Lofoten

Lofootit-matkaopas – alueen parhaat nähtävyydet

Tarunhohtoiset Lofootit

Lofootit; taikasana, joka vie mielimatkalle turkoosista merivedestä nousevien terävähuippuisten vuorten helmoille Pohjois-Norjan kauneimpiin maisemiin – jokaisen luontokuvaajan ja päiväretkeilijän unelmakohteeseen.

Lofootit ja Vesterålen, Pohjois-Norja. Norjan Lofoottien lukuisat luonto- ja vaelluspolut kutsuvat vuonojen viertä nouseville ja taas lasketteleville rinteille henkeäsalpaaviin merimaisemiin.

Vesterålenin valassafarien ja rib-veneiden kyydissä pääsee tutustumaan alueen meriluontoon sekä ryhäkkäisiin ja lintuihin. Vuonoristeilyllä voi piipahtaa vaikkapa Skipsnesissä, minkä lisäksi kauniit hiekkarannat tarjoavat lukemattomia telttapaikkoja Lofoottien ikimuistoisissa maisemissa.

Löydät tästä matkaoppaasta parhaat vinkkini ja pääset lataamaan sekä tallentamaan valmiita reittisuunnitelmia omaan käyttöösi.

Mukavia ja kuvauksellisia retkiä Norjan Lofooteille ja Vesteråleniin!

Lofootit
Koe Lofootit tänä kesänä!

Pikalinkit aiheisiin

Norjan Lofootit: Tiesitkö tämän Lofooteista?

Norjan Lofootit on luoteisessa Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä, joka koostuu Våganin, Vestvågøyn, Flakstadin, Moskenesin, Værøyn ja Røstin kunnista. Koko saariryhmän pinta-ala on 1 227 km².

Lofoottien suurimpia saaria ovat Hinnøya, Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya sekä Moskenesøya.

Norjan Lofoottien suurimmat kaupungit ovat Vestvågøyssä sijaitseva Leknes ja Våganissa sijaitseva Svolvær, jotka ovat kukin tavoitettavissa autolla mantereen puolelta.

Reine on Lofoottien alueen ydin, ja Lofoottien epävirallinen pääkaupunki Svolvær.

Lofoottien eteläisin kylä on nimeltään Å ja sen pidemmälle Lofoottejä ”ei pääse”.

Lofootit
Lofootit kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun patikoiden ja retkeillen.

Lofoottien parhaat telttapaikat, leirintäalueet ja nähtävyydet

Missä Lofooteilla kannattaa telttailla? Entä mistä löytyvät Lofoottien parhaat leirintäalueet? Olen kerännyt alla olevaan Google Maps -karttaan kaikki parhaat kohteet.

⭐ Vinkki! Voit tallentaa kartan suosikkeihisi klikkaamalla kartan otsikon perässä olevaa harmaata tähteä (kun tallennat kartan, tähti muuttuu keltaiseksi).

Edullista majoitusta Lofooteilla, totta vai tarua?

Korjataan heti alkuun yhtä yleisintä Pohjois-Norjaan kohdistuvaa harhaluuloa; Lofooteilta löytyy useita edullisia majapaikkoja ja huokean hintaisia leirintäalueita!

Leirintäalueella vietetty telttayö kahdelta hengeltä irtoaa usein jo noin 15-30 eurolla, minkä lisäksi on tarjolla edullisempia (ja myös ilmaisia) wild camping -vaihtoehtoja.

Lofoottien leirintäalueet ovat hinta–laatu-suhteeltaan mainioita, ja mikä sen mukavampaa kuin pujahtaa suihkunraikkaana makuupussiin telttayötä viettämään.

Telttailu Lofooteilla
Kuvankaunis telttapaikka Kvalvikan rannalla Moskenesissa.

Lofoottien majoitus (katto pään päällä)

Lofooteilta löytyy hostelleja, hotelleja, AirBnb-majoitusta, leirintäalueita sekä pieniä ja punaisia, kalastajien tunnelmallisia rørbuer-mökkejä. Löydät TripAdvisorin listauksen vuoden 2023 parhaista hotelleista tämän linkin takaa.

Tutustu myös Furu-hostelliin, joka on avannut ovensa tänä kesänä! Hostellia ylläpitää iloinen pariskunta, johon olen tutustunut Instagramin välityksellä.

Telttailu Lofooteilla

Vaikka Park4night-sovellus on tarkoitettu lähinnä asuntoautoille, sovellusta voi käyttää myös telttapaikan etsimiseen.

Hyviä telttapaikkoja Lofooteilla ovat esimeriksi Fiskebølin lauttarannan läheisyydessä sijaitseva Hessand Beach.

Lue telttaretkistä ja road tripeistä Lofooteille ystävieni Team Salamavaaran ja Pipo silmillä -blogista sekä Seikkailijattaret-sivustolta.

telttailu lofooteilla

Telttailu Lofooteilla

Norjassa jokamiehenoikeudet ovat suunnilleen samat kuin Suomessa: leirin saa pystyttää väliaikaisesti, kunhan ei häiritse asutusta tai tuhoa luontoa.

Lofootit kuitenkin tekevät tässä asiassa pienen poikkeuksen, sillä kohteen ollessa todella suosittu monissa paikoissa näkyy paljon No Camping -kylttejä, joita tulee noudattaa.

Vaikka Suomessa nuotion sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, Norjassa avotulen teko on sallittua muualla paitsi metsissä, missä se on kokonaan kiellettyä 15.4.–15.9. välisenä aikana.

Sää Lofooteilla
Lofootit on upea ympärivuotinen matkakohde.

Sää Lofooteilla – milloin Lofooteille kannattaa matkustaa?

Lofootit kannattaa kokea niin kesällä kuin talvella, sillä Golf-virran ansiosta Lofoottien sää on leuto läpi vuoden.

Kylmimpiä talvikuukausia ovat tammi-maaliskuu, ja siltikin esimerkiksi tammikuussa keskilämpötila pyörii vähän alle nollan alapuolella. Lofootit ovat sateisimmillaan lokakuussa.

Lofooteilla on lämpimintä heinä-elokuussa, jolloin elohopea kiipeää noin 13 asteeseen. Yöttömän yön alkaessa kesäkuussa Lofoottien sää voi vielä vaihdella 7-12 asteen välillä.

Matkailit Lofooteilla sitten minä vuodenaikana tahansa, pakkaa aina mukaan tarpeeksi lämmintä vaatetta sekä sateenpitävät kuorivaatteet. Pohjois-Norjan sää on arvaamaton, ja saman reissun aikana voi kokea kaikki sääolosuhteet helteestä raekuuroon.

Lofootit
Talven taikaa Lofooteilla.

Pohjoisen teillä

Tutustu

Autolla Norjaan

Tutustu

Automatkailijan Ruotsi ja Norja

Tutustu

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Tutustu

Milloin Lofooteille ja Vesteråleniin kannattaa matkustaa?

Milloin Lofooteille kannattaa matkustaa? Yleisesti paras aika matkustaa Lofooteille on ehdottomasti kesällä, jolloin myös Vesterålenin valassafarit ovat toiminnassa sekä muut paikalliset matkailuyritykset avoinna. Heinä-elokuu on kuitenkin tunnetusti kovinta sesonkia, minkä vuoksi matka kannattaa ajoittaa joko juuri ennen turistikauden alkamista tai ihan sen loppuun.

Mikäli haluat nähdä valaita, muista huomioida valassafarien aukioloajat, sillä ryhäkkäät liikkuvat Norjan rannikoilla vain tiettyinä aikoina. Löydät valassafareista lisätietoa hieman alempaa.

Vesterålen ja Lofootit talvella

Vesterålen ja Lofootit ovat mainio matkakohde myös lumiseen aikaan, sillä talvipukuun sonnistautunut Pohjois-Norja on upea kokemus. Talvikuukaudet sopivat hyvin myös pilkkireissuille sekä valassafareille mieliville matkustajille ja revontulia jahtaaville luontokuvaajille.

Pakkaa siis mukaasi lämpimien varusteiden lisäksi myös kunnon järjestelmäkamera ja nappaa tästä artikkelista vinkit tähtitaivaan ja revontulien valokuvaamiseen.

 

Lofootit
Lofootit on tunnettu monista näyttävistä revontulispoteista.

 

Onko Lofooteilla kallista matkustaa?

Hinta on aina suhteellinen käsite; kannattaa muistaa, että Lofoottien matkailuyrittäjät mahdollistavat työllään ja osaamisellaan suuren osan saariryhmän elämyksistä.

Joten, vaikka Norja on yleisesti melko kallis maa (etenkin meille suomalaisille), myös Lofooteilla voi matkustaa pienellä budjetilla. Tällöin reissun päälle kannattaa ehdottomasti lähteä omalla autolla, viettää yöntä teltassa ja valmistaa ruokaa leirikeittiössä.

Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan tukea paikallisia yrittäjiä; tilaa ravintolassa maittava kala-ateria ja majoitu Lofoottien tasokkailla camping-alueilla ainakin pari kertaa reissun aikana. Kuuma suihku ja sähköpistokkeet nimittäin tulevat aina jossain vaiheessa tarpeeseen.

 

Koe Vesterålen ja Lofootit autolla

Lähde autolla Lofooteille ja Vesteråleniin myös sesongin ulkopuolella, jolloin saat nauttia maisemista rauhassa. Parasta Pohjois-Norjan matkailua on ehdottomasti road trip joko omalla tai vuokra-autolla, jollon voit pysähdellä matkan varrella ja ikuistaa maisemat muistikortillesi aina, kun siltä tuntuu.

Vinkki: Lataa käyttöösi Park4night-sovellus, josta voit tarkistaa etenkin asuntoautoille soveltuvia yön yli -paikkoja.

 

Lofootit-matkaopas
Lofootit on tunnettu pienistä kalastajakylistään, joiden punaiset mökkeröt pilkuttavat lähes jokaista vuononpoukamaa.

 

Lähde Norjaan omalla autolla!

Norja on automatkailijan unelma. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja löytyy sieltä täältä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luota. Autolomalla Norjassa kannattaakin ottaa ihan rauhakseen, ja matkan varrella voi majoittua omissa suosikkikohteissaan.

Rajanylityspaikat Suomesta Norjaan ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam ja Näätämö. Mikäli ajat Lofooteille, suorin reitti kulkee Torniosta Haaparannan kautta Kiirunaan ja sieltä Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta.

Lue artikkeli ja vinkit automatkasta Norjaan »

 

Autolla Norjaan
Koe Lofoottien näyttävin tie, Norwegian Scenic Route Andøya.

 

Autolla Lofooteille: Lofoottien näyttävin tie, Norwegian Scenic Route Andøya

Lähde autolla Lofooteille ja koe upea maisemareitti! Vesterålenissa kannattaa ehdottomasti ajaa 51 kilometrin pituista Norwegian Scenic Route Andøya -nimeä kantavaa maisemareittiä, jonka loputonta merinäköalaa rikkoo vain Bleikin saari. Maisemareitin varrelta löytyy Kleivoddenin taukopaikka, jossa kannattaa pysähtyä ihailemaan kaunista näköalaa.

 

Lofootit autolla
Lähde autolla lofooteille ja voit pysähdellä siellä missä mieli tekee!

 

Asuntoautolla Lofooteille

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun mietit automatkaa Pohjois-Norjaan? Niinpä, karavaanarit. Heitä on paljon, ja myös sinä voit olla yksi heistä! Asunto-autoja vuokraavia firmoja löytyy Suomestakin muutamia: mikään ei voita omaa vessaa ja suihkua, vaikka toki Lofoottien leirintäalueiden palveluja voivat hyödyntää myös pienemmissä reissupakuissa matkaavat henkilöt.

 

 

Lofoottien parhaat nähtävyydet

Jylhiä vuoria, teräväpiirteisiä huippuja, turkoosia suolavettä ja kauniita maisemia, jyrkkiä vaelluspolkuja ja kuvauksellisia kohteita – tätä kaikkea Lofootit ovat! Löydät alueen kuvaksellisimmat kohteet kätevästi yllä olevasta kartasta tai Locationscout.com-sivustolta.

Lupaan, että valinnan varaa riittää.

 

Lofootit nähtävyydet

Vesterålen, Lofoottien sievä pikkusisar

Asuttuani vuoden verran Lofoottien naapurissa Vesterålenissa, haluan nostaa myös tuon minulle rakkaan paikan parhaat kohteet tiedoksenne.

Kun siis ensi kerran suunnittelet matkaa Lofooteille, älä aja Vesterålenin ohi. Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva saariryhmä nimittäin piilottelee upeita luontoelämyksiä, jotka eivät vielä ole kantautuneet turistimassojen korviin.

Retkeilyä, valassafareita ja campingia Støssä

Yksi Vesterålenin helmistä on Støssä sijaitseva, noin 15 kilometrin mittainen Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningrutan (The Queen’s Rout) luontopolku, joka kuljettaa vaeltajan majesteettisiin maisemiin (kuva yllä).

Rohkeimmat nukkuvat yönsä taivasalla.

Luontopolku lähtee Støn leirintäalueen pihasta ja päättyy rengasreittinä samoille nurkille.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen

Norjan valassafari Lofootit

 

Lofootit ja valaat? Lähin kohde onkin Vesterålen! Lähde siis Arctic Whale Toursin valassafarille

Kesäisin (jolloin valaat liikkuvat tällä alueella Norjassa) Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Valaat eivät siis esittäydy Lofooteilla vaan Vesterålenissa.

Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Lofoottien alueen sekä koko Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata matkan Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta.

Mikäli suuntaat Andenesiin, voit varata matkan Hvalsafarin kautta. 

 

Trollfjord
Risteile ainutlaatuisen Trollfjordin vuonon maisemissa.

 

Risteile ainutlaatuisen Trollfjordin vuonon maisemissa

Vesterålenissa kannattaa myös tehdä päiväretki Trollfjordin vuonolle, jossa pääset risteilemään suomalaisen naiskapteenin johdolla.

 

Norja Lofootit valassafari
Näe ryhäkkäät ihan läheltä!

Arctic Whale Tours: Lofootit valassafari
Støn valassafari on yksi Vesterålenin (ja siten periaatteessa myös Lofoottien) alueen parhaista valassafareista.

Lofootit valassafari
Støn valassafarin toimisto on maalattu merinisikkäitä ja alueen lintuja kunnioittaen.

 

Støn leirintäalueen ympäristössä voi myös ihailla meriteemaisia muraaleja, jotka on maalannut eräs italialainen taiteilija. Voit lukea aihetta käsittelevän artikkelin täältä.

 

Stø

Stø

 

Valassafarit Lofooteilla? Ei vaan Vesterålenissa!

Norjan parhaita paikkoja bongata valaita ovat Pohjois-Norjan rannikolla sijaitseva Vesterålenin merialue. Andøyan, Vesterålenin suurimman saaren pohjoiskärjessä, voi hypätä Hvalsafari AS:n (Whalesafari Andenes) kyytiin.

Støn valassafari – valaiden ehdoilla

Støssä operoi Arctic Whalte Tours, jonka mukana pääsee tutustumaan Bleikin kanjoniin sekä siellä ruokaileviin valaisiin. Merimatkalla näet myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja. Voit varata valassafarin Arctic Whale Toursin verkkosivuston kautta.

Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla. Heidän valassafarinsa on Norjan eettisimpiä, sillä he ottivat käyttöön valaankatselun eettiset ohjeet toisena yrityksenä koko Norjassa.

 

Stø

Nyksund

 

Nyksyndin entinen aavekaupunki maailman reunalla

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös kuvauksellinen Nyksund, jolla on mielenkiintoinen tarina (lue lisää alta). Pienestä kalastajakylästä löytyy myös majoitusta sekä kahvila, jonka vohvelit ovat tilaamisen arvoisia. Vieraile myös antiikkiliikkeessä ja tarkkaile rakennusten seiniä: sinne tänne on kiinnitetty koristeeksi valtavia valaan luita.

”Vesterålenin saaristossa, Langøyan saarella sijaitseva Nyksund oli vielä 1900-luvun alussa kalastajien ja heidän veneidensä turvasatama. Tuohon aikaan kylä oli pienestä koostaan huolimatta yksi alueen suurimmista kalastajakylistä.

Kun kalastusalukset kasvoivat pienistä suuriksi, ne eivät enää päässeet rantautumaan kapeaan lahdelmaan. Alkoi näivettyminen, minkä seurauksena paikallinen leipomo ja postitoimisto löivät lopulta laput luukulle. Ihmiset muuttivat pois lukuunottamatta seppää, joka jääräpäisyyttään ja kotipaikkarakkauttaan päätti jäädä kylään yksin.

Jonkin ajan kuluttua hänet kuitenkin laskettiin silmukasta maan lepoon.”

Lue retkitarina Nyksundiin kokonaisuudessaan täältä »

 

Nyksund

Gisloy

 

Päiväretki Gisløyan saarelle

Aivan Støn vieressä sijaitsee myös entinen kotisaareni Gisløy. Mennen tullen kolmen kilometrin mittainen, osittain pitkospuilla päällystetty reitti kuljettaa saaren pohjoisimpaan nurkkaan, jota vartoi pieni Gisløy Skagan majakka. Maisemat matkan varrella ovat myös todella kuvaukselliset.

Kun ajat Støstä Gisløyalle, et voi olla huomaamatta Brukthandel-nimistä kierrätyskeskusta, jonne kannattaa poiketa tekemään edullisia löytyjä sekä juomaan kahvit ja nauttimaan norjalainen perinneherkku, svele. Svele on vohveli (tai räiskäle), jonka välissä on voita ja ruskeaa juustoa. Vitriinin valikoima vaihtelee päivittäin, ja tarjolla on usein myös erilaisia kakkuja.

Ennen kierrätyskeskusta (Støn suunnasta saavuttaessa) ylität pitkän sillan, jonka vasemmalla puolella sijaitsee vanha, ruohikon valtaama ja ajan unohtama maantie, jota ei näy Google Mapsin kartoissa. Sillan kupeessa (keskellä pitkää siltaa eli päätietä) sijaitsee myös pieni levike, jolle auton voi parkkeerata. Maisema on kuvauksellinen, ja vastapäiseltä rannalta voi bongata myös hevostilan.

 

Kirpputori-2

Vesterålen

Vesterålen

Gisløy Skagan majakka

Gisløy Skagan majakka

 

Opastetut retket Vesterålenissa ja Lofooteilla

Mikäli haluat käydä Vesterålenin ja Lofoottien alueella ohjatuilla päiväretkillä (aiheina mm. kulttuuri, historia ja sienestys) tai kalastamassa, ota yhteyttä ystävääni ja entiseen vuokraisäntääni Lauriin. Hän järjestää yrityksensä Northern Guiding Servicen kanssa monenlaisia opastuksia, myös toiveesta.

Pääset hänen kanssaan tutustumaan esimerkiksi tähän Klon laakson upeisiin maisemiin.

Löydät kaikki Vesterålenin alueen opastetut retket ja kierrokset Visit Vesterålenin verkkosivustolta »

 

Vesterålen Klon laakso

 

Turskan kielen leikkuun MM-kisat

Mikäli matkailet Vesterålenissa helmikuussa, vieraile myös Myressä (johon Gisløy kuuluu) ja käy katsomassa vuotuisia turskan kielen leikkuun MM-kisoja. Voit lukea aiemmin julkaisemani artikkelin tuosta norjalaisten turskan kalastajien tärkeimmästä päivästä tämän linkin takaa.

Löydät samaisesta artikkelista myös vinkin Blås Ide’ -lasinpuhaltamoon, josta olen kirjoittanut seuraavanlaisesti:

”Kävimme avointen ovien kunniaksi vierailulla Blås Idé -lasinpuhaltamossa, jota pitävät Hilde Hansen ja Robert Tangrand. Robertin suvulla on lasinpuhaltamo Lofooteilla, ja hänen isänsä sai oppinsa Iittalan kuuluisilta lasimestareilta, sillä mistä muultakaan olisi jo tuohon aikaan saanut maailman parasta oppia kuin Suomesta. Robert ja Hilde ovat suuria suomalaisen lasitaiteen ystäviä, ja he soveltavat Suomesta saatuja vaikutteita omassa arktisessa tuotannossaan.

Ostin punaiseen mökkiimme komean turskanpäisen maljakon, tietenkin. Olin ihastellut samanlaista Laurin ikkunalaudalla jo pidempään tajuamatta kysyä, mistä se on hankittu. Myrestä tietenkin! Lauri on itseasiassa voittanut sen eräästä valokuvauskilpailusta, mutta onneksi minulla oli mahdollisuus lunastaa vaasi itselleni ihan muutoinkin. Aion kerätä siihen suoluonnon kukkia ja oman rannan heiniä, ja joskus sujauttaa sisälle myös pienen tuikun.”

 

Lofoottien-matkaopas Dronningruta
Yöttömän yön aikaan maisema hohkaa pehmeässä valossa. Luontokuvaajan kannattaakin aina mahdollisuuksien mukaan välttää kirkasta päivänvaloa, joka polttaa kuvat puhki.

 

Vaeltaminen ja vaellusreitit Lofooteilla

Lofootit tarjoavat monen pituisia ja tasoisia vaelluspolkuja kaikenlaisille ja kaiken kuntoisille retkeilijöille. Löydät kattavan listauksen Lofoottien vaellusreiteistä Tripadvisorin sivustolta.

Hurtigrutenin risteilyt Norjassa

Mikäli haaveilet unelmien laivamatkasta pitkin Norjan rannikkoa, kannattaa kurkata tämä Rantapallon kirjoittama artikkeli aiheesta. Hurtigrutenin kyydissä voi matkustaa myös oman auton kanssa, joten osan matkasta voi taittaa näin myös merimaisemista nauttien. Kaiken lisäksi Hurtigruten pysähtyy useissa kiinnostavissa kohteissa, joita ei ehkä muutoin tulisi nähtyä ja koettua.

Surffausta Lofooteilla

Surffausta palmujen sijaan artisissa maisemissa Lofooteilla? Kyllä kiitos! Majoitusta ja aaltoja löydät esimerkiksi Lofoten Beach Campilta, mutta myös Unstadtin ranta Vestvagoyn saarella on ehdottomasti Pohjois-Norjan parhaita surffauspaikkoja.

Mikäli haluat lukea lisää surffauksesta Lofooteilla, lue ystäväni Miljan reissukertomus samasta aiheesta. Voit myös fiilistellä surffausta Pohjois-Atlantin hyytävissä aalloissa North of the Sun -dokumenttielokuvan parissa.

 

 

Vesterålenin ja Lofoottien museot

Vaikka Lofootit onkin tunnettu luontokohde, kannattaa välillä piipahtaa myös sisätiloissa. Alueen tunnetuin ja suosituin museo, Lofotr Vikingmuseum, kannattaa käydä katsomassa jo pelkän ulkomuotonsa vuoksi: museorakennus nimittäin imitoi väärinpäin käännettyä venettä ollen kuin viikinkipäällikön talo, jonka pihapiiristä löytyy lampaita ja hevosia. Matkamuistomyymälä ja näyttely vievät kiehtovalle aikamatkalle menneeseen, ja tuovat omaan Lofoottien matkaan aavistuksen lisämaustetta. Lue myös ystäväni Laurin kirjoittama artikkeli Viikinkimuseo lyhyesti. 

Svolvaerista, Lofoottien epävirallisesta pääkaupungista löytyy Sotamuseo, Magic Ice -jääveistosgalleria, Pohjois-Norjan taidekeskus sekä Dagfinn Bakken galleria. Myös Kabelvågista löytyvään Lofoten Aquariumiin kannattaa käydä tutustumassa.

Entisen kotikuntani Øksnesin museo kannattaa nostaa listalle, samoin Myren keskustasta löytyvä omintakeinen, yhden naisen ylläpitämä nukkemuseo.

Hurtigruten-museo (Stokmarknes) on jokaisen laivafanaatikon käyntikohde, nimittäin siellä pääsee ihmettelemään meriliikenteestä poistettua M/S Finnmarken -alusta.

Jos Firenzen kaupungin sanotaan olevan Italian suurin ilmaismuseo, Å i Lofoten on sitä samaa Pohjois-Norjassa. Pikkuinen ja pittoreski kylä on nähvätyyvs itsessään, samoin kylästä löytyvä ja turkankalastuksesta kertova Lofoten Tørrfiskmuseum. Mikäli vierailet maakunnassa ystävänpäivän tienoilla, käy kokemussa turskankielen leikkuun MM-kisat, joista voit lukea lisää täältä.

 

Lofootit
Lofootit on upea matkakohde niin kesällä kuin talvella.

Lofootit-matkaopas
Muista pakata valokuvausretkelle mukaan myös lämmintä juomaa ja otsalamppu!

Lofoottien-matkaopas
Kun ensi kerran matkustat Lofooteille ja aiot kuvata luontoa, kokeile myös pitkää valotusta: saat kuviin ihan uudenlaista eloa ja hehkua.

 

Entä jos jäisitkin pysyvästi?

Mitä työmahdollisuuksia Norja tarjoaa ja mitä tänne muuttaminen vaatii? Voit halutessasi lukea aiemmat julkaisuni Töihin ja asumaan Norjaan sekä Työskentely ja työpaikat Norjassa. Facebookista löytyy myös kaksi aivan mainiota ryhmää Norjassa matkaileville ja retkeileville: Suuntana Pohjois-Norja sekä Norjassa rantautuneet suomalaiset. Molemmat kannattaa laittaa seurantaan!

Mikäli haluat kalastaa Lofooteilla, tallenna itsellesi alla oleva kartta! Lue myös parhaat tärpit ja lisätietoa kohteista Kalast.us-sivustolta!

Oppaan kirjoittajasta

Norjaan muuttanut luontokuvaaja ja kalastaja

Olen Marinella, tuttavallisemmin Monni, Pohjois-Norjaan pesiytynyt luontokuvaaja, eräkirjailija ja kalastaja. Tervetuloa lukemaan matkavinkeistäni Lofooteille ja Vesteråleniin! Voit seurata elämääni Pohjois-Norjassa tämän blogin lisäksi lisäksi myös Instagramin puolella.

Ennen muuttoa Lakselviin asuin vuoden verran Vesterålenin saaristossa, Lofoottien pohjoispuolella. Nyt on minun vuoroni jakaa parhaat vinkkini Lofooteille ja sen lähialueille.

Toivottavasti näistä matkavinkeistä on sinulle iloa ja hyötyä seuraavia reissuja suunnitellessasi. Mikäli mieleesi nousee kysymyksiä tai kaipaat jostain kohteesta lisätietoa, jätä viesti sivun alareunasta löytyvään kommenttiosioon.

 

Pohjoisin terveisin,
Monni

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center