Kotimaan matkailu

Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Kotimaan matkailu kesällä 2023

Suomi on täynnä upeita kohteita, jotka tarjoavat unohtumattomia elämyksiä kaikenlaisille matkailijoille. Kotimaassa matkaileminen on paitsi ekologista ja kestävää, myös helppoa ja vaivatonta – täällä ei tarvitse huolehtia kielitaidosta tai valuutoista.

Kotimaan matkailu pitää sisällään enemmän, kuin osaat aavistaa: ihastu Lapin tuntureilla, rentoutua karunkauniissa saaristossa, tutustu vaikkapa Tampereen, Turun ja Savonlinnan kaupunkikulttuuriin tai nautti luonnonrauhasta maamme 41 kansallispuistossa ja 27 kansallismaisemassa.

Kotimaassa reissaamalla tuet myös paikallista elinkeinoa ja tutustut omaan kotimaahasi entistä paremmin. Joten miksi lähteä yhtään kaueammas etsimään elämyksiä, kun ne ovat aivan lähelläsi!

KAUKOKAIPUUN Suomi-opas nivoo yhteen kiinnostavimmat, kauneimmat ja kuvauksellisimmat reissukohteet etelästä pohjoiseen. Löydät tältä sivulta yli 400 vinkkiä niin automatkailuun kuin luonnossa retkeilyyn.

Hyvää lomamatkaa Suomeen!

Voit tallentaa yllä olevan kartan itsellesi klikkaamalla otsikon perässä olevaa tähteä. Saat kohteet auki nimilistana, kun klikkaat otsikon edessä olevaa nuolelle varustettua kuvaketta.

kotimaan matkailu
Kammiovuoren laelta aukeaa näkymä Suomen toisiksi suurimmalle mutta Suomen syvimmälle järvelle, Päijänteelle.

Suomen kauneimmat luontokohteet

Helposti lähestyttävä ja monipuolinen Repoveden kansallispuisto on koko perheen suosikkikohde. Toinen mainio luontokohde löytyy Pirkanmaalta ja kantaa nimeä Helvetinkolu.

Oma suosikki kohteeni on ehdottomasti Sysmän katoksi ja Etelä-Suomen Koliksi kutsuttu Kammiovuoren luontopolku. Toinen upea luontokohde, Lahdessa sijaitseva Tiirismaan Pirunpesä, mykistää mahtipontisuudellaan paatuneimmankin retkeilijän. Ja niin on myös Itä-Hämeen helmi, Paistjärven pirunkirkko.

Ukko-Kolin yllä kannattaa seurata upeaa auringonnousua, Tunturi-Lapissa kannattaa ehdottomasti viihtyä useamman päivän verran Muonion seudulla.

Pallas-Yllästunturin henkeäsalpaavan upea Taivaskeron kierros on kauneimmillaan ruskapuvussaan, samoin Puljun erämaa, jonne nimestään huolimatta voi tehdä helpon päiväretken.

Levillä voit kalastaa, pyöräillä ja patikoida myös kesällä. Löydät kaikki vinkit kootusti tästä artikkelista. Kurkkaa myös kuusi parasta aktiviteettia Lapin kesään!

Ja jos haluat tutustua hieman erikoisempiin luontokohteisiin, ota suunnaksi Högberget ja vedenalainen luontopolku Dalskär tai Pirkanmaan Ryövärin kuoppa.

ukko-koli
Kolin kansallispuistossa kannattaa herätä aikaisin: jos käy tuuri, pääset ikuistamaan tätä samaa näkyä Ukko-Kolin laelta.

Suomen kansallispuistojen kauneimmat päiväretkikohteet

Vaikka kotimaan matkailu tarjoaa kuvauksellisia maisemia ympäri Suomen, maamme 41 kansallispuistoa suojaavat monia äärettömän arvokkaita luontohelmia.

Pallas-Yllätunturin kansallispuistossa kannattaa retkeillä Pyhäjoen polulla sekä Taivaskerolla, unohtamatta tietenkään ympäri vuoden upeaa Särkitunturia! Mikäli mielit uimaan, piipahda Pallasjärvellä, ja jos haluat, leiriydy Punaisen hiekan rannalle tai rannalla sijaitsevaan autiotupaan.

Päijänteen kansallispuistossa kannattaa vierailla Salpausselkien kauneimmalla polulla Pulkkilanniemessä.

Oulangan suunnalla käymisen arvoisia ja helppoja kohteita ovat Valtavaara sekä Kiutaköngäs.

Tiesitkö, että Suomen syvin suo löytyy Torronsuon kansallispuistosta?

Turunlinna
Turun linna on yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä.

Suomen parhaat kesäkaupungit

Katso 33 ilmaista vinkkiä Tampereelle, ja jos rakasta saunoa, löydät täältä Suomen saunapääkaupungin eli Tampereen parhaat löylypaikat.

Täältä löydät 30 vinkkiä Turkuun, täältä puolestaan viisitoista kohdevinkkiä Savonlinnaan.

Myös Ahvenanmaalla kannattaa vierailla, sillä kohde tarjoaa niin Maarianhaminan kaupunkielämyksiä kuin upeita luontonähtävyyksiä saariston kauniissa luonnossa.

Kotimaanmatkailu

Finlandia-hymnin synnyinmaisemissa Aulangon Sibelius Metsässä

Aulangolle

Kotiateljeita, museoita ja musiikin mukaan nimettyjä metsiä

Päiväretki Suomen säveltäjämestari Jean Sibeliuksen mielenmaisemiin, muoniolaisen Veli Koljosen kelohirsihuvilaan ja aikansa feministin, Fredrika Runebergin Porvoon kotiin.

Hämeenlinnassa sijaitsevalta Aulangon luonnonsuojelualueelta löytyvä Graniittitorni on avoin koko kesän. Sen huipulta aukeaa upea näkymä Vanajaveden laakson ylle, jonka maisemat ovat inspiroineet myös Suomen säveltäjämestari Sibeliusta. Alueelle on hiljattain perustettu Sibelius Metsä, jonka luontopolku kiertää Kärmeskallioiden kautta kauniin Aulangonjärven ympäri. Kierrokselle tulee mittaa noin 7 kilometriä, ja autolla pääsee aivan reitin alkuun. Tutustu myös Suomussalmelta löytyvään Soivaan metsään.

 

Aulanko
Myös Vanajaveden laakso lukeutuu Suomen kansallismaisemien joukkoon. Lähde päiväretkelle Aulangon luonnonsuojelualueelle ja Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen mielenmaisemiin.

Lapin kelohirsiateljeet

Vieraile seuraavalla Muonion matkalla taidemaalari Veli Koljosen rakennuttamassa 600 neliön kelohirsihuvilassa, jossa yhdistyvät kotiateljee ja taiteilijakoti. Tutustu myös iki-ihanaan Reidar Särestöniemen Särestöniemi-museoon, joka löytyy Kittilän Kaukosesta, Särestön tilalta.

Entä kuinka hyvin tunnet Fredrika Runebergin? Fredika Runeberg leipoi tortun, kyllä, mutta hän teki maallemme sitäkin enemmän. Joten kun ensi kerran vietetään Runebergin päivää, voisimme torttujen lisäksi muistaa, että: Fredrika oli aikansa feministi ajaen köyhien tyttöjen koulutusta, naisten äänioikeutta ja ylioppilaaksi pääsyä sekä sitä, ettei naimisissa oleva nainen ole holhouksen alainen, ja että tytöt saisivat tasavertaisen perinnön. Lue koko artikkeli ja museovinkki Porvooseen täältä.

Kotimaanmatkailu

Top 33 ilmaista tekemistä Tampereella

Lue vinkit

Tekemistä Tampereella

Helposti julkisilla ja omalla autolla tavoitettava Tampere tunnetaan myös Suomen ja koko maailman saunapääkaupunkina. Lähde löylymatkalle tai maastopyöräilemään, äläkä unohda vierailla Seitsemisen kansallispuistossa ja sieltä löytyvällä Koveron perinnetilalla.

Tekemistä Savonlinnassa

Tiesitkö, että maailman pohjoisimmasta keskiaikaisesta linnasta tunnettu Savonlinna on myös maailman höyrylaivapääkaupunki. Vieraile Riihisaarella ja tapaa lampaat, nauti munkkikahvit tai lörtsy Savonlinnan torilla, ja kierrä iki-ihanat designputiikit kätevän kartan avulla.

Lue vinkit Savonlinnaan täältä »

Majakat

Utö, Märket, Jussarö - lähde majakkamatkalle!

Tästä majakoille

Koe upea saaristoluonto ja Suomen majakat

Suomen saaristo tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä majakkabongareille ja meriluontoa rakastaville matkailijoille. Vietä ikimuistoinen yö Utön majakkasaarella tai mikäli kuulut Suomen Majakkaseuraan, Märketin majakalla Suomen ja Ruotsin rajalla. Oulun Hailuodossa sijaitseva Marjaniemen majakka on mukava kesäpäivän retkikohde koko perheelle.

Tutustu alla olevien majakkatarinoiden lisäksi myös Saariston sadonkorjuujuhliin ja Nauvon kohdevinkkeihin.

Täältä löydät Saariston rengastien leirintäalueet.

KOTIMAA

Koe Suomen Lappi myös kesällä!

Lue vinkit

Suomen Lapin kahdeksan vuodenaikaa hurmaavat retkeilijän

Suomen Lapin kesämatkailu kasvattaa suosiotaan koko ajan. Vaikka majoitusennätykset paukkuvat vuosi vuodelta, Pohjois-Suomessa riittää myös rauhaa ja hiljaisuutta. Lähde kyläilemään Muonioon, retkeile Levillä ystävän tai koirankaverin kanssa, vietä vastuullista luksuslomaa Torassiepissä ja huiputa Suomen vanhimman ja vierailluimman Pallas-Yllästunturin kansallispuiston huipulta löytyvä Himmelriiki.

Ylitorniossa sijaitsevat Aavasaksa ja Tornionjokilaakso ovat kutsuneet Lapin matkailijoilta jo vuosisatojen ajan. Vietä täällä vähintään pari päivää ja käy kiertämässä kolmen kilometrin mittainen Kruununkierros sekä melomassa Yöttömän yön reitillä. Mikäli mielit pidemmälle päiväretkelle, ota suunnaksi Aurinkovaarojen Jotos.

Lue myös vinkit maittaviin retkieväisiin, retkeilyvarusteisiin ja oman EA-pakkauksen kasaamiseen. Tallenna myös kaiken kattava vaelluslista!

KOTIMAA

Lue automatkailijan vinkit kotimaan kohteisiin

Vinkkeihin
Aavasaksa
Aavasaksan Kruununkierros johdattaa kulkijan Pohjois-Suomen kansallismaisemiin.

 

Löydä Uudenmaan vähemmän tunnetut kohteet

Iloisia uutisia kaikille retkeilijöille! Karttakeskus on julkaissut uuden verkkopalvelun Uudenmaan alueen vähemmän tunnetuille retkeilykohteille. Palvelussa on koottu Uudenmaan kartalle ulkoilukäyttöön sopivia metsiä ja vähemmän tunnettuja luontopolkuja sekä niihin liittyviä tietoja.

Karttakeskuksen uudessa palvelussa esitellään esimerkiksi pienehköjä virkistysalueita, luonnonsuojelualueita ja jokivarsilehtoja. Retkikohteet on valittu siten, että ne on mahdollista saavuttaa kävellen, pyöräillen tai muulla omalla kulkuvälineellä liikkuen. Mukana ei ole esimerkiksi sellaisia saarikohteita, jonne pääsemiseksi tarvitsisi käyttää saaristoliikenteen lauttoja.

Tutustu myös Dagmarin lähteeseen (Tammisaari), Eräpyhän nunnankirkkoon (Orivesi), Höghbergetin virtausvesiluolaan (joka on kuin kurkkaisi Äiti Maan hameen alle) sekä Rakkauden polkuun ja Kuparivuoreen (Naantali).

Kotimaanmatkailu

Lue kootut vinkit Suomen kauneimmista luontopoluista

Neulaspoluille

 

Tunnetko jo nämä Suomen erikoiset nähtävyydet?

Suomesta löytyy paljon eriskummallisia kohteita. Näkemisen arvoisia suomalaisia kummajaisia ovat esimerkiksi Ryövärinkuoppa, siirtolohkare Linta ja Onkiniemen liikkuva kivi, Höghbergetin virtausvesiluola sekä Kruunuvuoren hylätyt huvilat. Entä miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden Suomi road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Muista myös Suomen museot: Tiesitkö, että Museokortilla pääsee 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin? Omia suosikkejani ovat Helsingin Kansallismuseo ja Luonnontieteellinen museo Luomus sekä Itärajan Virolahdella sijaitseva sotahistoriallinen Bunkkerimuseo, jonka pihalla sijaitsevassa pallokorsussa voi myös yöpyä.

Mikäli rakastat meriluontoa, lähde kesäretkelle Suomen saaristoon ja vieraile Dalskärin vedenalaisella veistospolulla, Nauvoon sadonkorjuujuhlilla ja Röölän Silliperinnekeskus Dikselissä. Ja jos huumoria riittää, niin katso nämä Veikkauksen listaamat Suomen kurjimmat nähtävyydet.

Kotimaanmatkailu

Etsitkö tiettyä kohdetta? Kokeile hakemistoa!

Hakemisto

Mistä löytyvät kotimaan kuvauksellisimmat matkakohteet?

Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja kuvauksellisimpia luontokohteita. Vuonna 2014 perustamani Suomiretki-tempauksen tarkoituksena on innostaa ja inspiroida suomalaisia matkailemaan enemmän kotimaassaan. Kuvia on jaettu #suomiretki-tägillä jo yli 221 000! Voit katsella kuvia ja luontokohteita tämän linkin takaa.