Yhden hengen teltta sooloretkeilijälle

Yhden hengen teltta saattaa äkkiseltään kuulostaa pystyttämisen puolesta helpolta. Jokaisen itsenäisen retkeilijän tulee kuitenkin olla varma, että pystyy pystyttämään teltan ilman apua, oli sää mikä tahansa.

Yhden hengen teltta on parhaassa tapauksessa kevyt kantaa ja näppärä pystyttää. Vaikka retkeily kaveriporukassa on mahtavaa, aina toisinaan retkelle tai vaellukselle haluaa lähteä yksin – ja jos minulta kysytään, niin jokaisen kannattaisikin ehdottomasti kokea vähintään yksi yö teltassa ihan itsenäisesti. Elämys on vahva, ikimuistoinen kokemus, jonka tuomaan vapauteen on helppo jäädä koukkuun.

Niin minullekin kävi.

Itsenäisesti vaeltava joutuu kuitenkin valitsemaan niin retkeilyvarusteensa kuin majoitteensa tarkasti, sillä kaikki pitää pystyä ja jaksaa kantaa itse.

 

1 hengen teltta

 

Kevyt ja näppärä 1 hengen teltta

Kevyt 1 hengen teltta on sijoitus siinä missä useammankin henkilön majoittavat kupolit ja tunneliteltat. Markkinoilta löytyy useita eri malleja eri valmistajilta.

Mikäli etsit todella todella kevyttä ja tuulta kestävää yhden hengen kupolitelttaa, Jack Wolfskin Exolight I FR -malliin, joka painaa vain 1,4 kiloa.

Tämä varsin kompakti ja kestävä yhden hengen teltta toimii keväästä pitkälle syksyyn.

Exolightin etu on siinä, että sen sisäteltta on kiinnitetty ulkotelttaan, minkä ansiosta pystyttäminen on nopeaa ja melko vaivatonta (mikä tulee arvoon arvaamattomaan, kun sataa kaatamalla ja tuulee puuskissa).

Tässä telttamallissa on lisäksi kaksi eteistä eli abisidia (joista toinen on pieni ja siihen pääsee käsiksi teltan sisältä).

Tuotetiedot:

  • Paino: 1.44 kg
  • Pakkauskoko: 43 cm x 12 cm
  • Ulkoteltan vesipilariarvo: 1500 mm
  • Lattian vesipilariarvo: 5000 mm

 

sooloteltta

 

Fjällräven yhden hengen teltta

Fjällräven Abisko Lite 1 on erinomainen yhden hengen teltta, joka painaa maltilliset 1,9 kiloa. Suhteellisen kevyt ja säänkestävä teltta toimii ympärivuotisessa käytössä, sillä sen materiaali on vahvaa silikonikäsiteltyä ripstop-polyamidia.

Absidissa eli teltan eteisessä on tilaa rinkalle ja ruoanlaitolle. Lisäksi tässä Fjällrävenin yhden hengen teltassa on sen päädyissä kaksi lyhyttä kaarta, jotka tuovat sisäteltan molempiin reunoihin hieman enemmän korkeutta. Sisäteltan pohjapinta-ala on siis käytetty mahdollisimman hyvin, eikä tilaa mene hukkaan, kuten useimmissa viistomallisissa yhden hengen teltoissa.

Teltan tiedot:

  • Paino: 1.90 kg
  • Paino (minimi): 1380
  • Ulkoteltan vesipilariarvo: 3000 mm
  • Lattian vesipilariarvo: 6000 mm

 

Yhden hengen teltta

Yhden hengen teltta

 

Marmot Tungsten UL 1P

Pidän itse Marmotin Tungsten -malleista, minkä vuoksi Marmot Tungsten UL 1P saattaisi jopa olla oma valintani. Tai joku muu näistä monista telttamalleista (katso ja vertaile!).

Kupoliteltta on myös äärimmäisen helppo pystyttää, mistä yksinvaeltava voi antaa täydet pisteet. Tämän mallin ainoa huono puoli lienee siinä, ettei ulkoteltan tai lattian vesipilariarvo ole kovin korkea.

Tungsten UL 1P -teltassa on pieni eteistila, johon saa pienen rinkan ja jalkineet yön ajaksi. Isoin plussa tässä mallissa on ehdottomasti majoitteen alle kilon paino.

Teltan tiedot:
Paino: 970 grammaa (+ alumiinikaaret)
Pakkauskoko: 45,7 x 16 cm
Ulkoteltan vesipilariarvo: 1200 mm
Lattian vesipilariarvo: 1200 mm

 

Marmot Tungsten UL 1P

Marmot Tungsten UL 1P

 

Pieni teltta, plussat ja miinukset

Pieni teltta on lähes yhtä paljon plussia ja miinuksia. Yleisin harmitus on vähäinen tila, mutta jos retkeilee kevyesti, tavaran määrä ei ole ongelma.

Rinkkaa ei tietenkään halua jättää ulos, sillä pienet jyrsijät voivat tulla ruoan haistaessaan nakertamaan kangasta (kokemusta on). Vaellusrinkan mahduttaminen absidiin voi myös vaatia hieman taiteilua. Teltan seiniä vasten kun ei tulisi koskaan sijoittaa mitään, jotta mahdollinen sadevesi tai kaste pysyy telttakankaan pinnalla (esimerkiksi Marmotin mallissa ulkokuoren vesipilariarvo on hieman normaalia matalampi).

+ Yleensä kevyt kantaa
+ Suunnittelussa huomioitu näppärä pystyttäminen
+ Mahdollisesti suurempaa telttaa edullisempi

– Vähemmän sisätilaa
– Vähemmän tilaa absidissa

– Yksin pystyttäminen vaatii kokemusta etenkin todella huonolla ja tuulisella säällä

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Pohjois-Norjassa asuva Monni on kokenut luonnossa liikkuja, joka retkeilee mieluiten yksin kamera seuranaan.