Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Vuoden 2021 teemana on Suomi ja kotimaanmatkailu! Ota talteen kotimaan matkailun superlista, josta löydät yli 300 kiinnostavaa Suomen matkakohdetta.

Kotimaan matkailu: Mitä tehdä lomalla Suomessa? No vaikka ja mitä! Suomesta löytyy komeita tuntureita, keroja ja kuruja, aihkimetsiä ja kauniita soita, kiinnostavia museoita ja rentoja kesäkaupunkeja. Syksyn ruskamatkailu etenkin Pohjois-Suomessa ja Kolin kansallispuistossa on ollut suosittua jo vuosikymmenten ajan. Tunturi-Lappi hurmaa suomalaiset talvisin vuosi toisensa jälkeen, minkä lisäksi Suomesta löytyy paljon upeita hotelleja, kylpylöitä, saunoja ja ravintoloita.

Kotimaanmatkailu on kasvattanut suosiotaan suomalaisten keskuudessa myös valloillaan olevan koronaepidemian vuoksi. Monet suomalaiset ovat matkustaneet ensimmäistä kertaa Suomen Lappiin ja Itä-Suomeen, minkä lisäksi lyhyt kaupunkilomailu eli staycation on noussut suomalaisten keskuudessa aivan uuteen valoon. Suomesta löytyy myös paljon mielenkiintoisia ja erikoisiakin kohteita (kuten esimerkiksi Högberget ja Dalskär), mutta näistä lisää hieman alempana.

Kaukokaipuun Suomi-opas

KAUKOKAIPUUN kotimaanmatkailun Suomi-opas nivoo yhteen kiinnostavimmat, kauneimmat, kuvauksellisimmat ja tietysti parhaat Suomen matkakohteet etelästä pohjoiseen. Löydät tältä sivulta yli 300 vinkkiä kotimaan kohteisiin sekä automatkailuun ja retkeilyyn. Matkustetaan siis vastuullisesti kotimaassa ja mahdollisuuksien mukaan aina maata pitkin vuonna 2021.

Hyvää lomamatkaa Suomeen!

 

 

Suomen nähtävyydet kartalla

Yllä olevasta kartasta löydät Suomen parhaat ja erikoiset nähtävyydet kartalla. Tunnistat retkeilyreitit ja luontopolut tunnistat vaaleanvihreästä vaeltajasta, luonnossa sijaitsevat kuvauskohteet vihreästä kamerasta ja metsäkohteet tummanvihreästä kuusesta.

Olen merkinnyt sinisellä M-kirjaimella kiinnostavimpia museoita sekä sinisellä kameralla rakennettuja kuvauskohteita. Oranssilla tähdellä olen merkinnyt omat suosikkini.

 

Koli
Koli, Suomen tunnetuin kansallismaisema.

 

Suomen parhaat luontonähtävyydet

Suomen 40 kansallispuistoa ja 27 kansallismaisemaa suojelevat kotimaan luontohelmiä, lukemattoman luontopolut kutsuvat tutkimaan monipuolista luontoa. Suomen sinistä helmeä eli tietenkin Saaristomerta vahtivat majakat sykähdyttävät yhtä kuin iki-ihana Ahvenanmaa, pohjoisen pallonpuoliskon monipuolisin yksittäinen matkakohde.

Kotimaan matkailun helmet: Suomen kansallismaisemat

Ympäristöministeriössä valittiin vuonna 1994 yhteensä 27 erityisen merkittävää suomalaista maisemakokonaisuutta kotimaan kansallismaisemiksi. Näistä merelliseen Helsinkiin kuluvat muun muassa Suomenlinnan saaret ja Kustaanmiekka. Tunnin bussimatkan päässä pääkaupungista sijaitsevan Vanhan Porvoon lisäksi suosittelen vierailemaan reilun kahden kilometrin päässä vanhasta kaupungista löytyvällä kauniilla ja tunnelmallisella Ekuddenin luontopolulla. Koli ja Pielisen ylle aukeava Suomen kansallismaisema on monelle varmasti tuttu, mutta oletko käynyt siellä koskaan auringonnousun aikaan?

Suomen kansallispuistojen kauneimmat päiväretkikohteet

Vaikka kotimaan matkailu tarjoaa kuvauksellisia maisemia ympäri Suomen, maamme 40 kansallispuistoa suojaavat monia äärettömän arvokkaita luontohelmia: komeita ja vihantia kuruja, tarunhohtoisia tuntureita sekä aamuruskon värjäämiä laajoja selkiä. Tiesitkö, että Suomen syvin suo löytyy Torronsuon kansallispuistosta?

Kotimaanmatkailu

Finlandia-hymnin synnyinmaisemissa Aulangon Sibelius Metsässä

Aulangolle

Kotiateljeita, museoita ja musiikin mukaan nimettyjä metsiä

Päiväretki Suomen säveltäjämestari Jean Sibeliuksen mielenmaisemiin, muoniolaisen Veli Koljosen kelohirsihuvilaan ja aikansa feministin, Fredrika Runebergin Porvoon kotiin.

Hämeenlinnassa sijaitsevalta Aulangon luonnonsuojelualueelta löytyvä Graniittitorni on avoin koko kesän. Sen huipulta aukeaa upea näkymä Vanajaveden laakson ylle, jonka maisemat ovat inspiroineet myös Suomen säveltäjämestari Sibeliusta. Alueelle on hiljattain perustettu Sibelius Metsä, jonka luontopolku kiertää Kärmeskallioiden kautta kauniin Aulangonjärven ympäri. Kierrokselle tulee mittaa noin 7 kilometriä, ja autolla pääsee aivan reitin alkuun. Tutustu myös Suomussalmelta löytyvään Soivaan metsään.

 

Aulanko
Myös Vanajaveden laakso lukeutuu Suomen kansallismaisemien joukkoon. Lähde päiväretkelle Aulangon luonnonsuojelualueelle ja Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen mielenmaisemiin.

Lapin kelohirsiateljeet

Vieraile seuraavalla Muonion matkalla taidemaalari Veli Koljosen rakennuttamassa 600 neliön kelohirsihuvilassa, jossa yhdistyvät kotiateljee ja taiteilijakoti. Tutustu myös iki-ihanaan Reidar Särestöniemen Särestöniemi-museoon, joka löytyy Kittilän Kaukosesta, Särestön tilalta.

Entä kuinka hyvin tunnet Fredrika Runebergin? Fredika Runeberg leipoi tortun, kyllä, mutta hän teki maallemme sitäkin enemmän. Joten kun ensi kerran vietetään Runebergin päivää, voisimme torttujen lisäksi muistaa, että: Fredrika oli aikansa feministi ajaen köyhien tyttöjen koulutusta, naisten äänioikeutta ja ylioppilaaksi pääsyä sekä sitä, ettei naimisissa oleva nainen ole holhouksen alainen, ja että tytöt saisivat tasavertaisen perinnön. Lue koko artikkeli ja museovinkki Porvooseen täältä.

 

Kotimaanmatkailu

Top 33 ilmaista tekemistä Tampereella

Lue vinkit

Tekemistä Tampereella

Helposti julkisilla ja omalla autolla tavoitettava Tampere tunnetaan myös Suomen ja koko maailman saunapääkaupunkina. Lähde löylymatkalle tai maastopyöräilemään, äläkä unohda vierailla Seitsemisen kansallispuistossa ja sieltä löytyvällä Koveron perinnetilalla.

Tekemistä Savonlinnassa

Tiesitkö, että maailman pohjoisimmasta keskiaikaisesta linnasta tunnettu Savonlinna on myös maailman höyrylaivapääkaupunki. Vieraile Riihisaarella ja tapaa lampaat, nauti munkkikahvit tai lörtsy Savonlinnan torilla, ja kierrä iki-ihanat designputiikit kätevän kartan avulla.

Lue vinkit Savonlinnaan täältä »

Majakat

Utö, Märket, Jussarö - lähde majakkamatkalle!

Tästä majakoille

Koe upea saaristoluonto ja Suomen majakat

Suomen saaristo tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä majakkabongareille ja meriluontoa rakastaville matkailijoille. Vietä ikimuistoinen yö Utön majakkasaarella tai mikäli kuulut Suomen Majakkaseuraan, Märketin majakalla Suomen ja Ruotsin rajalla. Oulun Hailuodossa sijaitseva Marjaniemen majakka on mukava kesäpäivän retkikohde koko perheelle.

Tutustu alla olevien majakkatarinoiden lisäksi myös Saariston sadonkorjuujuhliin ja Nauvon kohdevinkkeihin.

KOTIMAA

Koe Suomen Lappi myös kesällä!

Lue vinkit

Suomen Lapin kahdeksan vuodenaikaa hurmaavat retkeilijän

Suomen Lapin kesämatkailu kasvattaa suosiotaan koko ajan. Vaikka majoitusennätykset paukkuvat vuosi vuodelta, Pohjois-Suomessa riittää myös rauhaa ja hiljaisuutta. Lähde kyläilemään Muonioon, retkeile Levillä ystävän tai koirankaverin kanssa, vietä vastuullista luksuslomaa Torassiepissä ja huiputa Suomen vanhimman ja vierailluimman Pallas-Yllästunturin kansallispuiston huipulta löytyvä Himmelriiki.

Ylitorniossa sijaitsevat Aavasaksa ja Tornionjokilaakso ovat kutsuneet Lapin matkailijoilta jo vuosisatojen ajan. Vietä täällä vähintään pari päivää ja käy kiertämässä kolmen kilometrin mittainen Kruununkierros sekä melomassa Yöttömän yön reitillä. Mikäli mielit pidemmälle päiväretkelle, ota suunnaksi Aurinkovaarojen Jotos.

Lue myös vinkit maittaviin retkieväisiin, retkeilyvarusteisiin ja oman EA-pakkauksen kasaamiseen. Tallenna myös kaiken kattava vaelluslista!

KOTIMAA

Lue automatkailijan vinkit kotimaan kohteisiin

Vinkkeihin
Aavasaksa
Aavasaksan Kruununkierros johdattaa kulkijan Pohjois-Suomen kansallismaisemiin.

 

Löydä Uudenmaan vähemmän tunnetut kohteet

Iloisia uutisia kaikille retkeilijöille! Karttakeskus on julkaissut uuden verkkopalvelun Uudenmaan alueen vähemmän tunnetuille retkeilykohteille. Palvelussa on koottu Uudenmaan kartalle ulkoilukäyttöön sopivia metsiä ja vähemmän tunnettuja luontopolkuja sekä niihin liittyviä tietoja.

Karttakeskuksen uudessa palvelussa esitellään esimerkiksi pienehköjä virkistysalueita, luonnonsuojelualueita ja jokivarsilehtoja. Retkikohteet on valittu siten, että ne on mahdollista saavuttaa kävellen, pyöräillen tai muulla omalla kulkuvälineellä liikkuen. Mukana ei ole esimerkiksi sellaisia saarikohteita, jonne pääsemiseksi tarvitsisi käyttää saaristoliikenteen lauttoja.

Tutustu myös Dagmarin lähteeseen (Tammisaari), Eräpyhän nunnankirkkoon (Orivesi), Höghbergetin virtausvesiluolaan (joka on kuin kurkkaisi Äiti Maan hameen alle) sekä Rakkauden polkuun ja Kuparivuoreen (Naantali).

Kotimaanmatkailu

Lue kootut vinkit Suomen kauneimmista luontopoluista

Neulaspoluille

 

Tunnetko jo nämä Suomen erikoiset nähtävyydet?

Suomesta löytyy paljon eriskummallisia kohteita. Näkemisen arvoisia suomalaisia kummajaisia ovat esimerkiksi Ryövärinkuoppa, siirtolohkare Linta ja Onkiniemen liikkuva kivi, Höghbergetin virtausvesiluola sekä Kruunuvuoren hylätyt huvilat. Entä miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden Suomi road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Muista myös Suomen museot: Tiesitkö, että Museokortilla pääsee 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin? Omia suosikkejani ovat Helsingin Kansallismuseo ja Luonnontieteellinen museo Luomus sekä Itärajan Virolahdella sijaitseva sotahistoriallinen Bunkkerimuseo, jonka pihalla sijaitsevassa pallokorsussa voi myös yöpyä.

Mikäli rakastat meriluontoa, lähde kesäretkelle Suomen saaristoon ja vieraile Dalskärin vedenalaisella veistospolulla, Nauvoon sadonkorjuujuhlilla ja Röölän Silliperinnekeskus Dikselissä. Ja jos huumoria riittää, niin katso nämä Veikkauksen listaamat Suomen kurjimmat nähtävyydet.

Kotimaanmatkailu

Etsitkö tiettyä kohdetta? Kokeile hakemistoa!

Hakemisto

Mistä löytyvät kotimaan kuvauksellisimmat matkakohteet?

Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja kuvauksellisimpia luontokohteita. Vuonna 2014 perustamani Suomiretki-tempauksen tarkoituksena on innostaa ja inspiroida suomalaisia matkailemaan enemmän kotimaassaan. Kuvia on jaettu #suomiretki-tägillä jo yli 221 000! Voit katsella kuvia ja luontokohteita tämän linkin takaa.