Mietitkö, millaisen teltan hankkisit? Lue nämä vinkit!

Telttailu on parhaassa tapauksessa ikimuistoinen elämys ja hirveimmillään kokemus, jonka muistaa joka kerta vaellukselle lähtiessään.

Ja juuri siksi teltan tarkoituksena on palvella nukkujaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kevyt kupoliteltta on omiaan yhdelle tai kahdelle nukkujalle, tunnelissa viihtyy sulassa sovussa kolmen tai neljän hengen eräjengi.

Tarppi kannattaa aina pakata mukaan vaellukselle, sillä sen alla on mukava istuskella ulkona nuotiolla, vaikka vähän satelisikin. Samalla tarppi suojaa myös auringonpaisteelta. Ja jos kantajia on useita, myös tiipii on hyvä vaihtoehto (ja siellä mahtuu seisomaan suorana!).

Kun retkeilyvarusteet ja retkiruoat ovat kuosissa, seuraava vaihe on retkelle soveltuvan teltan valinta. Tähän vaikuttavat etupäässä retken ajankohta (vuodenaika) ja se, montako nukkujaa majoitteessa aikoo huilata.

Mieti aluksi:

  • Kuinka monta majoittujaa teltassa (yleensä) nukkuu?
  • Tarvitsetko paljon tilaa?
  • Millaisessa maastossa yleensä yövyt?
  • Riittääkö sinulle kolmen vuodenajan teltta?
  • Vai olisiko talviversio parempi?
  • Kannatko majoitetta yksin vai voitko vuorotella tai jakaa painoa?

Kun olet kirkastanut itsellesi nämä asiat, sinun on myös helpompi valita käyttötarpeita vastaava majoite. Ja oli tarpeesi lopulta mikä tahansa, suosittelen aina mahdollisuuksien mukaan testaamaan majoitetta joko lainaamalla sitä kaverilta tai vuokraamaan majoitteen koekäyttöön, jotta tiedät, mihin eurosi sijoitat.

 

teltta
Yhden hengen kevyt ”kärsimysteltta” pääsi testiin Porkkalanniemen rantakallioilla.

 

Erilaisia telttamalleja

Yhden vai kahden hengen teltta, kenties majoite kolmelle tai jopa neljälle? Ominaisuuksiltaan kevyt, säänkestävä, hinta-laatusuhteeltaan järkevä, nopeasti pystytettävä, riittävän tilava — majoitteen hankinta ei välttämättä ole mikään maailman helpoin homma, ja siksi sinun kannattaa lukea nämä vinkit!

1. Yhden hengen teltta grammanviilaajan malliin

Vain 230 grammaa painava yhden hengen teltta pakkautuu pienemmäksi kuin makuualusta. Myönnetään, 20 dollarin hinta-laatusuhde epäilytti, mutta pitihän sitä testata! Lue, miten majoite palveli käytännössä.

2. Kupoliteltta on helpoin pystyttää

Kevyt kupoliteltta on kaikista helpoin pystyttää, sillä se seisoo omilla ”jaloillaan”, toisin kuin vaikkapa tunnelimalliset teltat, joka pitää kiilata maahan ja kiristää niille sijoilleen.

3. Kahden hengen teltat

Kahden hengen teltat sopivat myös tilavaksi majoitteeksi yhdelle kulkijalle. Omia suosikkejani ovat tilava Marmot LIMELIGHT 3P ja Fjällräven Abisko Lite 2.

 

2 hengen teltta
2 hengen teltta toimii loistavasti myös yhden hengen majoitteena, jolloin tilaa riittää myös teltan sisälle sijoitettaville varusteille.

 

4. Kolmen hengen teltat

3 hengen teltat sopivat myös tilavaksi majoitteeksi kahdelle hengelle. Markkinoilta löytyy vaihtoehtoja niin kolmelle vuodenajalle kuin talvitelttailuun, joten mieti ennen ostopäätöstä, millaisissa olosuhteissa majoitetta todennäköisesti käytät.

5. Absidi on tunnelitelttojen suurin etu

Tunneliteltat (esim. Endurance 3) ovat valintasi silloin, kun tarvitset paljon säilytystilaa ja majoittujia on useampi. Tunnelien paras ominaisuus on ehdottomasti suuri eteinen eli absidi.

 

Laggo
Fjällräven Endurance 3 on omassa käytössä kolmen vuodenajan vaelluksilla.

 

Absidi, tunnelitelttojen lyömätön etu

Tunneliteltta on valintasi silloin, kun tarvitset paljon säilytystilaa (ja talvivaellat); tunnelimallin lyömätön etu on majoitteen suuri eteinen eli absidi. Absidin ansiosta tavarat pysyvät kuivana katoksessa, jossa voi myös laittaa ruokaa huonon sään yllättäessä.

Vinkki: Mikäli säilytät rinkkaa absidissa, pakkaa mukaan ylimääräinen jätesäkki, jota voit käyttää rinkan alusena (näin kantolaite ei pääse kostumaan maan kosteudesta).

Yritän itse pitää nukkumistilan aina mahdollisimman tyhjänä ja siistinä, eli säilytän rinkan ja kengät sekä kenttäkeittiön eteisessä.

 

Parhaat teltat
Pitkäaikaisissa leireissä yksi teltta toimii varastona ja työskentelytilana. Kuvassa Expedition Arcadan basecamp Ranskan La Gravessa.

 

Hyvä majoite on pitkäikäinen sijoitus

Hyvät ja laadukkaat teltat maksavat itsensä takaisin niin selkänahassa kuin käyttövuosissa. Majoitteen ikään vaikuttaa myös se, miten hyvin majoitetta säilyttää ja huoltaa.

Vaikka monet majoitteet ovat varsin tyyriitä, korkealle hinnalle löytyy yleensä järkeenkäypä peruste: laadukkaat materiaalit ja vesipilariarvo vaikuttavat hintalapun kautta retken mukavuuteen ja majoitteen käyttöikään.

Minä olen nukkunut vaelluksillani Marmotissa, Fjällrävenissä, Hillebergissä, ja olen pitänyt niistä kaikista.

Tällä hetkellä vuorottelen Marmotin maisemateltan ja Endurance 3 -mallin välillä riippuen siitä, millaiselle vaellukselle olen lähdössä.

Joskus mukana kulkee vain tarppi ja sääskiverkko, jonka alla ilma kulkee vapaasti mutta itikat eivät ahdistele.

Pidemmillä kalavaelluksilla (ja etenkin silloin, kun majoittujia on kaksi) valitsen Endurancen, jonka etuja ovat jo aiemmin mainittu eteinen ja mukavasti tilaa. Teltassa mahtuu laittamaan ruokaa, säilyttämään varusteita ja pelaamaan tikkipokkaa (voittaja saa ensimmäisen laskun lohijoella).

 

teltan vesipilariarvo
Tarkista aina telttakankaan ja pohjakankaan vesipilariarvot.

 

Mikä on hyvä teltan vesipilariarvo?

Teltan vedenpitävyys on äärimmäisen tärkeää niin mukavuuden kuin selviytymisen kannalta. Et takuulla halua, että vesi tiputtaa sisään tai että majoitteen pohja tulvii sateen yllättäessä.

Vedenpitävä telttakangas vahvistetaan vedenpitävällä kalvolla, joskus myös päällystämällä kangas vedenpitävällä aineella, jotta kosteus pääse imeytymään kankaan läpi. Vedenkestävyys määritetään vesipilariarvolla, joka valmistajan tulee ilmoittaa majoitteelle.

telttapaikka
Kun oikein yrittää, myös tällaisesta maastosta voi löytää telttapaikan.

Miten valita paras telttapaikka?

On muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida telttapaikkaa valitessaan.

Tuulelta suojaisat notkelmat saattavat monesti houkutella leiripaikaksi, mutta sadesään sattuessa vesi voi kerääntyä ikävästi teltan ympäristöön.

Aivan järven tai joen tuntumaan pystytetty majoite puolestaan kerää kosteutta, sillä vesistöjen läheisyydessä syntyy aina sumua.

Tunturin huipulla tulee ja tulee helposti turhan kova vilu, vaikka maisemat olisivatkin komeimmillaan.

parhaat teltat
”Keijuvalot” käytössä.

Miten teltta kannattaa lisävarustaa?

Lisävarusteet tuovat mukavuutta retkille.

Telttavaloja löytyy useampia vaihtoehtoja. Ohuita led-valolankoja löytää edullisesti Motonetistä ja Tokmannista, hieman tehokkaampia hyvin varustelluista retkeilykaupoista. Tutustu Petzl NOCTILIGHTiin, joka on suojaava kotelo pienille LED-otsavalaisimille- Noctlightin avulla muunnat otsalampun 360 astetta valaisevaksi lyhdyksi.

Telttapussi toimii kokoavana säilityspussukkana kiilapussille ja naruille sekä makuupussin ja makuualustan suojapusseille. Kun kaikki säilyttää aina samalla tavalla, oppii rutiinin, jonka avulla majoitten pitää järjestyksessä.

Makuualustojen mukana tulee myös aina pieni korjauspakkaus, jota kannattaa kuljettaa mukana. Helpoin tapa makuualustan reiän paikantamiseen on laskea alusta joko ammeessa tai matalassa lammessa kivien avulla pohjaan ja tarkistaa, mistä kohtaa patjaa pienet ilmakuplat nousevat. Tämä kannattaa toki tehdä kotona, sillä alusta ei kuivu kovin nopeasti.

useamman hengen teltat

Näin purat teltan oikein

Teltan purkamiseen liittyy muutamia tärkeitä asioita, jotka tulee tehdä oikeaoppisesti. Ja kun kaiken laittaa seuraavaa retkeä varten valmiiksi ja majoitteen säilyttää oikein, myös majoitteen elinkaari pitenee.

Kurkkaa alta ystäväni Retkinikkarin mainio video aiheesta.

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua

parhaat teltat

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.