Autolla Norjaan – hyödylliset vinkit ja omat kokemukset

Oletko lähdössä autolla Norjaan? Tiedätkö mitä tehdä, jos ajat kolarin Norjassa tai jos autosi hajoaa? Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan? Tästä artikkelista löydät kaikki tarpeelliset ja hyödylliset vinkit autoilusta Norjassa!

Asuttuani jo neljättä vuotta täällä Pohjois-Norjassa olen saanut paljon kysymyksiä niin kohdevinkeistä kuin etenkin autoilusta Norjassa. Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan? Millaiset tullirajoitukset Suomesta Norjaan ja toisinpäin matkailevia autoilijoita koskettavat? Nämä ovat vain muutamia kysymyksiä monien joukossa.

Minulta on myös kysytty Norjan korkeimmasta vuoresta, pisimmästä joesta ja parhaista kalapaikoista. Lista on loputon. Ja koska tämä artikkeli kuitenkin keskittyy siihen, miten päästä ja matkustaa autolla Norjaan, löydät vastaukset muihin kysymyksiin Yleisimmät kysymykset ja vastaukset Norjasta -artikkelista. Päivitän listaa sitä mukaa, kun ystävät ovat yhteydessä tiedusteluineen.

Palataan siis takaisin alkuperäiseen aiheeseen!

Olen kiertänyt autolla etenkin Pohjois-Norjaa, ajanut myös maan päästä päähän pariinkin otteeseen. Norjan automatkoilla on siis sattunut ja tapahtunut, minkä vuoksi haluankin jakaa parhaat vinkkini ja linkkini myös teidän iloksenne.

Toivottavasti tästä sivusta on hyötyä, kun suunnittelet omaa seuraavaa Norjan-matkaa!


Paljonko bensa ja diesel maksaa Norjassa?

Vaikka polttoaine on pysynyt Norjassa jo vuosien ajan suurin piirtein samoissa hinnoissa kuin Suomessa, valloillaan oleva maailmantilanne nosti litrahinnat pahimmillaan jopa 29 kruunuun (noin 2,9 euroa). Tilanne on onneksi hieman tasaantunut, ja tällä hetkellä esimerkiksi täällä Finnmarkissa polttoaineen hinta vaihtelee 22–23 kruunun välillä per litra.

Suosittelen siis tankkaamaan tankin täyteen Suomen puolella ennen rajan ylittämistä.

Yleisimmät kysymykset ja pikavastaukset

 • ✅ Norjaan matkatakseen ei tarvitse passia.
 • ✅ Norjassa autoillessa riittää sama liikennevakuutus kuin Suomessa.
 • ✅ Norjassa ei ole voimassa koronarajoituksia (4/2022).
 • ✅ Turisteilta ei vaadita koronatestiä, ennakkorekisteröitymistä tai rokotustodistusta.
 • ✅ Suomalainen ajokortti käy Norjassa.
 • ✅ Pärjäät pääsääntöisesti luottokortilla, mutta varaa käteistä (kolikoita) leirintäalueita varten.
 • ✅ Norjaan ei saa viedä munia eikä perunoita (minulta on kerran takavarikoitu niitä kilo).
 • ✅ Norjasta ei saa tuoda edes yhtä marjaa tai omenaa Suomeen ilman kasvinterveystodistusta.
 • ✅ Turistit tarvitsevat erityisluvan, mikäli haluavat pilkkiä Norjassa välillä 15.3.–15.6.
 • ✅ Autosta tulee löytyä punainen varoituskolmio ja vähintään yhdet keltaiset huomioliivit
 • ✅ Turistit eivät saa tuoda yhtään merikalaa Suomeen (raja on siis tiukka 0 kg) ilman rekisteröidyn kalastusoperaattorin leimaamaa kirjallista todistusta.

 

Lofootit autolla ajoreitti
Matkalla Lofooteille kannattaa pysähtyä mahdollisimman monessa paikassa, joita löytyy aivan reitin varrelta.

 

Lähde Norjaan omalla autolla!

Norja on automatkailijan unelmakohde. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja sijaitsee siellä täällä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luona.

Mikäli sinulla ei ole käytössäsi omaa autoa, voit vuokrata sellaisen esimerkiksi AutoEuropen kautta.

☑️ Muista tämä: Norjan tiet ovat todella kapeita ja todella kiemuraisia. Ja aina toisinaan joudut kiertämään kokonaisen vuonon, eli varaa reissuun kunnolla aikaa ja suunnittele matka varmuuden vuoksi 60km/h ajovauhdilla.

Rajanylityspaikat Suomesta Norjaan ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam ja Näätämö. Rajanylityspaikat ovat auki ympäri vuorokauden paitsi poikkeuksena Näätämön rajanylityspaikka, joka on auki klo 9.00–22.00.

Mikäli ajat Lofooteille, suorin reitti kulkee Torniosta Haaparannan kautta Kiirunaan ja sieltä Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta.

 

Norjan kiertomatka road trippaillen.
Lofoottien eteläisimmästä kärjestä löytyvä Å i Lofoten on monen Norjan matkailijan ykköskohde.

 

Lähde autolla Lofooteille

Haluaisitko kokea Lofootit autolla? Mietitkö ehkä, milloin on paras aika matkustaa autolla Lofooteille? Entä millainen reitti kannattaa suunnitella ja mitä teitä pitkin kannattaa ajaa, sekä mitä Lofooteilla tulisi tehdä ja nähdä, missä yöpyä?

Olen kirjoittanut Lofooteista oman matkaoppaan, johon pääset tutustumaan tätä linkkiä klikkaamalla.

 

Autolla Norjaan
Jos mielit autolla Lofooteille, tässä pari vaihtoehtoista ajomatkaa.

 

Käykö suomalainen ajokortti Norjassa?

✅ Saako suomalaisella ajokortilla ajaa Norjassa? Kyllä saa!

Toisessa EU- tai ETA-maassa myönnetty ajokortti oikeuttaa kuljettamaan autoa myös Norjassa, kunhan ajokortti on voimassa. Myös pysyvästi Norjassa asuvat suomalaiset voivat käyttää kotimaassa myönnettyä ajokorttia tai he voivat vaihtaa sen norjalaiseen ajokorttiin.

Jos oleskelet Norjassa väliaikaisesti (kuten minäkin tein alkuun), voit käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa korkeintaan kahden vuoden ajan.

☑️ Entä millaiset vakuutukset tarvitaan Norjan automatkalle?

Jos lähdet autolla Norjaan, sinulle riittää sama liikennevakuutus kuin Suomessa. Norjaan ei siis tarvita vakuutusyhtiöstä saatavaa green cardia, kuten muihin EU:n ulkopuolisiin maihin pitää hankkia.

Norjan kartta + opas

Tutustu

Autolla Norjaan

Tutustu

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Tutustu

Automatkailijan Ruotsi ja Norja

Tutustu

norjan matka

 

Mitä jos auto hajoaa Norjassa?

✅ Jos olet liikkeellä omalla autolla ja tarvitset esimerkiksi hinauspalvelua, soita aina ensin omaan vakuutusyhtiöön, sillä heillä saattaa olla kumppani Norjassa.

☑️ Mikäli vakuutusyhtiölläsi ei ole kumppania Norjassa, voit soittaa Norjan tiepalveluun eli NAFiin (puh. 08 505 / 24h). NAF auttaa samoin kuin Autoliiton tiepalvelu Suomessa.

✅ Mikäli olet liikkeellä vuokra-autolla, saat autovuokraamosta kaikki tarvittavat tiedot sekä numeron, johon sinun tulee soittaa, jos auto hajoaa tienpäälle.

Huom! Heijastinliivi on pakollinen varuste kaikille Norjassa autoileville. Jos poliisi pysäyttää sinut ja heijastinliiviä ei löydy, siitä saa sakot.

Entä jos ajan kolarin Norjassa?

✅ Jos kolhu tai naarmu on pieni, voit toimia kuin Suomessa, eli vaihtakaa toisen auton kuskin kanssa nimi- ja osoitetiedot sekä tiedot kummankin vakuutusyhtiöstä.

? Isommissa peltipusuissa ja etenkin henkilövahinkoja aiheuttaneissa kolareissa tulee aina soittaa paikalle poliisi (puh. 112). Myös kolarista poron, lampaan tai hirven kanssa on ilmoitettava poliisille.

Ambulanssin hätänumero on 113 ja palokunnan hätänumero 110.

 

Road trip Norjaan

 

Kuinka suuret ylinopeussakot Norjassa on?

? Norja on äärimmäisen kallis maa munia ylinopeuksissa.

Norjassa ylinopeussakon määrä kipuaa pienelläkin ylinopeudella (5–10km/h) useisiin satoihin euroihin. Hinta on aina korkeampi kuin Suomessa. Seuratessani männä kesänä esimeriksi Finnmarkin poliisin Twitteriä, en voinut olla ihmettelemättä, miten yhden viikon aikana korttinsa onnistui polttamaan yli 20 suomalaista lohenkalastajaa.

Vaikka Norjan nopeusrajoitukset saattavat ärsyttää (yleisrajoitus on 80 km/h), tiukalle linjalle on syynsä: tiet ovat todella mutkaisia ja usein myös hyvin kapeita, minkä lisäksi maa on tunnettu lukuisista silloista ja tunneleista (joissa pitää aina ajaa hitaammin).

? Myös sääolosuhteet vaikuttavat ajokeliin. Pahimmilla talvmyrskyillä ja rajuilla tuulilla (myös muina vuodenaikoina) teitä ja siltoja joudutaan usein sulkemaan. Sillat, tunnelit ja tunturit ylittävät tiet voivat pysyä kiinni jopa parin päivän ajan (usein vähintään yön yli), joten tämä kannattaa huomioida etenkin silloin, kun lähdet autolla Norjaan talvella.

☑️ Sananen talvirenkaista: arvaamattomat ajokelit saapuvat yleensä lokakuun alussa, joten jos ole liikkeellä myöhään syksyllä, tähän aikaan kannattaa jo vakavasti harkita talvirenkaita. Ja vaikka talvirenkaiden käyttö loppuu Norjassa 1. toukokuuta, pohjoisen teillä niitä saa ja tulee käyttää niin kauan kuin keli vaatii.

 

Matkailu Norjassa talvella autolla.

 

Muista: Norjan promilleraja on pienempi kuin Suomessa

? Norjan promilleraja on 0,2 (ja Suomessa 0,5). Poliisi voi halutessaan määrätä sinut verikokeisiin, joten edes sitä yhtä kiristyneitä hermoja hellittävää olutta ei kannata juoda.

✅ Norjan hätänumero on sama kuin Suomessa eli 112. Ambulanssin hätänumero sen sijaan on 113 ja palokunnan 110.

 

Autolla Lofooteille
Trollstigenin serpentiinitie Åndalsnesissä on sekä hurja ajaa että hyvin kuvauksellinen.

 

Koe Norjan 18 kauneinta maisemareittiä!

Tiesitkö, että Norjasta löytyy 18 upeaa maisemareittiä? Omalla autolla matkailevia todella hemmotellaan, sillä kurvikkaat tiet tarjoavat toinen toistaan upeampia näkymiä vuonoille, vuorille, vesiputouksille ja jäätiköille.

Maisemareitit kiemurtelevat pitkin Norjanmeren rannikkoa ja jylhiä vuoristoteitä Norjan pohjois-, länsi- ja keskiosissa. Jos innostut ajamaan kaikki reitit, auton mittariin lertyy yhteislukuna huikeat 2 136 kilometriä.

Nappaa nämä road trip -vinkit talteen seuraavaa Norjan-matkaasi varten!

Lue lisää autoreiteistä täältä »

 

Autolla Norjaan
Muuttomatka Oslosta Pohjois-Norjaan kiersi myös tunnettua Atlantic Roadia pitkin.

 

Auton vuokraaminen Norjassa

Mikäli et omista omaa autoa, voit myös vuokrata sellaisen. Norjasta löytyvät kaikki tunnetuimmat autonvuokrausfirmat, ja varaus on sujuvaa esimerkiksi AutoEuropen kautta. Jos saavut Norjaan lentäen, kätevintä on vuokrata auto suoraan lentokentältä, jonne kulkupelin voi myös palauttaa matkan päätteeksi.

Vuokra-auton hinta Norjassa neljäksi päiväksi pyörii noin 200-400 euron välimaastossa riippuen auton mallista, kuluvasta matkailusesongista sekä vuokraamosta.

 

Näköalatasanne Norjassa
Stegasteinin näköalatasanteella Geirangerinvuonon upeissa maisemissa, Aurlandissa.

 

Tietullit Norjassa – huomio nämä seikat

✅ Norjan tietullit ja siltamaksut kannattaa laskea mukaan matkabudjettiin.

Vaikka tavan tietullimaksu pyörii 2–8 euron hujakoilla, matkat mennen tullen lentokentältä niin ennalta valikoituihin kuin ex-temporena eteen tuleviin kohteisiin saattavat kasvaa useiden kymppien arvoiseksi. Tästäkin huolimatta siltoja ja tunneleita kannattaa käyttää, sillä ne lyhentävät ajomatkaa huomattavasti (ja voit kokea enemmän kohteita!). Harva osaa edes kuvitella, miten kauan vuonon kiertämiseen voi kulua, vaikka linnuntietä veden toiselle puolen olisi vain kilometri tai kaksi.

☑️ Norjan tietullit ja siltamaksut maksetaan aina jälkikäteen. Automaattikamera nappaa ohi ajavasta autosta kuvan, ja lasku saattaa tulla postissa monen kuukauden viiveellä. Lasku kannattaa maksaa heti sen saatuaan, sillä korot ovat korkeat ja maksuhuomautuksista voidaan periä erillinen maksu.

☑️ Halutessasi voit myös rekisteröityä EPC:n rekisteriin, jolloin laskut löytävät sähköpostiisi yhdellä kertaa. Paperisia versioita nimittäin voi tipahdella pitkäänkin, sillä kaikki silta- ja tunnelimaksut laskutetaan erikseen.

Tiestitkö muuten, että Norjan pisin tunneli eli Lærdalin tunneli (Lærdalstunnelen) on maailman pisin maantietunneli? Lærdalin tunneli on pituudeltaan 24,5 kilometriä ja se sijaitsee Sognin ja Fjordanen läänissä Aurlandin ja Lærdalin välillä.

 

Geirangerin vuonon lauttamatka
Geirangerin vuonon lauttamatka on yksi suosituimmista reiteistä myös autolla Norjaan kulkeville. Mekin teimme tämän lauttamatkan muuttomatkalla Oslosta Pohjois-Norjaan.

 

Lautat ja lossit Norjassa

✅ Norjassa voi myös liikkua autolla lauttojen ja lossien kyydissä.

Sen lisäksi että maisemat ovat varmasti huikeat, ajomatkassa voi säästää useita tunteja. Ja juuri siksi parin kympin hintaista lauttamatkaa ei kannata säikähtää, onhan sitä paitsi lyhytkin vuonoristeily aina elämys.

☑️ Lauttamatkoja tai losseja ei tarvitse varata etukäteen: riittää, että ajat paikan päälle ja odotat vuoroasi. Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan selvittää etukäteen oman reitin lautta-aikataulu, sillä leveimmillä vuonoilla lauttojen liikennöintiväli saattaa olla jopa 45 minuuttia. Huomioi myös, että henkilöauto on aina hieman edullisempi lastata lauttaan kuin esimerkiksi matkailuauto.

☑️ Lauttamaksu maksetaan joko ennen lauttaan nousua sataman pienessä kioskissa tai sitten suoraan lipunmyyjälle, joka tulee myymään lipun autossa istuville. Joissain tapauksissa lauttaan pääsee myös ajamaan suoraan sisään ja lipunmyyjät kiertävät sitten lautassa asiakkaiden luona myymässä tiketit.

Vinkki: Ota käyttään AutopassFerjen-prepaid, jolla pääset nauttimaan 50% alennuksista. AutoPassin käyttäminen ja rekisteröityminen ovat ilmaisia, mutta sinun tulee maksaa tarran kertamaksu (200 kr). Lue lisää täältä.

Hyvä tietää: Henkilöautolla ja pienellä pakettiautolla voi lähteä myös Hurtigruten kyytiin. Näin ollen osan Norjan automatkasta voi toteuttaa myös mereltä käsin.

Vielä lopuksi: Norjan tullirajoitukset

Norja ei ole EU-maa, minkä vuoksi sinne ei myöskään voi viedä tolkuttomia määriä alkoholia tai tupakkaa.

Ilman tupakkatuotteita Norjaan saa tuoda :1 litran väkeviä + 3 litraa viiniä + 2 litraa olutta. Jos pakkaat peräkonttiin pelkkää olutta, litramäärä on 6,5 L eli esimerkiksi 19 pientä tölkkiä.

Lue lisää siitä, mitä Suomesta saa tuoda Norjaan ja mitä Norjasta ei saa viedä Suomeen tästä artikkelista.

Mukavaa ja turvallista automatkaa Norjaan!

 

Road tripin pakkauslista

Jätä sähköpostiosoitteesi ja lataa kätevä pakkauslista road tripille!
Listaan on tiivistetty yhdelle sivulle tässä artikkelissa mainitut vinkit.
Lataa

Tilaan listan tähän sähköpostiin ja liityn samalla KAUKOKAIPUUn postituslistalle. Voin kuitenkin lopettaa tilauksen koska tahansa.

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center