Millainen teltta kannattaa hankkia?

Kupoliteltta, yhden hengen tai kahden hengen teltat vai kenties teltta kolmelle? Ominaisuuksiltaan kevyt, säänkestävä, hinta-laatusuhteeltaan järkevä, nopeasti pystytettävä, riittävän tilava — teltan hankinta ei välttämättä ole mikään maailman helpoin homma, sillä vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla.

Kun retkeilyvarusteet ja retkiruoat ovat kuosissa, seuraava vaihe on retkelle soveltuvan sopivan teltan valinta. Tähän vaikuttaa retken ajankohta ja vuodenaika sekä se, montako nukkujaa teltassa viettää yönsä.

Sopivan teltan hankinnassa kannattaa aina ensin miettiä, riittääkö sinulle kolmen vuodenajan majoite vai tarvitseko mahdollisesti talvitelttailuun sopivan tunneliteltan. Entä kuinka monta henkeä teltta majoittaa? Kannatko sitä yksin vai kaksin, kenties kolmisin? Sopisiko teille kolmen hengen kupoliteltta? Oli tarpeesi mikä tahansa, suosittelen aina mahdollisuuksien mukaan testaamaan yhden, kahden ja myös kolmen hengen teltat lainaamalla sen kaverilta tai vaikka vuokraamaan teltan koekäyttöön, jotta tiedät, mihin eurosi sijoitat.

Vai haluaisitko sittenkin nukkua cowboy-meiningillä taivasalla? Myös 230 gramman painoista kärsimystelttaa voi kokeilla  varauksella — ja huumorilla.

Yhden hengen teltta grammanviilaajan malliin

Törmäsin nimittäin tovi sitten Retkipaikan FB-ryhmässä mielenkiintoiseen keskusteluun superkevyestä telttamallista. Tämä vain 230 grammaa painava yhden hengen teltta  on pienempi kuin ThermaRestin alustani tai makuupussini. Majoitteen laatu hieman epäilytti, mutta pitihän sitä testata, sillä uskon että tällaiselle viritykselle voisi olla käyttöä myös omilla tulevilla yhden hengen retkilläni.

Lue koko artikkeli täältä. »

Sopivan teltan valinta mietitään aina käyttötarkoituksen kautta. Tämä grammanviilaajan kevyt “kärsimysteltta” pääsi testiin Porkkalanniemessä.

teltta

Hyvä teltta on pitkäikäinen sijoitus

Hyvä ja laadukas teltta maksaa itsensä takaisin niin selkänahassa kuin käyttövuosissa. Teltan ikään vaikuttaa myös se, miten hyvin majoitetta huoltaa ja säilyttää, mutta tästä lisää hieman alempana. Vaikka monet telttamallit ovat varsin tyyriitä, korkealle hinnalle löytyy yleensä järkeenkäypä peruste: laadukkaat materiaalit ja vesipilariarvo vaikuttavat hintalapun kautta retken mukavuuteen ja majoitteen käyttöikään.

Minä olen kantanut vaelluksilla MarmotiaFjällrävenia ja Hillebergiä, ja olen pitänyt niistä kaikista. Tällä hetkellä vuorottelen Marmot Vapor -kupoliteltan ja Fjällräven Endurance 3 -mallin välillä riippuen siitä, millaiselle vaellukselle olen lähdössä. Joskus mukana kulkee vain tarppi sekä sääskiverkko, jonka alla ilma kulkee vapaasti mutta itikat eivät ahdistele.

Pidemmillä kalavaelluksilla (ja etenkin silloin, kun teltassa majoittuu kaksi) valitsen Fjellun Endurancen, jonka uudistetussa mallissa on mukavan suuri absidi eli eteinen. Siellä mahtuu laittamaan ruokaa, säilyttämään varusteita sekä pelaamaan korttia.

 

useamman hengen teltat
Useamman hengen teltat majoittavat parhaimmillaan kolme henkilö.

 

Majoitteen vedenpitävyys eli teltan vesipilariarvo

Teltan vedenpitävyys on äärimmäisen tärkeää niin mukavuuden kuin selviytymisen kannalta. Et takuulla halua, että vesi tiputtaa sisään tai että majoitteen pohja lainehtii aamulla lammikoista.

Vedenpitävä telttakangas vahvistetaan vedenpitävällä kalvolla, joskus myös päällystämällä kangas vedenpitävällä aineella. Näin siksi, ettei kosteus pääse imeytymään kankaan läpi. Teltan vedenkestävyys määritetään vesipilariarvolla, joka valmistajan tulee ilmoittaa majoitteelle.

Vedenpitävän teltan vesipilariarvo on vähintään 1000 mm, hyvän 1500 mm ja parhaan yli 2500 mm. Kannattaa muistaa, että mitä korkeampi arvo on, sitä paremmin teltta kestää vettä. Huomioi myös se, että teltan pohjalla ja päällikankaalla on eri arvot, sillä pohjakankaan tulee aina kestää vettä paremmin.

Suuntaa antavat vesipilariarvot:
Teltan vedenpitävyys 1000 mm: vedenpitävä tavan sateella
Teltan vedenpitävyys 2000 mm: vedenpitävä rankkasateella
Teltan vedenpitävyys 3000 mm: vedenpitävä erittäin rankoissa olosuhteissa, jolloin myös pohjakankaan tulee olla 3000mm, jotta se sietää tarpeeksi hyvin vettä.

Soisella ja todella kostealla maaperällä pohjakankaan vesipilariarvon tulee aina olla yli 3000 mm.

teltta

Marmot Vaporin kupoliteltassa viihtyy hyvin yksin ja tiiviisti kaksin.

Kupoliteltta seisoo omilla jaloillaan

Sopivan teltan valinta tulee olennaiseksi myös miettiessä, mihin teltan aikoo sijoittaa. Kupoliteltta tarvitsee vain tolpat pysyäkseen pystyssä, eli sitä ei tarvitse kiinnittää naruin maahan tai hankeen. Tämän ominaisuuden vuoksi kupolimalliset yhden ja kahden hengen teltat soveltuu hyvin maastoon, jossa maakiilojen käyttö aiheuttaa pään raavintaa kallioisen tai muuten vaan kovan alustan johdosta. Niihin kun ei meinaa saada tökättyä kiiloja pystyyn.

Minulta löytyy Norjan vaelluksella hyväksi havaittu Marmot Vapor FP 2P eli kahden hengen kupoliteltta, jonka edeltäjää Tungstenia kannoimme Riston kanssa puoliksi. Toisin kuin useissa malleissa, tässä kupoliteltassa on suhteellisen tilavat absidit (jotka eivät kuitenkaan pärjää esimerkiksi Endurancelle). Marmot Vapor -kupoliteltan paino (2,5 kg) on hieman suuri omaan makuuni, mutta kun kantamuksen jakaa kahden kaveruksen kesken, eivät kilot tunnu enää missään.

 

teltta
Marmot Vaporin kupoliteltta on ollut oma suosikkini.

koiran kanssa retkeily
Useamman hengen kupoliteltat ovat myös ns. maisematelttoja, joissa absidi sijaitsee teltan molemmilla puolilla.

Mikäli retkeilet koiran kanssa, kahden hengen teltta on must.

Porkkala - Porkkalanniemi teltta

Kolmen vuodenajan tunneliteltta

Tunneliteltta on valintasi silloin, kun tarvitset paljon säilytystilaa ja majoittujia on useampi. Tunnelitelttojen paras ominaisuus on siis ehdottomasti suuri eteinen eli absidi. Vaikka itse nukkumistila olisi pieni, tavarat pysyvät kuivana teltan katoksessa, jossa voi myös laittaa ruokaa esimerksiksi huonon sään yllättäessä. Rinkkaa voi halutessaan makuuttaa absidissa sadesuojan päällä (jonka voi korvata myös jätesäkillä), jolloin kantolaite ei pääse kastumaan maan kosteudesta.

Jätesäkin päällä voi myös halutessaan säilyttää muita retkeilyvarusteita; yritän ainakin itse pitää itse nukkumistilan mahdollisimman tyhjänä ja siistinä.

Meillä on ollut käytössämme Fjellun Endurance 3 -tunneliteltta, joka sopii hyvin kolmen vuodenajan retkeilyyn.

teltta

Endurance toimi majoitteena viikon kalavaelluksella Laggo-joelle.

Miten teltta kannattaa sijoitta?

On muutamia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida telttapaikkaa valitessaan. Tuulelta suojaisat notkelmat saattavat monesti houkutella leiripaikaksi, mutta sadesään sattuessa vesi voi kerääntyä ikävästi teltan ympäristöön. Aivan järven tai joen tuntumaan pystytetty teltta myös kerää kosteutta, sillä vesistöjen läheisyydessä syntyy aina aamukastetta. Tunturin huipulla tulee ja tulee helposti turhan kova vilu, vaikka maisemat olisivatkin komeimmillaan.

Telttapaikka kannattaakin yleensä etsiä puolesta välistä rinnettä sekä puurajan tuntumasta. Lehvästöt, ne matalimmatkin, hohkaavat aina vähän lämpöä takaisin ja suojaavat tuulelta. Myös itikoita on yleensä vähemmän kuin metsäisillä alueilla joenvarsista puhumattakaan.

Mikäli sää sallii, kannattaa kokeilla myös taivasalla nukkumista eli cowboy campingia. Kirkkaalla säällä ennen auringonnousua on mukava kömpiä teltasta pihalle ja asettua makuupussissa odottamaan kuvauksellisinta hetkeä. Muista kevyt vaahtomuovipatja makuualustan alle, jolloin vältät sen rikkoontumisen, mikäli maassa on pieniä teräviä kiviä. Voit halutessasi lukea yöttömän yön makuupussiretkestäni täältä.

 

teltta
Kupoliteltan parhaita puolia.

 

Vinkki: Kanna mukana erillistä vesisäkkiä, jolla voit tuoda leiriin kerralla enemmän vettä. Tällöin edes hieman kauempana virtaavasta vedestä sijaitseva teltta ei harmita, kun täyttöreissuja ei tarvitse tehdä pienten juomapullojen varassa monesti päivässä.

Teltan sijoittaminen on yksi oleellisimpia asioita leiriä perustaessa.

teltan sijoittaminen

Teltan purkaminen – tee se oikein!

Teltan pystytyksessä on muutamia tärkeitä asioita, mutta myös teltan purkaminenkaan tulee tehdä oikeaoppisesti. Kun kaiken laittaa seuraavaa retkeä varten valmiiksi ja majoitteen säilyttää oikein, myös teltan elinkaari pitenee.

 

Pitkäaikaisissa leireissä yksi teltta toimii varastona ja työskentelytilana.

Miten teltta kannattaa lisävarustaa?

Teltan lisävarusteet tuovat mukavuutta retkille. Kannan itse mukanani kevyitä valoja, joita löytyy monenlaisia vaihtoehtoja: katosta ripustettavia pikkulamppuja tai kuvassakin esiintyviä kevyitä “keijuvaloja”, joiden valo riittää hyvin pimenevissä illoissa.

Teltan oma telttapussi toimii säilityspussukkana kiilapussille ja naruille sekä makuupussin ja makuualustan suojapusseille. Kun kaikki säilyttää aina samalla tavalla, oppii rutiinin, jonka avulla teltan voi myös pitää järjestyksessä.

Makuualustojen mukana tulee myös aina pieni korjauspakkaus, jota kannattaa kuljettaa mukana. Helpoin tapa makuualustan reiän paikantamiseen on laskea alusta joko ammeessa tai matalassa lammessa kivien avulla pohjaan ja tarkistaa, mistä kohtaa patjaa pienet ilmakuplat nousevat. Tämä kannattaa toki tehdä kotona, sillä alusta ei kuivu kovin nopeasti.

Lue myös:
Viikon vaellusruuat ja retkiruokavinkit »
Tuunaa omat vaelluseväät »
Millainen retkikeitin kannattaa valita? »
Tehokkaat vinkit kenttäkeittiön ja varusteiden kevennykseen »
Parhaat retkeilyvarusteet »
Retkietiketti »

 

teltan varustelu

VARUSTEET

Lue lisää retkeiluvarusteista ja retkeilyvaatteista

Varusteosioon