Pakkaa laukut ja valloita Lofootit autolla!

Haluaisitko kokea Lofootit autolla? Mietitkö ehkä, milloin on paras aika matkustaa autolla Lofooteille? Entä millainen reitti kannattaa suunnitella ja mitä teitä pitkin kannattaa ajaa, sekä mitä Lofooteilla tulisi tehdä ja nähdä, missä yöpyä?

Pakkaa laukut ja valloita Lofootit autolla! Löydät tästä kohdeoppasta hyödylliset vinkit ja linkit Lofoottien automatkan suunnitteluun.

Road tripillä parasta on se, että ajomatkan voi kokea viehättävät kalastajakylät, kauniit rannat ja jylhät vuoristomaisemat täysin omassa aikataulussa. Jotta et kohtaa reissun aikana ikäviä yllätyksiä, muutama seikka kannattaa kuitenkin painaa visusti mieleen Norjassa on nimittäin olemassa muutamia poikkeuksia, jotka eroavat Suomessa road trippailusta.

Paneudutaan näihin poikkeuksiin hieman tuonnempana artikkelia.

Telttapaikat, leirintäalueet ja nähtävyydet kartalla

Olen linkittänyt tähän artikkeliin tunneli- ja siltamaksut sekä pinnannut yllä olevaan kartttaan parhaat nähtävyydet ja leirintäalueet. Halutessasi voit tallentaa alla olevan kartan itsellesi klikkaamalla otsikon jälkeistä tähteä.

lofootit balstad
Ballstadin kalastajakylässä kannattaa ehdottomasti vierailla.

Lofootit pähkinänkuoressa

Lofootit on Pohjois-Norjassa sijaitseva useammasta saaresta koostuva saariryhmä, jonka pinta-ala on 1 227 km². Lofoottien suurimpia saaria ovat Hinnøya, Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya sekä Moskenesøya.

Lofoottien suurimmat kaupungit ovat Vestvågøyssä sijaitseva Leknes ja Våganin Svolvær, jota kutsutaan myös Lofoottien pääkaupungiksi.

Reine puolestaan tunnetaan Lofoottien ”ytimenä”.

Kaikki kohteet ovat tavoitettavissa autolla mantereen puolelta. Mikäli haluat kokea Lofootit autolla, viimeinen päätepiste sijaitsee saaren eteläkärjessä löytyvästä kylästä, jonka nimi Å (tai Å i Lofoten).

Lofootit opas

Lofootit autolla ajoreitti
Jos mielit autolla Lofooteille, tässä pari vaihtoehtoista ajomatkaa: reitti nro 1 kulkee Narvikista Å:han asti. Paluumatkan voit taittaa lautalla Bodøön.

Lofootit autolla — mikä on paras autoreitti?

Narvik—Svolvær—Henningsvær—Å-ajoreitti

Tyypillisin ja kenties tunnetuin autoreitti Lofooteille kulkee Narvikista Lofoottien eteläkärjessä sijaitsevaan Å:n kylään ja takaisin.

Vaikka alue on varsin laaja, virallisesti Lofoottien osuus alkaa vasta Hinnøyan eteläkärjestä.

Hyväkuntoisten asfalttiteiden lisäksi matkan varrelta löytyy myös autolauttayhteyksiä, kuten esimerkiksi Svolvær—Skutvik ja Moskenes—Bodø, joista etenkin jälkimmäinen on todella suosittu.

Lofootit autolla
Jos mielit autolla Lofooteille, tässä pari vaihtoehtoista ajomatkaa: reitti nro 2 aina Nordkappista Å:han asti.

Toinen reittivaihtoehto: Nordkappista autolla Lofooteille

Jos suuntaat Lofooteille pohjoisesta, jossa olet vaikkapa vieraillut Norjan pohjoisimmassa nurkassa sijaitsevassa Nordkappissa, voit yöpyä matkan varrella esimerkiksi Yykeänmuotkassa tai Tromssassa. Ajomatkaa Nordkappista Yykeänmuotkaan on noin 7 tuntia ja Tromssaan vajaa 9 tuntia.

Jos aikaa on, Hammerfest saattaa yllättää! Täältä nimittäin löytyy maailman toiseksi suurin kivi, Håja. Katso täältä TOP 10 Hammerfestin nähtävyydet.

Mennen tai tullen voi ajaa myös sinisistä rakennuksistaan tunnetun Sortlandin kautta. Sortlandin kaupunki sponsoroi maalit asukkaille, jotka haluavat maalata kotinsa tai kiinteistönsä sinisen sävyiseksi.

Sortlandista matkaa voi jatkaa suoraan Lofoottien eteläkärkeen tai vaihtoehtoisesti jäädä tutkimaan Lofoottien pikkusisareksi kutsuttua entistä kotiseutuani, upeaa Vesterålenin aluetta.

Pohjoisen teillä

Tutustu

Autolla Norjaan

Tutustu

Automatkailijan Ruotsi ja Norja

Tutustu

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Tutustu

Støn kalastajakylä
Støn kalastajakylän maisemissa. Dronningrutan luontopolku alkaa aivan kylän liepeiltä, takana näkyvän vuoren juurelta.

Klon laakso
Matkalla Støn kalastajakylään kannattaa pysähtyä ihailemaan Klon laakson maisemaa.

Ajomatkalla Lofooteille kannattaa koukata Støn kalastajakylään

Vesterålenin ehdoton käyntikohde on historiallinen siimakalastuskylä Stø, jonka upeat valasmuraalit kannattaa käydä katsomassa.

Samalla reissulla suosittelen myös piipahtamaan henkiin heränneeseessä Nyksundin aavekaupungissa ja mikäli aikaa jää, päiväretki majesteettisiin maisemiin johdattavalle Dronningrutan luontopolulle on kiipeämisen arvoinen.

Stø Bobilcamp on myös hyvä paikka yön tai kahden yöpymiseen. Alueelta löytyy paikkoja niin matkailuautoille kuin teltan kanssa reissaaville.

Yöpyä kannattaa Skipsandin rannalla, joka sijaitsee aivan leirintäalueen lähellä. Kurkkaa upeat maisemat täältä!

Koe nämä Vesterålenissa:

 

Nyksund
Nyksundin vanha kalastajakylä maailman reunalla Vesterålenissa.

Stø valasmuraalit
Støn muraaleista tunnetuin, The Cutted, on väkevä kannanotto valaanpyyntiä vastaan.

Koe valassafari puolessa matkaa Lofooteille!

Mikäli haluat nähdä ryhäkkäitä, Støssä pääset myös valassafarin kyytiin.

Arctic Whale Tours (jossa toimin kesällä 2021 valokuvaajana) vie sinut Bleikin vedenalaiselle kanjonille, missä kaskelotit ruokailevat. Merimatkan aikana tavataan myös paljon lintuja, kuten merikihuja, myrskylintuja ja lunneja sekä muista merenelävistä harmaahylkeitä, pyöriäisiä ja lahtivalaita.

Jos aikaa on, suosittelen lämpimästi vuonoristeilyä Skipnesin autottomalle saarelle.

Støstä matkaa voi jatkaa Loofttien pääkaupunkiin Svolværiin ja sieltä aina saaren eteläisimpään kylään, Å i Lofoteniin asti.

Lofoottien leirintäalueet, telttapaikat ja nähtävyydet kartalla

Moni miettii, kuinka kalliiksi Lofooteilla matkustaminen oikein tulee. Vaikka Norja on suomalaisten suhteen hieman tyyris maa, Lofooteilla löytyy useita edullisia majapaikkoja ja huokean hintaisia leirintäalueita.

Parhaassa tapauksessa leirintäalueella vietetty telttayö irtoaa kahdelta hengeltä usein jo noin 15-30 eurolla, minkä lisäksi tarjolla on myös edullisempia – sekä ilmaisia – wild camping -vaihtoehtoja.

Lofoottien leirintäalueet ovat hinta–laatu-suhteeltaan mainioita, ja mikä sen mukavampaa kuin pujahtaa suihkunraikkaana makuupussiin telttayötä viettämään.

 

Lofootit
Lofooteilta löytyy lukematon määrä kuvauksellisia luontopolkuja ja maisemapaikkoja.

Lofootit autolla: Millainen Norjan tieverkosto on ja missä kunnossa tiet ovat?

Paina tämä mieleen: Norjan tiet ovat varsin kapeita ja hyvin mutkaisia.

Yleisillä teillä rajoitukset ovat 80 km/h, minkä lisäksi monet tiet ovat vain 70 km/h tai jopa 60 km/h. Aikaa kannattaa siis varata runsaasti, mieluiten yläkanttiin, sillä matkanteko voi joskus olla varsin hidasta.

Ei siis kannata olla liian optimistinen omien ajotaitojen tai matkaan kuluvan ajan suhteen.

Hurjastella ei myöskään kannata, sillä ylinopeussakot ovat Suomeen verrattuna varsin mittavat. Jo muutaman kilometrin ylityksellä ajonopeudessa voi rapsahtaa usean sadan euron sakot (jotka nousuvat entisestään keväällä 2023).

Jokaisesta autosta tulee myös löytyä heijastinliivit, joiden puuttumisesta poliisi usein myös laskuttaa.

lofootit

Mutkaiset tiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa

Levikkeitä ja pysähdyspaikkoja löytyy paljon, mikä auttaa myös väistämään vastaantulevaa karavaanaria tai rekkaa, joita molempia liikennöi Norjassa paljon. Edellä mainitut kulkupelit saattavat myös hidastaa omaa matkantekoa huomattavasti, joten maltti on valttia yhtä kuin tarpeeksi pitkä loma. Mutta kuka haluaisi kiirehtiä näissä upeissa maisemissa?

Tietullit sekä tunneli- ja siltamaksut saattavat alkuun hieman mietityttää, mutta löydät näistä enemmän tietoa alla olevasta linkistä.

Lofootit autolla ─ aja näiden nähtävyyksien kautta!

Vaikka Lofooteilta löytyy lukematon määrä toinen toistaan kauniimpia kohteita ja nähtävyyksiä, jo itse ajomatka on elämys. Jylhät vuoret, turkoosit merimaiset ja auringosta kimaltavat vuonot ovat todella kuvauksellisia. Autoimatkailijan on helppo pysähdellä aina sopivan paikan tullen ikuistamaan kauniit näkymät ja lukuisat hiekkarannat, joita osuu matkan varrelle useita.

Löydät kartasta useita Lofoottien nähtävyyksiä ja luontopolkuja. Karttamerkit ovat viitteellisiä, ja kunkin reitin kohdalla kannattaa aina tarkistaa lähtöpiste paperikartasta tai alueen matkailusivustolta.

Ha en god tur til Lofotene!

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center