Norja – unelmien vuonomaa ja luontokohde
Suomen pohjoinen naapuri Norja on tunnettu upeasta vuonoluonnostaan ja jylhistä maisemistaan. Vesiputoukset, kallionkielekkeet, luontopolut ja erämaat tarjoavat monipuolista tekemistä kaikenlaisille matkailijoille, minkä lisäksi maan urbaanit kaupunkikohteet ovat täynnä kiinnostavia museoita, kulttuuria ja loistavia ravintoloita.
Vaikka Norja tunnetaan etenkin satumaisesta luonnostaan, täältä löytyy myös vilkasta kaupunkielämää ja rakennettuja nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi museoita ja muita julkisia rakennuksia. Asuttuani nyt kolmatta vuotta Pohjois-Norjassa päätin kerätä yhteen kaikki parhaat Norjan vinkkini, joista toivottavasti on iloa ja hyötyä myös sinulle, kun suunnittelet seuraavaa Norjan matkaasi.
Päivitän sivun sisältöjä aina sitä mukaa, kun kierrän uusia kohteita. Voit siis halutessasi pinnata sivun suosikkeihin ja vilkaista aina silloin tällöin, mitä uutta täältä löytyy.
Kirjoittajasta
Norjaan muuttanut luontokuvaaja ja kalastaja
Olen Marinella, tuttavallisemmin Monni, Pohjois-Norjaan pesiytynyt luontokuvaaja, eräkirjailija ja kalastaja. Voit seurata elämääni Pohjois-Norjassa tämän blogin lisäksi lisäksi myös Instagramin puolella.
Harjoitan pohjoista omavaraisuutta ja pyrin elämään mahdollisimman luonnonläheistä elämää sen arvoja kunnioittaen. Viljelemme perunaa omalla pellolla ja kalastamme syödäksemme niin Lakselva-joessa, Finnmarkin tunturijärvillä kuin Porsangerinvuonossakin. Pallas on raudun ja villilohen jälkeen ehdoton suosikki kaikista ruokakaloista.
Ennen muuttoa Lakselviin asuin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, Lofoottien pohjoispuolella, Gisløyalla. Kierrän Norjaa pääsääntöisesti omalla pakulla, mikä myös mahdollistaa yöpymiset tien päällä sekä itselle kiinnostavissa kohteissa.
Pohjoisin terveisin,
Marinella
Lofootit ja Vesterålen – Pohjois-Norjan kauneimpia kohteita
Lofootit – taikasana, joka vie jokaisen matkailijan turkoosista merivedestä nousevien terävähuippuisten vuorten luo Pohjois-Norjaan. Kohteeseen, joka on jokaisen luontokuvaajan ja päiväretkeilijän unelma ja bucket listalla top 3:een yltävä matkakohde.
Lofoottien lukuisat luonto- ja vaelluspolut kutsuvat vuonojen viertä nouseville ja taas lasketteleville rinteille henkeäsalpaaviin merimaisemiin. Niiden lisäksi valassafarien ja rib-veneiden kyydissä pääsee tutustumaan Lofoottien meriluontoon sekä ryhäkkäisiin ja lintuihin, ja kauniit hiekkarannat tarjoavat lukemattomia telttapaikkoja Lofoottien ikimuistoisissa maisemissa.
Lue Lofoottien ja Vesterålenin matkaopas täältä »
Lähde autolla Lofooteille
Haluaisitko kokea Lofootit autolla? Mietitkö ehkä, milloin on paras aika matkustaa autolla Lofooteille? Entä millainen reitti kannattaa suunnitella ja mitä teitä pitkin kannattaa ajaa, sekä mitä Lofooteilla tulisi tehdä ja nähdä, missä yöpyä?
★ Lue vinkit kootusti tästä artikkelista »
Odda – vesiputouksia, jäätiköitä ja kansallispuistoja
Takavuosina Norjan TOP3 suosituimpien matkakohteiden listalle yltänyt Odda tunnetaan vielä tänäkin päivänä yhtenä parhaista tukikohdista Norjan upeiden vesiputousten, jäätiköiden ja kansallispuistojen tutkimiseen.
Syvällä vuonon sylissä sijaitseva Odda on kautta historian houkutellut turisteja ihastelemaan alueen kuuluisia vesiputouksia sekä kahta kansallispuistoa, Hardangerviddaa ja Folgefonnaa. Nuo kaksi sekä Oddan emeraldinvihreinä pauhaavat putoukset ja joet, vuorten lumihuiput, vehreät ja vihannat laaksot sekä taivaan sineä hohtavat jäätiköt kannattaa ehdottomasti kokea kerran elämässään.
Dronningrutan majesteettisissa maisemissa
Tiesitkö, että yksi Pohjois-Norjan upeimmista nähtävyyksistä löytyy Vesterålenista, Støn leirintäalueen kupeesta alkavan luontopolun puolesta välistä.
Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningruta (The Queen’s Route) lunastaa kaikki nimelleen asetetut lupaukset. Polku johdattaa päiväretkeilijän majesteettisiin maisemiin läpi vehreän rinnemetsikön ja auringon paahtaman ylängön. Reitin puolessa välissä pääsee ihailemaan maisemaa, joka yksinkertaisesti salpaa hengityksen: vuorten sylissä lepäävät kolme saarta uinuvat kaikessa rauhassa, ainoana seuranaan ohitseen kulkevien retkeilijöiden kaihoisat katseet.
Stavanger – Norjan kaunis kesäkaupunki
Norjan öljykaupunkina tunnettu Stavanger, maan neljänneksi suurin kaupunki ja Rogalandin läänin pääkaupunki sijaitsee Boknavuonon etelärannalla Länsi-Norjassa. Kaupunginoikeudet vuonna 1425 saanut Stavanger on sekoitus mennyttä aikaa ja komeita loft-asuntoja, vanhoja värikkäitä puutaloja ja kiiltäviä metallipintoja, kiinnostavia museoita ja viihtyisiä kahviloita.
Stavanger on yhdistelmä kiinnostavia kaupunkikohteita ja museoita sekä kauniita luontonähtävyyksiä. Tämän vuoksi Norjan länsirannikolla sijaitseva Stavanger toimii myös hyvänä tukikohtana alueen kohteiden kiertelyyn. Vaikka vierailin Stavangerissa jo muutama vuosi sitten, mieleni palaa usein tuon kuvauksellinen kaupungin kaduille sekä sen erikoisiin rakennuksiin.
Norja on ennen kaikkea upea luontokohde
Jäämeren rannalla – myös Norjanmeren ja Barentsin meren rannalla – sijaitseva Norja on täynnä toinen toistaan hurmaavampia luontokohteita. Norja sopii matkakohteena niin automatkailijoille, päiväretkeiljöille kuin vaeltajille sekä tottakai myös kaupunkilomailijoille. Julkiset toimivat ainakin etelässä suhteellisen hyvin, minkä lisäksi Norjan road trip on varmasti monien haave tai jo vakiintunut seikkailutapa – minunkin.
Norjan automatkailu
Norja on automatkailijan unelma. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja löytyy sieltä täältä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luota. Autolomalla Norjassa kannattaakin ottaa ihan rauhakseen, ja matkan varrella voi majoittua omissa suosikkikohteissaan.
Vesterålen – Støn kuvaukselliset valas-muraalit
Kaikki sai alkunsa siitä, kun roomalainen muralisti, katutaiteilija ja suurien pintojen maalaaja nimeltään Nico, Niko tai Hitnes, kirjoitti Laurille.
“Hän oli saanut ystävänsä kautta tietää meidän valassafarista ja halusi toteuttaa projektinsa juuri Støn kalastajakylässä”, Lauri kirjoittaa blogissaan.
Siinä lyhykäisyydessään, kuinka maailmallakin tunnettu Hitnes (käytän hänestä tätä nimeä) saapui naapuri saarellemme ja vietti kolme viikkoa valaiden maailmaan tutustuen, kunnes siirsi suuret merinisäkkäät sekä meren tunnelmat kalastajakylän seinille – luvatta ja luvan kanssa. Maalauksista tuli aivan upeat!
Nyksundin aavekaupunki maailman reunalla
Miten Nyksund voi olla samaan aikaan niin kuuluisa ja taas toisaalta täysin tuntematon? Entä mitä erikoista liittyy kalastajakylän rakennuksiin ja ihmisiin, jotka asuttavat paikkaa nykyisin? Mitä täällä oikeasti tapahtui?
Vesterålenin saaristossa, Langøyan saarella sijaitseva Nyksund oli vielä 1900-luvun alussa kalastajien ja heidän veneidensä turvasatama. Tuohon aikaan kylä oli pienestä koostaan huolimatta yksi alueen suurimmista kalastajakylistä.
Kun kalastusalukset kasvoivat pienistä suuriksi, ne eivät enää päässeet rantautumaan kapeaan lahdelmaan. Alkoi näivettyminen, minkä seurauksena paikallinen leipomo ja postitoimisto löivät lopulta laput luukulle. Ihmiset muuttivat pois lukuunottamatta seppää, joka jääräpäisyyttään ja kotipaikkarakkauttaan päätti jäädä kylään yksin.
Jonkin ajan kuluttua hänet kuitenkin laskettiin silmukasta maan lepoon.
Nyksund autioitui lopullisesti vuonna 1975 vain syntyäkseen uudelleen kymmenen vuotta myöhemmin.
Lakselv – Porsangerin luontokohteiden tukikohta
Lakselv eli suomalaisittan Lemmijoki tunnetaan etenkin kalastusmatkailijoiden keskuudessa, sillä Lakselva on yksi maailman parhaista lohijoista. Se oli syy myös meidän muuttoomme, sillä harrastamma molemmat perhokalastusta.
Monipuolisten kalastusmahdollisuuksien lisäksi Lakselv on myös mainio luontokohde: aivan keskustan tuntumassa sijaitsevat erämaiset Porsankijärvet tarjoavat loputtomia samoilumaastoja kauniissa tunturimaisemissa. Myös kylän laitamilta alkava Stabbursdalenin kansallispuisto on monien Finnmarkia kiertävien luontomatkailijoin suosiossa.
Reilun 40 kilometrin päässä Ifjordin suuntaan löytyy myös Euroopan suurin valjastamaton Silfar kanjoni.