Vinkit tähtivalokuvaukseen

“Be fearless in the pursuit of what sets your soul on fire.”

Sain ensimmäisen pokkarikamerani viidennen luokan keväällä ja filmiä syövän Canon A1 -järjestelmäkameran muutamaa vuotta myöhemmin. Intohimo ja halu oppia uutta ovat vieneet eteenpäin rakkaassa harrastuksessa, jossa olen taas kehittynyt hieman lisää: tähtikuvaus on kiehtonut minua pitkään, mutta kuten monet muut kamppailin minäkin asetusten ja onnistumisten kanssa. Onnea ovatkin sellaiset ystävät kuin Konsta ja Joonas, jotka eivät vain jaa oppejaan vaan pakottavat sinut ylös keskellä yötä haastavat matkalla paremmaksi kuvaajaksi.

Pääsinpä siis viimein minäkin jakamaan onnistuneita tähtikuvia, joita olen taltioinut Itävallan ja Italian road tripiltä, Bosniasta ja Suomen Lapista. Nappaa tästä vinkit talteen tummenenvia iltoja ja tulevaa talvea varten!

 

Tähtivalokuvaus Tähtivalokuvaus

 

Vasemmanpuoleinen kuva on taltioitu Lago di Sorapikselta Italiasta, oikeanpuolinen Sutjeskan kansallispuistosta Bosniasta. Harmillisesti blogi pakkaa kuvia jonkin verran, joten kuvanlaatu on hieman blurr, vaikka kuvat oikeasti teräviä ovatkin. Saatte kuitenkin varmasti käsityksen siitä, miten hyviä single frame -kuvia (eli yhden kuvan kuvia) tähtitaivaasta pystyy ottamaan, vaikka toki kuvien stäkkääminen (monta kuvaa päällekäin) vie tähtikuvat aivan toiselle levelille. Kannattaakin vilkaista esimerkiksi ystäväni Ollin upeita kuvia, jotka tämä maitomestari on taltioitunut ympäri maailmaa.

 

Tähtikuvaus - tähtivalokuvaus
Ensimmäinen tähtikuvani on otettu Nuuksiossa syksyllä 2016. Kuten kuvasta näkyy, on valotusaika ollut vähän liian pitkä, sillä tähdet venyvät pieniksi tikuiksi. Eikä kuva nyt itsessäänkään kovin kaunis ole.

 

Nappasin ensimmäisen, melko laaduttoman tähtikuvani (yllä) pari vuotta sitten osallistuessani riippumattoretkeilijöiden syysmiitille Nuuksioon. Sää sattui suosimaan, ja linnunradan pystyi erottamaan paljaalla silmällä. Kameran asetukset eivät kuitenkaan ensikertalaista armahtaneet, minkä vuoksi jouduin tekemään suhteettoman paljon työtä yllä olevan, laadultaan huonon otoksen eteen. Kuva on kasattu muistaakseni neljästä eri layerista, kun nykyisin yksi kuva riittää, eikä kamera ole muuttunut – vain kuvanlaatu on opin myötä parantunut.

Tämän vuoksi ajattelin, että julkaisen vertailukohteeksi myös alkuperäisiä ja käsittelemättömiä valokuvia, jotta saatte paremman käsityksen siitä, mitä asetusten takaa oikeasti syntyy.

 

Tähtikuvaus - Tähtivalokuvaus
Tämä käsittelemätön RAW-kuva on otettu 30 sekunnin valotuksella klo 02:00.

 

Tähtien kuvaaminen järjestelmäkameralla

Tähtikuvaus vaatii kamerakalustolta tiettyjä manuaali-asetuksia: ISO-lukua tulee pystyä muuttamaan asteikolla 3200–6400 ja valotusaikaa 15–30 sekuntiin. Mikäli kamerastasi ei tällaisia lukemia löydy, voit soveltaa vinkkejä kamerasi maksimiluvuilla.

Objektiivina kannattaa suosia valovoimaista laajakulmaa, jonka aukko on mallia f/2.8 tai maksimissaan f/4.5, sillä yli f/4-aukolla otetut kuvat alkavat olla melko tunkkaisia, eikä niiden valovoima riitä. Kannattaa muistaa, että mitä pidempään joudut kuvaa valottamaan, sitä enemmän tähdet alkavat venyä tikuiksi, ja ihannekuvassa tähdet ovat skarppeja pisteitä.

Polttovälin olisi hyvä sijoittua 14–24mm välimaastoon. Omasta kamerarepustani löytyy Canonin 5D Mark II -järjestelmäkamera sekä Sigman 14–24mm f/2.8 -laajakulmaobjektiivi, jolla kuvaan tähtiä pääsääntöisesti f/2.8–f/4:n aukoilla. Aiemmin kuvasin paljon myös Canonin 16–35mm f/2.8 -laajakulmalla. Vastaava kroppikennon putki voisi esimerkiksi olla Sigman EOS 10–20mm f/3.5 tai paljon käytetty ja pidetty Samyang 14mm f/2.8 -objektiivi.

Tähtikuvausta varten on hyvä hankkia kirkkaalla ja punaisella valolla varustettu otsalamppu: kirkkaalla valolla voit maalata maisemaan muotoja ja tarkentaa kuvattavan kohteen, kun taas punaista voit käyttää operoidessasi kameraa, sillä kuten pimiössäkin työskennellessä ei punainen valo pilaa valokuvia.

Tukeva kamerajalka on jokaisen tähtikuvaajan luottokaveri, vaikka toki homma onnistuu myös asettamalla ja tukemalla kamera kiven tai vaikka repun päälle. Helpointa ja varminta on kuitenkin kuvata kunnon jalustalta, jolloin saat säädettyä valokuvillesi halutun kulman.

Puhelimeen (iOS) kannattaa ladata maksuton Star Walk 2 Free -sovellus, jolla pystyt paikantamaan linnunradan sijainnin ja tiedät, mitkä tähtikuviot valokuvissasi esiintyvät.

 

applikaatio

 

Kameran asetukset tähtikuvaukseen ja tähtikuvauksen valotusaika

Suosimani asetukset tähtikuvaukseen ovat ISO 3200-5000 ja aukkona f/2.8–3.5 sekä 20 sekunnin valotusaika, joka joskus sekin venyy pidemmäksi. Muista, että mitä pidempää valotusaikaa käytät, sitä epätarkemia kuvista tulee maapallon liikkeen johdosta: tähdet alkavat venyä 30 sekunnissa pieniksi viivoiksi, jolloin niiden pistemäisyys katoaa.

Näiden asetusten lisäksi vähintään yhtä tärkeää on kuvattavan kohteen tarkennus, joka onnistuu helpoiten minkä tahansa valonlähteen avulla. Jos kuvattavasta kohteesta löytyy esimerkiksi talo, kirkas tähti, kauempana horisontissa taskulampun kanssa seisova kaveri tai lampullasi viereiseen puuhun osoittama valokiila, napsauta kamera live view -tilaan ja zoomaa niin lähelle (10x) valonlähdettä kuin mahdollista. Tarkenna käsin, ja napsauta live view -tila pois päältä. Valmista!

Jos sinulla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta edellä mainittuihin kikkoihin, voit säätää tarkennuksen myös käsivaralta. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee pitää kamera samassa asennossa, säätää objektiivi äärettömään ja ottaa kuva, katsoa miltä se näyttää, tarkentaa lisää, ottaa uusi kuva, ja taas tarkentaa – ja jatkaa tätä niin kauan, kunnes kuvasta tulee tarkka. Tämä on kuitenkin melko aikaavievää ja hermoja raastaavaa, minkä vuoksi suosittelen ehdottomasti otsalampun käyttämistä.

Kun olet löytänyt oikean tarkkuuden, valitse kameran asetuksista ajastin (2 tai 10 sekuntia). Ajastimen avulla varmistat, ettei kuva tärähdä, sillä pelkkä sormen painalluskin voi aiheuttaa epätarkkuutta kuvissa. Voit myös käyttää kaukolaukaisinta, mikäli sinulta löytyy sellainen.

 

Tähtikuvaus
Käsintarkentamisen ihanuutta; ensimmäiset kuvat menevät aina hutiin.

 

Linnunradan aka maidon kuvaaminen Suomessa

Linnunrata näyttäytyy maailmalla eri tavoin. Suomessa galaksin kaunein kohta pysyttelee horisontin takana ympäri vuoden, mutta jo Keski-Euroopassa pääsee kuvaamaan koko komeutta. Suomessa linnunradan “kausi” alkaa syyskuussa, minkä kunniaksi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on lanseerannut Syksyn pimeimmän haasteen, jonka tuotoksia voi selailla Instagramista tunnisteella #bongaalinnunrata.

Helsingin lähellä hyviä paikkoja linnunradan kuvaamiseen ovat Porkkalanniemi, Inkoon Kopparnäs sekä Sipoon ja Nuuksion kansallispuistot, joissa päästään jo riittävän pitkälle valosaasteen ulottumattomiin. Kuvauspaikkaa tai -reissua suunnitellessasi voit käyttää apunasi myös valosaastekarttaa, joka kertoo Suomen ja muun maailman pimeimmät tähtikuvauspaikat. Myös ihan perinteinen kalenteri ja säätiedote on ystävä: täysikuu valaisee liikaa, minkä vuoksi tähtikuvausretket kannattaa suunnitella puolenkuun ja uudenkuun tienoille.

 

Tähtivalokuvaus - Tähtikuvaus

 

Kirkas taivas on luksusta, mutta usein valokuvissa esiintyy pilviä. Yllä olevassa kuvassa hattarat ovat hiipineet kuvaan vuorten takaa, kun taas alhaalla oikealla pilvet leijuvat linnunradan molempien häntien päällä. Alhaalla vasemmalla on taas demottu Petzl NAO+ -otsalampun tehokkuutta.

 

Tähtikuvaus | Tähtivalokuvaus

 

Tähtikuvaus ja tähtikuvien käsittely Lightroomissa

Tähtikuvaus on kiehtovaa, innostavaa ja yöunet vievää puuhaa, jossa vaivannäön palkinto mitataan miljoonissa. Tähtikuvia voi käsitellä monella tapaa, ja linnunrataa saa korostettua monenlaisilla avaruus- ja keijupölyillä. Kaikki riippuu oikeastaan siitä, kuinka värikkäitä, realistisia tai taiteellisia kuvistasi haluat. Avaruus itsessään on niin kiehtova asia, ettei pieni retusointi ja kuvankäsittely haittane ketään noin muutenkin mystisessä aiheessa. Ovathan kaikki NASAnkin kuvat tuunattuja, sillä avaruus itsessään on hyvin väritön.

Mutta katsotaanpa nyt niitä asetuksia: Olen kuvannut yötaivasta Sigman 14-24mm f/2.8 -objektiivilla. Alla olevan kuvan luvut ovat ISO 5000, f/2.8 ja 30 sekunnin valotusaika. Vasemmalla näet suoraan kamerasta importatun RAW-kuvan vailla minkäänlaista käsittelyä, kun taas oikealla edustaa pienesti tuunattu valokuva. Tätä kuvaa olen säätänyt Lightroomissa ainoastaan aavistuksella Dehazea (+75), mikä tuo automaattisesti sinisen sävyjä esiin. Lopullista kuvaa käsittelisin toki vielä hieman lisää, mutta tämän kuvaparin tarkoituksena on demota raakakuvan ja jo kevyesti muokatun kuvan eroavuutta.

 

Tähtikuvaus - Tähtivalokuvaus
Käsittelemätön RAW-kuva vs. käsitely JPG-kuva

 

Alla olevan kuvasarjan vasemmassa reunassa näet käsittelemättömän raakakuvan, keskellä Dehaze-työkalulla taivasta korostetun valokuvan sekä kolmantena oikealla sellaisen, jossa on kevyesti käsitelty linnunradan sävyjä taittumaan turkoosiin. Vaikka kuvaa ei ole käsitelty paljon, ero reunimmaisten välillä on selkeä.

 

Tähtikuvaus - Tähtivalokuvaus

Tähtivalokuvaus

 

Tähtikuvaus ja ympäristö

Kun kuvaat tähtiä, mieti myös ympäristöä. Linnunrata itsessään on toki kaunis, mutta kuvista tulee mielenkiintoisempia ja näyttävämpiä, kun sijoitat niihin vuoret, puita tai vaikka valaistun teltan. Pakkaa siis retkireppuun ylimäärinen telttavalo, taskulamppu tai vaikka tunnelmaa tuovat keijuvalot, joilla herätät majoitteen henkiin.

Jos haluat kuviisi sekä valaistun teltan että tähtitaivaan, ota molemmat kuvat erikseen ja liitä ne yhdeksi Photoshopissa. Olen kerännyt tulevia yökuvausretkiä varten Pinterest-kansiota, josta sinäkin voit hakea inspiraatiota tuleviin kuviisi.

 

tähtikuvaus asetukset

tähtikuvaus

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle iloa ja hyötyä! Jos mieleesi nousee kysymyksiä tai ajatuksia, tai haluat jakaa omat vinkkisi tai linkkisi, kommenttiboksi on sinun. Noin muutoin jatketaan harjoituksia, ja muistetaan pakata reppuun hyvien eväiden ja termarin lisäksi myös lämmintä vaatetta tai vaikka makuupussi ja alusta, sillä illat ovat kylmenemään päin, ja joskus sitä oikeaa hetkeä joutuu odottamaan pidempänkin.

Ja niin, nämä samat säännöt pätevät myös revontulikuvaamiseen.

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

 

Revontulet

Valokuvaus

Haluaisitko lukea lisää valokuvausvinkkejä? 

Siirry vinkkeihin

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center