BOSNIA JA HERTSEGOVINA

Vieraanvarainen Bosnia-Hertsegovina on yhdistelmä upeaa luontoa, maailman kauneimpia kansallispuistoja ja sotahistoriasta muistuttavia kaupunkeja.

Bosnia ja Hertsegovina

Vieraanvarainen Bosnia-Hertsegovina on yhdistelmä upeaa luontoa ja sotahistoriasta muistuttavia kaupunkeja.

 

Mostar Bosnia ja Hertsegovina
Mostarin silta (Stari Most) on rappioromanttisen kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

 

Karunkaunis Mostar ja Bosnian tunnetuin silta

Balkanin sota kylvi rakennusten seinät täyteen luodinreikiä, sorrutti talot maan tasalle ja autioitti ne asumiskelvottomiksi. Karun kaunis Mostar paljastaa haavansa niin rohkeasti, että mukulakivikatuja tallaavaa matkailijaa hävettää oma hyväosainen asemansa.

Silti kaduilla kuuluu iloinen puheensorina, kun Telluksen kulkijat kiertelevät Mostarin vanhan sillan (Stari most) liepeillä. Pysähdy nauttimaan päivästä tujulle bosnialaiselle kahville ja herkulliselle lounaalle, ja ikuista ikoninen silta auringon laskettua.

Lue matkatarina Mostarista »

 

Sarajevo

 

Se surullisen kuuloinen Sarajevo

Vietä viikonloppu eläväisessä Sarajevossa ja etsi kulmaus, joka kantaa nimeä Sweet Corner. Paikka on saanut nimensä kahdesta leipomosta, jotka sijaitsevaan toisiaan vasten, keskenään kilpailematta, auringonpaahtaman jalkakäytävän molemmin puolin.

Sarajevo tarjoaa kävijälle makupaloja niin sielun kuin vatsan täytteeksi: lähde Sarajevo Film -elokuvafestareille, tutustu Vanhan kaupungin nähtävyyksiin ja osta tuliaisiksi bosnialainen kahvisetti.

Lue matkatarina Sarajevosta »

 

Sutjeskan kansallispuisto
Sutjeskan kansallispuiston kuvankauniissa maisemissa.

 

Sutjeska, maailman kauneimpia kansallispuistoja

Pakkaa mukaan retkeilyvarusteet ja vaelluskengät, ja ota suunnaksi 1859 metriin kohoava Sutjeskan kansallispuiston helmi, Uglješin huippu. Päivän päätteeksi voit laskeutua upeista maisemista takaisin laaksoon ja yöpyä Donje Bare -järven rannassa, Titon raunioituneen metsästysmajan vieressä.

Lue Sutjeskan vaelluskertomus »

 

Sutjeskan kansallispuisto
Sutjeskan kansallispuistosta löytyy myös sodanaikainen muistomerkki, jota rakennettiin seitsemän vuoden ajan.
Bosnia
Automatkan päässä Mostarista sijaitseva Blidinje, Blagaj ja Euroopan suurin lähde kannattaa ehdottomasti lisätä omalle lusikkalistalle.

 

Blidinje, Blagaj ja Euroopan suurin lähde

Ottomaanien ja Välimeren arkkitehtuurista vaikutteita saanut Blagaj Tekke sijaitsee Buna-joen varrella kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Mostarista, joten kohde kannattaa ehdottomasti sisällyttää tulevien reissujen päiväohjelmaan.

Yli 600-vuotias luostarivanhus on kaunis itsessään, mutta kätkee sen lisäksi sisäänsä aarteen, joka on kaiken elämän elinehto: kahden euron sisäänpääsymaksulla pääsee tutkimaan huoneiston tiloja ja hörppäämään raikasta ja hyvänmakuista vettä Euroopan suurimmasta lähteestä.

 

Bosnia
Ajomatka Lukomirin kylään on henkeäsalpaavan kaunis.

 

Kamalan kaunis Lukomir

Matka Lukomirin vuoristokylään puikkelehtii läpi upean erämaisen luonnon ja kullanhohtoisten peltojen. Välillä jeeppi kurvailee syksyn sävyihin sonnustautuneiden vuorten välissä. Pitkähäntäiset lampaat jäytävät ruohoa, yksi lotkauttaa korvaansa kun kaarramme ohi. Säätiedotteesta huolimatta sade ei sattunut matkaamme vaan saavumme auringon saattelemina omituiseen pikkukylään, jonka hökkelit olisivat kuin kauhuelokuvasta tai painajaisesta elleivät näyttäisi niin söpöiltä.

Rakastuin paikkaan ensisilmäyksellä.

Lue matkatarina Lukomirin kylästä »

 

Lukomir
Kamalan kauniin Lukomirin vuoristokylän maisemissa sielu lepää.

 

Vukov Konak – yö bosnialaisessa vuoristokodissa

Keskellä kuusenkerkkien kirkastamia metsämaisemia, vain puolen tunnin ajomatkan päähän Sarajevon kaupungin keskustasta, tarkemmin sanottuna pienen ja rauhallisen Vučja Luka -kylän laitamilla, sijaitsee idyllinen Vukov Konak.

Tätä yli satavuotiasta ja alueen rakennustyylille ominaista vuoristokotia sisustavat kauniit ornamentit, kansainvälinen kirjahylly, luonnonkukat sekä ajan patina, joka on hopeoinut puupinnat.

Lue ikimuistoisesta yöstä Vukov Konakissa »

 

Vukov Konak
Ruusu-niminen vuohi toivottaa vieraat tervetulleiksi.

 

Via Dinarica – Bosnian päälaella puhaltaa

”Miltä tuntuu kirjoittaa nimensä ensimmäisenä suomalaisena Planinarski dom Vilinacin vieraskirjaan?” vaellusoppaani Edin kysyi.

“Sitä on vaikea kuvitella”, vastasin, ja kauhoin kuumaa ja rasvaista nuudelikeittoa suuhuni. Päivä oli ollut pitkä ja vienyt kaikki voimat. Siksi osasin iloita tästä saavutuksesta vasta saavuttuani takaisin Suomeen.

Tutustu Via Dinarican vaellusreittiin ja lähde huiputtamaan yksi Bosnia ja Hertsegovinan upeimmista vuorista.

Lue vaellustarina Via Dinaricalta »

 

Via Dinarica

 

Bosnia ja Hertsegovinan upeimmat nähtävyydet TOP5

1. Sutjeskan kansallispuisto
2. Mostarin silta
3. Blagaj Tekke ja Euroopan suurin lähde
4. Karunkaunis Lukomir
5. Viehättävä Sarajevon Vanha kaupunki