Islanti – maailman kaunein luontokohde

Tiesitkö, että Islanti..

  • ..tarkoittaa suomennettuna “savujen lahtea”.
  • Jökulsárlón, Islannin suurin jäätikkölaguuni, on elokuvista tuttu: maisemat vilahtavat muun muassa Batman Begins, Tomb Raider ja Die Another Day -elokuvissa.
  • Islannissa elää piilokansa. Kansantarinoiden mukaan islantilaiset uskovat piilokansaan, ihmistenkaltaisiin menninkäisiin ja maahisiin.
  • Islanninhevoset saavat elää vapaasti kuten entisaikaan. Islanninhevoslaumat laiduntavat vapaina suurimman osan vuodesta ja ne tuodaan vain talvisin lähelle ihmisasutusta.
  • Vatnajökull, Euroopan suurin jäätikkö, peittää lähes kymmenesosan Islannin pinta-alasta. Islanti on myös yksi maailman tuliperäisimmistä maista; Islannin kahdesta sadasta tulivuoresta noin 30 on edelleen toimivia.
  • Maailman ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla äänestetty naispresidentti valittiin Islannissa vuonna 1980.

 

Islanti
Islanti on tunnettu lukuisista vesiputouksista ja mustista rannoistaan.

 

Islanti – matkailijan lumoava luontokohde

Islanti, saagojen saari, tunnetaan vaikuttavista luontonähtävyyksistään. Höyryävät geysirit kertovat luonnon alkukantaisesta voimasta ja maan vulkaanisuudesta.

Alati mieltään vaihtava sää saa Islannin-kävijän pohtimaan, kuka monista skandinaavisista jumalista tänään osoittikaan mieltään.

 

Islanti
Kuuletko Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskauksen?

 

Saagojen saarten mystiset luontokohteet

Skandinaavinen mytologia, joka tunnetaan myös nimillä pohjoismainen mytologia ja muinaisnorjalainen mytologia, juontaa juurensa Skandinavian rautakautisten ja varsinkin viikinkiaikaisten asukkaiden myytteihin ja uskomuksiin.

Nuo tarinat kertovat maailman synnystä ja tuhosta sekä jumalten, jättiläisten ja maahisten seikkailuista. Islannin myyttien perusta on Edda, joka on kirjoitettu jo 1200-luvulla.

Totta vai tarua?

“Islanti on maailman kaunein luontokohde.” Oli vastaus kumpi tahansa, saagojen saari lumoaa jokaisen upeita maisemia rakastavan päiväretkeilijän ja Islantia kiertävän road trip -matkailijan!

Maailman monipuolisimmaksi ja helposti lähestyttävimmäksi matkakohteeksi tituleerattu Islanti tarjoaa ihan kaikkea: loputtoman vihreitä tasankoja, jäätiköitä, kuumia lähteitä ja upeissa väreissä välkkyviä laavapeltoja, merta vahtivia majakoita ja vesiputouksia sekä lukemattomia luontopolkuja niin lyhyen kuin pitkän matkan vaeltajille.

Tulen ja jään, villapaitojen (lopapeysoja) ja Jules Vernen maana tunnettu Islanti on matkakohde, joka jokaisen pitää kokea kerran elämässään.

Islanti – nähtävyydet kartalla

Voit käyttää yllä olevan sisällysluettelon pikalinkkejä päästäksesi suoraan kiinnostusta herättäviin kohteisiin. Klikkaa vain linkkiä ja päädyt valitsemaasi aiheosioon.

Lisäksi löydät alla olevasta kartasta kaikki Islannin nähtävyydet kartalle pinnattuna. Voit tallentaa kartan itsellesi ja käyttää sitä tulevalla matkalla Islantiin! Klikkaamalla Islannin kartan vasemmassa yläreunassa olevaa nuolella varustettua kuvaketta saat kartan auki kohteittain.

 

 

Koe Islanti automatkaillen!

Kymmenen päivän mittainen Islannin road trip kulki saaren ympäri vastapäivään.

Islanti-matkan ensimmäinen reissupäivän aikana tutustuin Stafnesvitin oranssiin majakkaan ja maan korkeimmaksi tituleerattuun Glymurin vesiputoukseen. Tuo päiväpatikka on takuulla yksi ikimuistoisimmista kulkemistani luontopoluista joenylityksineen ja kiipeämisineen, aivan järjettömässä rankkasateessa.

Jos listataan kaikki Islannin nähtävyydet, omat suosikkikohteeni ovat ehdottomasi syvän vihreä Fjaðrárgljúfurin kanjoni sekä jäätimanteistaan tunnettu Diamond Beach.

Vuokraa auto Reykjavíkista! »
Katso, kuinka paljon maksoi Islannin road trip »

 

Omalla autolla Islantiin

Mistä lauttaliput kannattaa hankkia, mistä lautat lähtevät ja kauanko lauttamatka Islantiin kestää? Entä kuinka paljon koko lysti maksaa?

Omalla autolla Islantiin on pitkäaikainen haaveeni, ja olenkin viime viikkojen ajan selvittänyt, miten oman auton vieminen Islantiin voisi onnistua – ja ylipäätään, kannattaako se.

Lue seikkaperäinen laskelma oman auton viemisestä Islantiin »

 

Omalla autolla Islantiin
Oman auton vieminen Islantiin ei ole lainkaan niin kallista kuin saatoit kuvitella!

 

Islanti on mahdollista kokea myös bussipassilla

Saagojen saari on mahdollista kokea myös bussipassilla, sillä saaren voi kiertää kesäaikan myös bussilla. Esimerkiksi Reykjavík Excursions tarjoaa matkoja suosituimpiin kohteisiin, ja myös TREXin kautta voi ostaa matkoja Etelä-Islannissa sijaitsevien vaelluskohteiden alkupisteisiin. Islannin julkisen bussiliikenteen aikataulut löydät täältä.

 

Golden Circle Kultainen kierros Islannin nähtävyydet
Golden Circlen eli Kultaisen kierroksen aikana pääsee näkemään Islannin tunnetuimmat nähtävyydet.

Parhaat Islannin nähtävyydet

Olen kerännyt tähän Islannin matkaoppaaseen parhaat vinkkini saaren tutkimiseen.

Löydät Islannin kohdevinkit niin vesiputouksista, laavakentistä ja geysireistä, kuumista lähteistä, luonnon monumenteista kuin parhaista pysähdyksistä autoteiden varrella. Mielettömän kauniita ja kuvauksellisia kohteita löytyy jo ihan pääteiden varsilta sekä lyhyiden patikkamatkojen päästä. Läpi saarenkin voi vaeltaa – toivottavasti minäkin pääsen kokemaan tuon elämyksen vielä joku päivä!

Mukavaa ja kuvauksellista Islannin matkaa!

 

Islannin vesiputoukset
Goðafossin vesiputous (Waterfall of the Gods) talvipuvussaan.

 

TOP1: Golden Cirle (Kultainen kierros), Islanti

Golden Circle (Kultainen kierros) on loistava tapa tutustua Islannin suosituimpiin luontonähtävyyksiin. Kokonaispituudeltaan noin 300 kilometrin mittainen Golden Circlen -luontokierros johdattaa yhden päivän aikana kolmelle upealle luontokohteelle, jotka ovat Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa sijaitseva Þingvellir, Islannin alkuperäinen Geysir sekä Gullfossin mahtipontiset vesiputoukset.

Lue lisää Golden Circle -kierroksesta »

 

Islanti
Seljalandfossin vesiputouksen pääsee kiertämään ympäri.

 

TOP2: Islannin vesiputoukset

Yksi Islannin Ring roadin lumoavimmista ja samalla helpoimmin saavutettavista nähtävyyksistä on eittämättä Seljalandfoss,  joka on samalla yksi kauneimmista koskaan näkemistäni vesiputouksista. Ei haitannut, vaikka paikalle olivat löytäneet muutkin, sillä niin intensiivisesti en ole vettä tuijottanut sitten naismuistin.

Vesiputouksia pääsee ihailemaan myös Glymyrin luontopolulla sekä Fjadrárgljúfurin kanjonissa.

Kaiken kasteleva Seljalandsfoss

“Vesi pauhaa. Seljalansdfoss pauhaa. Vettä jylisee 60 metrin korkeudesta sellaisella voimalla, ettei meinaa uskoa todeksikaan.

Yksi Islannin Ring roadin lumoavimmista ja samalla helpoimmin saavutettavista nähtävyyksistä on eittämättä Seljalandfoss, joka on samalla yksi kauneimmista koskaan näkemistäni vesiputouksista. Ei haitannut, vaikka paikalle olivat löytäneet muutkin, sillä niin intensiivisesti en ole vettä tuijottanut sitten naismuistin.”

Seljalandfoss
Seljalandsfoss on yksi Islannin kuvatuimmista vesiputouksista.

 

Kaatosateessa Glymurin vesiputoukselle

“Päivävaellus yhdelle Islannin komeimmista vesiputouksista, Glymurille, alkoi märissä merkeissä. Puimme auton suojissa yllemme sadevarusteet, ja minä vedin kamerarepun päälle vedenkestävän kuoren.

Viime hetken varusteoivallus tälle kymmenen päivän mittaiselle Islannin kiertomatkalle sai minut hyrisemään tyytyväisyyttäni: puhelimen pölyn-, iskun- ja ennen kaikkea vedenkestävät Lifeproof-kuoret tulisivat tarpeeseen jo matkan ensimmäisenä päivänä, sillä taivas näytti ottavan mittaa vajaan parin tunnin haikin päässä sijaitsevasta vesiputouksesta.”

 

Islanti
Islannin nähtävyydet top 10: Glymur on yksi Islannin monista vesiputouksista. Haikkaus tänne kannattaa, vaikka nousumetrejä kertyykin.
Islanti
Islanti on tunnettu kuumista lähteistään. Sininen laguuni (Blue Lagoon) on niistä yksi.

 

TOP3: Blue Lagoon (Sininen laguuni)

Hieman Reykjavikin ulkopuolella sijaitseva Blue Lagoon (Sininen laguuni) on käymisen arvoinen kohde – turistimassoista huolimatta. Noin 45 kilometrin päässä Reykjavikista keskellä aavaa laavakenttää sijaitseva Blue Lagoon on takuulla saaren tunnetuin kylpyläkohde, jonka vesi on noin 35 asteista.

Blue Lagoonin turkoosi väri syntyy monista eri mineraaleista, joiden sanotaan nuorentavan ihoa. Kuumien lähteiden höyryjen vaikutusta voi tehostaa levittämällä kasvoille laguunin valkoista terveysmutaa. Muista omat uikkarit!

Blue Lagoon on sijaitsee Islannin kansainvälisen Keflavikin lentokentän läheisyydessä, joten kylpyhetken voi yhdistää myös lentokentältä Reykjavikiin saapumisen yhteyteen tai takaisin kotiin lähtiessä.

Tutustu kohteeseen ja osta liput luonnon omaan kylpylään »

 

 

Islannin jäätikkö
Diamond Beach on upea kohde, jota ei kannata jättää kokematta!

 

TOP4: Islannin jäätiköt ja tulivuoret

Jäätiköt ja tulivuoret vallitsevat Islannin maisemia, ja purkautunutta laavaa näkee siellä täällä. Aktiivisia tulivuoria Islannissa on tällä hetkellä yli 30 ja niistä suurin on lähes puolitoista kilometriä korkea Hekla. Saaren asuttamisen jälkeen Hekla on purkautunut vajaa kaksikymmentä kertaa, viimeksi vuonna 2000.

Mikäli tulivuoret kiinnostavat, kannattaa piipahtaa Hvolsvöllurin kylässä Etelä-Islannissa, josta löytyy tulivuoriin ja maanjäristyksiin erikoistunut Lava Centre -museo. Lähialueilla sijaitsee myös keväällä 2010 purkautunut Eyjafjallajökullin tulivuori, jonka purkauspaikalle järjestetään muutaman päivän mittaisia vaellusretkiä.

 

Vatnajokull Islanti
Kaakkois-Islannissa sijaitsee koko Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull.

 

 

Islannin jäätikkö
Myös Jökulsárlónin jäätikkö on kaunis kuvauskohde.

 

Islannin jäätiköt tarjoavat huimia retkikohteita

Islannista löytyy myös paljon jäätiköitä, ja noin 11,5 prosenttia maan pinta-alasta onkin jään peitossa. Kaakkois-Islannissa sijaitsee myös koko Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull. Kahdeksan prosenttia saaren pinta-alasta peittävällä kuperalla lakijäätiköllä on kokoa noin 8 100 neliökilometriä. Jään paksuus on keskimäärin 400 metriä, minkä lisäksi jää on paikoitellen jopa 1000 m paksua.

Vatnajökull valittiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2019.

 

 

Islannin jäätikkö
Pieni ihminen, suuri luonto.

Islanti
Gigjökullin jäätikkö, Islanti.

Kuuletko Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskaksen?
Kuuletko Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskaksen?

 

TOP5: Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskaus

Nousimme auton kyytiin ja niin jäi taakse paikoilleen kivettynyt aromammutti. Ehkä se vielä jonain päivänä löydetään uudestaan toisen seikkailijan toimesta.

Tämä vasta on Islantia: silmänkantamattomiin vuorten reunustamia vihreitä niittyjä ja vuoroin violettia lupiinimerta, jonka kukinnot kumarsivat maahan saakka roikkuvien pilvien painosta. Luulisi taivaan jo uupuvan sateesta, mutta maan sää on yhtä sinnikäs kuin sen luonto. Vakaan epävakaa. Aina kaikkea muuta kuin odotit.

Matkamme on ollut kuin unta, kun ei tällaisesta paikasta ole osannut unelmoidakaan.

Nyt ymmärrän, miksi. Kaikki on pelkkää superlatiivia.

Lue täältä retkitarina »

 

Islanti Islannin nähtävyydet
Islannissa lupiinipellot jatkuvat silmänkantamattomiin.

 

Islanti
Matka Islantiin saagojen saarelle on elämys, joka jokaisen pitäisi kokea kerran elämässään.

 

TOP6: Vík ja Reynisfjaran mustat rannat

Jatkoimme Dyrhólayen luonnonsuojelualeen perimmäisestä nurkasta löytyvältä saman nimiseltä majakalta kohti maan tunnetuinta rantaa, mustahiekkaista Reynisfjaran Black Beachia.

Vík ja Reynisfjara, Islanti. Matkaa ei ollut pitkälti, sillä Víkin alueen luontokohteet sijaitsevat näköyhteyden päässä toisistaan; alempi kuva on otettu Etelämannerta tähystävän majakan takapihalta. Täältä kaukaa rannan tyrskyjä tähystellessään ei kuitenkaan uskoisi, miten vaarallisina Pohjoiselta jäämereltä käyvät aallot voivatkaan ärjyä: merelle eikä äiti Maalle kannata koskaan kääntää selkäänsä – viimeisin luonnonvoimien uhri on kuluvan vuoden tammikuulta.

 

Islanti
Vikin mustat rannat ovat huikaisevan kaunis luontokohde ja aivan ajoreitin varrella.

Islanti
Musiikkitalo Harpa on yksi Reykjavikin tunnetuimmista modernin arkkitehtuurin nähtävyyksistä.

 

TOP7: Reykjavik – maailman pohjoisin pääkaupunki

Tutustu myös saagojen saaren pääkaupunkiin! Pittoreski ja kuvauksellinen Reykjavik on Islannin pääkaupunki, joka vielä tänäkin päivänä huokuu historian pienten pikkukylien tunnelmaa, vaikka turismi on aika päivät sitten saapunut kaupunkiin.

Islantiin saapuva matkailija haluaa varmasti kokoea myös maan pääkaupungin! Värikkäistä rakennuksistaan tunnettu kuvauksellinen Reykjavik on 129 000 asukkaan koti. Kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen, sillä kaikki täällä löytyy kaupungin ytimestä ja sen välittömästä läheisyydestä. Mukulakivisiä katuja kulkiessaan voi ajatella entisaikojen viikinkien asuttaman kylän olevan edelleen pala historiaa, vaikka uudet rakennukset, kahvilat ja ravintolat ovatkin vallanneet alaa. Vaikka Islantiin matkustetaan usein retkeilemään ja vaeltamaan sekä tutustumaan Islannin upeisiin luontokohteisiin, myös Reykjavikissa kannattaa viettä päivä tai pari.

Lue vinkit Reykjavikin viikonloppulomaan »
Löydä edulliset majoitukset »

 

Musiikkitalo Harpa Reykjavik

 

TOP8: Islanti – majakoita rakastavan matkailijan unelmakohde

Islanti on tunnettu merta vahtivista, värikkäistä majakoistaan. Kirkuvan oranssi Stafnesvitin majakka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta, ja Dyrhólaeyn valkoinen kaunotar vahtii tarkkaavaisesti Víkissä sijaitsevia Renisfjaran mustia rantoja.

Näiden lisäksi omalle kohdelistalleen kannattaa ehdottomasti lisätä myös Akranesin, Grottan ja Hvalnesin majakat.

Dyrhólaeyn majakka, Islanti

“– Jatkoimme matkaa kuoppaista tietä kohti Dyrhólayen luonnonsuojelualuetta. Tie numero 218 ohjasi meidät perille pienen kinttupolun päähän, jonka nopeusrajoitus nauratti: möyrimme hitaasti mutta varmasti 20 kilometrin tuntivauhtia tiellä, joka muistutti mureketta.

Ihmettelen vieläkin, miten emme puhkoneet rengasta kertaakaan koko reissun aikana.”

Lue reissutarina Dyrhólaeyn majakalta Islannista »

 

Islanti
Majakan maisemissa mustilla rannoilla.

 

Yleistietoa Islannista

Islannin ilmasto – sataako siellä aina?

Islannin ilmasto on harvoin lämmin ja harvoin kylmä. Atlantin tuulet pitävät Islannin sään läpi vuoden varsin lauhana; edes lämpimimpinä kesäkuukausina (heinä-elokuu) Islannin sää yltää harvoin yli 20 asteen, sillä vuorokauden keskilämpötila pysyttelee yleensä noin 13-14 asteessa.

Myös pakkaset ovat saarella harvinaisia, minkä ansiosta sää on myös talvisin varsin miellyttävä.

Säänkestävät varusteet kannattaa kuitenkin aina pakata mukaan, sillä Islannissa sataa kaikkina vuodenaikoina runsaasti.

 

Islanti