Silfar kanjoni – Porsangerin piileskelevä helmi

Jääkauden jälkeisten sulamisvesien ja tuhansia vuosia kestäneen eroosion synnyttämä, myös Euroopan suurimpana valjastamattomana kanjonina tunnettu Silfar on mainio päiväretkikohde Pohjois-Norjaa autolla kiertäville matkailijoille.

Silfar kanjoni, Finnmark, Norja. Kotikylältämme Lakselvista on vain vajaan tunnin ajomatka Euroopan suurimmalle vapaana virtaavalle Silfar kanjonille. Noin 80 metrin syvyisen, jylhän ja jyrkän kanjonin pohjalla kuohuu turkoosinvihreä Børselva eli suomalaisittain Pyssyjoki.

Børselva on Lakselvan ja Stabburselvan ohella Finnmarkin tunnetuimpia lohijokia, minkä lisäksi kirkkaat vedet houkuttelevat myös snorklaajia: Pyssyjoen villinä virtaavien kuohujen loppupäästä löytyy uimiselle soveltuva pooli, jossa vesi virtaa enää hiljakseen.

 

Silfarin kanjoni
Kanjonin loppuliuku soveltuu myös uimapaikaksi.

 

Jääkauden jälkeisten sulamisvesien ja tuhansia vuosia kestäneen eroosion synnyttämä Silfar on mainio päiväretkikohde Pohjois-Norjaa autolla kiertäville matkailijoille. Luontopolku alkaa aivan parkkipaikan vierestä, ja sitä seuraamalla päätyy jo lyhyen patikkamatkan päätteeksi Finnmarkin ikiaikaisen luonnonmuodostelman kuvauksellisiin maisemiin.

Porsangerin kunnassa sijaitseva Silfar on Euroopan suurin valjastamaton kanjoni.

Silfar kanjoni

Euroopan suurimman valjastamattoman kanjonin lisäksi Silfar on myös yksi Pohjois-Euroopan suurimmista kanjoneista. The Guardian on julkaissut mainion listauksen, jota kannattaa hyödyntää omien retkien suunnittelussa, mikäli jättiläisten kirveen halkaisemat massiiviset kivimuodostelmat kiinnostavat.

 

Silfarin kanjoni

 

Tuolta samaiselta listalta löytyy myös aiemmin vierailemani Makedonian Matka-kanjoni. ‘Matka’ tarkoittaa makedoniaksi kohtua, ja tuolla luontonähtävyydellä vieraillessaan voi todella kokea pientä reissaajaa ympäröivän, nimensä mukaisen maailmankaikkeuden.

Samalla Norjan-matkalla kannattaa vierailla myös Altan kanjonilla, joka taasen tunnetaan Pohjois-Euroopan suurimpana valjastettuna kanjonina.

 

Silfarin kanjoni

Silfarin kanjoni

 

Mikäli lähestyt Silfar kanjonia Lakselvin suunnasta, valitse tie numero 98, joka vie kohti Ifjordia. Ajomatkaa kohteeseen on noin 42 kilometriä, ja perille tietää saapuneensa, kun bongaa tienposkesta tutun ruskean nähtävyysmerkin (Silfar Canyon).

Lyhyen matkan päässä toisistaan, tien vasemmalla puolen, on kaksi P-kylttiä, jotka molemmat vievät samalle nähtävyydelle. Suosittelen kuitenkin parkkeeraamaan auton ylemmälle parkkipaikalle, sillä sieltä on lyhyempi matka parhaille näköaloille. Alempi parkkipaikka nimittäin sijaitsee joen loppuliu’un tuntumassa.

Mikäli liikut vaunun kanssa tai asuntoautolla, voit parkkeerata tien vieressä olevalle levikkeelle. Levikkeeltä on vain kivenheiton matka Silfarin luontopolulle.

 

Silfarin kanjoni

Silfarin kanjoni

 

Alueella risteilevät polut (joita on useita) johtavat kaikki kanjonin reunalle. Lemmikit tulee pitää kytkettyinä ja perheen pienimmistä kannatta pitää erityisen hyvää huolta, sillä kaiteita ei ole: luontopolku mukailee kanjonin äkkijyrkkää seinämää, jolta huolimaton voi astua tyhjän päälle.

Luontopolun varrelta löytyy useita kuvauspaikkoja, minkä ansiosta nähtävyyttä pääsee taltioimaan useista kulmista ja eri näkövinkkelistä. Monet tämän artikkelin kuvista on taltioitu dronella, mutta kohde on kyllä ihan yhtä komea myös maan tasolta koettuna.

 

 

Silfarin kanjoni

Silfarin kanjoni

Silfarin kanjoni

 

Silfar on takuulla yksi mykistävimmistä luonnon nähtävyyksistä, joita olen päässyt elämäni aikana näkemään. Täällä joen pauhut peittävät puheen alleen, mikä tekee aivan omanlaistaan oikeutta upealle kohteelle. On suoraan sanottuna uskomatonta edes ajatella, miten hienoja paikkoja aivan oman kodin tuntumassa sijaitsee.

Käy sinäkin täällä, kun seuraavan kerran vierailet Finnmarkissa!

 

Silfarin kanjoni

Silfarin kanjoni

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center