Telttailu Suomessa – tiedätkö varmuudella, mihin saa pystyttää teltan?

Missä saa telttailla Suomessa? Entä mitä majoitteen pystyttämisessä tulee ottaa huomioon? Lue tästä artikkelista vuodelle 2023 päivitetyt telttailusäännöt!

Hurjan yleinen kysymys: ”Saako teltan pystyttää mihin vain?” Kyllä ja periaatteessa ei, sillä leiriytymisessä pitää aina ottaa huomioon alueen luonto ja mahdolliset Suomen lailla annetut säännökset.

Leiriytyminen tarkoittaa tilapäistä alueella oleskelua, joka kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Ihan joka paikassa telttaa ei kuitenkaan saa pysyttää, sillä esimerkiksi luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, telttailu tai muu yöpyminen (esim. riipumattomailu) on yleensä sallittu vain karttaan merkityillä telttapaikoilla.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi juuri luonnonsuojelualueilla leiriytyminen voidaan kokonaan kieltää. Leiriytymisen sopivuus riippuu luonnonsuojelualueen tyypistä ja suojelemisen syystä. Sinulla on varmasti retkietiketti hallussa, joten et tietenkään kyseenalaista näitä poikkeuksia.

Mutta tiesitkö tätä? Kunnilla ei ole enää vuoden 2003 jälkeen ollut oikeutta määrätä erikseen kunnan alueella leiriytymisestä vaan leiriytyminen jokamiehenoikeutena on voimassa valtakunnallisesti.

Telttailu säännöt

Telttailu Suomessa:

  • Saat pystyttää teltan alueelle, jossa et häiritse muita.
  • Voit oleskella pari päivää väliaikaisesti, kunhan et majoitu toisten pihoille.
  • Pidempiaikaiseen telttailuun tarvitaan aina maanomistajan lupa.
  • Tulentekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa.
  • Telttailu on kielletty viljelyyn tai tuotantotoimintaan käytetyllä alueella kuten peloilla.
  • Yleisellä uimarannalla telttailu ei yleensä ole sallittua.
  • Luonnonsuojelualueilla on omat säännöt.
  • Telttailu kansallispuistoissa on usein sallittua vain merkityillä telttailualueilla.

Telttailu Suomessa
Erämaassa teltan saa pystyttää käytännössä mihin vain. Telttapaikka kannattaa kuitenkin aina etsiä mahdollisuuksien mukaan vesistön läheisyydestä.

Jokamiehen oikeuksien nojalla

Telttailu Suomessa onnistuu monessakin paikkaa jokamiehenoikeuksien johdosta. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat sen, että luonnossa saa liikkua, marjastaa ja sienestää riippumatta siitä, kuka kyseisen maa-alueen omistaa.

Tämän lisäksi oikeudet antavat liikkujalle mahdollisuuden leiriytyä tilapäisesti (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta), joten esimerkiksi metsässä telttailu onnistuu yleensä ilman erillistä lupaa.

Mistä voin tarkistaa, missä saa telttailla?

Tähän on kätevä ratkaisu! Kun suunnittelet retkiä luonnonsuojelualueille, tarkista leiriytymisen säännöt ja ohjeet luontoon.fi-sivustolta retkeilykohteiden esittelyistä.

Huomioi, ettet saa koskaan tehdä avotulta ilman maanomistajan suostumusta.

Miten leiriytyä maastossa?

Suomen lain mukaan jokamiehenoikeuksien nojalla on sallittua leiriytyä väliaikaisesti toisen maille. Yleisen käytännön mukaan tämä tarkoittaa, että voit majoittua kohteessa 1–2 vuorokauden ajan. Pidempiaikaiseen leiriytymiseen tarvitaan kuitenkin aina maanomistajan lupa, eikä yöpymisestä saa missään tilanteessa aiheutua häiriötä maanomistajalle.

Huomioi, että leirintäalueet ovat erityiseen käyttöön otettuja alueita, eikä niillä siksi saa yöpyä ilmaiseksi edes jokamiehenoikeuksiin vedoten.

Missä saa yöpyä teltassa?

Suomessa voit jokamiehenoikeuksilla telttailla tai nukkua riippumatossa suojelualueita, kansallispuistoja ja piha-alueita lukuun ottamatta missä vain. Telttailu ja eräkämpissä yöpyminen on sallittu vain tilapäisesti ja lyhytaikaisesti.

Saako luontopolulla telttailla?

Luonnonsuojelualueilla on telttailu yleensä sallittua laavujen ja autiotupien läheisyydessä, kuten edellä mainittu. Asia kannattaa kuitenkin aina varmistaa alueen luontokeskuksesta.

Suomen kauneimpia luontopolkuja:

Telttailu Suomessa
Nuuksion Kolmilammin telttapaikka on maksullinen, eli tänne ei saa pystyttää telttaa ilman ostettua telttalupaa. Luvan voi ostaa Suomen luontokeskus Haltiasta.

Missä saa telttailla luonnossa?

Leiriytyminen on sallittua siellä missä liikkuminenkin on sallittua. Leiriytyä saa siis julkiselle ja yksityiselle maa-alueelle, missä oleskelu ei aiheuta vähäistä suurempaa haittaa varsinaiselle maankäytölle eikä alueella ole voimassa erityisiä oleskelukieltoja.

Missä ei saa telttailla?

Et saa telttailla alueella, missä leiriytyminen aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maanomistajan varsinaiselle maankäyttötarkoitukselle. Et myöskään saa leiriytyä piha-alueille tai piha-alueiden läheisyyteen, viljelyksille etkä muille erityiseen käyttötarkoitukseen otetuille alueille kuten puolustusvoimien alueille.

Missä saa telttailla?
Teltta kannattaa aina pystyttää mahdollisimman tasaiselle ja kovalle maalle.

Millainen on hyvä telttapaikka?

Telttailu on parhaassa tapauksessa ikimuistoinen elämys ja hirveimmillään kokemus, jonka muistaa joka kerta vaellukselle lähtiessään.

On siis olemassa muutamia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida telttapaikkaa valitessaan. Esimerkiksi tuulelta suojaisat notkelmat saattavat monesti houkutella leiripaikaksi, mutta sadesään sattuessa vesi voi kerääntyä ikävästi teltan ympäristöön.

Aivan järven tai joen tuntumaan pystytetty teltta kerää kosteutta, sillä vesistöjen läheisyydessä syntyy aina aamukastetta.

Tunturin huipulla tulee ja retkeilijän tulee helposti turhan kova vilu, vaikka maisemat olisivatkin komeimmillaan.

Näiden vinkkien lisäksi löydät alta lisää telttailu-aiheisia kirjoituksia ja vinkkejä. Olen koonnut kaikki linkit yhteen tällä sivulle.

Mukavia ja turvallisia telttaretkiä!

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center