Odda – vesiputouksia, jäätiköitä ja kansallispuistoja

Takavuosina Norjan TOP3 suosituimpien matkakohteiden listalle yltänyt Odda tunnetaan vielä tänäkin päivänä yhtenä parhaista tukikohdista Norjan upeiden vesiputousten, jäätiköiden ja kansallispuistojen tutkimiseen.

Odda, Norja. Syvällä vuonon sylissä sijaitseva Odda on kautta historian houkutellut turisteja ihastelemaan alueen kuuluisia vesiputouksia sekä kahta kansallispuistoa, Hardangerviddaa ja Folgefonnaa. Nuo kaksi sekä Oddan emeraldinvihreinä pauhaavat putoukset ja joet, vuorten lumihuiput, vehreät ja vihannat laaksot sekä taivaan sineä hohtavat jäätiköt kannattaa ehdottomasti kokea kerran elämässään.

Takavuosina Norjan TOP3 suosituimpien matkakohteiden listalle yltänyt Odda tunnetaan vielä tänäkin päivänä yhtenä parhaista tukikohdista Norjan upeiden vesiputousten, jäätiköiden ja kansallispuistojen tutkimiseen, vaikka teollistuminen on vaikuttanut vuosien varrella negatiivisesti Oddan alueen turismiin. Trolltungan lähistöllä sijaitseva vesiputous on valjastettu sähköntuotannon hyötykäyttöön, mikä on aiheuttanut harmia monille Oddan luontomatkailijoille. Siitäkin huolimatta Kraftmuseet on suosittu vierailukohde alueella matkailevien turistien keskuudessa.

Kahden kansallispuiston lisäksi Odda on tunnettu Euroopan suurimmasta lumimäärästä, joka sataa Røldaliin. Myös Røldalin uniikki lautarakenteinen kirkko on tunnettu nähtävyys Buerbreen-jäätikön sekä historiallisen Tyssedalin kaupungin ohella.

Oddan alueen tunnetuin nähtävyys lienee kuitenkin Trolltunga, eli suomalaisittain peikon kieli.

Lue vinkit Oddan Trolltungan huiputtamiseen tästä artikkelista »

 

Trolltunga
Trolltungan maisemissa Oddan alueella.

 

The Hardangervidda National Park

Hardangervidda on Norjan suurin kansallispuisto. Alueella risteilee monia reittejä, minkä lisäksi puistossa voi suunnistaa kartan ja kompassin kanssa. Telttailun lisäksi kansallispuistosta löytyy myös vuokratupia, joita hallinnoi Norwegian Hiking Association (DNT). Maisemista tunnetuin lienee Hardangerjøkulen, joka on yksi Norjan suurimmista jäätiköistä – ainakin toistaiseksi.

Tutkimukset ovat uumoilleet, että Norjassa sijaitseva Hardangerjøkulen-jäätikkö saattaa kadota lähes kokonaan vuoteen 2100 mennessä. Jäätikkö on menettänyt 1900-luvun aikana jo noin viidenneksen jäästään (jään tilavuudesta) ja nyt näyttää siltä, että se saattaa menettää melkein kaikki loputkin kuluvan vuosisadan aikana. Tämä on todella harmillista.

Tuhansista pienemmistä ja suuremmista järvistä tunnettu Hardangervidda on myös suosittu kalastuskohde. Mikäli lähdet tänne vaeltamaan, kiinnitä rinkan sivuun virveli ja ota mukaan pari keltaista lotto-viehettä!

Eidfjord, Ullensvang ja Odda toimivat kukin kansallispuiston polkujen lähtöpisteenä. Oddassa sijaitsee myös koko kansallispuiston korkein vuori, Sandfloeggi, joka kohoaa 1 720 metriin merenpinnasta.

 

Rautu
Nuotioruokaa parhaimmillaan.

 

The Folgefonna National Park

Oddan toinen helmi, vuonna 2005 perustettu Folgefonnan kansallispuisto on saanut nimensä Norjan kolmanneksi suurimmasta jäätiköstä, Folgefonnasta. Todellisuudessa Folgefonna koostuu kolmesta eri jäätiköstä, joita ovat Pohjoinen Folgefonna, Keskimmäinen Folgefonna and Eteläinen Folgefonna. Jäätiköiden yhteispinta-ala on 213 km2.

Kesäisenä laskettulukohteena tunnetun Folgefonnan matkakohteita ovat etenkin Blomstølskardbreen, Bondhusbreen ja Buarbreen.

Odda on vesiputous-bongarin unelmakohde.

Odda

Oddadalenin vesiputoukset

Oddan alueen kuvatuimmat vesiputoukset löytyvät Oddadalenista (The Valley of Waterfalls). Paikan päälle löytää helposti, kun seuraa kauniiden maalaismaisemien kupeessa kiemurtelevaa tietä, joka kantaa nimeä Route 13.

Oddan alueen kuvauksellisia vesiputouksia ovat Tjørnadalsfossen, Strandfossen, Vidfoss, Espelandsfossen ja Låtefoss, joiden lisäksi Oddadalenista löytyy myös lukuisia pienempiä putouksia.

 

Odda
Oddan alueen vesiputouksia voisi kiertää monta päivää. Kuva: hardangerfjord.com

 

Låtefossen kaksoisputoukset

Låtefossen kaksoisputoukset Oddassa eivät suotta nauti alueen tunnetuimman nähtävyyden kruunusta; alueella on matkailtu jo 1800-luvulta lähtien. Låtefossen putous jylisee 165 metrin korkeudesta, ja kohteen tavoittaa helposti Route 13 -tien varrelta. Låtefossen vesiputousten parkkipaikka sijaitseee aivan päätien varressa, josta voi patikoida nähtävyyden luo.

Låtefossen yhtyy Opo-jokeen, jonka varrelta löytyy monia pienempiä vesiputouksia.

Oddassa sijaitsevan Låtefossen kivisilta valmistui vuonna 1859. Sillalta vajaa 60 metriä etelään löytyy kaunis näköalapaikka, jossa sijaitsevat myös vanhan kahvilan rauniot. Maisemia saavuttiin ennen aikaan katsomaan hevoskärryjen kyydissä, minkä jälkeen turistit palasivat takaisin Oddaan joko yöpyäkseen kaupungissa tai jatkaakseen matkaa laivalla seuraavaan kohteeseen.

 

 

Oddadalen Odda

 

Briksdalsbreenin laaksojäätikkö

Oddan alueen lisäksi kannattaa tutustua myös Briksdalsbreen, joka on Strynin kunnassa sijaitseva kaunis laaksojäätikkö. Laasojäätikkö on osa suurempaa, Jostedalsbreenin kansallispuistossa sijaitsevaa Jostedalsbreen-jäätikköä. Jäätikkö sijaitsee Briksdalin kylässä Oldedalenin perällä.

Alueelta löytyy 1 200 metristä jylisevä vesiputous, joka laskeutuu alas Briksdalin laaksoon. Täällä voi myös tehdä monenlaisia opastettuja jäätikkövaelluksia, joista tunnetuimmat ovat Mt Kattanakken huiputus. Matkalla Briksdalsbreeniin voi nähdä myös Kleivafossen-vesiputoukset.

 

Stryn Odda
Briksdalsbreenin maisemissa Strynissä, Norjassa.

Stryn Odda
Strynin kaunis jäätikköjärvi on tunnettu turkoosista väristään.

Lue myös

Haluaisitko lukea lisää Norjan nähtävyyksistä?

Vinkkeihin

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center