Varangi

Varangin niemimaa – lunneja ja karua kauneutta

varangi
FINNMARK

Varangin niemimaa (Varangerhalvøya)


Varangin niemimaa (Varangerhalvøya) sijaitsee Pohjois-Norjassa, Finnmarkin läänissä.

Varangin niemimaata ympäröi syvänsininen Barentsinmeri, jonka maisemat jättävät retkeilijän, vaeltajan ja automatkailijan sydämeen aivan omanlaisena merkin.

Varangin niemimaa

Jääkaudenaikaisissa maisemissa

Varangin niemimaan kuvaukselliset maisemat ovat saaneet alkunsa ja muotonsa ennen viimeistä jääkautta.

Alueen 440 miljoonaa vuotta vanhat sedimenttikivet muodostavat kerrossarjoja, jotka ovat monin paikoin jyrkästi pystyyn kääntyneitä. Näitä kuvauksellisia kivimuodostelmia näkee ympäri Varangia, etenkin Berlevågin suunnalla lähellä Kjølnesin majakkaa.

Varangin niemimaa

Varangin alue

Barentsinmereen työntyvää Varangin niemimaata reunustaa lännessä Tenovuono ja etelässä kuvankaunis Varanginvuono. Alueen pohjoissaamelainen nimi on Várnjárga sekä kveeniksi Varenkinniemi.

Varangin niemimaalla sijaitsevia kuntia ovat Vesisaari, Vuoreija, Berlevåg ja Båtsfjord, joilla on samannimiset keskustaajamat, sekä Uuniemi (Unjárga-Nesseby).

Kohteita kannattaa kiertää autolla, minkä lisäksi osan matkasta voi taittaa Hurtigrutenin kyydissä.

Varangin niemimaan kartta

Varangin road trip

Varangin road trip

Kjølnesin majakka

Varangin niemimaan kartta

Alla olevalle kartalle on pinnattu alueen parhaat nähtävyydet. Voit tallentaa kartan itsellesi myöhempää käyttöä varten klikkaamalla otsikon perässä olevaa tähteä.

Vinkki: Saat kohteiden nimet auki klikkaamalla otsikon vasemmalla puolen olevaa nuolella varustettua kuvaketta.

Varangin niemimaan kansallispuisto

Vaikka Varangin niemimaa on suomalaisille tuttu lähinnä sinne johtavasta upeasta Scenic Route Varangerin maisemareitistä sekä sen varrella sijaitsevista pienistä kylistä, unohtamatta tietenkään lintubongareiden Hornøyaa, alueelta löytyy valtavan paljon vaihtoehtoja majakkafaneille ja luonnossa liikkujalle.

Vuonna 2006 perustettu eli verrattaen varsin nuori Varangin niemimaan kansallispuisto (Varangerhalvøya nasjonalpark) on valtava erämaa-alue, joka kattaa suuren osan niemimaata. Täällä tunturikasvillisuudesta tunnettu luonto hurmaa, ja alueen korkein vuori, Stangnestind, kohoaa 724 metriin merenpinnan yläpuolella.

Nattfjelldalen
Nattfjelldalenin maisemissa. Reitin lopussa näkyy komea vesiputous. Kuva: Øystein Ruud

Varangin vaellusreitit ja luontopolut

Yksi tunnetuimmista Varangerhalvøyan vaellusreiteistä johdattaa upean ja kuvauksellisen Nattfjelldalenin maisemiin. Reitti alkaa läheltä Vadsøn (Vesisaari) kylää. Mennen tullen mittaa vaellukselle kertyy karvan yli 9 kilometriä. Maasto kohoaa kuitenkin varsin maltillisesti, minkä vuoksi reitti on mukava kulkea. Vaelluksen kohokohta on sen loppumetreiltä löytyvä korkea vesiputous.

Kirkkaalla säällä reitin varren huipuilta voi tähystää aina Venäjälle asti.

Varangin road trip