Islannin iäksi kivettynyt aromammutti

“We still do not know one thousandth of one percent of what
nature has revealed to us.” – Albert Einstein

Reilut pari tuntia Raynisfjaran mustalla hiekkarannalla kierreltyämme jatkoimme toisen matkapäivän kulkuamme kohti Þórsmörkin (Thor’s Valley) maisemia, vaan vähänpä tiesimme tulevasta. Eihän meidän kiesillämme ollut mitään asiaa kyseiseen kohteeseen, sillä joen ylitykseen oltaisiin tarvittu ihan rehellinen 4×4.

Ja kyllähän se hetken kirpaisi, sillä aika harvoin tulee tehtyä vastaavia mokia, vaan mitäpä sitä turhia murehtimaan; päätimme lähteä tutkimaan viereistä vuorijonoa – ja kyllä kannatti!

 

Islanti matkablogi

Islanti matkablogi Islanti

Islanti

 

Kauempaa katseltuna harjanne ei näyttänyt sen kummallisemmalta kuin mikään muukaan kiviröykkiö. Yksikään opaskirja ei myöskään ollut kehottanut tämän paikan tutkimista, mutta kun aikaa kerta oli ja miehillä vahva intuitio, niin mikäs siinä seikkaillessa. Lähdimme ylittämään laakeaa niittyä kohti kauempana siintävää vuoren halkeamaa.

Ja sitten, aivan yhtäkkiä, siinä se seisoi – hemmetinmoinen järkäle, jonka olemus oli kuin ikiajat sitten paikoilleen kivettyneen aromammutin, lajinsa isoimman edustajan.

En ollut uskoa silmiäni, enkä saanut näkymän tuijottamisesta tarpeekseni. Ja kuten kuvasta näkyy, otti myös yksi matkalaisista ilon irti luonnonihmeestä, jonka löytämiseen tarvittiin yksi munaus, roimasti tuuria ja sitä kuuluisaa seikkailumieltä:

jos olisimme vain harmistuksissamme kääntyneet takaisin, olisi tämäkin upea kohde jäänyt ikuistamatta.

 

Islanti

Islanti

Islanti

Islanti

Islanti

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center