Sun and Moon Tracker – valokuvausta kellon tarkkuudella

Kompassin avulla on helppo paikantaa idän ja lännen sijainti: se mistä aurinko nousee ja minne se laskee – vaan Lumos kertoo vielä vähän enemmän.

Tähtikuvausvinkeistä kertova artikkelini sai sen verran mukavan vastaanoton, että ajattelin jatkaa ainakin yhden jutun verran kuvausvinkkien parissa. Tiedän nimittäin sieltä ruudun toiselta puolelta löytyvän vähintään yhtä intohimoisia luontokuvaajia ja retkeilijöitä kuten allekirjoittanutkin.

Älypuhelimesta on tullut mahtava työkalu luontokuvauksen tueksi: sovelluskaupat ovat täynnä toinen toistaan erilaisempia applikaatioita, joilla voi tehdä melkein mitä tahansa.

Useista kokeilemistani luontokuvaukseen liittyvistä mobiilisovelluksista erityisesti yksi on vakiintunut käyttööni, minkä vuoksi halusin vinkata tuosta super helposta ja kätevästä työkalusta myös teille: LUMOS Sun and Moon Tracker on iPhonelle ladattava auringon ja kuun kiertorataa helppotajuisesti piirtävä applikaatio, jonka avulla suunnittelet auringonlaskujen ja -nousujen aikataulun ja kuvauspaikan helposti ja varmasti.

 

Lumos Sun and Moon tracker

 

Vaikka älykelloni kertoo auringonnousun ajan kuten tekevät puhelin, paikalliset säätiedotukset, sanomalehdet sekä kyseessä oleva sovelluskin, on maisema harvoin tasainen – etenkään silloin, kun ollaan syvällä vuoriston sylissä tai muilla mutkikkailla alueilla, kanjonin notkossa tai muuten vaan merkittävästi erilaisessa maastossa.

Voi siis hyvinkin olla että vaikka aurinko nousisi maailmanaikaa jo 04:50, eivät auringonsäteet tavoita kuvattavaa kohdetta saati näkökenttääsi vielä pariin tuntiin. Syynä tällöin ovat todennäköisesti edellä mainitut vuoret tai muut korkeuserot, jotka haittaavat tai jopa estävät näkyvyyden.

Lumosin avulla pystyt paikantamaan missä kohtaa ja milläkin kellonlyömällä aurinko nousee ja laskee. Kuten esimerkeistä näkyy, minun oli helppo etsiä sopiva kuvauspaikka sekä ilta-aurinkoa että auringonnousua varten: applikaation avulla tiesin, milloin päivän viimeiset sävyt tavoittaisivat Lago di Sorapisin huipun ja milloin auringon ensimmäiset säteet nuolisivat Cesedan seinämää.

★ Ilmaiseksi ladattava Lumos: Sun & Moon Tracker on näppärä mobiilisovellus, jonka avulla aamu-uniset voivat nukkua jopa tunnin tai kaksi pidempään lokaatiosta riippuen – sinun ei siis enää tarvitse herätä kilpaa auringon kanssa.

Oikein mukavia ja onnistuvia kuvaushetkiä!

 

Lumos and Sun Moon tracker

 

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center