kiinnostavia ja omalaatuisia käyntikohteita sekä luonnon nähtävyyksiä.

Olen kerännyt tälle sivulle Suomen kuvauksellisimpia luontokohteita, joihin pääsee helposti autolla. Kohteet sijaitsevat joko aivan parkkipaikan tuntumassa tai sen lähettyvillä, tai sitten lyhyen matkan päässä luontopolulla. Löydät artikkelista myös paljon muita vinkkejä kohteista, joissa kannattaa pysähtyä automatkan yhteydessä sekä reittisuosituksia.

Turvallisia kilometrejä!

 

Road trip Suomi

 

Autoilijan Tiekartta

Autoilijan Tiekartta Suomi 2021 sopii reitin suunnitteluun, kun ajetaan pitkää matkaa. Kartta kertoo yleiskuvan reitistä silloinkin, kun navigaattori ohjaa tarkkaan kohteeseen.

Selkeän tiestön ja nimistön lisäksi mukana on palvelu- ja matkailutietoa: huoltoasemia, leirintäalueita sekä esimerkiksi rajanylityspaikat. Kartan reunukseen on koottu paikannimihakemisto, välimatkataulukko sekä yleisimmät liikennemerkit. Mukana on myös vuonna 2020 käyttöön tulleita uusia liikennemerkkejä.

 

automatkailu Suomessa

 

Matkailuautojen Airbnb on täällä!

Oletko haaveillut matkailuauton vuokraamisesta tai oman matkailuauton vuokralle laittamisesta? Suomeen rantautunut alankomaalainen Camptoo on matkailuautojen omistajat ja vuokraajat yhdistävä palvelu, jossa kaikki voittavat. Nimittäin, matkailuautonsa vuokraaja voi ansaita jopa 7 500–10 000 euroa vuodessa omaa matkailuautoaan vuokraamalla, kun taas tien päälle haluavat voivat vuokrata matkailuautoja entistä helpommin.

Palvelu toimii kuin Airbnb, eli kuka tahansa voi ottaa sen käyttöönsä: autonvuokraajat ja
asiakkaat voivat antaa toisilleen arvioita eli arvostelut perustuvat muiden käyttäjien kokemuksiin.

Camptoo tuo myös turvaa vuokraukseen niin matkailijalle kuin auton omistajalle, minkä lisäksi Camptoo hoitaa maksujen käsittelyn ja matkailijoiden ajokorttien tarkistamisen. Camptoo tarjoaa myös suomenkielistä asiakaspalvelua, joten tämän helpommaksi oman auton vuokraaminen tai vaihtoehtoisesti matkailuauton vuokraaminen ei enää mene!

Tutustu Camptoon vuokrapalveluihin »

 

Vinkki: Klikkaa kartan vasemmassa yläreunassa olevaa nuolella varustettua kuvaketta ja saat kohteet auki paikannimittäin. Voit myös tallentaa kartan suosikkeihisi kartan otsikon perässä olevaa tähteä klikkaamalla!

 

Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat kartalla

Jalottelun ja kahvitauon paikka, vaiko kenties pikainen piipahdus paikalliseen tehtaanmyymälään tai kirpputorille? Ehkä sittenkin lounas alueen tunnetuimmassa kievarissa? Karttakeskuksen vinkkien lisäksi löydät alla olevasta kartasta Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat, joissa kannattaa pysähtyä omalla Suomen road tripillä.

Tekemistä automatkalla

Silloin kun minä olin pieni, kuuntelimme kaikki automatkat satukasetteja. Onneksi samaa voi harrastaa nykyisinkin ja paljon laajemmin: BookBeatista löydät yli 200 000 e- ja äänikirjaa kymmenistä genreistä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Aktivoi täältä itsellesi kahden viikon ilmainen kokeilujakso »

Lue myös

Mitä kannattaa pakata mukaan automatkalle?

Pakkauslista

Suomen road trip Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon

Miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Karttakeskuksen julkaisemalla Hevonkack-kartalla on satoja perinteisiä paikannimiä Pierusta Pallivahaan. Nimet ovat oikeita, ja ne on nostettu yleistiekartalle mittakaavassa 1:1 600 000. Lisäksi kartalla on suurimpien kaupunkien ja vesistöjen todelliset nimet paikantamista helpottamaan. Lahjaksi, tuliaiseksi ja vaikka huussin seinälle soveltuva kartta on omiaan myös aivan uudenlaisen road tripin suunnitteluun.

Katso Google Mapsissa reittiohjeet Ämmänperse–Pallinkärki–Suolikulli–Juostenpaskattu–Pahanpervonkangas–Paskakontti–Mulkkujenväli–Pallikirkko–Kusilaisräme–Hevonperse. Kannattaa huomioida, että matkan varrelle osuu paljon muitakin tarkastamisen arvoisia kohteita. Ja reissuahan voi Oulusta jatkaa ajan niin salliessa vaikka Lappiin Paskajärvelle asti!

Voit tilata oman Hevonkack-karttasi täältä. 

 

automatka suomessa hevonkack

Kohteet on poimittu Hevonkack ja muita alatyylisiä paikannimiä Suomesta -kartalta.

Saariston rengastie

 

Saariston Rengastie

Saariston Rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon. Rengastiellä autoilija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Reitti kulkee Paraisten kaikkien pääsaarten läpi. Reitti on noin 250 kilometrin pituinen, josta 220km on itse ajomatkaa.

Tilaa Saariston rengastien karttaopas täältä »

Hyvä tietää: Saariston Rengastien yhdistää yhteysalus m/s Antonia Houtskarin (Mossala) ja Iniön (Dalen) välillä. Tämä on Saariston rengastien ainut maksullinen lautta. Liikenne lauttavälillä kulkee 1.6.–30.8.2020 asti, minkä lisäksi lautta liikennöi syyskuun viikonloppuina 4.-6.9., 11.-13.9. ja 18.-20.9. Kaikki muut lautat Rengastien varrella liikennöivät ympäri vuoden.

Tutustu reittiin Paraisten verkkosivuilla. »

 

Saariston rengastie

 

Suomen kurjimmat nähtävyydet

Suomalaiset ovat tunnettuja omintakeisesta huumoristaan, minkä myös Veikkauksen toimittaja huomioi muutamia vuosia sitten. Suomen kurjimmat nähtävyydet kokoaa yhteen nimensä mukaisesti hieman erilaisia nähtävyyksiä, joiden olemassa olo naurattaa, ihmetyttää, inhottaa ja todentaa pohjoiden kansan mustaa huumoria. Joten, tervemenoa matkalle Suomen keskipisteeseen, kurjiin nähtävyyksiin ja kansalliseen melankoliaan!

(Huom. Raahen vesitornit on valitettavasti purettu)

Automatkailijan Suomi

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoretit ja Suomen tiekartat, kauneimmat luontokohteet ja parhaat levähdyspaikat?

Karttakeskuksen Automatkailijan Suomi -teoksessa esitellään 17 upeaa matkailureittiä, vähemmän tunnettuja helmiä sekä uusina reitteinä Ahvenanmaa ja Sininen tie. Mukaan mahtuu monia nähtävyyksiä sekä majoitus- ja myymäläkohteita seliteteksteineen ja yhteystietoineen – vinkkejä on kaiken kaikkiaan yli 3000! Mikäli mielit automatkalle Suomessa, käy kotiuttamassa opus Adlibriksen verkkokaupasta, Lehtipisteeltä tai tilaa kotiin suoraan Karttakaupasta.

Tämän Automatkailijan Suomi -teoksen nimeä kantavan kokoelmasivun tarkoituksena on tarjota tietoa ja vinkkejä Suomen road trip -reiteistä sekä niiden varrelta löytyvistä nähtävyyksistä, palveluista ja luontokuvauskohteista. Mukavia lukuhetkiä ja turvallisia kilometrejä!

Kuvauskohde

Vanajaveden laakson kansallismaisema ja Sibelius Metsä

Tästä Aulangolle

Porkkalanniemi on upea luontokohde eteläisessä Suomessa.

retkeilyvarusteet

Road trip Etelä-Suomessa

PORKKALANNIEMI. Helsingin Porkkalanniemi on kuvauksellinen ja kaunis kohde, jonka meriluonto hurmaa. Tänne päästääkseen pitää hypätä joko omaan, kaverin tai vuokra-autoon, sillä julkisilla ei pääse kovin lähelle kohdetta. Mikäli sinulla ei ole kiire, jää kallioille yöksi! Rannan tuntumasta löytyy muutama tunnelmallinen nuotiopaikka sekä sopivia alueita myös teltalle.

Porkkalanniemi on myös Helsingin parhaita paikkoja tähtien kuvaamiseen. Nappaa helpot ja hyvät vinkit tähtikuvaukseen täältä!

Tutustu Uudenmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin tässä artikkelissa.

 

Ekudden

 

PORVOO. Porvoon keskustasta kaksi kilometriä etelään sijaitseva Ekuddenin luonnonsuojelualue on perustettu ensisijaisesti tammien ja lehmusten suojelua varten. Eräs opaskyltiestä tietää kertoa, että ”alueen luonteen säilyttämiseksi metsiä hoidetaan varovaisesti”. Lue koko retkitarina täältä. 

 

Helvetinjärven kansallipuisto

 

HELVETINKOLU. Pirkanmaalla, Helvetinjärven kansallispuistossa sijaitseva neljän kilometrin mittainen Helvetistä Itään -luontopolku vie kulkijan suopainanteiden ja kauniin kuusimetsän kautta ihailemaan puiston komeinta nähtävyyttä, metsälampeen laskevaa Helvetinkolua. Tähän luontokohteeseen on parkkipaikalta vain kevyt kävely, joten pinnaa paikka listallesi!

Hämeenlinna

Vanajaveden laakso

Vanajaveden laakso sijaitsee Aulangon luonnonsuojelualueella Hämeenlinnan itäpuolella. Aulangonvuoren laelle rakennetun Graniittitornin huipulta aukeava näkymä on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Aivan tornin juurelta löytyy parkkipaikka, jolta nousee kevyt ylämäki Aulangonvuoren päälle.

Vinkki: Hämeenlinnan upeissa harjumaisemissa sijaitsee myös Ahveniston Olympiapuisto, paikallisten suosima uimaranta ja lenkkeilyalue. Olympialaissa kilpailtiin 19.7.-3.8.1952, ja Hämeenlinnassa järjestettiin nykyaikaisen viisiottelun lajit: ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja juoksu.

Itä-Suomen road trip -kohteet

PARIKKALA. Itä-Suomen erikoisimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Parikkalan patsaspuisto on näky, jollaiseen ei uskoisi törmäävänsä. Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus on syntynyt Veijo Rönkkösen (1944–2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena. Patsaat sekä lajirunsas ja rehevä puutarha muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista. 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta houkuttelevat vuosittain Patsaspuistoon kymmeniätuhansia kävijöitä ympäri maailman. (Lue myös YLEn artikkeli kohteesta.)

ILOMANTSI. Hermannin Viinitila on vuonna 1989 perustettu, vanhin suomalainen viinitila ja ensimmäinen kuohuviinitila. Ilomantsissa sijaitseva Hermannin Viinibaari Huipussa (vesitornin huipulla) voit nautiskella 33 metrin korkeudessa huikeiden näköalojen lisäksi Hermannin Viinitilan tuotteita, niistä valmistettuja cocktaileja ja muita juomasekoituksia. Tarjolla on myös kahvia ja teetä, virvokkeita, itse tehtyjä pikkusuolaisia ja -makeita leivonnaisia.

 

Parikkalan patsaspuisto
Kuva: Parikkalan patsaspuisto
Kuvauskohde

Ole ajoissa ja koe Ukko-Kolin unohtumaton auringonnousu

Pielisen huipulle

Kaakkois-Suomen road trip -kohteet

REPOVESI. Repoveden kansallispuiston maisemat poikkesivat paljolti aiemmin vierailemistani kansallispuistoista. Luonto oli jotenkin vehreämpää, vihreämpää ja monipuolisempaa. Männyt seisoivat vieri vieren ilman ihmiskäden aiheuttamaa harvennusta. Retkikaverikin tuumasi lukeneensa alueen olevan vielä poikkeuksellisen koskematonta, joka omalta osaltaan luo tietynlaista erätunnelmaa vieri vieressä seisovien honkien humistessa kulkijalle tarinoita kettu repolaisesta, joka ei tällä kertaa kyllä näyttäytynyt meille.

Kuvauksellinen riippusilta sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kansallispuiston portin parkkipaikalta.

repoveden kansallispuisto

Pohjanmaan road trip -kohteet

KUUSAMO. Kuusamon Niskakoski on komea ja kuvauksellinen koski Kitkajoessa. Niskakoski sijaitsee 200 metrin päässä Juuman pysäköintialueelta, ja sen yli kulkee riippusilta. Kohde on helposti saavutettava.

PIETARSAARI. Eurooopan vanhimmassa arktisessa museossa Nanoqissa voi tutustua arktisiin kansoihin, kulttureihin ja tapoihin. Museon perustaja ja naparetkeilijä Pentti Kronqvist on seikaillut Grönlannissa ja muilla arktisilla alueilla 1970-luvulta asti; museo on kokoelma miehen retkiltä tuoduista esineistä ja saaduista lahjoituksista.

ILVESKIVI. Pedersöressä, entisessä Purmon pitäjässä, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajamailla sijaitsee Pohjanmaan suurin siirtolohkare, Lostenen eli Ilveskivi. Kiveä on mainostettu myös Suomen suurimpana, mutta tiettävästi Turun Kukkarokivi on sitä suurempi. Yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä siirtolohkareista Ilveskivi kuitenkin on. Kivelle vie noin 800 metrin mittainen polku Lostenintien päässä sijaitsevalta parkkipaikalta. Lue koko retkitarina.

 

Hailuoto | Oulu

Hailuoto | Oulu

 

MARJANIEMEN MAJAKKA. Uutta aikakautta edustava ja Hailuodon puhtaan valkoiseksi kalkittu Marjaniemen majakka valmistui suurten nälkävuosien jälkeen vuonna 1871. Lue koko retkitarina.

Kuvauskohde

Jylisevä Kuusamon Niskakoski ja kuvauksellinen riippusilta

Tästä Niskakoskelle
Road trip Suomessa

Automatkat pohjoiseen

LA VIDA LOCA 2.0 -matkablogin Sari matkaili miehensä kanssa Porvoosta Lapin kautta Pohjois-Norjaan ja aina Lofooteille saakka. Kilometrejä kertyi lähes 6000, matkapäiviä 22 (joista pariskunta vietti 3 päivää Huippuvuorilla. Löydät Sarin matkapäiväkirjat tämän linkin takaa.

PÄÄ PILVISSÄ -blogin Maarit taas jakoi Nelostien road trip -vinkit Rovaniemeltä Nuorgamiin. 

LIVE NOW – DREAM LATER -blogin Saana sen sijaan valitsi reittinsä länsirannikon läpi pohjoiseen.

Entä onnistuiko MAISEMAONNELLINEN-blogin Johanna hullussa haasteessaan “neljässä päivässä Jäämeren rannalle ja takaisin?” Lue juttu täältä!

Lapin road trip -kohteet

LAPIN ROAD TRIP.  ”Lapin keskeiset matkailualueet ovat yhdistäneet voimansa ja elämyksensä ideoimalla kotimaisia automatkailijoita houkuttelevan uutuustuotteen, Lappi Road Tripin. Matka alkaa Rovaniemeltä, etenee Ylläksen ja Levin kautta kulkien Inarista Utsjoelle jatkaen matkaa Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiiin.” Voit lukea virallisen tiedotteen sekä katsoa Lapin Road Tripin reittisuunnitelman tämän linkin takaa.

VÄLIMAAN SAAMELAISTILA. Puolessa välissä Nuorgamia ja Utsjokea sijaitseva Välimaan saamelaistila toimii myös Metsähallituksen lammaspaimenkohteena. Pysähdy täällä ja käy katsomassa villaisia ystäviä, jotka laiduntavat pihapiirissä kesäkauden. Tenon varrella sijaitsevan saamelaistilan pihamaalta löytyy myös vanhoja ja kuvauksellisia aittoja, joiden katot kasvavat ruohoa ja sammalta. Lue kohteesta enemmän täältä.

 

Välimaa

Välimaa

 

AAVASAKSA. Ani harvoin olen kulkenut niinkin sukkelasti erämaisiin maisemiin johdattavalla luontopolulla kuin Aavasaksan Kruununkierroksella, jonka laelta pääsee ihailemaan yhtä Suomen 27 kansallismaisemasta.

Tengeliönjoen kauniiden maisemien lisäksi polulla lienee parasta se, että rengasreitti sopii helppokulkuisuutensa vuoksi ihan koko perheelle. Maisemakierrokselle tulee mittaa vajaa kolme kilometriä, ja vaihteleva maasto tarjoaa luontoelämysten lisäksi mielenkiintoista nähtävää niin maapallon historiasta kiinnostuneille kuin vanhan eräkirjallisuuden ystäville. Lue koko retkitarina.

 

Kruununkierros Aavasaksa Kruununkierros Aavasaksa

Taivaskero Pallas-Yllästunturi

 

PALLAS-YLLÄS. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa löytyy helmi, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä tieltä. Punaisenhiekan autiotupa on saanut nimensä Pallasjärven rannan punaisesta hiekasta. Saavut tänne sitten kesällä tai talvella, maisema on upea.

Älä myöskään missaa kuvauksellista Äkäsmyllyä, jonka laavulla kannattaa tulistella hetki jos toinen.

TAIVASKERO. Mikäli mielit Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa hieman pidemmälle polulle, ota suunnaksi Taivaskeron kierros. Puolen päivän mittainen retki vie sinut olympia-tulen muistomerkille sekä avariin ja upeisiin tunturimaisemiin.

Vesi on pitkään matalaa ja rannan törmät täynnä hienoja telttapaikkoja.

Pallasjärvi - Lappi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Road Trip Suomi -yhteisöön!

Ystäväni, lahjakas valokuvaaja ja Suomi-matkailija Kim Öhman (Instagramissa @kimohmanvisuals) on perustanut uuden Road Trip Suomi Facebook-ryhmän, jossa jaetaan lisää parhaita vinkkejä automatkailuun Suomessa. Ryhmässä jaetaan niksejä sekä lokaatioita kauneimpiin kuvauskohteisiin sekä parhaimpiin autoreitteihin. Tervetuloa mukaan jakamaan omia vinkkejä sekä inspiroitumaan muiden jaoista!

Terveisiä tien päältä!

Marinella

Sivu sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Saan myynneistä pienen provision, mutta sinä et silti maksa tuotteesta yhtään enempää. Kiitos, että tuet Kaukokaipuun toimintaa.