Varangin niemimaa

 

Varangin niemimaa

 

Varangin niemimaa (Varangerhalvøya)

Varangin niemimaa (Varangerhalvøya) sijaitsee Pohjois-Norjassa, Finnmarkin läänissä. Varangin niemimaata ympäröi syvänsininen Barentsinmeri, jonka maisemat jättävät retkeilijän, vaeltajan ja automatkailijan sydämeen aivan omanlaisena merkin.

Varangin niemimaan kuvaukselliset maisemat ovat saaneet alkunsa ja muotonsa ennen viimeistä jääkautta. Alueen 440 miljoonaa vuotta vanhat sedimenttikivet muodostavat kerrossarjoja, jotka ovat monin paikoin jyrkästi pystyyn kääntyneitä. Näitä kuvauksellisia kivimuodostelmia näkee ympäri Varangia, etenkin Berlevågin suunnalla lähellä Kjølnesin majakkaa.

 

Varangin niemimaan kartta

 

Varangin alue

Barentsinmereen työntyvää Varangin niemimaata reunustaa lännessä Tenovuono ja etelässä kuvankaunis Varanginvuono. Alueen pohjoissaamelainen nimi on Várnjárga sekä kveeniksi Varenkinniemi.

Varangin niemimaalla sijaitsevia kuntia ovat Vesisaari, Vuoreija, Berlevåg ja Båtsfjord, joilla on samannimiset keskustaajamat, sekä Uuniemi (Unjárga-Nesseby).

 

Kjølnesin majakka

 

Varangin road trip

Osa 1: Norjan kaunein ajoreitti päättyy Kjølnesin majakalle
Osa 2: Ikimuistoinen yö Kjølnesin majakalla
Osa 3: Berlevåg, tulossa
Osa 4: Vuoreija, tulossa
Osa 5: Hornøya, tulossa

 

Kjølnesin majakka

 

Varangin niemimaan kansallispuisto

Vaikka Varangin niemimaa on suomalaisille tuttu lähinnä sinne johtavasta upeasta Scenic Route Varangerin maisemareitistä sekä sen varrella sijaitsevista pienistä kylistä, unohtamatta tietenkään lintubongareiden Hornøyaa, alueelta löytyy valtavan paljon vaihtoehtoja majakkafaneille ja luonnossa liikkujalle.

Vuonna 2006 perustettu eli verrattaen varsin nuori Varangin niemimaan kansallispuisto (Varangerhalvøya nasjonalpark) on valtava erämaa-alue, joka kattaa suuren osan niemimaata. Täällä tunturikasvillisuudesta tunnettu luonto hurmaa, ja alueen korkein vuori, Stangnestind, kohoaa 724 metriin merenpinnan yläpuolella.

★ Varangin kansallispuiston vaelluksesta voit lukea retkitarinan Tunturivaellus-sivustolta.

 

Nattfjelldalen
Nattfjelldalenin maisemissa. Reitin lopussa näkyy komea vesiputous. Kuva: Øystein Ruud

 

Varangin vaellusreitit ja luontopolut

Yksi tunnetuimmista Varangerhalvøyan vaellusreiteistä johdattaa upean ja kuvauksellisen Nattfjelldalenin maisemiin. Reitti alkaa läheltä Vadsøn (Vesisaari) kylää. Mennen tullen mittaa vaellukselle kertyy karvan yli 9 kilometriä. Maasto kohoaa kuitenkin varsin maltillisesti, minkä vuoksi reitti on mukava kulkea. Vaelluksen kohokohta on sen loppumetreiltä löytyvä korkea vesiputous.

Kirkkaalla säällä reitin varren huipuilta voi tähystää aina Venäjälle asti.

 

Varangin road trip

 

Varangin niemimaan kartta