Islannin iäksi kivettynyt aromammutti

”We still do not know one thousandth of one percent of what
nature has revealed to us.” – Albert Einstein

Reilut pari tuntia Raynisfjaran mustalla hiekkarannalla kierreltyämme jatkoimme toisen matkapäivän kulkuamme kohti Þórsmörkin (Thor’s Valley) maisemia, vaan vähänpä tiesimme tulevasta. Eihän meidän kiesillämme ollut mitään asiaa kyseiseen kohteeseen, sillä joen ylitykseen oltaisiin tarvittu ihan rehellinen 4×4.

Ja kyllähän se hetken kirpaisi, sillä aika harvoin tulee tehtyä vastaavia mokia, vaan mitäpä sitä turhia murehtimaan; päätimme lähteä tutkimaan viereistä vuorijonoa – ja kyllä kannatti!

 

Islanti matkablogi

Islanti matkablogi Islanti

Islanti

 

Kauempaa katseltuna harjanne ei näyttänyt sen kummallisemmalta kuin mikään muukaan kiviröykkiö. Yksikään opaskirja ei myöskään ollut kehottanut tämän paikan tutkimista, mutta kun aikaa kerta oli ja miehillä vahva intuitio, niin mikäs siinä seikkaillessa. Lähdimme ylittämään laakeaa niittyä kohti kauempana siintävää vuoren halkeamaa.

Ja sitten, aivan yhtäkkiä, siinä se seisoi – hemmetinmoinen järkäle, jonka olemus oli kuin ikiajat sitten paikoilleen kivettyneen aromammutin, lajinsa isoimman edustajan.

En ollut uskoa silmiäni, enkä saanut näkymän tuijottamisesta tarpeekseni. Ja kuten kuvasta näkyy, otti myös yksi matkalaisista ilon irti luonnonihmeestä, jonka löytämiseen tarvittiin yksi munaus, roimasti tuuria ja sitä kuuluisaa seikkailumieltä:

jos olisimme vain harmistuksissamme kääntyneet takaisin, olisi tämäkin upea kohde jäänyt ikuistamatta.

 

Islanti

Islanti

Islanti

Islanti

Islanti

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center