Teltat – näin valitset sen oikean

Yhden hengen vai kahden hengen teltta, kenties teltta kolmelle? Tai jopa neljälle? Ominaisuuksiltaan kevyt, säänkestävä, hinta-laatusuhteeltaan järkevä, nopeasti pystytettävä, riittävän tilava — teltan hankinta ei välttämättä ole mikään maailman helpoin homma, sillä vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla.

Kun retkeilyvarusteet ja retkiruoat ovat kuosissa, seuraava vaihe on retkelle soveltuvan teltan valinta. Tähän vaikuttaa retken ajankohta ja vuodenaika sekä se, montako nukkujaa teltassa viettää yönsä.

Sopivan teltan hankinnassa kannattaa aina ensin miettiä, riittääkö sinulle kolmen vuodenajan majoite vai tarvitseko mahdollisesti talvitelttailuun sopivan tunneliteltan.

Entä kuinka monta henkeä teltta majoittaa? Kannatko sitä yksin vai kaksin, kenties kolmisin? Jos kantajia on useita ja vuoroja voidaan vaihdella, myös painavampi tiipii teltta on mainio vaihtoehto!

Oli tarpeesi mikä tahansa, suosittelen aina mahdollisuuksien mukaan testaamaan yhden, kahden ja myös kolmen hengen teltat lainaamalla sen kaverilta tai vaikka vuokraamaan teltan koekäyttöön, jotta tiedät, mihin eurosi sijoitat.

Vai haluaisitko sittenkin nukkua cowboy-meiningillä taivasalla? Myös 230 gramman painoista kärsimystelttaa voi kokeilla  varauksella — ja huumorilla.

 

teltta

 

Yhden hengen teltta grammanviilaajan malliin

Törmäsin tovi sitten Retkipaikan FB-ryhmässä mielenkiintoiseen keskusteluun superkevyestä telttamallista. Tämä vain 230 grammaa painava yhden hengen teltta  on pienempi kuin ThermaRestin alustani tai makuupussini. Majoitteen laatu hieman epäilytti, mutta pitihän sitä testata, sillä uskon että tällaiselle viritykselle voisi olla käyttöä myös omilla tulevilla yhden hengen retkilläni.

Lue koko artikkeli täältä »
Lue lisää yhden hengen teltoista täältä »

 

teltta
Pitkäaikaisissa leireissä yksi teltta toimii varastona ja työskentelytilana.

 

Telttailu yöttömässä yössä tai pimenevissä syysilloissa on ikimuistoinen elämys – kunhan teltta myös on laadultaan sellainen, että se palvelee nukkujaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tältä info-sivulta löydät omat parhaat vinkkini niin telttailuun yleensä kuin erilaisiin malleihin, kuten kupoliteltta, tunneliteltta ja tiipii-teltta. Sivuan aiheissa myös tarpin käyttöä sekä nukkumista taivasalla, eli tietenkin cowboy campingia.

Painoltaan kevyt ja pieni kupoliteltta on omiaan yhdelle hengelle, ja isommassa tunneli- tai tiipii-teltassa viihtyy sulassa sovussa isompikin eräjengi. Tarppi kannattaa pakata mukaan vaellukselle jo senkin takia, että sen alla on mukava istuskella ulkona nuotiolla, vaikka vähän satelisikin. Samalla tarppi suojaa myös auringonpaisteelta.

Lue lisää kupoliteltoista »

 

teltat

 

Kahden hengen teltat

Kahden hengen teltta sopii nimensä mukaisesti kahdelle hengelle tai tilavaksi majoitteeksi yhdelle kulkijalle. Omia suosikkejani ovat Marmot Vaporin kahden hengen kupoliteltta sekä Fjällräven Abisko Endurance 2.

Lue lisää kahden hengen teltoista tästä artikkelista »
Lue lisää Marmot Vaporin “maisemateltasta” »

 

2 hengen teltta
2 hengen teltta toimii loistavasti myös yhden hengen majoitteena, jolloin tilaa riittää myös teltan sisälle sijoitettaville varusteille.

 

Kolmen hengen teltat

3 hengen teltta sopii kolmen kaveruksen tai pienen perheen liskäsi myös tilavaksi majoitteeksi kahdelle hengelle. Monet 3 hengen teltat sopivat kuitenkin jopa neljälle hengelle, mallista riippuen. Tiukan paikan tullen kolmen hengen teltassa voi majoittua viisikin ihmistä (kuitenkin vähän sikin sokin päällekkäin)!

Markkinoilta löytyy vaihtoehtoja niin kolmelle vuodenajalle kuin pelkästään talvitelttailuun, joten ennen teltan hankintaa eli ihan alkuun kannattaa aina miettiä, millaisissa olosuhteissa telttaa todennäköisesti käytät.

Lue lisää kolmen hengen teltoista tästä artikkelista »
Lue lisää neljän hengen teltoista tästä artikkelista »

 

kolmen hengen teltta

 

Mikä on hyvä teltan vesipilariarvo?

Teltan vedenpitävyys on äärimmäisen tärkeää niin mukavuuden kuin selviytymisen kannalta. Et takuulla halua, että vesi tiputtaa sisään tai että majoitteen pohja lainehtii aamulla lammikoista.

Vedenpitävä telttakangas vahvistetaan vedenpitävällä kalvolla, joskus myös päällystämällä kangas vedenpitävällä aineella. Näin siksi, ettei kosteus pääse imeytymään kankaan läpi. Teltan vedenkestävyys määritetään vesipilariarvolla, joka valmistajan tulee ilmoittaa majoitteelle.

Lue lisää teltan vesipilariarvoista täällä »

 

teltan vesipilariarvo

 

Kolmen vuodenajan tunneliteltta

Tunneliteltta on valintasi silloin, kun tarvitset paljon säilytystilaa ja majoittujia on useampi. Tunnelitelttojen paras ominaisuus on siis ehdottomasti suuri eteinen eli absidi. Vaikka itse nukkumistila olisi pieni, tavarat pysyvät kuivana teltan katoksessa, jossa voi myös laittaa ruokaa esimerksiksi huonon sään yllättäessä. Rinkkaa voi halutessaan makuuttaa absidissa sadesuojan päällä (jonka voi korvata myös jätesäkillä), jolloin kantolaite ei pääse kastumaan maan kosteudesta.

Jätesäkin päällä voi myös halutessaan säilyttää muita retkeilyvarusteita; yritän ainakin itse pitää itse nukkumistilan mahdollisimman tyhjänä ja siistinä.

Meillä on ollut käytössämme Fjellun Endurance 3 -tunneliteltta, joka sopii hyvin kolmen vuodenajan retkeilyyn.

 

Laggo

 

Teltan purkaminen – tee se oikein!

Teltan pystytyksessä on muutamia tärkeitä asioita, mutta myös teltan purkaminenkaan tulee tehdä oikeaoppisesti. Kun kaiken laittaa seuraavaa retkeä varten valmiiksi ja majoitteen säilyttää oikein, myös teltan elinkaari pitenee.

 

 

Näin valitset parhaan telttapaikan

On muutamia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida telttapaikkaa valitessaan. Tuulelta suojaisat notkelmat saattavat monesti houkutella leiripaikaksi, mutta sadesään sattuessa vesi voi kerääntyä ikävästi teltan ympäristöön. Aivan järven tai joen tuntumaan pystytetty teltta myös kerää kosteutta, sillä vesistöjen läheisyydessä syntyy aina aamukastetta. Tunturin huipulla tulee ja tulee helposti turhan kova vilu, vaikka maisemat olisivatkin komeimmillaan.

Lue vinkit parhaan telttapaikan valintaan »

 

telttapaikka

 

Miten teltta kannattaa lisävarustaa?

Teltan lisävarusteet tuovat mukavuutta retkille. Kannan itse mukanani kevyitä valoja, joita löytyy monenlaisia vaihtoehtoja: katosta ripustettavia pikkulamppuja tai kuvassakin esiintyviä kevyitä “keijuvaloja”, joiden valo riittää hyvin pimenevissä illoissa.

Teltan oma telttapussi toimii säilityspussukkana kiilapussille ja naruille sekä makuupussin ja makuualustan suojapusseille. Kun kaikki säilyttää aina samalla tavalla, oppii rutiinin, jonka avulla teltan voi myös pitää järjestyksessä.

Makuualustojen mukana tulee myös aina pieni korjauspakkaus, jota kannattaa kuljettaa mukana. Helpoin tapa makuualustan reiän paikantamiseen on laskea alusta joko ammeessa tai matalassa lammessa kivien avulla pohjaan ja tarkistaa, mistä kohtaa patjaa pienet ilmakuplat nousevat. Tämä kannattaa toki tehdä kotona, sillä alusta ei kuivu kovin nopeasti.

 

Porkkala

 

Hyvä teltta on pitkäikäinen sijoitus

Hyvä ja laadukas teltta maksaa itsensä takaisin niin selkänahassa kuin käyttövuosissa. Teltan ikään vaikuttaa myös se, miten hyvin majoitetta huoltaa ja säilyttää, mutta tästä lisää hieman alempana. Vaikka monet telttamallit ovat varsin tyyriitä, korkealle hinnalle löytyy yleensä järkeenkäypä peruste: laadukkaat materiaalit ja vesipilariarvo vaikuttavat hintalapun kautta retken mukavuuteen ja majoitteen käyttöikään.

Minä olen kantanut vaelluksilla MarmotiaFjällrävenia ja Hillebergiä, ja olen pitänyt niistä kaikista. Tällä hetkellä vuorottelen Marmot Vapor -kupoliteltan ja Fjällräven Endurance 3 -mallin välillä riippuen siitä, millaiselle vaellukselle olen lähdössä. Joskus mukana kulkee vain tarppi sekä sääskiverkko, jonka alla ilma kulkee vapaasti mutta itikat eivät ahdistele.

Pidemmillä kalavaelluksilla (ja etenkin silloin, kun teltassa majoittuu kaksi) valitsen Fjellun Endurancen, jonka uudistetussa mallissa on mukavan suuri absidi eli eteinen. Siellä mahtuu laittamaan ruokaa, säilyttämään varusteita sekä pelaamaan korttia.

 

useamman hengen teltat
Useamman hengen teltat majoittavat parhaimmillaan kolme henkilö.

 

Lue myös:
Viikon vaellusruuat ja retkiruokavinkit »
Tuunaa omat vaelluseväät »
Millainen retkikeitin kannattaa valita? »
Tehokkaat vinkit kenttäkeittiön ja varusteiden kevennykseen »
Parhaat retkeilyvarusteet »
Retkietiketti »