Norjan öljykaupunkina tunnettu Stavanger, maan neljänneksi suurin kaupunki ja Rogalandin läänin pääkaupunki sijaitsee Boknavuonon etelärannalla Länsi-Norjassa. Kaupunginoikeudet vuonna 1425 saanut Stavanger on sekoitus mennyttä aikaa ja komeita loft-asuntoja, vanhoja värikkäitä puutaloja ja kiiltäviä metallipintoja, kiinnostavia museoita ja viihtyisiä kahviloita.

Stavangerin alue on tunnettu myös huikeista luontonähtävyyksistä, joihin lukeutuvat muun muassa Norjan tunnetuimpiin kohteisiin lukeutuva, Lysevuonolla sijaitseva Saarnatuoliksikin kutsuttu Preikestolen sekä tuhannen metrin suora pudotus Kjeragin kallionkielekkeeltä. Myös matalampi Øvre Eikenut on päiväretken arvoinen kohde, sillä sen huipulta aukeaa kaunis merinäköala.

Kaupungin satama tuoksuu tuoreelta kalalta, suolalta ja kyllä, myös öljyltä. Täällä sijaitsevat Norjan valtion öljyvirastot. Kalastusveneet keinuvat hiljalleen rantapromenadin kyljessä, johon ne on taas hetkeksi kiinnitetty, kunnes niiden on taas aika lähteä merelle. Täällä, jos missä, kannattaa ehdottomasti tilata annos fish & chipsejä sekä nauttia kylkeen (Norjan tyyliin toki hieman ylihintainen) kylmä huurteinen.

 

Stavanger

Gamla Stavanger

Stavanger tunnetaan Norjan öljypääkaupunkina.

Stavanger

Vieraile Stavangerin öljymuseossa

Aivan Stavangerin keskustan tuntumassa, vekkulin ja värikkään Geopark-liikuntapuiston vieressä sijaitsee komea arkkitehtuurillinen nähtävyys: Norjan öljypääkaupungille rakennetussa museossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Varaa aikaa, sillä täällä sitä kuluu (voit tottakai tehdä myös pikapiston, mikäli aikataulusi on tiukka). Museossa on esillä myös vaihtuvia näyttelyjä, joista uusin käsittelee ilmastonmuutosta sekä keinoja sen pysäyttämiseen. Kuinka paljon kulutamme ja mikä lopulta on tarpeeksi ja riittävästi ovat aiheita, joihin otetaan kantaa ja jotka saavat kävijän peilamaan myös omia kulutustottumuksiaan.

Museo kertoo kiinnostavalla ja kattavalla tavalla Norjan öljyporauksen historiasta. Kuten YLEn julkaisema artikkeli kertoo, unelmien maa rakennettiin öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla. Pisteet museolle siis myös siitä, ettei ikäviä onnettomuuksia ole jätetty kertomatta, vaan paikka esittelee öljynporauksen historian myös sen kaikessa raakuudessaan.

Tästäkin huolimatta kohde soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille! Näyttelyssä on esillä paljon aiheeseen liittyvää esineistöä ja videoita sekä laivojen ja öljynporauslauttojen pienoismalleja. Näyttely on pelillistetty interaktiivisin keinoin, minkä vuoksi kohde soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille. Kutsuuhan museo itse itseään leikkikentäksi, jossa lapset ja nuoret voivat sekä temmeltää että oppia.

Voit vain kuvitella, miltä tuntuu testata pilkkopimeä paniikkihuone ja pelastustunneli sekä pukea ylleen työläisten erilaisia asuja, kuten esimerkiksi pelastuspukuja. Kannattaa myös sukeltaa oikean pelastukapselin sisään, jonne mahtuu kerrallaan 28 henkilöä.

 

Stavanger

 

Ravintoloiden reunustama satama-alue

Museon vieressä kaupungin keskustaa halkoo satama-alue, jossa suuret valtamerilaivat sekä pienemmät kalastajaveneet pitävät suojaansa. Rantapromenadin varrelta löytyy lukuisia ravintoloja ja terasseja, joille kannattaa suunnata nauttimaan illallista upessa auringonlaskussa tai yöttömän yön aikaan, jolloin ei erota päivää yöstä.

 

Stavanger

Stavanger

 

Ovre Holmegate, kaupungin suosituin ravintolakatu

Mikäli illallistat sataman tuntumassa, käy lounaalla Stavangerin tunnetuimmalla ravintolakadulla, joka kantaa nimeä Øvre Holmegate. Satamasta on tännekin vain vajaan vartin kävelymatka, ruokailijoille on tarjolla monenlaisia ravintoloita ja kahviloita. Myös terasseja löytyy useita, mutta vapaan pöydän bongaaminen voikin olla hieman haastavampaa. Øvre Holmegate on kaupungin sydän, ja alueella asuu myös paljon paikallisia.

Mikäli mielit istumaan iltaa, ota suunnaksi Cardinal Pub (Skagen 21), The Irishman (Høleberggata 9) tai Bøker og Børst (Øvre Holmegate 32) – tai pubikierroksen merkeissä vaikka kaikki kolme!

 

Stavanger

Stavanger

Stavangerin öljymuseon vieressä sijaitsee vekkuli ja värikäs Geopark-liikuntapuisto.

Gamla Stavanger

 

Vietä hetki graffitein koristellussa Geoparken-liikuntapuistossa

Stavangerissa vieraillessani en voinut olla kiinnittämättä huomiota siihen, miten monen ikäiset henkilöt viettivät aikaa museon vieressä sijaitsevalla alueella. Nämä kuvat on tosin taltioitu jo hämärän laskeuduttua, kun lähdin etsimään illallista. Öljymuseon välittömässä läheisyydessä sijaitseva Geoparken on hyvin omalaatuinen ja myös varsin kuvauksellinen, ja monet paikalliset tulevat tänne myös treenaamaan. Urbaani liikuntapuisto on rakennettu öljytuotannossa käytetyistä osista, joita ihmettelee hyvän tovin. Suurten punaisten pomppupallojen meri on varmasti jokaisen lapsen ja lapsenmielisen suosiossa.

 

Stavanger

Stavanger

Stavanger

 

Gamla Stavanger, Stavangerin vanha kaupunki

Pittoreski vanhakaupunki on ihanaa aluetta. Valkoiseksi maalattujen rakennusten massaa iloisen kirjavasti värittävät vanhat puutalot (joita on 173 kappaletta) sijaitsevat aivan kaupungin ytimessä, Vågenin alueella. Täältä löytyy paljon pieniä putiikkeja sekä paikallisia käsitöitä ja taidetta myyviä kädentaitajien ateljeita, tottakai myös kahviloita. Alueella sijaitsevat myös Purkitusmuseo (Canning Museum) ja Stavangerin Merimuseo (Stavanger Maritime Museum), joihin kannattaa pistäytyä aikataulun niin salliessa. (Mikäli olet kiinnistunut sillinkalastuksesta ja sen historiasta Suomessa, voit myös lukea aiemman julkaisuni Röölän Silliperinnekeskus Dikselistä.)

Hyvä tietää: Stavangerin kaunis ja historialtaan arvokas vanha kaupunki sai kunnian olla yksi pioneeri-kohteista United Nations’ Architectural Heritage -ohjelmaa vuonna 1975.

 

Stavanger

 

Kallioon iskettujä miekkoja

Rauhan symboliksi kallioon isketyt kolme suurta miekkaa, Swords in Rock (Sverd i fjell), on taideteos, joka sijaitsee lentokentän ja kaupungin välissä. En valitettavasti ehtinyt tänne itse, vaikka se omalla lusikkalistalla olikin. Mutta käy sinä! Etenkin, mikäli liikut näillä suunnilla omalla autolla.

Øvre Eikenutin merimaisemissa. Varaa mukaan vettä ja hyvät kengät (itse olisin toinut laittaneeni jalkaan hieman tukevammat).

Eikenøtt Stavanger

Huiputa pieni mutta komeat maisemat tarjoava Øvre Eikenut

Omatoimimatkan kohteena ollut Øvre Eikernutin huiputus haastoi retkeilijän paahtavassa helteessä sekä kärmeen vilahtaessa karkuun heinikossa. Luontopolku sijaitsee Stavangerin ulkopuolella, joten mikäli et liiku omalla tai vuokratulla autolla, pääset kohteeseen bussilla numero 18 (suuntana Dale) kaupungin linja-autoasemalta.

Löydät lisätietoa Øvre Eikernutista (sekä kaikista muista Norjan luontopoluista) tästä reittikartasta.

 

Øvre Eikenut

Øvre Eikenut

Øvre Eikenut

Øvre Eikenut

 

Preikestolen, Länsi-Norjan tunnetuin nähtävyys

Lysefjordin maisemat mahtipontisella tavalla avaava näkymä Preikestolen (tunnettu myös nimellä Pulpit Rock) huipulta on koettava kerran elämässään. Parhaassa tapauksessa sää on kuin morsian, aurinkoinen ja ihana, mutta minun tuurillani maisemaa verhosi paksu hernerokkasumu. Se ei toisaalta haitannut, sillä sain taltioitua kuvia, joita ei juuri sosiaalisessa mediassa nähdä.

Kuuden kilometrin pituinen vaelluspolku alkaa Preikestolen Fjellstue -lodgelta. Vaativan, ajoittain hyvinkin jyrkän ja pientä seikkailuhenkeä tarvitsevan luontopolun suorittamiseen kannattaa varata 4-5 tuntia. Nousumetrejä reitille kertyy 350 m, mikä saattaa kuulostaa vähältä, mutta ottaa kyllä retkeilijältä luulot pois.

Voit lukea aiemmin julkaisemani vaellustarinan tästä linkistä. »

Kiipeäminen Preikestolenin huipulle kannattaa, sillä aurinkoisella säällä vuonomaisema on suorasaan majesteettinen.

Preikestolen

Preikestolen

Preikestolen

Preikestolen

 

Haluatko lukea lisää Norjan vinkkejä?

Muutin Pohjois-Norjaan vuonna 2018, ja olen kirjoittanu paljon myös Norjan vähemmän tunnetuista kohteista. Asuin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, josta kirjoittamani artikkelit löydät tämän linkin takaa. Jos haluat lukea enemmän kohdennettuja vinkkejä samaiselle alueelle sekä Lofooteille, klikkaa itsesi Vesterålenin ja Lofoottien matkaoppaaseen.

Mikäli mielit valassafarille, lue tovi sitten julkaisemani artikkeli Støn kalastajakylästä ja alueen upeista muraaleista, ja hyppää Arctic Whale Toursin tai Andenesin valassafarien kyytiin. Vieraile samalla myös aavekaupungista kesäkohteeksi heränneessä Nyksundin kylässä sekä Norjan kuningattaren mukaan nimetyllä, henkeäsalpaaviin maisemiin johdattavalla Dronningrutan luontopolulla.

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center