Kobba klintar – Ahvenanmaan oma vapaudenpatsas

Varhain aamulla paljaat Kobba klintarin kallioluodot huuhtovat silmänsä suolaisella merivedellä.

Kobba klintar, Ahvenanmaa. Ennen aikaan ulkomerellä, tarkemmin sanottuna vuosina 1862–1972, lähempänä Ruotsia kuin Suomea sijaitseva piskuinen Kobba klintar toimi turvana ja suojana luotsiasemalle. Ahvenanmaalla Jomalan kunnassa, Maarianhaminan lounaispuolella aika tuntuu hieman unohtuneen, ja koordinaatit osoittavat lähes läntisimpään pisteeseen ennen naapurimaan rantoja.

— Mikä on tuo ihana pieni majakka!
— Se on Marhällan, vuonna 1938 useiden haaksirikkojen takia rakennettu, minulle vastataan.

Näillä vesillä tosiaan on paljon hylkyjä – ja juuri sen vuoksi luotoa pitää lähestyä vauhditta ja varovaisesti pohjoisesta. Tänne ovat haudanneet itsensä muun muassa rautaparkki Virgo vuonna 1928, Ahti ja Alexandra vuonna 1885 sekä aina Ranskasta saakka matkalla ollut sundilainen Angela, joka haaksirikkoutui syysmyskyssä vuonna 1881.

Kobba klintarin korkeimmalla kohdalla, eli vain muutaman metrin merenpinnan yläpuolella, huomaa pian pyyhkivänsä silmäkulmasta jotain suolaista. Liekö se merivettä tai kyynel, en tiedä, niin kaunista täällä kuitenkin on että ihan pakahduttaa.

Sitä harvoin ymmärtää täysin itseään tai omia mieltymyksiään.

Sitä, mikä siinä karussa ja kauniissa niin koskettaa.

 

Koppa Klintar

Koppa Klintar

 

Koe Ahvenanmaan vapaudenpatsas

Kobba klintar sijaitsee vain 10 minuutin merimatkan päässä Ahvenanmaasta. Kobba klintarin sanotaan olevan Ahvenanmaan vapaudenpatsas, sillä “merimerkki” on toiminut jo iäisyyden merimiehiä lohduttavana kohteena. Mikä voisikaan tuntua ihanemmalta, kuin nähdä tuttu luoto yli vuodenkin kestäneen merimatkan jälkeen?

 

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

 

60°01′51.1″N, 019°52′18.1″E

 

Koppa klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Kobba Klintar

Ahvenanmaa matkailu

Ahvenanmaa matkailu

Ahvenanmaa matkailu

Ahvenanmaa matkailu

Ahvenanmaa matkailu

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center