0

Millainen teltta sopii minulle?


Teltta, riippumatto vaiko bivi-pussi?

Millainen majoitusvaihtoehto sopii minulle?Teltta vaellukselle

Rakkaudesta lajiin

Retkeily ja vaellus ovat lähellä sydäntä. Sen vuoksi olen pyrkinyt testailemaan ja tutustumaan mahdollisimman monenlaisiin majoitusvaihtoehtoihin aina tunneli- ja kupoliteltoista isojen markettien edullisiin vaihtoehtoihin sekä riippumattoon, vielä verrattaen vähän käytettyä Bivi-pussia unohtamatta.

Myös kaiken karvaiset makuupussit kiinnostavat, sillä toisinaan reissuilla selviää pelkällä sellaisellakin, jos majoitteena toimii laavu tai lumikuoppa. Jälkimmäistä en kyllä vielä ole testannut, mutta eiköhän senkin aika vielä tule.

Millainen on hyvä teltta?

Kevyt, säänkestävä, hinta-laatusuhteeltaan järkevä, nopeasti pystytettävä ja riittävän tilava ja pitkä omaan käyttöön. Ei mikään maailman helpoin homma, kun vaihtoehtoja on mistä valita.

Sekin kun pitäisi tietää, että riittääkö sinulle kolmen vuodenajan teltta vai aiotko kenties retkeillä talvellakin? Entä montako teltassa majoittuu? Kuinka pitkä tai pätkä tai pullea sinä olet?


Expedition-Arcada-20

Hintaakin tärkeämpää on se, että mahdut telttaan

Totta kai hintalapulla on väliä, mutta jos olet löytänyt itsesi tähän artikkeliin, etsit todennäköisesti jo vähän parempaa vaihtoehtoa. Kun matka taitetaan jalan, hintalappua suurempi tekijä on yleensä majoitteen paino. Harmi vaan, että niiden suhden kulkee käsi kädessä, eli mitä kevyempää haet sitä suuremman summan saat pulittaa.

Vaikka kertasijoitus tässä tapauksessa on yleensä aika korkea, maksaa hankinta kyllä itsensä takaisin sekä vuosissa että vaelletuissa kilometreissä.

Minä olen kantanut rinkassani Marmotia, Fjällrävenia ja Hillebergiä. Näistä jälkimmäinen on mielestäni ja kokemuksiini perustuen, myös yleisen ymmärryksen mukaan kaikkein laadukkain, joskin samalla myös hintavin merkki.


Tunneliteltta on kätevä, mutta vaatii kiilat pysyäkseen pystyssä

Kuvan tunneliteltta toimi Juhanin majoitteena viime kesän Sokostin vaelluksella. Tunnelitelttojen – ja muidenkin mallien – paras ominaisuus on oma eteinen eli absidi; vaikka itse nukkumistila olisi pieni, tavarat pysyvät kuivana teltan katoksessa, jossa voi myös laittaa ruokaa esimerksiksi huonon sään yllättäessä.

Minulla on aina vaelluksilla yksi iso jätesäkki mukanani, sillä abisidissa ei ole “lattiaa”. Jätesäkki ajaa tämän asian, eli pitää eteiseen jätetyn rinkan ja muut romppeet kuivana, kun muovin asettaa maata vasten.


Untitled

Arcada-32

Kupoliteltta seisoo omilla jaloillaan

Kupoliteltta siis tarvitsee vain tolpat pysyäkseen pystyssä. Tämän ominaisuuden vuoksi kyseinen malli soveltuu hyvin maastoon, jossa maakiilojen käyttö aiheuttaa pään raavintaa kallioisen tai muuten vaan kovan alustan johdosta. Niihin kun ei meinaa saada tökättyä kiiloja pystyyn.

Minulta löytyy Norjan vaelluksella hyväksi havaittu Marmotin Vapor FP 2P eli kahden hengen teltta, jonka edeltäjää Tungstenia kannoimme Riston kanssa puoliksi. Toisin kuin useissa kupoliteltoissa, tässä mallissa on isot absidit. Paino (2,5 kg) on hieman suuri omaan makuuni, mutta kun kantamuksen jakaa kahden kaveruksen kesken, ei tuo tunnu enää missään.IMG_6265

SokostiChallenge-81

Kevyt Bivi-pussi on grammanviilaajan valinta

Bivi-pussi on erinomainen valinta silloin, kun retkeilee yksin ja pakkaa rinkkaansa pressun (jota käytämme muutenkin aina vaelluksilla). Puiden väliin solmittavan laavun alle saa kamat kuivaan, jos sade yöllä yllättää. Bivi-pussilaisiahan se ei haittaa, sillä kuori on vedenkestävä.

Tämä unipussi ei sovellu kaikille – etenkään, jos kovasti kierii unissaan tai kaipaa muuten vaan enemmän tilaa ympärilleen. Mutta niille, jotka selviävät pienemmällä tilalla, tämä on oiva ja kevyt – myös edullinen – vaihtoehto.


Untitled

IMG_0900

Around in Slovenia

Expedition teltta