Ahvenanmaa – monipuolinen ja merellinen lomakohde

Ahvenanmaa on vehreistä ja vihannista puistoista, vanhoista linnanraunioista, kauniista merimaisemista sekä laadukkaista ravintoloista tunnettu huikean monipuolinen matkakohde niin kulinaristisia elämyksiä kuin luonnossa rauhoittumista etsivälle matkaajalle.

Ahvenanmaa tunnetaan myös aurinkoisuudestaan: Ahvenanmaan länsipuolella sijaitseva Eckerö on tiedetysti Pohjoismaiden aurinkoisimpia lomakohteita, mikä tekee Ahvenanmaasta suositun kesäkohteen.

Toisin sanoen, Ahvenanmaa tarjoaa kaikkea ja ihan kaikille: Ahvenanmaa sopii niin omatoimimatkailijoille, kaveriporukoille, purjehtijoille, lapsiperheille sekä ruoka- ja luontoelämyksiä etsiville matkaajille. Ja vaikka Ahvenanmaa on ruotsinkielistä aluetta, pärjäät Ahvenanmaalla hienosti myös suomen kielellä.

 

ahvenanmaa
Miltä kuulostaisi Ahvenanmaan road trip? © Lentokuva Vallas Oy

 

Kuka tutkii ensimmäisenä Ahvenanmaan kaikki 6 700 saarta?

Ahvenanmaan saaristo koostuu noin 6 700 saaresta, joista 60 on asuttuja. Kesälomareissulla Ahvenanmaalle kannattaakin harkita pääsaaren lisäksi myös pienempien saarten tutkimista, joihin pääsee rantautumaan vilkkaan lauttaliikenteen ansiosta. Ahvenanmaa onkin etenkin pyörämatkailijan unelma, sillä matka punaisilla ja asfaltoiduilla teillä sujuu leppoisasti. Lukuisten majoitusvaihtoehtojen ansiosta päivän päätteeksi voi sukeltaa myös puhtaisiin lakanoihin, ellei sitten ole lähtenyt Ahvenanmaalle nimenomaan telttailemaan.

Matkustamisen perussääntö on helppo: Kaikilla asutuilla saarilla on maanteitä ja lauttayhteys. Pidemmillä reissuilla kannattaa siis lähteä tutkimaan myös lähisaaria, jotka tarjoavat Maarianhaminan lisäksi aivan omanlaisiaan elämyksiä.

★ Löydät eri puolille Ahvenanmaata kulkevien bussien reitit ja aikataulut täältä »
★ Mikäli etsit tietoa Ahvenanmaan saaristolautoista ja saaren joukkoliikenteestä, klikkaa itsesi tänne »

 

Ahvenanmaa
Ahvenanmaan upeat auringonlaskut hurmaavat. Kuva: VisitÅland
Ahvenanmaa
Kuva: VisitÅland, Rebecka Eriksson

 

Ahvenanmaan kohteet kartalla

Ahvenanmaa
Kuva: VisitÅland, Rebecka Eriksson

 

Ahvenanmaa oli ensimmäinen ”ulkomaan matkani”

Ahvenanmaa oli ensimmäinen ”ulkomaan kohde”, jonne matkustin kuudennen luokan kesällä yhdessä muiden luokkakavereiden kanssa. Olimme keränneet luokkaretkeä varten rahaa jo kahden vuoden ajan myymällä parkkipaikkoja HPK:n peleihin. Muistan vieläkin, kuinka seisoimme vanhempieni kanssa kylminä talvi-iltoina Hämeenlinnan jäähallin pihalla ja keräsimme parkkimaksuksi kolikoita, jotka kohmettivat sormia entisestään. Mutta kaikki tuo kannatti, sillä pääsimme viimein kauan odotetulle kuudennen luokan luokkaretkelle Ahvenanmaalle. Kohteeseen, johon rakastui ensi näkemällä.

Kunhan pääsen seuraavan kerran käymään etelässä, lupaan digitoida nuo vanhat filmikuvat ja jakaa ne myös teidän iloksenne täällä blogin puolella.

Vehreitä niittyjä ja puistoja, punaisia taloja ja raikas merituuli – tätä kaikkea on Ahvenanmaa!

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan nähtävyydet tarjoavat paljon kulttuurihistoriaa

Oletko kiinnostunut linnojen raunioista, historiasta, merimaisemista ja viikinkihaudoista? Haluaisitko mennä purjehduskurssille, golffata tai vaan levittää viltin ja lukea hyvää kirjaa ulkosaariston upeissa maisemissa? Oletko hyvän oluen ja ruoan ystävä? Siinä tapauksessa pitäisit takuulla Ahvenanmaasta! Ahvenanmaan nähtävyydet vievät reissaajan aikamatkalle menneisyyteen, jolloin Ahvenanmaan pääsaari vielä palveli merkittävänä merenkulun kauppapaikkana, puolustustukikohtana sekä merimiesten levähdyspaikkana ja turvasatamana.

Kasteholman linna – Ahvenanmaan kruunu

Keskaikainen Kastelholman linna on rakennettu 1300-luvulla ja sen herruudesta onn taisteltu verisesti: vain hetki rakennustöiden valmistuttua ruotsalaiset ja tanskalaiset kävivät useita taistoja Kasteholman herruudesta.

Historia toistaa itseään, ja 1500-luvulla Kasteholman linna joutui todistamaan Ruotsin kuninkaallisten valtataistelua, kun Juhana Herttua lukitsi veljensä Eerik XIV:n linnan torniin kaapattuaan tältä ensin kruunun. Onneksi kuitenkin 1600-luvulla ruotsalaiset kuninkaat ja mahtimiehet yöpyivät linnassa enää metsästysretkillään. Tutustu kohteeseen ja varaa kierros. »

 

Ahvenanmaa - Kasteholman linna
Kasteholman linna on Ahvenanmaan historiallisesti kiinnostavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen
Ahvenanmaa - Kasteholman linna
Kasteholman linna, Ahvenanmaa. Kuva: Visit Åland / Erk Kuhlefelt

 

Kaunis ulkoilmamuseo Jan Karlsgården ja kruununvankila

Aivan Kastelholman linnan vieressä sijaitsee ulkoilmamuseo Jan Karslsgården. Kohde esittelee ahvenanmaalaisia perinteitä ja maatilan elämää 1800-luvulla. Ulkoilmamuseo koostuu 20 rakennuksesta, jotka on tuotu alueelle ympäri Ahvenanmaata. Täällä vierailevat pääsevät siis näkemään, millaisessa oikeassa ympäristössä ahvenanmaalaiset aikanaan elivät ja viettivät aikaansa.

Koe nämä! Ulkoilmamuseon alueella on nostettu juhannusaattona juhannussalko jo 1940-luvulta asti. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään vuotuiset ja Ahvenanmaan suurimmat joulumarkkinat, jotka ovat nimeltään Lilla julmarknad.

 

Ahvenanmaa | Jan Karlsgården
Kotiseutumuseon tunnelmaa. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen
Ahvenanmaa | Jan Karlsgården
Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

 

Vieraile kruununvankila Vita Björnissä

Ahvenanmaan vanha kruununvankila Vita Björn avattiin vuonna 1784 ja rakennus palveli tutkintavankilana lähes 200 vuoden ajan. Pienessä vankilassa oli vain viisi selliä, sillä puolet rakennuksesta toimi vanginvartijan perheen asuntona aina siihen asti, kun vankila suljettiin ja musoitiin 1980-luvun alussa. Nykyisin museo esitteleekin vankilajärjestelmän kehittymistä 1700-luvulta 1900-luvun puoliväliin.

 

Ahvenanmaa ravintolat
Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

 

Ahvenanmaan ravintolat – kulinaristi makumatkalla

Vita Björnin vankilaa vastapäätä sijaitsee Ahvenanmaan huippuravintola Smakbyn. Ravintola ei tarjoa majoitusta, mutta sellaisen voi varata itselleen vain 10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevasta Kastelholm’s Gästhemistä.

Majoituksen sijaan Smakbyn (”Makujen kylä”) tarjoilee mitä maittavimpia annoksia ja mielenkiintoisia juomia: Smakbyn krouvi, puoti ja tislaamo majailevat sopuisasti saman katon alla. Erilaisten juomien valmistumista pääsee seuraamaan paikan päällä, ja etenkin omenaviinaa kannattaa ostaa kotiin tuliaispullon verran.

Smakbyn kokki Michael Björklund on menestynyt Bocuse d’Or-kilpailussa sekä Suomen että Ruotsin Vuoden Kokki -kilpailuissa. Hän on myös aivan valloittava persoona, jonka kanssa on mukava jutella Ahvenanmaan ruokakulttuurista.

Tutustu Smakbyn ravintolaan täällä »

 

Maarianhaminan ravintolat
Ahvenanmaan ravintolatarjonta hurmaa: suurin osa tunnetuista ravintoloista sijaitsee aivan Maarianhaminan keskustassa. Visit Åland / Rebecka Eriksson

 

Maarianhaminan ravintolat

Lähiruoka, aitous, maanläheisyys, perinteet ja ylpeys omista juurista – tätä kaikkea Ahvenanmaan ruokakulttuuri tarjoaa! Monipuolisesta ja herkullisesta ravintolatarjonnasta pääsee nauttimaan myös aivan Maarianhaminan keskustassa.

Tutustu esimerkiksi NauticalinKvarter 5 ja Indigon menuihin. Kahvipaussia voi viettää Maarianhaminan vanhimmassa rakennuksessa, jossa toimii toimii viehättävä kahvila Bagarstugan.

Laivojen ja lauttojen lisäksi Ahvenanmaalle voi myös purjehtia.

ahvenanmaa
Ahvenenmaa
Myös Ahvenanmaalta käsin voi tehdä erilaisia opastettuja päiväpurjehduksia. Dan Sjunnesson – Studio CA

 

Kuinka matkustaa Ahvenanmaalle?

Ahvenanmaa on suosittu lomakohde, minkä vuoksi kesäkuussa auton kanssa laivalla tai saaristolautoilla Ahvenanmaalle matkustavan kannattaa varata matkansa ajoissa. Manner-Suomesta on Ahvenanmaalle hyvät päivittäiset kulkuyhteydet, samoin Ruotsista. Myös kauniin saariston halki kuljettava laivamatka Ahvenanmaalle on jo elämys itsessään.

Suomesta Ahvenanmaalle

Manner-Suomesta voi matkustaa Ahvenanmaalle joko lentäen Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Tukholmasta tai meriteitse Helsingistä, Turusta ja Naantalista. Nopeimmin perille pääsee Turusta lähtevillä laivoilla, jotka saapuvat Maarianhaminaan tai Långnäsiin noin viiden tunnin merimatkan jälkeen.

Ålandstrafikenin saaristolautat ovat varteenotettava vaihtoehto jokaiselle, joka haluaa tutustua Manner-Suomen ja Ahvenanmaan pääsaaren välillä sijaitsevaan saaristoon ja Ahvenanmaan kuuteen saaristokuntaan. Saaristolautat lähtevät Kustavin Vuosnaisista ja Korppoon Galtbystä. Lauttavaraus on tärkeä tehdä ajoissa varsinkin kesällä. Muistathan varata paikan moottoriajoneuvolle tai polkupyörälle puhelimitse 018 525 100 tai Ålandstrafikenin online-varauksen kautta. (Lähde: Visit Åland)

Eckerö Linjen
Eckerö Berghamn – Grisslehamn, Ruotsi
Finnlines
Naantali – Långnäs – Kapellskär

Tallink Silja
Turku – Maarianhamina/Långnäs – Tukholma
Helsinki – Maarianhamina – Tukholma
Tukholma – Maarianhamina – Tallinna

Viking Line
Turku – Maarianhamina/Långnäs – Tukholma
Helsinki – Maarianhamina – Tukholma

Ålandstrafiken
Korppoo-Ahvenanmaa (pääsaari ja saariston välisatamat)
Kustavi/Vuosnainen-Ahvenanmaa (pääsaari ja saariston välisatamat)

 

Ekologisesti Ahvenanmaalle
Ahvenanmaa iltapuvussaan. Dan Sjunnesson – Studio CA

 

Ekologisesti ja ympäristöystävällisesti Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalaiset haluavat kehittää mahdollisimman ympäristöystävällisiä tapoja matkustaa saarelle ja liikkua siellä. Koska etäisyydet ovat Ahvenanmaalla lyhyitä, siellä on helppo kulkea jalan tai pyörällä. Voit lukea lisää vaihtoehtoisista matkustustavoista Visit Ålandin verkkosivuilta.

Päiväretki Kobba Klintarin luodolle on elämys. Visit Åland / Therese Andersson

Kobba Klintar

Taiteilijasaari Kobba Klintar

Varhain aamulla paljaat Kobba Klintarin kallioluodot huuhtovat silmänsä suolaisella merivedellä.

Ennen aikaan ulkomerellä, tarkemmin sanottuna vuosina 1862–1972, lähempänä Ruotsia kuin Suomea sijaitseva piskuinen Kobba klintar toimi turvana ja suojana luotsiasemalle. Täällä Ahvenanmaalla Jomalan kunnassa Maarianhaminan lounaispuolella aika tuntuu hieman unohtuneen, ja koordinaatit osoittavat lähes läntisimpään pisteeseen ennen naapurimaan rantoja.

Lue aiemmin julkaisemani artikkeli Kobba Klintarin vierailusta »

 

Koppa Klintar

Kobba Klintar

Maarianhaminan nähtävyydet
Merenkulkumuseo on Maarianhaminan, Ahvenanmaan pääkaupungin lapsiystävällisimpiä kohteita.

 

Koe nämä: Maarianhaminan nähtävyydet

Vain lyhyen laivamatkan päässä Helsingistä ja Turusta sijaitseva Ahvenanmaan Maarianhamina on yksi pohjoisen pallonpuoliskon monipuolisimmista matkakohteista: upea saaristoluonto hurmaa, huikea ravintolatarjonta hivelee kulinaristin vatsanseutua ja lapsiystävälliset kohteet ovat varma valinta ympärivuotiselle perhelomalle.

Ahvenanmaan Merenkulkumuseo (Ålands Sjöfarts Museum) ja maailmankuulut pienoismallit

Tiesitkö, että maailmanluokan pienoismalli-kokoelmastaan tunnettu Maarianhaminan Merenkulkumuseo (Ålands Sjöfarts Museum) valittiin Suomen parhaaksi museoksi vuonna 2016? Suurin osa museon pienoismalleista on purjealuksia, joista monet ovat syntyneet merimiesten laivalla vietetyn vapaa-ajan puitteissa sekä ammattitaitoisten pienoismallirakentajien käsissä.

Ahoy! Kiipeä purjealus S/V Pommernin kannelle

Mistään muualta maailmassa ei löydy samanlaista laivaa kuin Ahvenanmaan Pommern. Kyllä, luit oikein. Skotlannista vuonna 1903 lähtenyt purjelaiva on säilynyt muuttumattomana tähän päivään asti.

 

Pommern Maarianhaminan nähtävyydet
Ahvenanmaan kruunu, Pommern, on Maarianhaminan suosituimpia vierailukohteita. Kiipeä kannelle ja ikuista itsesi suuren ruorin edessä!

 

Maarianhaminan Merikortteli (Sjökvarteret)

Maarianhaminan Itäsataman Merikortteli on oikea paikka, jos haluaa oppia Ahvenanmaan entisaikojen merenkulusta. Täällä pyritään vaalimaan purjeveneitä – tai pikemminkin niiden rakentamis- ja ylläpitotaitoja sekä purjehtimista.

Lehmusten reunustama Esplanaden

Lehmusten reunustama, kaunis ja vehreä puistokatu Esplanaden ulottuu Länsisatamasta Itäsatamaan. Tuuheiden lehmusten suojissa on mukava vilvoitella kesäkuumalla. Vuosisadan vaihteessa 1800–1900 Maarianhaminan Esplanadenin puistossa sijaitsi upea kylpylähotelli. Tuolta ajalta ovat muistona myös Bastun- ja Doktorsvillan-rakennukset sekä ÅSS Marinan paviljonki. Vinkki: Paviljongilta lähtee polku ylös Badhusbergetille, josta avautuu upea näkymä Maarianhaminan ylle.

Maarianhaminan kaupat ja pikkuputiikkien Torggatan

Suurin osa kiinnostavista pikkuputiikeista sijaitsee Maarianhaminassa Sittkoff Galleriassa tai kävelykatu Torggatanin varrella. Shoppailun lomassa voi istahtaa kahviloiden terassille ja nauttia paikallisista herkuista, etenkin Ahvenanmaalaisesta pannukakusta.

Lue lisää edellä mainituista Maarianhaminan nähtävyyksistä täältä »

 

Maarianhamina merikortteli
Ahvenanmaan merellistä historiaa huokuva Merikortteli on yksi Maarianhaminan kuvatuimmista kohteista.
Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo sijaitsee vanhalla kalastusalueella Eckerön Käringsundissa, ja siellä riittää tutkittavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Visit Åland / Rebecka Eriksson

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo (Stifelsen för Ålands Jakt- och fiskemuseum) sijaitsee vanhalla kalastusalueella Eckerön Käringsundissa, ja siellä riittää tutkittavaa niin aikuisille kuin lapsille. Museossa on laaja etnografinen kokoelma esineitä ja dokumentteja, jotka liittyvät ahvenanmaalaiseen metsästys- ja kalastuskulttuuriin.

Museossa pyritään aktiivisesti täyttämään kansainvälisen kestävän kehityksen Green Key -tunnuksen vaatimukset. Perheellisten ja liikuntarajoitteisten iloksi kohde on myös esteetön.

 

Ahvenanmaan kalastusmuseo
Metsästys- ja kalastusaiheiden lisäksi museossa nähdään myös muita vaihtuvia taidenäyttelyitä. Visit Åland / Rebecka Eriksson
LUE MYÖS

Tutustu myös muihin matkaoppaisiin

Oppaisiin