Laavulla yöpyminen

Yö luonnon helmassa

Kun aurinko valui mailleen ja metsä hiljeni, nostit rinkan selkääsi ja lähdit polkua pitkin kohti laavua. Olit päättänyt viettää yön tällä tavoin – avotulen loimotuksessa tähtien alla. Kaipasit luonnon rauhaa ja yksinkertaisuutta, jota vain nämä tällaiset retket voivat tarjota.

Löysit laavun pienen metsälammen rannalta. Se oli yksinkertainen, puusta tehty katos vailla etuseinää. Juuri sellainen, kuin nämä majoitteet yleensä. Vanha puinen lattia oli täynnä kuivia lehtiä, jotka pyyhkäisit kengän kärjellä sivuun. Asetit lattialle makuualustan, jonka täytit ilmalla. Makuupussin asettelit pitkälle penkille kuohkeutumaan yöunia varten.

Sytytit tulet majapaikkasi edessä olevalle nuotiopaikalle. Tuli räiskyi ja leiskui valaisten ympärillä olevan metsän loimuillaan. Tunsit, kuinka levollisuus valtasit sinut. Tyynin mielin tiesit olevasi yhtä vanhan aihkimetsän kanssa.

Kun tulen loimu hiljalleen hiipui ja yö saapui, asetuit mukavasti makuupussiin laavun lattialle. Kuulit metsän äänet ympärilläsi – öisen linnun laulun ja tuulen lempeän huminan neulasten yllä. Aihkimetsä kuiskasi sinulle hyvän yön toivotukset, jotka kuulit, sillä osasit kuunnella sitä, mitä luonnolla on sanottavanaan.

laavulla yöpyminen
Laavulla yöpyminen on aivan toisenlainen luontoelämys. Täällä kuulet, haistat ja aistit kaiken, mitä ympärilläsi tapahtuu.

Miksi laavulla yöpyminen kannattaa?

Laavulla yöpyminen kannattaa monestakin syystä. Se on ensinnäkin loistava tapa päästä luonnon läheisyyteen. Vaikka laavu tarjoaa suojan sateelta ja tuulelta, seinättömyyden ansiosta voit nauttia ympäröivän luonnon kauneudesta.

Toiseksi, laavulla yöpyminen on hyvä tapa pitää retkeilyvarusteet kevyinä. Laavulla nukkuessa sinun ei tarvitse kantaa mukanasi raskasta telttaa. Levität vain laavun lattialle makuupussin ja halutessasi myös makuualustan.

Kolmanneksi, laavulla nukkuminen antaa sinulle aivan omanlaisensa vapauden. Laavu nimittäin mahdollistaa yöpymisen monissa sellaisissa paikoissa, joissa teltan pystyttäminen ei ole mahdollista tai sallittua. Näin voit valita yöpaikkasi kauneimman maiseman tai mieluisimman vaellusreitin varrelta.

Loude

Laavulla nukkuminen vaatii tietynlaisen asenteen

Sinun täytyy olla valmis elämään luonnon ehdoilla, tuntemaan sään ja ympäröivän luonnon läheisyys. Laavulla yöpyminen vaatii myös hieman totuttelua, mutta kun olette tehneet sinunkaupat, tämä majoitusvaihtoehto on yksi parhaista tavoista kokea luonnon kauneus ja rauha.

Laavulla uniessaan tunnet ympäröivän luonnon läsnäolon, elät sen rytmissä. Vaikka vanha puurakennelma tarjoaa sinulle yösijan ja suojan, sen avoimuus mahdollistaa luonnon kokemisen iholla.

autiotuvat
Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille -teoksesta ei valitettavasti ole otettu uusia painoksia, mutta pidä silmäsi auki divareissa.

Nämäkin saattaisivat kiinnostaa sinua