Millainen teltta kannattaa hankkia?

Yhden hengen teltta, kahden hengen teltta, vai kenties teltta kolmelle? Ominaisuuksiltaan kevyt, säänkestävä, hinta-laatusuhteeltaan järkevä, nopeasti pystytettävä, riittävän tilava — teltan hankinta ei välttämättä ole mikään maailman helpoin homma, sillä vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla.

Mikäli teltta on noussut omalle hankintalistallesi, kannattaa ensin miettiä, riittääkö sinulle kolmen vuodenajan teltta vai tarvitseko mahdollisesti talvitelttailuun sopivan tunneliteltan. Entä kuinka monta henkeä teltta majoittaa? Kannatko sitä yksin vai kaksin, kenties kolmisin? Oli tarpeesi mikä tahansa, suosittelen aina ensin testaamaan eli lainaamaan kaverilta tai sitten vuokraamaan teltan koekäyttöön, jotta tiedät, mihin eurosi sijoitat.

Vai haluaisitko sittenkin nukkua cowboy-meiningillä taivasalla? Myös 230 gramman painoista kärsimystelttaa voi kokeilla  varauksella — ja huumorilla.

Yhden hengen teltta grammanviilaajan malliin

Törmäsin nimittäin tovi sitten Retkipaikan FB-ryhmässä mielenkiintoiseen keskusteluun superkevyestä telttamallista. Tämä vain 230 grammaa painava yhden hengen majoite on pienempi kuin ThermaRestin alustani tai makuupussini. Laatu hieman epäilytti, mutta pitihän sitä testata, sillä uskon että tällaiselle viritykselle voisi olla käyttöä myös omilla tulevilla yhden hengen retkilläni. Lue koko artikkeli täältä. »

Grammanviilaajan kevyt “kärsimysteltta” pääsi testiin Porkkalanniemessä.

teltta

Hyvä teltta on pitkäikäinen sijoitus

Hyvä ja laadukas teltta maksaa itsensä takaisin niin selkänahassa kuin käyttövuosissa. Minä olen kantanut rinkassani MarmotiaFjällrävenia ja Hillebergiä, ja olen pitänyt niistä kaikista. Tällä hetkellä vuorottelen Marmot Vaporin ja Fjällräven Endurance 3 -mallin välillä riippuen siitä, millaiselle vaellukselle olen lähdössä. Joskus mukana kulkee vain tarppi sekä sääskiverkko, jonka alla ilma kulkee vapaasti mutta itikat eivät ahdistele.

Pidemmillä kalavaelluksilla ja etenkin silloin, kun teltassa majoittuu kaksi, valitsen Endurancen, jonka uudistetussa mallissa on mukavan suuri absidi eli eteinen. Siellä mahtuu laittamaan ruokaa, säilyttämään varusteita sekä pelaamaan korttia.

teltta

Marmot Vaporin maisemateltassa viihtyy yksin ja tiiviisti kaksin.

Kupoliteltta seisoo omilla jaloillaan

Kupoliteltta tarvitsee vain tolpat pysyäkseen pystyssä, eli sitä ei tarvitse kiinnittää naruin maahan tai hankeen. Tämän ominaisuuden vuoksi kyseinen malli soveltuu hyvin maastoon, jossa maakiilojen käyttö aiheuttaa pään raavintaa kallioisen tai muuten vaan kovan alustan johdosta. Niihin kun ei meinaa saada tökättyä kiiloja pystyyn.

Minulta löytyy Norjan vaelluksella hyväksi havaittu Marmot Vapor FP 2P eli kahden hengen teltta, jonka edeltäjää Tungstenia kannoimme Riston kanssa puoliksi. Toisin kuin useissa kupoliteltoissa, tässä mallissa on suhteellisen tilavat absidit (jotka eivät kuitenkaan pärjää esimerkiksi Endurancell). Marmot Vaporin paino (2,5 kg) on hieman suuri omaan makuuni, mutta kun kantamuksen jakaa kahden kaveruksen kesken, eivät kilot tunnu enää missään.

 

teltta

teltta

koiran kanssa retkeily

Mikäli retkeilet koiran kanssa, kahden hengen teltta on must.

Porkkala - Porkkalanniemi teltta

Kolmen vuodenajan tunneliteltta

Tunnelitelttojen paras ominaisuus on oma eteinen eli absidi; vaikka itse nukkumistila olisi pieni, tavarat pysyvät kuivana teltan katoksessa, jossa voi myös laittaa ruokaa esimerksiksi huonon sään yllättäessä. Rinkkaa voi halutessaan makuuttaa absidissa sadesuojan päällä (jonka voi korvata myös jätesäkillä), jolloin kantolaite ei pääse kastumaan maan kosteudesta.

Jätesäkin päällä voi myös halutessaan säilyttää muita retkeilyvarusteita; yritän ainakin itse pitää itse nukkumistilan mahdollisimman tyhjänä ja siistinä.

teltta

Endurance toimi majoitteena viikon kalavaelluksella Laggo-joelle.

Teltan sijoittaminen

On muutamia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida telttapaikkaa valitessaan. Tuulelta suojaisat notkelmat saattavat monesti houkutella leiripaikaksi, mutta sadesään sattuessa vesi voi kerääntyä ikävästi teltan ympäristöön. Aivan järven tai joen tuntumaan pystytetty teltta myös kerää kosteutta, sillä vesistöjen läheisyydessä syntyy aina aamukastetta. Tunturin huipulla tulee ja tulee helposti turhan kova vilu, vaikka maisemat olisivatkin komeimmillaan.

Telttapaikka kannattaakin yleensä etsiä puolesta välistä rinnettä sekä puurajan tuntumasta. Lehvästöt, ne matalimmatkin, hohkaavat aina vähän lämpöä takaisin ja suojaavat tuulelta. Myös itikoita on yleensä vähemmän kuin metsäisillä alueilla joenvarsista puhumattakaan.

Mikäli sää sallii, kannattaa kokeilla myös taivasalla nukkumista eli cowboy campingia. Kirkkaalla säällä ennen auringonnousua on mukava kömpiä teltasta pihalle ja asettua makuupussissa odottamaan kuvauksellisinta hetkeä. Muista kevyt vaahtomuovipatja makuualustan alle, jolloin vältät sen rikkoontumisen, mikäli maassa on pieniä teräviä kiviä. Voit halutessasi lukea yöttömän yön makuupussiretkestäni täältä.

 

teltta

 

Vinkki: Kanna mukana erillistä vesisäkkiä, jolla voit tuoda leiriin kerralla enemmän vettä. Tällöin edes hieman kauempana virtaavasta vedestä sijaitseva teltta ei harmita, kun täyttöreissuja ei tarvitse tehdä pienten juomapullojen varassa monesti päivässä.

Teltan sijoittaminen on yksi oleellisimpia asioita leiriä perustaessa.

teltan sijoittaminen

Teltan varustelu

Teltan lisävarusteet tuovat mukavuutta retkille. Kannan itse mukanani kevyitä valoja, joita löytyy monenlaisia vaihtoehtoja: katosta ripustettavia pikkulamppuja tai kuvassakin esiintyviä kevyitä “keijuvaloja”, joiden valo riittää hyvin pimenevissä illoissa.

Teltan oma telttapussi toimii säilityspussukkana kiilapussille ja naruille sekä makuupussin ja makuualustan suojapusseille. Kun kaikki säilyttää aina samalla tavalla, oppii rutiinin, jonka avulla teltan voi myös pitää järjestyksessä.

Makuualustojen mukana tulee myös aina pieni korjauspakkaus, jota kannattaa kuljettaa mukana. Helpoin tapa makuualustan reiän paikantamiseen on laskea alusta joko ammeessa tai matalassa lammessa kivien avulla pohjaan ja tarkistaa, mistä kohtaa patjaa pienet ilmakuplat nousevat. Tämä kannattaa toki tehdä kotona, sillä alusta ei kuivu kovin nopeasti.

Lue myös:
Viikon vaellusruuat ja retkiruokavinkit »
Tuunaa omat vaelluseväät »
Millainen retkikeitin kannattaa valita? »
Tehokkaat vinkit kenttäkeittiön ja varusteiden kevennykseen »
Parhaat retkeilyvarusteet »
Retkietiketti »

 

teltan varustelu

Lisää retkitarinoita