Kotimaan matkailu – koe Suomen upeat matkakohteet!

Kotimaan matkailu kannattaa kaikkina vuodenaikoina, sillä Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja kiinnostavampia nähtävyyksiä. Löydät tältä sivulta monenlaisia vinkkejä oman Suomi-loman suunnitteluun.

Kotimaan matkailu: Mitä tehdä lomalla Suomessa? No vaikka ja mitä! Meillä on tuntureita, keroja ja kuruja, aihkimetsiä sekä kauniita soita, kiinnostavia museoita ja rentoja kesäkaupunkeja. Syksyn ruskamatkailu on ollut suosittua jo vuosikymmenten ajan, minkä lisäksi Suomesta löytyy myös paljon upeita hotelleja, kylpylöitä ja ravintoloita.

Kotimaan matkailu on kasvattanut kysyntäänsä myös valloillaan olevan koronaepidemian vuoksi. Monet ihmiset ovat matkustaneet ensimmäistä kertaa Lappiin ja Itä-Suomeen, minkä lisäksi lyhyt kaupunkilomailu eli staycation on noussut aivan uuteen valoon.

Mitä tehdä lomalla Suomessa?

Tiesitkö, että Suomesta löytyy 27. kansallismaisemaa, joista monet on helppo saavuttaa ilman sen suurempaa rehkimistä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa sijaitsevalta Aulangon luonnonsuojelualueelta löytyvä Graniittitorni on avoin koko kesän. Sen huipulta aukeaa upea maisema Vanajaveden laaksoon, jonka maisemat ovat inspiroineet myös säveltäjämestari Sibeliusta. Alueelle on hiljattain perustettu Sibelius Metsä, jonka luontopolku kiertää kauniin Aulangonjärven. Kierrokselle tulee mittaa noin 7 kilometriä, ja autolla pääsee aivan reitin alkuun.

 

Kotimaan matkailu Lapissa

Kotimaan matkailu
Kotimaan matkailu tarjoaa upeita maisemia ja ikimuistoisia luontokohteita.

 

Mistä löytyvät kotimaan kauneimmat matkakohteet?

Iloisia uutisia: niitä on vaikka kuinka paljon ja ympäri Suomea! Kotimaan matkailu on onneksi nousussa, ja myös Lapin kesämatkailu kasvaa koko ajan. Vaikka majoitusennätykset paukkuvat vuosi vuodelta, kotimaassa riittää silti vaikka kuinka paljon nähtävää ja koettavaa – myös rauhaa ja hiljaisuutta.

Tämä KAUKOKAIPUUN kotimaan matkailun opas nivoo yhteen Suomen kiinnostavimmat, kauneimmat ja kuvauksellisimmat matkakohteet etelästä pohjoiseen. Tervetuloa lukemaan!

Pallasjärvi - Lappi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitseva Punaisenhiekan autiotupa on helposti saavutettavissa autolla. Laajan selän ylle laskeva aurinko värjää koko maiseman lohenmädin ja meripihkan kauneimpiin sävyihin.

Kotimaan matkailun kauneimmat nähtävyydet

Vaikka kotimaan matkailu tarjoaa kauniita maisemia ympäri Suomea, maamme 40 kansallispuistoa suojaavat monia erityisen upeita maisemia: komeita ja vihantia kuruja, tarunhohtoisia tuntureita sekä aaumuruskon värjäämiä laajoja selkiä. Tiesitkö, että Suomen syvin syö löytyy Torronsuon kansallispuistosta?

Löydät kotimaan matkailun helmet, Suomen kansallispuistot, Kaukokaipuusta myös alueittain: Etelä-Suomen kansallispuistotItä-Suomen kansallispuistotKaakkois-Suomen kansallispuistotLapin kansallispuistotPohois-Pohjanmaan kansallispuistotSaaristomeren kansallispuisto

 

Kaunissaari

 

Löydä kotimaan matkailun vähemmän tunnetut kohteet

Iloisia uutisia kaikille retkeilijöille! Karttakeskus on julkaissut uuden verkkopalvelun Uudenmaan alueen vähemmän tunnetuille retkeilykohteille. Palvelussa on koottu Uudenmaan kartalle ulkoilukäyttöön sopivia metsiä ja vähemmän tunnettuja luontopolkuja sekä niihin liittyviä tietoja.

Karttakeskuksen uudessa palvelussa esitellään esimerkiksi pienehköjä virkistysalueita, luonnonsuojelualueita ja jokivarsilehtoja. Retkikohteet on valittu siten, että ne on mahdollista saavuttaa kävellen, pyöräillen tai muulla omalla kulkuvälineellä liikkuen. Mukana ei ole esimerkiksi sellaisia saarikohteita, jonne pääsemiseksi tarvitsisi käyttää saaristoliikenteen lauttoja.

 

Porkkala

Ruukki

Ylitornio

Oletko jo kokenut Aavasaksan ja Tornionjokilaakson kansallismaiseman?

Tästä Aavasaksalle

Mitä tehdä lomalla Suomessa koko perheen kanssa?

Ylitorniossa sijaitsevat Aavasaksa ja Tornionjokilaakso ovat kutsuneet Lapin matkailijoilta jo vuosisatojen ajan. Vietä täällä vähintään pari päivää ja käy kiertämässä kolmen kilometrin mittainen Kruununkierros sekä melomassa Yöttömän yön reitillä. Ja mikäli mielit pidemmälle retkelle, ota suunnaksi Aurinkovaarojen Jotos.

 

Aavasaksa

 

Kotimaan matkailun helmet: Suomen kansallismaisemat

Ympäristöministeriössä valittiin vuonna 1994 yhteensä 27 erityisen merkittävää maisemakokonaisuutta kotimaan kansallismaisemiksi. Näistä merelliseen Helsinkiin kuluvat muun muassa Suomenlinnan saaret ja Kustaanmiekka. Tunnin bussimatkan päässä pääkaupungista sijaitsevan Vanhan Porvoon lisäksi suosittelen vierailemaan reilun kahden kilometrin päässä vanhasta kaupungista sijaitsevalla Ekuddenin luontopolulla. Koli ja Pielisen ylle aukeava maisema on monelle tuttu, mutta oletko käynyt siellä koskaan auringonnousun aikaan?

Saaristomeren kansallispuisto kätkee sisäänsä aivan valtavasti nähtävää ja koettavaa. Vieraile esimerkiksi Nauvon sadonkorjuujuhlilla ja Röölän Silliperinnekeskus Dikselissä sekä Bengtskärin ja Utön majakoilla. Myös Hailuoto on päässyt listalle yhdessä Marjaniemen majakan kanssa.

Ylitorniossa sijaitsevat Aavasaksa ja Tornionjokilaakso ovat kutsuneet Lapin matkailijoilta jo vuosisatojen ajan. Vietä täällä vähintään pari päivää ja käy kiertämässä kolmen kilometrin mittainen Kruununkierros sekä melomassa Yöttömän yön reitillä. Ja mikäli mielit pidemmälle retkelle, ota suunnaksi Aurinkovaarojen Jotos.

Majakat

Utö, Märket, Jussarö - lähde majakkamatkalle!

Tästä majakoille

Kotimaan matkailu kaupunkiloman muodossa

Turku, Tampere, Helsinki, Rovaniemi – ja lista jatkuu. Kaupunkilomailu kotimaassa on helppoa ja mukavaa, ja usko pois, monipuolista!

Tiesitkö, että Museokortilla pääsee 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin? Omia suosikkejani ovat Helsingin Kansallismuseo ja Luonnontieteellinen museo Luomus sekä Itärajan Virolahdella sijaitseva sotahistoriallinen Bunkkerimuseo, jonka pihalla sijaitsevassa pallokorsussa voi myös yöpyä.

Mikäli rakastat meriluontoa, lähde kesäiseen saaristoon ja vieraile Nauvoon sadonkorjuujuhlilla ja Röölän Silliperinnekeskus Dikselissä.

Oulangan kansallispuiston kyljessä sijaitseva Niskakoski on helposti tavoitettavissa, mikäli majoitut Kuusamossa tai Rukalla.

Niskakoski Kuusamo Oulangan kansallispuisto

Mistä löytyvät kotimaan kuvauksellisimmat matkakohteet?

Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja kuvauksellisimpia luontokohteita. Vuonna 2014 perustamani Suomiretki-tempauksen tarkoituksena on innostaa ja inspiroida suomalaisia matkailemaan enemmän kotimaassaan. Kuvia on jaettu #suomiretki-tägillä jo yli 221 000! Voit katsella kuvia ja luontokohteita tämän linkin takaa.