Tunnista tähtikuviot: Tähtitaivas-sovellus avaruuden ihmettelijöille

Mietitkö, mitkä tähtikuviot taivaalla näkyvät tai pohditko, missä tietty galaksi sijaitsee? Näillä tähtitaivas sovelluksilla tunnistat avaruuden ilmentymät ja voit suunnitella myös tulevia tähtikuvausreissuja!

Tunnistatko taivaan tähtikuviot? Tähtitaivas sovellukset auttavat löytämään taivaankappaleet helposti ja nopeasti. Sovelluskaupoissa on tarjolla monenlaisia ilmaisia ja maksullisia applikaatioita, joista olen poiminut tähän artikkeliin omat suosikkini (niistä yksi on ylitse muiden). Sen lisäksi että sovellukset kertovat, mitkä tähtikuviot taivaalla näkyvät, voit myös hyödyntää ohjelmia yötaivaan kuvaamisessa ja esimerikiksi Linnunradan paikantamisessa.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa pimenevien iltojen iloksi!

 

tähtitaivas tähtikuviot
Kirkas tähtiyö Sutjeskan kansallispuistossa Bosnia ja Hersegovinassa on jäänyt ikuisesti mieleen.

 

Sky Guide -sovellus on omiaan tähtikuvioiden tunnistamiseen.

Tähtitaivas sovellus

Tähtikuviot Sky Guide: oma suosikkini

Sky Guide -tähtitaivas sovellus tuli ladattua käytyäni kuuntelemassa astromestari Olli Sorvarin (@oos_photography) luentoa linnunradan valokuvaamisesta ja tähtikuvien käsittelystä. Vajaan kolmen dollarin arvoinen, todella monipuolinen ja aikalailla paras mahdollinen sovellus on hintansa arvoinen, minkä vuoksi suosittelen ehdottomasti sen hankkimista.

Tähtikuvioiden lisäksi Sky Guide vinkkaa myös muista tulevista taivaan tapahtumista, mikä helpottaa omien kuvausreissujen aikatauluttamista.

★ Sky Guide on saatavilla sekä iOS- että Android-puhelimille
Lue myös aiemmin julkaisemani artikkeli yötaivaan kuvaamisesta (tähdet ja revontulet) täältä »

 

tähtitaivas tähtitaivas

tähtikuviot

tähtikuviot
Visuaalinen ja kaunis Sky Guide -sovellus piirtää tähtikuviot eläimiksi.

 

Tähtikuviot tutuksi: Star Walk 2 Free -tähtitaivas sovellus (iOS)

Omenapuhelimiin voi ladata maksuttoman Star Walk 2 Free -sovelluksen, jolla pystyy paikantamaan linnunradan sijainnin ja sen, mitkä tähtikuviot taivaalla esiintyvät. En ole varma mutta muistelen, että ilmaisversiossa soi pakotettuna joululaulu, joten puhelin kannattaa vähintäänkin pitää äänettömällä.

Lisätietoa sovelluksesta »

 

tähtitaivas sovellus tähtikuviot
Star Walk 2 Free tähtitaivas sovellus kertoo ilmaiseksi taivaan tähtikuviot.

 

Tähtikuviot tutuksi: Star Chart – tähtikuviot tutuiksi (Android)

Myös Star Chartin tähtitaivas sovelluksella opit tähtikuviot ilmaiseksi! Android-puhelinten kanssa yhteensopiva Star Chart näyttää Night Skyn tavoin tähtitaivaan reaaliajassa: lataa tähtitaivas sovellus puhelimeen, avaa se ja katso ruudun läpi taivasta – näet silmiesi edessä kaikki taivaan tähtikuviot!

Tutustu applikaatioon täällä »

 

 

Night Sky™ (iOS)

Night Sky™ Stargazing App on sekin ilmainen ja soveltuu käytettäväksi omenalaitteiden kanssa. Voit tutustua applikaatioon paremmin (englanniksi) täällä.

 

 

BONUS: Lumos Sun and Moon Tracker

”Vaikka älykelloni kertoo auringonnousun ajan kuten tekevät puhelin, paikalliset säätiedotukset, sanomalehdet sekä kyseessä oleva sovelluskin, on maisema harvoin tasainen – etenkään silloin, kun ollaan syvällä vuoriston sylissä tai muilla mutkikkailla alueilla, kanjonin notkossa tai muuten vaan merkittävästi erilaisessa maastossa.

Voi siis hyvinkin olla että vaikka aurinko nousisi maailmanaikaa jo 04:50, eivät auringonsäteet tavoita kuvattavaa kohdetta saati näkökenttääsi vielä pariin tuntiin. Syynä tällöin ovat todennäköisesti edellä mainitut vuoret tai muut korkeuserot, jotka haittaavat tai jopa estävät näkyvyyden.”

Kirjoitin jo aiemmin yhdestä suosikki mobiilisovelluksestani, Lumos: Sun and Moon Trackerista, jonka avulla pystyy helposti paikantamaan auringonnousun radan. Kuten (kts. kuva alla) vasemmanpuoleisesta livetilanteesta taltioidusta screenshotista näette, aurinko nousee Italiassa sijaitsevan Secedan takaa vasta aamuseitsemän aikaan. Tätä aiemmin ei olisi siis tarvinnut nousta.

Lumosin avulla pystyt paikantamaan missä kohtaa ja milläkin kellonlyömällä aurinko nousee ja laskee. Kuten esimerkeistä näkyy, minun oli helppo etsiä sopiva kuvauspaikka sekä ilta-aurinkoa että auringonnousua varten: applikaation avulla tiesin, milloin päivän viimeiset sävyt tavoittaisivat Lago di Sorapisin huipun ja milloin auringon ensimmäiset säteet nuolisivat Cesedan seinämää.

★ Ilmaiseksi ladattava Lumos: Sun & Moon Tracker on näppärä mobiilisovellus, jonka avulla aamu-uniset voivat nukkua jopa tunnin tai kaksi pidempään lokaatiosta riippuen – sinun ei siis enää tarvitse herätä kilpaa auringon kanssa.

 

lumos

 

Mitkä ovat Suomen parhaat paikat tähtien katseluun?

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ylläpitää Taivaanvahti-palvelua, jossa voi käydä vinkkaamassa Suomen parhaat julkiset paikat tähtien bongailuun. Kaikkiin kartalle koottuihin kohteisiin on vapaa pääsy.

Vuonna 1921 perustetun Ursan tarkoituksena on tarjota jäsenilleen ja yleisölle selkeä ja nykyaikainen käsitys maailmankaikkeudesta, toimia tähtitieteen ja lähialojen harrastuksen edistämiseksi sekä edistää alansa kouluopetusta ja aikuiskasvatusta. Lisäksi Ursa julkaisee Pohjoismaiden suurinta tähtiharrastuslehteä Tähdet ja avaruus.

Mukavia tähtihetkiä!