Kirje Hammerfestista

Ikkunat ovat lokin paskassa, valkoiset sulat viiltävät ilmaa, naukumista. Istun Hammerfestin pienessä kirjastossa, jonka lasinen nurkkaus on kokenut ulkoapäin kovia, sillä katolla asuu merilintujen armada.

On kohteita, joissa paikkoja kiertää kuin raivohärkä, ja on kohteita, joissa aika saa pysähtyä.

Olen käynyt Hammerfestissä aiemminkin, mutta vain asioimassa verotoimistossa ja hakemassa kalastusveneen uuteen kotiinsa.

Toisin sanoen, yksi Norjan pohjoisimmista kaupungeista on jäänyt kokonaan kokematta.

Korjasin asian.

Kiertelin äsken satamassa ja sen pienellä torilla, jonka kiskoissa myydään thaimaalaisia ja syyrialaisia annoksia. Paikallinen osuuspankki kahvitti kylän vanhimpia sekä kaikkia niitä, jotka jaksoivat kuunnella edes hetken lainapalveluista ja säästötileistä.

Olin jo kävelemässä kohti Jälleenrakennusmuseota, kunnes harhauduin kadulta kirjakauppaan. Kirjakaupasta harhauduin takaisin satamaan, sillä unohdin museon. Ja satamasta löysin kirjaston, missä nyt istun ja kirjoitan.

Minulla on ollut ikävä tällaisia reissuja.

En usko, että jaksan mennä museoon tälläkään kertaa, mutta Struven ketjun muistomerkin aion käydä kuvaamassa. Olenhan nähnyt sellaisen niin Sysmän Kammiovuorella kuin Aavasaksan Kruununkierroksella, myös matkalla Orivedelle mutta se piste on vielä kuvaamatta. Ehkä vielä joskus.

 

Hammerfest nähtävyydet

 

Håja – ehkä maailman toiseksi suurin kivi

Hammerfest ei ehkä paistattele Pohjois-Norjan reissukohteiden kärkipäässä, mutta kaupunki on silti piipahtamisen arvoinen.

Täältä nimittäin löytyy – ainakin yhden teorian mukaan – maailman toiseksi suurin kivi Australian Ulurun jälkeen. Valtava luonnonmuodostelma Håja on kuvattavissa Struven ketjun muistomerkin rannasta. Vaikka monet uskovat järkäleen olevan merestä kohoava vuori, sanotaan, että se todella olisi maailman toiseksi suurin kivi. Niin tai näin, komea se ainakin on.

Pyhä Stallo ja Norjan toiseksi vahvin virtauspaikka

Matkalla Hammerfestiin, valtavan Kvalsundbruan jälkeen juuri ennen tunnelia sijaitsee pieni levike. Parkkeeraa auto ja katso eteenpäin, ja näet saamelaisten pyhän uhrikiven, Stallon. Mikäli haluat päästä lähemmäs, kynnenmutoiselle Stallolle voi kävellä polkua pitkin.

Kvalsunbruan sillan alta puolestaan löytyy Norjan toiseksi vahvin virtaus Saltsraumenin jälkeen. Maisemaa voi jäädä kuvaamaan levikkeelle juuri ennen siltaa.

 

Hammerfest nähtävyydet TOP 10

1. Struven ketjun muistomerkki

Struven ketjun muistomerkki on yksi Norjan UNESCON maailmanperintölistalle nostetetuista kohteista. 1800-luvun alussa toteutetun kolmiomittauskejun eteläisin piste löytyy Mustan meren rannalta Ismailista ja pohjoisin täältä Hammerfestin Fuglenesista.

 

Hammerfest nähtävyydet
Struven ketjun mittauspiste on Hammerfestin tunnetuin nähtävyys.

 

2. Håja, maailman toiseksi suurin kivi

Maailman toiseksi suurin Håja-kivi on kuvattavissa Struven ketjun patsaan pihalta. Näky on todella vaikuttava!

 

Hammerfest nähtävyydet
Håja, maailman toiseksi suurin kivi?

 

3. Salen-tunturin näköalapaikka

Salen-tunturin huipulle johtava siksak-polku on melkko jyrkkä mutta lyhyt. Huipulta aukeaa komea panoraamanäkymä Hammerfestin ylle. Reippaimmat nousevat näköalapaikalta Salenin huipulle, jonne on noin 20 minuutin kävelymatka.

4. Jälleenrakennusmuseo

Jälleenrakennusmuseo on kunnianosoitus ihmisen tahdolle ja voimalle selviytyä sodan tuhoista ja luoda uutta elämää. Näyttely tarjoaa näkökulmia pakolaiselämään ja Finnmarkin ja Pohjois-Tromssan uudelleenrakentamiselle. Tutustu luolajäljitelmiin sekä tilapäisasumusten replikoihin, joita silloiset asukkaat kutsuivat kodikseen. Piipahda myös museomyymälässä ja pienessä kahvilassa.

 

Hammerfest nähtävyydet
Kuvan jääkarhupatsas löytyy aivan kaupungin portilta.

 

5. Jääkarhuklubi

Jääkarhuklubi ja pieni matkamuistomyymälä sijaitsevat aivan Hammerfestin keskustassa, Hurtigrutenin laiturin vieressä samassa yhteydessä turisti-infon kanssa. Klubin perimmäinen tarkoitus on kunnioittaa arktisen alueen kalastusta, metsästystä ja naparetkiä.

Voit myös halutessasi liittyä Jääkarhuklubin jäseneksi, jolloin saat hopeisen jääkarhupinssin, kaupunginjohtajan allekirjoittaman diplomin ja oman jäsenkortin. Myös perheen pienimpiä varmasti ilahduttava aatelointi onnistuu, mutta se tulee varata Jääkarhuklubilta etukäteen.

6. Sininen paviljonki

Sininen paviljonki on Altan lahja vuonna 1989 täydet 200-vuotta täyttäneelle Hammerfestille. Tarkkasilmäiset erottavat myös veneläisiä vaikutteita tästä arkkitehtipariskunta Knut ja Eva Arnesenin suunnittelemasta kauniista levähdyspaikasta.

 

Sininen paviljonki Hammerfest
Sininen paviljonki löytyy Hammerfestin keskuskadun varrelta.

 

7. Adolf Henrik Lindstrømin patsas

Kuten tunnettu naparetkeilijä ja tutkimusmatkailija Roald Amundsen on todennut: ”Lindstrøm on tehnyt norjalaiselle napaseutujen tutkimukselle suuremman ja arvokkaamman palveluksen kuin kukaan muu.” Naparetkeilyn historiasta kiinnostuneiden kannattaakin ehdottomasti vierailla naparetkien sankarin, kokki Adolf Henrik Lindstrømin patsaalla.

8. Skansenin tykki

Lähellä Struven ketjun patjasta sijaitsee vanhoja puolustusrakenteita, jotka rakennettiin Napoleonin sotien seurauksena vuonna 1809 ja kunnostettiin vuonna 1989. Vanha Skansenin tykki edustaa kaupunkilaisten pyrkimyksiä puolustaa Hammerfestia kahden brittiläisen sota-aluksen hyökkäykseltä, jotka lopulta ryöstivät ja tuhosivat osan kaupungista.

9. & 10. Hammerfestin satama-alue ja kirjasto

Piipahda myös ikuistamassa Hammerfestin satama-alue ja mikäli norjalainen seikkailukirjallisuus kiinnostaa (valikoima on laaja!), suosittelen vierailemaan laitureiden tuntumassa sijaitsevassa kirjastossa. Kirjastosta löytyy myös norjalaisen elämän yksiin kansiin taltioineen Petter Dassin patsas.

Vinkki! Nauti maittava ja edullinen lounas Kafe Nordvestissä (Strandgata 31). Söin täällä ehkä elämäni parhaat kurdilaiset keftet! Lisäksi aivan kahvilan vierestä löytyy pieni ja hinnoiltaan varsin huokea maustekauppa, jossa kannattaa käydä tekemässä edullisia ostoksia omaan keittiöön.

 

Hammerfest

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center