Kuinka valita itselle paras talvimakuupussi?

Mikä on paras talvimakuupussi? Mitä talvimakuupussin hankinnassa tulee ottaa huomioon, ja voiko talvimakuupussi vertailuun luottaa?

Paras talvimakuupussi on sellainen, jossa on huomioitu oman kehon kylmänsietokyky, makuupussin pituus ja leveus ja täytemateriaali. Lisäksi retkeilijän on syytä pohtia, kuinka kovissa pakkasissa talvimakuupussilla aikoo nukkua.

Yhden paksun ja todella lämpimän makuupussin sijaan esimerkiksi ahkiossa kulkee helposti kaksikin eri makuupussia, joista toinen on kevyempi kolmen vuodenajan makuupussi (joka puetaan untuvapussin päälle) ja toinen “tavan” talvimakuupussi.

 

talvimakuupussi

 

Kylmän kelin talvimakuupussi, Fjällräven POLAR -30

Kaikkein kylmimmillä talviretkillä käytän Fjällrävenin POLAR -30 REG Unisex talvimakuupussia.

Kyseinen malli soveltuu käytettäväksi kovillakin pakkasilla, sillä sen materiaalina on käytety Fjellun hienointa untuvaa, jolla on loistava eristyskyky. Makuupussin huppua reunastaa tekokuitenen karvareunus, jonka voi myös halutessaan irroittaa (joitain karvat kutittavat). Tekoturkiksen tarkoituksena on suojata lämmön karkaaminen talvimakuupussista suuaukon kautta.

Tämän talvimakuupussin lyömätön etu on siinä, että pussissa voi myös oleskella ja vaikka laittaa ruokaa teltan absidissa, sillä talvimakuupussin molemmilla sivuilla olevien vetoketjujen ansiosta kädet saa käyttöön. Lisäksi vetoketjujen avulla on helppo säädellä makuupussin ilmanvaihtoa.

Vetoketjujen ympärille on ommeltu untuvatäytteisen suojareunukset, jotka voi napittaa kiinni (jolloin lämpö pysyy paremmin sisällä, jos vetoketju jostain syystä aukeaa).

Makuupussin mukana tulee vedenpitävä pakkauspussi rullasuljennalla, eli talvimakuupussi pakkautuu verrattaen pieneen tilaan, kun ilman saa puristettua pois kuljetuspussista.

Makuupussin leveys hartikoiden kohdalla 80 cm ja jaloissa 55 cm. Makuupussilla on myös EN 13537 -standardin mukainen lämpötilaluokitus.

Katso tarjoukset Partioaitan verkkokaupasta »

 

talvimakuupussi Fjällräven POLAR -30

 

Hieman kevyempi Fjällräven POLAR -20 talvimakuupussi

Fjellulta löytyy myös parinkympin pakkasiin tarkoitettu POLAR -20 malli, jonka comfort arvoksi on annettu -12 / -20°C.

Tutustu malliin Scandinavian Outdoor Storen verkkokaupassa »

 

talvimakuupussi
Tekoturkiksesta valmistetun hupun reunuksen avulla minimoidaan lämmön karkaaminen. Karvan voi myös halutessaan irroittaa.

 

Warmpeace SOLITAIRE 1000

Omasta mielestäni hinta-laatusuhteeltaan paras talvimakuupussi on ehdottomasti Warmpeacen SOLITAIRE 1000. Toistaiseksi Warmpeacen makuupusseja voi ostaa vain Partioaitan verkkokaupasta ja kivijalkaliikkeistä.

Kiitos paksun untuvatäytteen ja lomittaisen rakenteen, Warmpeacen korkea lämpöarvo on vertaansa vailla. Makuupussin lomittain ommellut untuvakennot eivät siis jää ohuiksi eivätkä ne myöskään päästä lämpöä karkaamaan mistään kohdasta pussia.

Kyseisen mallin etu on myös siinä, että kevyt 15D Colibri -polyesterikangas mahdollistaa untuvatäytteen ilmaantumisen varsin nopeasti, mikä tarkoittaa tietenkin sitä että makuupussi on myös nopeasti “nukkumavalmis”.

Hyvä tietää: Extra feet 170 & 180 cm -malleissa on 30 % enemmän untuvatäytettä jalkojen ympärillä, jolloin myös varpaat pysyvät varmasti lämpiminä.

 

talvimakuupussi
Warmpeace SOLITAIRE 1000 on ollut käytössä niin talvitelttailussa kuin Nepalin vaelluksella, jolloin nukuin lämmittämättömissä varaustuvissa.

 

Warmpeacen untuvatuotanto sijaitsee kokonaisuudessaan Euroopassa, suurimmalta osin Puolassa (mistä merkkikin on kotoisin). Warmpeacen käyttämä untuva saadaan aina elintarviketuotannon sivutuotteena. Lisäksi lintuja kohdellaan eettisesti hyväksyttävällä tavalla eläinsuojelulakeja noudattaen, eli eläviltä linnuilta ei nypitä untuvaa.

Olen päässyt tapaamaan Warmpeacen ystävällisen ja suorastaan hurmaavan toimarin muutamia vuosia sitten, ja jo pelkästään sen vuoksi haluan tukea tätä merkkiä aina kun voin (minulla on käytössä myös heidän valmistamiaan retkeilyvaatteita).

Katso tarjoukset Partioaitan verkkokaupasta »

 

talvimakuupussi
Kuten kuvasta näkyy, Warmpeacen talvimakuupussi on todella muhkea (vaikka se pakkautuu todella pieneen tilaan).

 

Vaihtoehto 2: kuitupussi + untuvatäytteinen kolmen vuodenajan pussi

Monet suosivat tapaa, jossa kolmen vuodenajan makuupussin ylle puetaan kevyempi kuitupussi. Tällöin eurojaan ei tarvitse heti sijoittaa kalliimpiin talvimakuupusseihin, vaikka eihän SOLITAIRE mielestäni ole edes kovin kallis (noin 500 euroa).

Minulla on siis SOLITAIREN lisäksi käytössä myös kolmen vuodenajan malli, Warmpeace Viking 900. Viking 900 lasketaan talvimakuupusseihin, ja se “virallinen” kolmen vuodenajan makuupussi on esimerkiksi Warmpeace Viking 600.

Katso Warmpeacen makuupussivaihtoehdot täältä »
Lue lisää kolmen vuodenajan makuupusseista »

 

kolmen vuodenajan makuupussi
Warmpeace 900 -talvimakuupussi on myös hinta-laatusuhteeltaan loistava valinta talviretkien unipussiksi.

 

Lue myös

Lasten makuupussit »
Parhaat talviretkeilyvarusteet »
Viikon vaellusruuat ja retkiruokavinkit »
Näin syntyvät ne vähän paremmat retkieväät »