Leirintäalueet ja telttailu Lofooteilla

Leirintäalueet ja telttailu Lofooteilla

Lofootit ovat monen Norjassa retkeilevän unelmakohde, mutta missä Lofooteilla kannattaa telttailla ja mistä löytyvät Lofoottien parhaat leirintäalueet?

Norjan hintataso on tunnetusti melko kallis, ja moni miettii, kuinka paljon reissu Lofootteille keventää kukkaroa. Kruunuja saa kulumaan bensaan, tietulleihin ja siltamaksuihin kuin myös ruokaan ja majoitukseen. Mutta kuten jokaisessa maassa, myös Norjasta löytyy edullisia vaihtoehtoja.

Siispä korjaan yleisintä Pohjois-Norjaan kohdistuvaa harhaluuloa; Lofooteilla löytyy useita edullisia majapaikkoja ja huokean hintaisia leirintäalueita: leirintäalueella vietetty telttayö kahdelta hengeltä irtoaa usein jo noin 15-30 eurolla, minkä lisäksi on tarjolla edullisempia – ja myös ilmaisia – wild camping -vaihtoehtoja. Lofoottien leirintäalueet ovat hinta-laatu -suhteeltaan mainioita, ja mikä sen mukavampaa kuin pujahtaa suihkunraikkaana makuupussiin telttayötä viettämään.

Maksullisten leirintäalueiden edut

Peseytymistilojen lisäksi maksullisilta Lofoottien leirintäalueilta löytyy lähes poikkeuksetta yhteiskeittiö ja ruoanlaittotila. Monissa paikoissa pääsee myös pesemään pyykkiä pientä maksua vastaan (varaa mukaan kolikoita), ja useat tarjoavat ilmaisen wifin asiakkaiden käyttöön. Karavaanareille löytyy sähkötolppaisia paikkoja, ja yleistiloissa voi ladata kameran ja tietokoneen akkua. Surkeimman sään sattuessa myös pienen mökin (joissa ei yleensä ole omaa vessaa tai suihkua) saa varattua suhteellisen järkevään hintaan.

 

Kvalvika
Kvalvika Beach on yksi Lofoottien suosituimmista telttailualueista.

 

Wild camping eli omatoimista telttailua Lofooteilla

Leirintäalueiden maksullisten telttapaikkojen lisäksi monet suosivat wild campingia, ja Lofooteilta löytyykin useita ilmaisia ja todella kuvauksellisia telttapaikkoja. Niiden lisäksi joissain paikoissa peritään pieni ”kannatusmaksu” (esim. alueen yrittäjien tai maanomistajan taholta). Tällaisen telttapaikan hinta vaihtelee viidestä kymmeneen euroa.

Löydät hieman alempaa Google Maps -kartan, johon olen merkinnyty monia hyviä telttapaikkoja sekä Lofoottien leirintäalueet, alueelliset nähtävyydet ja vaelluspolut. Voit tallentaa kartan itsellesi tulevaisuuden reissusuunnitelmia varten.

Älä kakkaa mihin tahansa

Luontoa kunnioittava retkeilijä noudattaa aina Retkietikettiä, eikä koskaan jätä luontoon kuin jälkensä.

Viiden tähden telttapaikka Lofoottien Henningsværissä.

Telttailu Lofooteilla

Lofoottien parhaat leirintäalueet

Andenes Camping – Lofoottien paras leirintäalue

Tunnetuin Lofoottien leirintäalue, Andenes Camping, pitää paikkaansa Vesterålenissa, Andøyan saaren pohjoiskärjessä sijaitsevan Andenesin kylän kupeessa. Andenes on tunnettu hillasoista, sotilaslentokentistä ja Andøya Space Center (ASC) -keskuksesta sekä ennen kaikkea valaskeskuksesta, jossa on tutkittu kaskelottien käyttäytymistä ja levinneisyyttä vuodesta 1989. Andenes on siis mainio kohde etenkin silloin, kun mielit Lofooteilla valassafarille.

Andenes Camping on kauniiden maisemiensa ja lukuisten telttapaikkojensa vuoksi yksi suosituimmista Lofoottien alueen leirintäalueista. Aavat merimaisemat ja upea luonto hiekkarantoineen ovat omiaan myös tunnelmallisille telttakuville, joita monet haluavat ikuistaa muistoksi Norjan matkaltaan.

Andenes Campingin leirintäalueelle ei myöskään tarvitse tehdä erillistä varausta, vaan paikan päälle voi saapua oman aikataulun mukaan. Mikäli ilmestyt paikalle leirintäalueen vastaanoton sulkeuduttua, voit maksaa telttapaikan aamulla. Tältä hyvin varustellulta Lofoottien leirintäalueelta löytyy lämmin suihku, wifi, keittiötilat, pyykkikone ja yhteinen oleskelutila, jossa voi ladata kameran akkuja samalla, kun valmistaa itselleen lounasta tai illallista.

 

Lofoottien leirintäalueet
Stø Bobilcamp -leirintäalue sijaitsee sataman tuntumassa, kuvassa näkyvän valkoisen rakennuksen takana.

 

Stø Bobilcamp – pieni mutta ympäristöltään kiinnostava lerintäalue

On myös helppo suositella Stø Bobilcamp -leirintäaluetta, asuinhan sen vieressä vuoden verran. Aivan leirintäalueen kupeesta alkaa upea Dronningrutan luontopolku, joka on nimetty Norjan kuningattaren mukaan. Erämaisen tunnelman saavuttaa jo lyhyen nousun jälkeen: merimaisemat ovat päätä huimaavat, ja huipulla aukeava tasainen ylänkö sopii myös erinomaisesti wild camping -telttailuun. Kannattaa kuitenkin huomioida, että alue on varsin tuulinen (kuten koko Norja, noin yleisesti).

★ Lue lisää Støn valassafarista »

 

Dronningruta
Dronningrutan majesteettisissa maisemissa.

 

Skipssand – Vesterålenin kuvauksellisin telttapaikka

Aivan Stø Bobilcamp -leirintäalueen vieressä, noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Dronningrutan luontopolun varrella sijaitsee kaunis Skipssandin hiekkaranta. Hienoon hiekkaan törmäävä vehreä penger on mainio (ja ilmainen) telttapaikka, jossa minäkin olen viettänyt muutamia öitä. Kokeilin tuolloin cowboy campingia, eli pelkällä retkipatjalla ja makuupussilla nukkumista yöttömän yön auringon alla.

Skipssandin rannan tuntumassa voi myös bongata kirjohylkeitä sekä taivaalla liiteleviä komeita merikotkia. Penkereeltä löytyy myös useampi kivistä rakennettu nuotiopaikka. Puut tulee kuitenkin tuoda paikan päälle itse.

 

Dronningruta
Vesterålenissa sijaitsevan Skipssandin hiekkarannan tuntumasta löytyy yksi Lofoottien parhaista ilmaisista telttapaikoista.

 

Rannalla telttaileva: huomioi nousu- ja laskuveden vaihtelut

Vaikka ajatus aivan hiekkarannan reunalle pystytetystä teltasta on varsin romanttinen, olisi ikävää herätä teltan lainehtimiseen. Huomioi siis nousu- ja laskuveden muutokset, sillä erot ovat todella suuret ja saattavat yllättää ajattelemattoman.

Skipssandissa on kuitenkin turvallista nukkua ruohopenkalla, jonne Norjanmeren aallot eivät yllä – paitsi myrskyllä, joten muista seurata myös säätiedotuksia. Paras sovellus norjalaisen sään seuraamiseen on YR.no, josta löytyy myös kätevä applikaatio.

Pohjoisen teillä

Tutustu

Autolla Norjaan

Tutustu

Automatkailijan Ruotsi ja Norja

Tutustu

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Tutustu
Lofootit leirintäalue

Lofooteilta löytyy myös paljon paikkoja, joissa leiriytyminen on erikseen kielletty.

Telttailu Lofooteilla

Vaikka jokamiehen oikeudet pätevät myös Norjassa, Lofooteilta löytyy useita rantoja, joissa leiriytyminen on kielletty. No Camping -kielto ilmaistaan hyvin selkeästi alueelle/rannalle pystytetyin kyltein, ja ohjetta tulee noudattaa. Edes matkailuauton kanssa matkustavien ei kannata ajatella, että pyörillä liikkuva koti olisi jonkin sortin poikkeus.

Vaikka kätevä Park4night-sovellus on tarkoitettu lähinnä asuntoautoilla matkustaville, sovellusta voi käyttää myös telttapaikan etsimiseen. Hyviä telttapaikkoja Lofooteilla ovat esimeriksi Fiskebølin lauttarannan läheisyydessä sijaitseva Hessand Beach.

Jokamiehenoikeudet Norjassa

Norjassa jokamiehenoikeudet ovat suunnilleen samat kuin Suomessa: Leirin saa pystyttää väliaikaisesti, kunhan ei häiritse asutusta tai tuhoa luontoa. Lofootit tekevät kuitenkin tässä asiassa pienen poikkeuksen, sillä kohde on nykyisin jo vähän liiankin suosittu. Jos siis näet No Camping -kyltin, älä pystytä telttaa, sillä tässä tapauksessa jokamiehenoikeudet eivät päde.

Sananen tulenteosta: Vaikka Suomessa nuotion sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, Norjassa avotulen teko on sallittua – paitsi metsissä, missä se on kokonaan kiellettyä 15.4. – 15.9 välisenä aikana. Ei siis kannata yllättyä lukuisten tulentekopaikkojen määrää, joita on rakennettu rannoilla ja polkujen varrella sinne tänne.

Huomioi tämä: Norjan tiet ovat varsin kapeat, minkä vuoksi niiden reunoilta löytyy harvoin kunnollisia telttapaikkoja.

Telttailu Lofooteilla

Lofoottien parhaat telttailupaikat

Lofooteilta löytyy hyviä telttapaikkoja niin maksullisten leirintäalueiden läheisyydestä kuin villistä luonnosta. Leirintäalueella majoittumisella on se etu että vessat, suihkut, yleiskeittiö ja yleistilat ovat lähellä. Rannoilla ja nurmialueilla on myös usein sen verran paljon tilaa, että oman nurkan löytää kyllä.

Wild camping on yleensä ilmaista, mutta osalla alueista joutuu silti pulittamaan muutaman euron arvoisen majoittumismaksun. Hinta vaihtelee alueittain, ja kyltit kyllä opastavat, mikäli sellaisia on alueelle pystytetty.

Muutamia täsmävinkkejä alla olevan kartan lisäksi: 1) Rambergin lähellä löytyy Skagen Camping -niminen mukava leirintäalue. 2) Jos ajat Andenesista pitkin Andoyan länsirantaa, löydät mainion telttapaikan Nordmelan ja Nossin kylien välistä. 3) Muita suosittuja paikkoja ovat muun muassa Bunes Beach, Hessand Beach, Horseid Beach, Kvalvika, Nusfjord ja Eggum.

 

Lofoottien leirintäalueet
Alkuillan valoon pukeutunut Horseid stranda.

 

Lofoottien telttapaikat kartalla

Olen merkinnyt tähän karttaan Lofoottien leirintäalueet ja telttapaikat, useita luontopolkuja sekä muita nähtävyyksiä. Voit tallentaa kartan itsellesi ja hyödyntää sitä tulevia reissuja suunnitellessasi.

Ha en fin tur til Lofotene!

 

 

Lisäksi: vinkkejä telttailuun ja retkeilyyn

Alla olevista linkeistä pääset lukemaan vinkkejä muun muassa teltan ja makuupussin valinnasta, kevyestä kenttäkeittiöstä sekä erilaisista retkiruoka-menuista ja eväistä.

Lue vinkit teltan valinnasta »
Lue vinkit makuupussin valinnasta »
Vinkit retkikeittimen valintaan »
Kevyt kenttäkeittiö »
Viikon vaellusruuat ja retkiruokavinkit »
Herkulliset retkieväsvinkit »
Road tripin pakkauslista »

 

Telttailu Lofooteilla

 

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

LUE MYÖS

Ota talteen vinkit Pohjois-Norjan nähtävyyksistä

Vinkkeihin

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center