EUROOPPA
Albania matkakohteena
Albania on Balkanin helmi Välimeren sydämessä, jossa historia, kulttuuri ja luonnon kauneus yhdistyvät aivan uskomattomalla tavalla. Maa on myös kulttuurien kohtauspaikka, sillä sen rajanaapureita ovat Montenegro, Pohjois-Makedonia, Kreikka ja Kosovo.
Albania – historiaa, upeaa luontoa ja elämänmakuista tunnelmaa
Matkakohteena Albania tarjoaa matkailijalle juuri sopivan yhdistelmän rantalomaa, kulttuuriperintöä, edullisia hintoja ja lämpimiä kohtaamisia paikallisten kanssa. Vielä toistaiseksi suuren massaturismin ulkopuolella pysytellyt Albania on verrattaen pieni Balkanin maa, joka silti tarjoaa aitoja seikkailuja.
Albanian-matkalla ei tarvitse stressata: et tarvitse viisumia etkä paksua kukkaroa, sillä matkailu täällä on edelleen edullista.


Albanian nähtävyydet
Tirana
Pääkaupunki Tirana on Albanian sydän, jossa moderni elämäntapa kohtaa perinteisen kulttuurin. Kaupungin ilot ja riennot sekä eläväinen taidekulttuuri kutsuvat tutkimaan paikallisia kahviloita, gallerioita ja putiikkeja. Hieman sekava mutta kiehtova arkkitehtuuri, värikkäät rakennukset ja rönsyilevät katutaideteokset ovat omalla tavallaan hurmaava sekamelska.
Kun reissaat täällä, älä missaa Bllokun aluetta, joka on etenkin nuorten suosiossa.
Albanian parhaat matkakohteet:
- Tirana
- Berat
- Gjirokastër
- Durrës
- Përmet
- Prokletijen vuoristo.

Berat – tuhannen ikkunan kaupunki
UNESCOn maailmanperintökohteeksi listattu Berat hurmaa valkoisilla ottomaanitaloillaan, jotka levittäytyvät vuorenrinteille kuin satukirjassa. Historiallisesta kulttuuriperinnöstään tunnettu kaupunki sijaitsee vehreiden maisemien keskellä ja tarjoaa vierailijoille vilauksen Albanian kiehtovasta menneisyydestä sekä maistiaisen maan lämpimästä vastaanotosta.
Berat on 2400 vuotta vanha kaupunki, Albanian arkkitehtuurin mutta myös maan luontokohteiden ylpeys, kulttuurien kohtauspiste ja uskonnollisen rinnakkaiselon symboli. Matka Tiranasta Beratiin kestää noin kolme tuntia ja kustantaa noin kolme euroa.
Beratin kaupunki on jaettu kahteen osaan: Kalaan (vanha kaupunki) ja Mangalemiin (uusi kaupunki). Molempien kanvaasina paistattelevat komeat Tomorri-vuoret, ja satumaisen laakson halki kiemurteleva Osum-joki lumoaa näyn.


Kaunis Kisha e Shën Triadhës
Paahteisilla rinteillä huilaavat rappeutuneet ja massiiviset muurit ovat muisto Shen Triadhan linnasta, joka vartioi Gjirokastraa ja Drinosin laaksoa Topullarajin yläpuolella sijaitsevalta kukkulalta.
Pyhän Kolminaisuuden kirkko (albaniaksi Kisha e Shën Triadhës) on keskiaikainen bysanttilaisaikainen albaanien ortodoksinen kirkko, joka sijaitsee kukkulalla Beratin kaupungissa, Kalajan alueella Etelä-Albaniassa.

Gjirokastër – kivikaupunki tarinoiden keskellä
Toinen UNESCO-kohde, Gjirokastër, on kuin elävä museo – ja siten yksi koko Albanian suosituimmista nähtävyyksistä. Mali i Gjërë -vuoren itäpuolella, Drino-joen laakson jyrkillä rinteillä sijaitseva kaupunki syntyi neljännellä vuosisadalla rakennetusta, edelleen maan komeimmasta ja suurimmasta linnasta.
Gjirokastran lumoavat lähes satumaisen jyrkät kujat, joiden jokaisella rakennuksella on kiviin kirjoitettu historia. Matkakohteena Gjirokastër houkutteleekin etenkin historian ystäviä. Täällä syntyi myös Albanian diktaattori Enver Hoxha, jonka synnyinkoti toimii nykyään museona.
Satumainen Gjirokastër tunnetaan ”satojen ikkunoiden kaupunkina”. Muista vierailla Old Bazarin putiikeissa!
Osum-joen toisella puolen sijaitsee Goricën kaupunginosa, jonka talot katsovat Mangalemiin päin. Vuonna 1780 rakennettu Gorican kaarisilta on kaunis arkkitehtoninen monumentti, joka yhdisti Gorican ja Mangalemin.


Përmet, "Ruusujen kaupunki"
Vjosa-joen varrella sijaitseva Albanian vihrein ja puhtain kaupunki Përmet, ”Ruusujen kaupunki”, on vuorten, jokien ja kauniin maaseudun ympäröimä ja sijaitsee. Përmet on kuuluisa kansanmusiikistaan, herkullisista resepteistään (erityisesti gliko-makeisista) ja rikkaasta historiastaan.
Yksi kuvatuimmista kohteista on Lengarica-joen yli rakennettu ottomaanien aikainen Kadiutin silta, joka on rakennettu 1700-luvulla.
Kun vierailet täällä, ja jos haluat retkeillä luonnossa, käy katsomassa upeaa Lengaricën kanjonia sekä 20 metriä korkeaa Sopotin vesiputousta.
Albanian Vlora on satamakaupunki maan lounaisosassa
Albanian Vlora (Vlorë) on satamakaupunki Lounais-Albaniassa. Rannikkokaupunki on vaikuttava yhdistelmä historiaa, upeita maisemia ja hieman luksusta. Tahdoit sitten sotahistoriallisista bunkkereista rannoille tai Llogaran kansallispuistoon, Vlorë tarjoaa tätä kaikkea.

Albanian parhaat rannat – ja Joonianmeren salaisuudet
Albanian parhaat rannat:
- Ksamil
- Dhërmi
- Himara
- Sarandë
- Lukova
- Durrës.
Ksamil on kuin Albanian Malediivit
Eteläisen Albanian rannikko kätkee helmen nimeltä Ksamil. Valkoiset hiekkarannat, kirkas merivesi ja idylliset pikkusaaret houkuttelevat rentoutumaan ja tietenkin uimaan. Lähistöllä sijaitsee myös Butrintin kaupunki, joka on kolmas UNESCO-kohde alueella – myös täydellinen yhdistelmä historiaa ja rantalomaa.

Dhërmi & Himara – boheemia tunnelmaa ja luonnonrauhaa
Rauhallisempaa ja autenttisempaa tunnelmaa kaipaavalle Dhërmi ja Himara tarjoavat täydellisen pakopaikan. Matka rannikkoa halkovaa Llogaran solaa pitkin on jo itsessään elämys, kun vuoristonäkymät, serpentiinitiet ja vihreät metsät laskeutuvat kohti sinistä merta.


Sarandë – etelän eläväinen rantakaupunki
Sarandë on Albanian eteläisin rantakaupunki ja portti Korfulta tuleville matkailijoille. Rantabulevardi, vilkas yöelämä ja lähistön nähtävyydet tekevät siitä monipuolisen tukikohdan Albanian eteläosan tutkimiseen.
The Blue Eye of Kaprre, Kaprren Sininen silmä, on Thethin kansallispuiston suosituin luonnonnähtävyys. Uskomattoman kirkas lähde sijaitsee Kaprren kylässä, noin seitsemän kilometrin päässä Thethin kylän keskustasta.
Koe Lukovan satumainen ranta
Lukovan (tai Lukovën) kylä sijaitsee 20 kilometriä Sarandësta pohjoiseen rannikon pääväylän varrella.
Lähistöllä löytyy kaksi upeaa rantaa, Lukovan ranta (Plazhi i Lukovës) ja Rivers Beach (Plazhi Lumra Lukovë). Älä missaa näitä!

Durrës on edullista rantalomaa etsivän valinta
Durrës on Sarandëakin alueen hienohiekkainen rantalomakohde, josta löytyy kilometrin pituinen Durrësin Riviera ja kymmenen kilometriä hienohiekkaista rantaa.
Myös itse kaupungissa kannattaa piipahtaa, sillä Durrës on Albanian suurin ja vilkkain satamakaupunki.
Kun vierailet täällä, käy katsomassa roomalaista amfiteatteria sekä venetsialaista tornia ja Durrësin linnan raunioita.
Ja jos aikaa on, myös arkeologinen museo on huikea nähtävyys menneisyyden aarteineen.


Albanian kansallispuistot ja luontokohteet
Kansallispuistot ovat Albanian arvokkaimpia luonnon aarteita. Maasta löytyy yhteensä 12 kansallispuistoa, jotka tarjoavat aivan erityisiä maisemia luonnosta ja patikoinnista nauttiville reissaajille.
Maan suosituinta, Montenegron rajan tuntumassa sijaitsevaa Prokletijen vuoristoa kutsutaan mahtipontisten maisemiensa vuoksi ”Albanian Alpeiksi”.
Löydät tästä artikkelista kaikki kohteet, jotta voit suunnitella oman onnistuneen luontomatkasi.

Albanialaisen keittiön parhaat herkut
Albanialainen keittiö on sekoitus välimerellisiä, kreikkalaisia ja turkkilaisia vaikutteita. Täällä ruokailu ei ole vain syömistä, vaan jokapäiväinen juhla.
Kokeile ainakin näitä:
- Byrek – rapeaa filotaikinaa täytettynä juustolla, pinaatilla tai lihalla.
- Tavë kosi – lampaanlihaa ja jogurttikastiketta uunissa.
- Fërgesë – paprika-juustopannu, joka vie kielen mennessään.
- Grillatut merenelävät – erityisesti rannikolla tuore kala ja mustekala ovat taivaallisia.
- Rakija – paikallinen väkevä viinapaukku, joka yleensä tarjoillaan heti kättelyssä.
Ruoka tarjoillaan usein suurella sydämellä ja pienellä hinnalla. Albanialaiset isännät pitävät huolen siitä, ettet lähde pöydästä nälkäisenä – tai janoisena.

Kulttuuri, ihmiset ja sydämellistä vieraanvaraisuutta
Albaniassa vieras on aina kunniavieras. ”Besa” – kunniasanan antaminen – on kulttuurissa syvälle juurtunut käsite, ja paikalliset tekevät parhaansa, jotta matkailija tuntee olonsa tervetulleeksi.
Kristityt ja muslimit elävät sulassa sovussa, ja maan historia on täynnä tarinoita valloituksista, vapaudesta ja selviytymisestä. Tuo kaikki heijastuu taiteeseen, musiikkiin ja ihmisten arvoihin.
Onko Albaniaan turvallista matkustaa?
Ulkoministeriön mukaan Albanian turvallisuustilanne on pääsääntöisesti hyvä. Mahdollisia mielenosoituksia tai joukkokokouksia tulee välttää. Turismi kehittyy Albanian rannikoilla pohjoisen Velipojen rannoista aina etelän Sarandaan asti. Muun muassa Durresia ja Sarandaa ympäröivät alueet ovat varsin turvallisia.
Millainen on Albanian sää?
Paras aika matkustaa Albaniaan on kesäkuusta syyskuuhun, jolloin Albanian sää on ihanteellinen rantalomalle: päivien keskilämpötila on 23–27 ℃ ja meriveden lämpötila 20–25 ℃ . Albanian sää lokakuussa on päivisin noin 18 ℃ ja 9 ℃ yöllä.