Stavanger – Norjan kaunis kesäkaupunki

Norjan öljykaupunkina tunnettu Stavanger, maan neljänneksi suurin kaupunki ja Rogalandin läänin pääkaupunki sijaitsee Boknavuonon etelärannalla Länsi-Norjassa. Kaupunginoikeudet vuonna 1425 saanut Stavanger on sekoitus mennyttä aikaa ja komeita loft-asuntoja, vanhoja värikkäitä puutaloja ja kiiltäviä metallipintoja, kiinnostavia museoita ja viihtyisiä kahviloita.

Stavanger, Norja. Stavanger on yhdistelmä kiinnostavia kaupunkikohteita ja museoita sekä kauniita luontonähtävyyksiä. Tämän vuoksi Norjan länsirannikolla sijaitseva Stavanger toimii myös hyvänä tukikohtana alueen kohteiden kiertelyyn. Vaikka vierailin Stavangerissa jo muutama vuosi sitten, mieleni palaa usein tuon kuvauksellinen kaupungin kaduille sekä sen erikoisiin rakennuksiin. Ei siis ihme, että Stavangerista on kehkeytynyt myös yksi omista Norjan suosikki kaupungeista.

Stavanger on tunnettu etenkin huikeista luontonähtävyyksistä. Niihin lukeutuvat muun muassa Norjan tunnetuimpiin kohteisiin lukeutuva ja Lysevuonolla sijaitseva Saarnatuoliksikin kutsuttu Preikestolen sekä tuhannen metrin suora pudotus Kjeragin kallionkielekkeeltä. Myös matalampi Øvre Eikenut on päiväretken arvoinen kohde, sillä sen huipulta aukeaa kaunis merinäköala Stavangerin maisemiin.

 

Preikestolen

 

Merellinen kaupunki kutsuu kylään

Stavangerin satama tuoksuu tuoreelta kalalta, suolalta ja kyllä, myös hieman öljyltä. Stavangerissa sijaitsevat nimittäin Norjan valtion öljyvirastot. Kalastusveneet keinuvat hiljalleen Stavangerin rantapromenadin kyljessä, johon ne on taas hetkeksi kiinnitetty, kunnes niiden on taas aika lähteä merelle. Täällä, jos missä, kannattaa ehdottomasti tilata annos fish & chipsejä sekä nauttia kylkeen (Norjan tyyliin toki hieman ylihintainen) kylmä huurteinen.

Toivottavasti näistä Stavangerin vinkeistä on sinulle iloa ja hyötyä, kun suunnittelet omaa Norjan matkaasi!

 

Stavanger
Stavanger on tunnettu värikkäistä puutaloistaan.

Gamla Stavanger
Myös Stavangerin satama-alueella kannattaa kierrellä, sillä merimaiseman lisäksi sieltä löytyy paljon kiinnostavia ja kuvauksellisia yksityiskohtia.

 

Stavangerin satama ja kalatori

Stavangerin satamassa voi vierailla perinorjalaisella kalatorilla, jonka tuoksuja voi nuuhkia jo kaukaa. Satama sijaitsee aivan Stavangerin kaupungin keskustassa, eikä sinne ole matkaa kuin muutama sata metriä. Take-away fish & chips -annoksen voi nauttia vaikka katedraalin viereisessä pienessä puistossa, puiden alla ja lampien läheisyydessä.

 

fish and chips

 

Lähde autolla Norjaan ja Stavangeriin!

Stavanger, kuten moni muukin Norjan kaupunki ja luontokohde, on helpoin tavoittaa omalla tai vuokra-autolla. Norja nimittäin on suoranainen automatkailijan unelma. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja löytyy sieltä täältä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luota.

Olen kiertänyt Norjaa niin vuokra-autolla kuin omalla pakulla. Löydät kaikki autoiluun liittyvät vinkit ja hyödylliset linkit aiemmin julkaisemastani Autolla Norjaan -artikkelista. Tuon jutun lisäksi kannattaa myös vilkaista, mitä road tripille kannattaa pakata mukaan.

Stavanger tunnetaan Norjan öljypääkaupunkina.

Stavanger

Vieraile Stavangerin öljymuseossa

Aivan Stavangerin keskustan tuntumassa, vekkulin ja värikkään Geopark-liikuntapuiston vieressä sijaitsee komea arkkitehtuurillinen nähtävyys: tässä Norjan öljypääkaupungille rakennetussa museossa kannattaa ehdottomasti vierailla! Varaa samalla myös tarpeeksi aikaa, sillä täällä sitä kuluu (voit tottakai tehdä myös pikapiston, mikäli aikataulusi on tiukka). Stavangerin öljymuseossa on esillä myös vaihtuvia näyttelyjä, joista uusin käsittelee ilmastonmuutosta sekä keinoja sen pysäyttämiseen. Kuinka paljon kulutamme ja mikä lopulta on tarpeeksi ja riittävästi ovat aiheita, joihin otetaan kantaa ja jotka saavat kävijän peilamaan myös omia kulutustottumuksiaan.

Stavangerin öljymuseo kertoo kiinnostavalla ja kattavalla tavalla Norjan öljyporauksen historiasta. Kuten YLEn julkaisema artikkeli kiteyttää, unelmien maa rakennettiin öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla. Pisteet museolle siis myös siitä, ettei ikäviä onnettomuuksia ole jätetty kertomatta, vaan paikka esittelee öljynporauksen historian myös sen kaikessa raakuudessaan.

Tästäkin huolimatta Stavangerin öljymuseo soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille! Näyttelyssä on esillä paljon aiheeseen liittyvää esineistöä ja videoita sekä Norjan laivojen ja öljynporauslauttojen pienoismalleja. Näyttely on pelillistetty interaktiivisin keinoin, minkä vuoksi kohde soveltuu erinomaisesti myös perheen pienimmille. Ja kutsuuhan museo itse itseään leikkikentäksi, jossa lapset ja nuoret voivat sekä temmeltää että oppia.

Voit vain kuvitella, miltä tuntuu testata pilkkopimeä paniikkihuone ja pelastustunneli sekä pukea ylleen työläisten erilaisia asuja, kuten esimerkiksi pelastuspukuja. Kannattaa myös sukeltaa oikean pelastukapselin sisään, jonne mahtuu kerrallaan 28 henkilöä.

 

Stavanger
Iltakävelyllä Stavangerin satamassa.

 

Ravintoloiden reunustama satama-alue

Stavangerin öljymuseon vieressä kaupungin keskustaa halkoo satama-alue, jossa suuret valtamerilaivat sekä pienemmät kalastajaveneet pitävät suojaansa. Stavangerin rantapromenadin varrelta löytyy lukuisia ravintoloja ja terasseja, joille kannattaa suunnata nauttimaan illallista Norjan upessa auringonlaskussa tai yöttömän yön aikaan, jolloin ei erota päivää yöstä.

Vinkki: Tango Terasse & Grillin terassilta aukeaa kaupungin paras näkymä Stavangerin sataman ylle.

 

Stavanger
Stavangerin satama iltapuvussaan.

Stavanger

 

Ovre Holmegate, Stavangerin suosituin ravintolakatu

Mikäli illallistat sataman tuntumassa, käy lounaalla Stavangerin tunnetuimmalla ravintolakadulla, joka kantaa nimeä Øvre Holmegate. Stavangerin satamasta on tännekin vain vajaan vartin kävelymatka, ja ruokailijoille on tarjolla monenlaisia ravintoloita ja kahviloita. Myös terasseja löytyy moneen makuun, mutta vapaan pöydän bongaaminen voikin olla hieman haastavampaa. Øvre Holmegate on Stavangerin sydän, ja alueella asuu myös paljon paikallisia.

Mikäli mielit istumaan iltaa, ota suunnaksi Cardinal Pub (Skagen 21), The Irishman (Høleberggata 9) tai Bøker og Børst (Øvre Holmegate 32) – tai Stavangerin pubikierroksen merkeissä vaikka kaikki kolme!

 

Stavanger
Pieniä putiikkeja, matkamuistoja, gallerioita ja museoita sekä käsitöitä – tätä kaikkea Stavanger tarjoaa!

 

Stavanger

Stavangerin öljymuseon vieressä sijaitsee vekkuli ja värikäs Geopark-liikuntapuisto.

Gamla Stavanger

Stavanger
Stavanger on täynnä toinen toistaan hienompia maalauksia.

 

Vietä hetki graffitein koristellussa Geoparken-liikuntapuistossa

Stavangerissa vieraillessani en voinut olla kiinnittämättä huomiota siihen, miten monen ikäiset henkilöt viettivät päivisin aikaa museon vieressä sijaitsevalla Geoparkenin alueella. Nämä kuvat on tosin taltioitu jo hämärän laskeuduttua, kun lähdin etsimään illallista.

Stavangerin öljymuseon välittömässä läheisyydessä sijaitseva Stavanger Geoparken on hyvin omalaatuinen ja myös varsin kuvauksellinen, ja monet paikalliset tulevat tänne myös treenaamaan. Stavangerin oma urbaani liikuntapuisto on rakennettu öljytuotannossa käytetyistä osista, joita ihmettelee hyvän tovin. Suurten punaisten pomppupallojen meri on varmasti jokaisen lapsen ja lapsenmielisen suosiossa.

 

Stavanger
Stavanger on matkakohteena omiaan niin pariskunnille kuin perheen kanssa matkaileville.

Stavanger
Stavanger on sekoitus uutta ja vanhaa, modernia ja mennyttä.

Stavanger
Illan koittaessa Stavanger pukeutuu hennon vaaleanpunaiseen.

 

Gamla Stavanger, Stavangerin vanha kaupunki

Stavanger on tunnettu sen pittoreskista vanhastakaupungista, joka on varsin ihanaa aluetta. Valkoiseksi maalattujen rakennusten massaa värittävät iloisen kirjavasti vanhat puutalot (joita on 173 kappaletta) sijaitsevat aivan Stavangerin ytimessä, Vågenin alueella. Vågenista löytyy paljon pieniä putiikkeja sekä paikallisia käsitöitä ja taidetta myyviä kädentaitajien ateljeita, tottakai myös kahviloita.

Alueella sijaitsevat myös Purkitusmuseo ja Stavangerin Merimuseo (Stavanger Maritime Museum), joihin kannattaa pistäytyä aikataulun niin salliessa. (Mikäli olet kiinnistunut sillinkalastuksesta ja sen historiasta Suomessa, voit myös lukea aiemman julkaisuni Röölän Silliperinnekeskus Dikselistä.)

Hyvä tietää: Stavanger ja sen kaunis, historialtaan arvokas vanha kaupunki sai kunnian olla yksi pioneeri-kohteista United Nations’ Architectural Heritage -ohjelmaa vuonna 1975.

 

Stavanger
Stavanger kutsuu viipyilemään kahvikupposen ääreen.

 

Verberg, vanha palovartijoiden torni

Stavangerin keskustassa kohoava Varberg on vanha palovartioiden torni, josta nimensä mukaisesti tähystettiin ja tarkkailtiin mahdollisia tulipaloja. Tulipalot ovat kautta historian olleet Stavangerille melkoinen harmi ja riesa, sillä vanhat puutalot ovat arkoja tulelle, millä niitä myös aikanaan lämmitettiin. Ei siis ollut mikään ihme, että talon hormi saattoi ryöpsähtää liekkeihin.

Varbergin tornissa sijaitsee myös pieni museo, jossa on nähtävillä palovartioiden käyttämää esineistöä. Palovartijoiden tornin huipulle on 42 askeleen nousu, minkä jälkeen pääsee ihailemaan Stavangerin kaupungin näköaloja. Kohde on etenkin valokuvaajien suosiossa. Viiden euron hintainen sisäänpääsy siis kannattaa, sillä samalla pääsee ikuistamaan Stavangerin kaupungin myös yläilmoista käsin.

 

Stavanger
Stavangerin palovartijoiden torni kohoaa kaupungin ylle ja toimii samalla hyvänä maamerkkinä.

 

Kallioon iskettyjä miekkoja

Stavanger ottaa myös kantaa; rauhan symboliksi kallioon isketyt kolme suurta miekkaa, Swords in Rock (Sverd i fjell), on taideteos, joka sijaitsee lentokentän ja Stavangerin kaupungin välissä. En valitettavasti ehtinyt tänne itse, vaikka se omalla lusikkalistalla olikin. Mutta käy sinä! Etenkin, mikäli liikut näillä suunnilla omalla autolla.

Stavanger – Øvre Eikenutin merimaisemissa. Varaa mukaan vettä ja hyvät kengät (itse olisin toinut laittaneeni jalkaan hieman tukevammat).

Eikenøtt Stavanger

Huiputa pieni mutta komeat maisemat tarjoava Øvre Eikenut

Stavangerin omatoimimatkan kohteena ollut Øvre Eikernutin huiputus haastoi retkeilijän paahtavassa helteessä sekä kärmeen vilahtaessa karkuun heinikossa. Luontopolku sijaitsee Stavangerin ulkopuolella, joten mikäli et liiku omalla tai vuokratulla autolla, pääset kohteeseen bussilla numero 18 (suuntana Dale) Stavangerin linja-autoasemalta.

Löydät lisätietoa Øvre Eikernutista (sekä kaikista muista Norjan luontopoluista) tästä reittikartasta.

 

Øvre Eikenut

Øvre Eikenut

Øvre Eikenut

Øvre Eikenut
Stavangerin alueen luonto hurmaa päiväretkeilijän.

 

Preikestolen, Länsi-Norjan tunnetuin nähtävyys

Lysefjordin maisemat mahtipontisella tavalla avaava näkymä Preikestolenin huipulta (tunnettu myös nimellä Pulpit Rock) on koettava kerran elämässään. Parhaassa tapauksessa sää on kuin morsian, aurinkoinen ja ihana, mutta minun tuurillani maisemaa verhosi paksu hernerokkasumu. Se ei toisaalta haitannut, sillä sain taltioitua kuvia, joita ei juuri sosiaalisessa mediassa nähdä.

Kuuden kilometrin pituinen vaelluspolku alkaa Preikestolen Fjellstue -lodgelta. Vaativan, ajoittain hyvinkin jyrkän ja pientä seikkailuhenkeä tarvitsevan luontopolun suorittamiseen kannattaa varata 4-5 tuntia. Nousumetrejä reitille kertyy 350 m, mikä saattaa kuulostaa vähältä, mutta ottaa kyllä retkeilijältä luulot pois.

Voit lukea aiemmin julkaisemani vaellustarinan tästä linkistä. »

Kiipeäminen Preikestolenin huipulle kannattaa, sillä aurinkoisella säällä vuonomaisema on suorasaan majesteettinen.

Preikestolen

Preikestolen

Preikestolen

 

Tee päiväretki upealle Lysevuonolle

Stavangerista käsin on helppoa ja mukavaa tutustua läheisiin vuonomaisemiin niin järjestetyllä retkellä kuin omatoimisesti autolla liikkuen. Lysevuono ja sen tunnetuimmat nähtävyydet Preikestolen ja Kjerag sijaitsevat aivan lähistöllä, minkä vuoksi molemmat kannattaa ehdottomasti sisällyttää Stavangerin kaupunkilomaan.

Stavangerin jälkeen voi siirtyä päiväksi tai pariksi nauttimaan vuonoluonosta Lysevuonon perimmäisessä pohjukassa sijaitsevaan Lysebotnin kylään. Lysebotnissa kalliot kohoavat molemmin puolin lähes kilometrin korkeuteen. Vain osa Lysebotnin pienen kylän taloista on ympärivuotisesti asuttuja, minkä vuoksi täällä saattaa hyvinkin kuulla enemmän lampaiden määkimistä kuin ihmisääniä. Toki silloin tällöin ilmoille saattaa kajahtaa myös Kjeragin base-hyppääjän riemun kiljahdus.
Preikestolen

 

Stavangerin lentokenttä

Stavanger sopii erinomaisesti viikonloppukohteeksi tai koko perheen automatkan etapiksi pidemmällä Norjan-kierroksella. Stavangerin lentokenttä sijaitsee Solassa, noin 11 kilometriä Stavangerista lounaaseen.

Stavangerin lentokenttä on Norjan lentokentistä neljänneksi suurin Oslon, Bergenin ja Trondheimin lentoasemien jälkeen yli neljällä miljoonalla vuotuisella matkustajalla. Kaiken huipuksi Stavangerin lentokenttä on myös Pohjoismaiden yhdeksänneksi vilkkain lentoasema. Stavangeriin voi lentää esimerkiksi Norwegianin ja Widerøen siivin.

Hotellit ja leirintäalueet

Stavangerista löytyy niin hotelleja (esim. Sola Strand Hotel ja Scandic City Stavanger), leirintäalueita kuin AirBnB-majoitusta. Hyviä hotellivaihtoehtoja löytyy myös Stavangerin ulkopuolelta, minkä lisäksi alueella sijaitsee useita leirintäalueita. Hotellihuoneen voi löytää edullisimmilaan noin 50-60 eurolla. Hyviä leirinta-alueita ovat muun muassa Mosvangen Camping Stavanger, Lysefjord Hyttegrend ja Solvik Camping.

Road trip Norjaan tarjoaa upeita ja henkeäsalpaavia maisemia.

Automatka Norjaan

Haluatko lukea lisää Norjan vinkkejä?

Muutin Pohjois-Norjaan vuonna 2018, ja olen kirjoittanu paljon myös Norjan vähemmän tunnetuista kohteista. Asuin tuolloin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, josta kirjoittamani artikkelit löydät tämän linkin takaa.

Mikäli haluat lukea enemmän kohdennettuja vinkkejä samaiselle alueelle sekä Lofooteille, klikkaa itsesi Vesterålenin ja Lofoottien matkaoppaaseen.

Jos taas mielit valassafarille, lue tovi sitten julkaisemani artikkeli Støn kalastajakylästä ja alueen upeista muraaleista, ja hyppää Arctic Whale Toursin tai Andenesin valassafarien kyytiin. Vieraile samalla myös aavekaupungista kesäkohteeksi heränneessä Nyksundin kylässä sekä Norjan kuningattaren mukaan nimetyllä, henkeäsalpaaviin maisemiin johdattavalla Dronningrutan luontopolulla.

Näiden vinkkien lisäksi voit lukea kaikki muutkin Norjan vinkkini tältä kokoomasivulta.

Mukavaa ja onnistunutta Norjan ja Stavangerin matkaa!

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center