Autolla Norjaan – parhaat vinkit ja omat kokemukset

Onko haaveissasi lähteä autolla Norjaan? Siinä tapauksessa tämä artikkeli on omiaan juuri sinua varten!

Asuttuani jo kolmatta vuotta täällä Pohjois-Norjassa olen saanut paljon kysymyksiä niin kohdevinkeistä kuin etenkin autoilusta Norjassa. Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan sekä millaiset tullirajoitukset Suomesta Norjaan (ja toisinpäin) matkailevia koskettavat ovat vain yksiä kysymyksiä monien joukossa. Minulta on myös kysytty Norjan korkeimmasta vuoresta, pisimmästä joesta ja parhaista kalapaikoista. Lista on loputon. Ja koska tämä artikkeli keskittyy siihen, miten päästä ja matkustaa autolla Norjaan, olen nostanut muita vastauksia aiemmin julkaisemaani Yleisimmät kysymykset Norjasta -artikkeliin. Päivitän listaa sitä mukaa, kun ystävät ovat yhteydessä tiedusteluineen.

Olen kiertänyt autolla etenkin Pohjois-Norjaa mutta ajanut myös maan päästä päähän pariinkin otteeseen. Norjan automatkoilla on siis sattunut ja tapahtunut, minkä vuoksi haluan jakaa parhaat vinkkini ja linkkini myös teidän iloksenne. Toivottavasti näistä on hyötyä, kun suunnittelet omaa seuraavaa Norjan matkaa!

Muuttomatka Oslosta Pohjois-Norjaan kiersi myös tunnettua Atlantic Roadia pitkin.

Autolla Norjaan

Lähde Norjaan omalla autolla!

Norja on automatkailijan unelma. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja löytyy sieltä täältä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luota. Autolomalla Norjassa kannattaakin ottaa ihan rauhakseen, ja matkan varrella voi majoittua omissa suosikkikohteissaan.

Rajanylityspaikat Suomesta Norjaan ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam ja Näätämö. Mikäli ajat Lofooteille, suorin reitti kulkee Torniosta Haaparannan kautta Kiirunaan ja sieltä Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta.

Suomalainen ajokortti Norjassa

Saako suomalaisella ajokortilla ajaa Norjassa? Kyllä saa! Toisessa EU- tai Eta-maassa myönnetty ajokortti oikeuttaa kuljettamaan autoa myös Norjassa, mikäli ajokortti on voimassa. Myös pysyvästi Norjassa asuvat suomalaiset voivat käyttää kotimaassa myönnettyä ajokorttia tai he voivat vaihtaa sen norjalaiseen ajokorttiin. Jos taas oleskelet Norjassa väliaikaisesti (kuten minäkin tein alkuun), voit käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa korkeintaan kahden vuoden ajan.

Millaiset vakuutukset tarvitaan Norjan automatkalle? Jos lähdet autolla Norjaan, sinulle riittää sama liikennevakuutus kuin Suomessa. Norjaan ei siis tarvita vakuutusyhtiöstä saatavaa green cardia kuten muihin EU:n ulkopuolisiin maihin.

Mitä jos auto hajoaa Norjassa?

Jos olet liikkeellä omalla autolla ja tarvitset esimerkiksi hinauspalvelua, voit soittaa Norjan tiepalveluun NAFiin (+4723213100 / 24h). NAF auttaa samoin kuin Autoliiton tiepalvelu Suomessa. Hinauskuluihin ja autonkorjaamiseen meneviin kuluihin kannattaa tiedustella mahdollisia korvauksia omasta vakuutusyhtiöstä.

Mikäli olet liikkeellä vuokra-autolla, saat autovuokraamosta tiedot, mihin sinun tulee soittaa, jos auto hajoaa tienpäälle.

Huom! Heijastinliivi on pakollinen varuste kaikille Norjassa autoileville. Jos heijastinliiviä ei löydy, siitä saa sakot.

 

Autolla Norjaan

 

Ylinopeussakot Norjassa

Norja on äärimmäisen kallis maa munia ylinopeuksissa; Norjassa ylinopeussakon määrä kipuaa pienelläkin ylinopeudella (5-10km/h) helposti useisiin satoihin euroihin. Hinta on aina korkeampi kuin Suomessa. Seuratessani männä kesänä esimeriksi Finnmarkin poliisin Twitteriä en voinut olla ihmettelemättä, miten yhden viikon aikana korttinsa onnistui polttamaan yli 20 suomalaista kalastusmatkailijaa.

Vaikka Norjan nopeusrajoitukset saattavat ärsyttää (yleisrajoitus on 80 km/h), tiukalle linjalle on syynsä: tiet ovat todella mutkaisia ja usein myös hyvin kapeita, minkä lisäksi maa on tunnettu lukuisista silloista ja tunneleista (joissa pitää aina ajaa hitaammin).

Myös sääolosuhteet vaikuttavat ajokeliin, ja pahimmilla myrskyillä monia teitä ja siltoja suljetaan. Näin on käynyt usein täällä Finnmarkissa, minkä vuoksi olemme saattaneet olla Lakselvissa loukossa jopa useamman päivän ajan. (Tosin eipä täältä ole mihinkään tarvinnut lähteä.) Sillat, tunnelit ja tunturit ylittävät tiet voivat pysyä kiinni jopa parin päivän ajan (usein vähintään yön yli), joten tämä kannattaa huomioida etenkin silloin, kun lähdet autolla Norjaan talvella.

Norjan promilleraja on pienempi kuin Suomessa

Norjan promilleraja on 0,2 toisin kuin Suomessa, missä se on 0,5. Poliisi voi halutessaan määrätä sinut verikokeisiin, joten edes sitä kiristyneitä hermoja hellittävää olutta ei kannata juoda mahdollisen kolarin tai tieltä luisumisen perään.

Muista myös: Norjan hätänumero on sama kuin Suomessa eli 112. Ambulanssin hätänumero sen sijaan on 113 ja palokunnan 110.

 

Autolla Norjaan
Trollstigenin serpentiinitie Åndalsnesissä on sekä hurja ajaa että hyvin kuvauksellinen.
Geiranger autolla

Geirangerin vuonon lauttamatka on yksi suosituimmista reiteistä myös autolla Norjaan kulkeville. Mekin teimme tämän lauttamatkan muuttomatkalla Oslosta Pohjois-Norjaan.

Auton vuokraaminen Norjassa

Mikäli et voi lähteä omalla autolla Norjaan, kiesin voi myös vuokrata. Norjasta löytyvät kaikki tunnetuimmat autonvuokrausfirmat, joten jos olet mieltynyt matkoillasi johonkin tiettyyn palveluntarjoajaan, löydät heidän toimipisteensä varmasti myös täältä. Jos saavut Norjaan lentäen, kätevintä on vuokrata auto suoraan lentokentältä, jonne kulkupelin voi myös palauttaa matkan päätteeksi.

Vuokra-auton hinta Norjassa neljäksi päiväksi pyörii noin 200-400 euron välimaastossa riippuen auton mallista, kuluvasta matkailusesongista sekä vuokraamosta.

 

Norge-101

 

Tietullit Norjassa

Norjan tietullit ja siltamaksut kannattaa laskea mukaan matkabudjettiin. Vaikka tavallinen tietullimaksu pyörii 2-8 euron hujakoilla, matkat mennen tullen lentokentältä ennalta valikoituihin sekä ex-temporena eteen tuleviin kohteisiin saattavat kasvaa useiden kymppien arvoiseksi. Siitäkin huolimatta siltoja ja tunneleita kannattaa käyttää, sillä ne monesti myös lyhentävät ajomatkaa. Harva osaa edes kuvitella, miten kauan vuonon kiertämiseen voi kulua, vaikka linnuntietä veden toiselle puolen olisi vain kilometri tai kaksi.

Norjan tietullit ja siltamaksut maksetaan aina jälkikäteen. Automaattikamera nappaa ohi ajavasta autosta kuvan, ja lasku tulee postissa monen kuukauden viiveellä. Lasku kannattaa maksaa heti sen saatuaan, sillä korot ovat korkeat ja maksuhuomautuksista voidaan periä erillinen maksu.

Halutessasi voit myös rekisteröityä EPC:n rekisteriin, jolloin laskut löytävät sähköpostiisi yhdellä kertaa. Paperisia versioita nimittäin voi tipahdella pitkäänkin, sillä kaikki laskutetaan erikseen.

Tiestitkö, että Norjan pisin Lærdalin tunneli (Lærdalstunnelen) on samalla myös koko maailman pisin maantietunneli. Lærdalin tunneli on pituudeltaan 24,5 kilometriä ja se sijaitsee Sognin ja Fjordanen läänissä Aurlandin ja Lærdalin välillä.

Stegasteinin näköalatasanteella Aurlandissa.

Automatka Norjaan

Lautat ja lossit Norjassa

Norjassa voi myös liikkua autolla lauttojen ja lossien kyydissä. Sen lisäksi, että maisemat ovat varmasti huikeat, myös ajomatkassa voi säästää useita tunteja. Ja juuri siksi parin kympin hintaista lauttamatkaa ei kannata säikähtää, sillä lyhyt vuonoristeily on aina elämys.

Lauttamatkoja tai losseja ei tarvitse varata etukäteen – riittää, että ajat paikan päälle ja odotat vuoroasi. Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan selvittää etukäteen oman reitin lautta-aikataulu, sillä leveimmillä vuonoilla lauttojen väli voi olla jopa 45 minuuttia. Huomioi myös, että henkilöauto on aina hieman edullisempi lastata lauttaan kuin esimerkiksi matkailuauto.

Hyvä tietää: Henkilöautolla voi lähteä myös Hurtigruten kyytiin. Näin ollen osan Norjan automatkasta voi toteuttaa myös mereltä käsin.

 

Norja autolla

 

Vielä viimeiseksi: Norjan tullirajoitukset

Norja ei ole EU-maa, minkä vuoksi sinne ei myöskään voi viedä tolkuttomia määriä alkoholia tai tupakkaa. Ilman tupakkatuotteita Norjaan saa tuoda 1 litran väkeviä + 3 litraa viiniä + 2 litraa olutta. Jos pakkaat peräkonttiin pelkkää olutta, litramäärä on 6,5 eli esimerkiksi 19 pientä tölkkiä.

Lue lisää siitä, mitä Suomesta saa tuoda Norjaan ja mitä Norjasta ei saa viedä Suomeen tästä artikkelista.

Mukavaa ja turvallista automatkaa Norjaan!

Lue myös

Ota talteen road tripin pakkauslista

Lue vinkit
Ennakkohinta

Luovan kirjoittamisen verkkokurssi alkaa 02/2021

Lue lisää

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit sekä helmiä arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center