Kellon tarkkuudella – Lumos: Sun and Moon Tracker

Kompassin avulla on helppo paikantaa idän ja lännen sijainti: se mistä aurinko nousee ja minne se laskee – vaan Lumos kertoo vielä vähän enemmän.

Tähtikuvausvinkeistä kertova artikkelini sai sen verran mukavan vastaanoton, että ajattelin jatkaa ainakin yhden jutun verran kuvausvinkkien parissa. Tiedän nimittäin sieltä ruudun toiselta puolelta löytyvän vähintään yhtä intohimoisia luontokuvaajia ja retkeilijöitä kuten allekirjoittanutkin.

Älypuhelimesta on tullut mahtava työkalu luontokuvauksen tueksi: sovelluskaupat ovat täynnä toinen toistaan erilaisempia applikaatioita, joilla voi tehdä melkein mitä tahansa. Useista kokeilemistani luontokuvaukseen liittyvistä mobiilisovelluksista erityisesti yksi on vakiintunut käyttööni, minkä vuoksi halusin vinkata tuosta super helposta ja kätevästä työkalusta myös teille: LUMOS Sun and Moon Tracker on iPhonelle ladattava auringon ja kuun kiertorataa helppotajuisesti piirtävä applikaatio, jonka avulla suunnittelet auringonlaskujen ja -nousujen aikataulun ja kuvauspaikan helposti ja varmasti.

 

Dolomiti

 

Vaikka älykelloni kertoo auringonnousun ajan kuten tekevät puhelin, paikalliset säätiedotukset, sanomalehdet sekä kyseessä oleva sovelluskin, on maisema harvoin tasainen – etenkään silloin, kun ollaan syvällä vuoriston sylissä tai muilla mutkikkailla alueilla, kanjonin notkossa tai muuten vaan merkittävästi erilaisessa maastossa.

Voi siis hyvinkin olla että vaikka aurinko nousisi maailmanaikaa jo 04:50, eivät auringonsäteet tavoita kuvattavaa kohdetta saati näkökenttääsi vielä pariin tuntiin. Syynä tällöin ovat todennäköisesti edellä mainitut vuoret tai muut korkeuserot, jotka haittaavat tai jopa estävät näkyvyyden.

Lumosin avulla pystyt paikantamaan missä kohtaa ja milläkin kellonlyömällä aurinko nousee ja laskee. Kuten esimerkeistä näkyy, minun oli helppo etsiä sopiva kuvauspaikka sekä ilta-aurinkoa että auringonnousua varten: applikaation avulla tiesin, milloin päivän viimeiset sävyt tavoittaisivat Lago di Sorapisin huipun ja milloin auringon ensimmäiset säteet nuolisivat Cesedan seinämää.

★ Ilmaiseksi ladattava Lumos: Sun & Moon Tracker on näppärä mobiilisovellus, jonka avulla aamu-uniset voivat nukkua jopa tunnin tai kaksi pidempään lokaatiosta riippuen – sinun ei siis enää tarvitse herätä kilpaa auringon kanssa.

 

lumos

 

Oikein mukavia ja onnistuvia kuvaushetkiä!

 

vuori

applikaatio

 

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center