Ahvenanmaa – monipuolinen ja merellinen lomakohde

Vehreistä ja vihannista puistoista, vanhoista linnanraunioista, kauniista merimaisemista sekä laadukkaista ravintoloista tunnettu Ahvenanmaa on huikean monipuolinen matkakohde niin kulinaristisia elämyksiä kuin luonnossa rauhoittumista etsivälle matkaajalle.

Ahvenanmaa on omalaatuinen ja elämyksellinen matkakohde, joka tunnetaan aurinkoisuudestaan: Ahvenanmaan länsipuolella sijaitseva Eckerö on tiedetysti Pohjoismaiden aurinkoisimpia lomakohteita, mikä tekee Ahvenanmaasta suositun kesäkohteen.

Kulinarisista nautinnoista, elämyksistä, vehreästä luonnosta, merimaisemista ja historiallisista kohteista tunnettu Ahvenanmaa tarjoaa lähes kaikkea ja kaikille: Ahvenanmaa sopii niin omatoimimatkailijoille, kaveriporukoille, purjehtijoille, lapsiperheille sekä ruoka- ja luontoelämyksiä etsiville matkaajille. Vaikka Ahvenanmaa on ruotsinkielistä aluetta, pärjäät Ahvenanmaalla hienosti myös suomen kielellä.

Ahvenanmaan 6 700 saarta

Ahvenanmaan saaristo koostuu noin 6 700 saaresta, joista 60 on asuttuja. Kesälomareissulla Ahvenanmaalle kannattaakin harkita pääsaaren lisäksi myös pienempien saarten tutkimista, joihin pääsee rantautumaan vilkkaan lauttaliikenteen ansiosta. Ahvenanmaa onkin etenkin pyörämatkailijan unelma, sillä matka punaisilla ja asfaltoiduilla teillä sujuu leppoisasti. Lukuisten majoitusvaihtoehtojen ansiosta päivän päätteeksi voi sukeltaa myös puhtaisiin lakanoihin, ellei sitten ole lähtenyt Ahvenanmaalle nimenomaan telttailemaan.

 

Ahvenanmaa
Ahvenanmaan upeat auringonlaskut hurmaavat. Kuva: VisitÅland

Ahvenanmaa
Kuva: VisitÅland, Rebecka Eriksson

 

Ahvenanmaan kohteet kartalla

Ahvenanmaa
Kuva: VisitÅland, Rebecka Eriksson

 

Kuudennen luokan luokkaretki Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa oli ensimmäinen “ulkomankohteeni”, jonne matkustin kuudennen luokan kesällä yhdessä muiden koulutovereiden kanssa. Olimme keränneet luokkaretkeä varten rahaa jo kahden vuoden ajan myymällä parkkipaikkojan HPK:n peleihin.

Muistan vieläkin, kuinka seisoimme vanhempieni kanssa kylminä talvi-iltoina Hämeenlinnan jäähallin pihalla ja keräsimme parkkimaksuksi kolikoita, jotka kohmettivat sormia entisestään. Mutta kaikki tuo kannatti, sillä pääsimme viimein kauan odotetulle kuudennen luokan luokkaretkelle Ahvenanmaalle. Kohteeseen, johon rakastui ensi näkemällä.

Vehreitä niittyjä ja puistoja, punaisia taloja ja raikas merituuli – tätä kaikkea on Ahvenanmaa!

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan parhaat nähtävyydet

Oletko kiinnostunut linnojen raunioista, historiasta, merimaisemista ja viikinkihaudoista? Haluaisitko mennä purjehduskurssille, golffata tai vaan levittää viltin ja lukea hyvää kirjaa ulkosaariston upeissa maisemissa? Oletko hyvän oluen ja ruoan ystävä? Siinä tapauksessa pitäisit takuulla Ahvenanmaasta! Ahvenanmaan nähtävyydet vievät reissaajan aikamatkalle menneisyyteen, jolloin Ahvenanmaan pääsaari vielä palveli merkittävänä merenkulun kauppapaikkana, puolustustukikohtana sekä merimiesten levähdyspaikkana ja turvasatamana.

Kasteholman linna – Ahvenanmaan kruunu

Keskaikainen Kastelholman linna on rakennettu 1300-luvulla ja sen herruudesta onn taisteltu verisesti: vain hetki rakennustöiden valmistuttua ruotsalaiset ja tanskalaiset kävivät useita taistoja Kasteholman herruudesta.

Historia toistaa itseään, ja 1500-luvulla Kasteholman linna joutui todistamaan Ruotsin kuninkaallisten valtataistelua, kun Juhana Herttua lukitsi veljensä Eerik XIV:n linnan torniin kaapattuaan tältä ensin kruunun. Onneksi kuitenkin 1600-luvulla ruotsalaiset kuninkaat ja mahtimiehet yöpyivät linnassa enää metsästysretkillään. Tutustu kohteeseen ja varaa kierros. »

 

Ahvenanmaa - Kasteholman linna
Kasteholman linna on Ahvenanmaan historiallisesti kiinnostavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Ahvenanmaa - Kasteholman linna
Kasteholman linna, Ahvenanmaa. Kuva: Visit Åland / Erk Kuhlefelt

 

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården ja kruununvankila

Aivan Kastelholman linnan vieressä sijaitsee ulkoilmamuseo Jan Karslsgården. Kohde esittelee ahvenanmaalaisia perinteitä ja maatilan elämää 1800-luvulla. Ulkoilmamuseo koostuu 20 rakennuksesta, jotka on tuotu alueelle ympäri Ahvenanmaata. Täällä vierailevat pääsevät siis näkemään, millaisessa oikeassa ympäristössä ahvenanmaalaiset aikanaan elivät ja viettivät aikaansa.

Koe nämä! Ulkoilmamuseon alueella on nostettu juhannusaattona juhannussalko jo 1940-luvulta asti. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään vuotuiset ja Ahvenanmaan suurimmat joulumarkkinat nimeltään Lilla julmarknad.

 

Ahvenanmaa | Jan Karlsgården
Kotiseutumuseon tunnelmaa. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Ahvenanmaa | Jan Karlsgården
Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

 

Vieraile kruununvankila Vita Björnissä

Ahvenanmaan vanha kruununvankila Vita Björn avattiin vuonna 1784 ja rakennus palveli tutkintavankilana lähes 200 vuoden ajan. Pienessä vankilassa oli vain viisi selliä, sillä puolet rakennuksesta toimi vanginvartijan perheen asuntona aina siihen asti, kun vankila suljettiin ja musoitiin 1980-luvun alussa. Nykyisin museo esitteleekin vankilajärjestelmän kehittymistä 1700-luvulta 1900-luvun puoliväliin.

Vankilaa vastapäätä sijaitsee huippuravintola Smakbyn. Ravintola ei tarjoa majoitusta, mutta sellaisen voi varata itselleen vain 10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevasta Kastelholm’s Gästhemistä.

Kuinka matkustaa Ahvenanmaalle?

Ahvenanmaa on suosittu lomakohde, minkä vuoksi kesäkuussa auton kanssa laivalla tai saaristolautoilla Ahvenanmaalle matkustavan kannattaa varata matkansa ajoissa. Manner-Suomesta on Ahvenanmaalle hyvät päivittäiset kulkuyhteydet, samoin Ruotsista. Myös kauniin saariston halki kuljettava laivamatka Ahvenanmaalle on jo elämys itsessään.

Suomesta Ahvenanmaalle

Manner-Suomesta voi matkustaa Ahvenanmaalle joko lentäen Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Tukholmasta tai meriteitse Helsingistä, Turusta ja Naantalista. Nopeimmin perille pääsee Turusta lähtevillä laivoilla, jotka saapuvat Maarianhaminaan tai Långnäsiin noin viiden tunnin merimatkan jälkeen.

Ålandstrafikenin saaristolautat ovat varteenotettava vaihtoehto jokaiselle, joka haluaa tutustua Manner-Suomen ja Ahvenanmaan pääsaaren välillä sijaitsevaan saaristoon ja Ahvenanmaan kuuteen saaristokuntaan. Saaristolautat lähtevät Kustavin Vuosnaisista ja Korppoon Galtbystä. Lauttavaraus on tärkeä tehdä ajoissa varsinkin kesällä. Muistathan varata paikan moottoriajoneuvolle tai polkupyörälle puhelimitse 018 525 100 tai Ålandstrafikenin online-varauksen kautta. (Lähde: Visit Åland)

Eckerö Linjen
Eckerö Berghamn – Grisslehamn, Ruotsi
Finnlines
Naantali – Långnäs – Kapellskär

Tallink Silja
Turku – Maarianhamina/Långnäs – Tukholma
Helsinki – Maarianhamina – Tukholma
Tukholma – Maarianhamina – Tallinna

Viking Line
Turku – Maarianhamina/Långnäs – Tukholma
Helsinki – Maarianhamina – Tukholma

Ålandstrafiken
Korppoo-Ahvenanmaa (pääsaari ja saariston välisatamat)
Kustavi/Vuosnainen-Ahvenanmaa (pääsaari ja saariston välisatamat)

Ekologisesti ja ympäristöystävällisesti Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalaiset haluavat kehittää mahdollisimman ympäristöystävällisiä tapoja matkustaa saarelle ja liikkua siellä. Koska etäisyydet ovat Ahvenanmaalla lyhyitä, siellä on helppo kulkea jalan tai pyörällä. Voit lukea lisää vaihtoehtoisista matkustustavoista Visit Ålandin verkkosivuilta.

 

Koppa Klintar

 

Kobba Klintar

Varhain aamulla paljaat Kobba Klintarin kallioluodot huuhtovat silmänsä suolaisella merivedellä.

Ennen aikaan ulkomerellä, tarkemmin sanottuna vuosina 1862–1972, lähempänä Ruotsia kuin Suomea sijaitseva piskuinen Kobba klintar toimi turvana ja suojana luotsiasemalle. Täällä Ahvenanmaalla Jomalan kunnassa Maarianhaminan lounaispuolella aika tuntuu hieman unohtuneen, ja koordinaatit osoittavat lähes läntisimpään pisteeseen ennen naapurimaan rantoja.

Lue aiemmin julkaisemani artikkeli Kobba Klintarin vierailusta »

 

Koppa Klintar

60°01′51.1″N, 019°52′18.1″E

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Koppa Klintar

Kobba Klintar

Kobba Klintar

Kobba Klintar

Kobba Klintar

Kobba Klintar

Kobba Klintar